[ Siirry blogin etusivulle ]

torstai, syyskuu 20, 2007

Benefonin laitevalmistus jatkuu sittenkin

On ilmoja pidellyt. Vesisade on sotkenut blogin päivittämisen. Se niistä huonoista selityksistä, olen vain ollut liian kiireinen ja väsynyt päivittelemään.

Täälläkin edellä käsitelty Turun Sanomien viime viikonlopun haastattelu ymmärrettin yhtiön johdon mukaan väärin, eikä Benefon (tuleva GeoCentric) aikoo oman näkemyksensä mukaan jatkaa erikoistuneiden GPS-laitteiden valmistamista.

Minulle myös sanottiin haastattelussa, että ne älypuhelimetkin aasialaiselta alihankkijalta voivat vielä tulla prosumer-markkinoille, lopullista päätöstä projektien kohtalosta ei olisi tehty.

Kuten aiemmin jo kommentoin, ne keväällä julkistetut laitteet olisivat speksien mukaan sinänsä ajanmukaisia edelleen.

Tunnisteet:

sunnuntai, syyskuu 16, 2007

Benefonin GPS-kännykät tiensä päässä

Eilen ja tänään on uutisoitu, että Benefon tai pian GeoCentric lopettaa laitevalmistuksen. Luulin, että se oli jo selvää. Itse olin otsikoinut samaa Tietokone.fi:ssä jo kolme kuukausi sitten.

Eilen asian kuitenkin vahvisti virallisesti Turun Sanomille suoraan Benefonin toimitusjohtaja Tomi Raita. Poiminta haastattelusta:

"Me olemme liian pieni yhtiö kilpailemaan kuluttajamarkkinoilla. Kännykkäkaupassa sykli on nopea ja pitäisi koko ajan tuoda uusia malleja
myyntiin. Me olimme koko ajan vähän jäljessä ja aina puuttui jotakin...."

. . .

"Lisäksi Twig-puhelimen lanseeraus myöhästyi ratkaisevasti ja
muut valmistajat, kuten Nokia saivat omat paikantimen sisältävät puhelimensa valmiiksi. Kun menet tarjoamaan tukkumyyjälle meidän laitettamme ja toisena vaihtoehtona on Nokia, ei ole epäselvää kumpi valitaan, vaikka meillä olisi miten hyvät sosiaaliset taidot tahansa."

Benefon Twig Discovery oli viime vuonna selvä pettymys niin laitteena kuin ohjelmistona. Se oli kalliin älypuhelimen hintainen peruskännykkä pienellä näytöllä, tosin GPS-tuella.

Sen sijaan vasta keväällä julkistetut älypuhelimet kuulostivat sangen nykyaikaisilta. Niiden oli määrä tulla markkinoille kesäkuusta ja nyt loppuvuoden aikana. Laitteethan olisivat olleet sangen ajanmukaisia, jos tämä olisi toteutunut.

Vaan kohtahan ainakin Nokialla taitaa olla Eseries- ja Nseries-mallistossaan keskihintaisia GPS-älypuhelimia, joita pystytään valmistamaan suurin volyymein.

Vaan missä viipyvät edelleen Motorolan, Samsungin ja Sony Ericssonin GPS-kännykät? Ohjelmistothan ovat jo saatavana Route 66:lta, TomTomilta ja monilta muilta useille alustoille. Esimerkiksi Motorola esitteli 3GSM-messuilla helmikuussa vasta Bluetooth-GPS-palikkaa, eikä haastattelemani eurooppalainen pomo lupaillut GPS-mallia ihan heti.

Tosin Motorolan CDMA-luureissa USA:ssa on se joku paikalliseen 911-hätäpuheluihin liittyvä GPS-piiri, joka on integroituna Qualcommin CDMA-toteutuksessa. Operaattorit kuuluvat hyödyntävän sitä myös kauapallisten palveluiden myymiseen.

Tunnisteet: ,

keskiviikko, helmikuu 21, 2007

Benefonin lupaavat julkistukset

Benefonin TWIG Discovery oli minulle viime vuonna iso pettymys pitkän oodotuksen jälkeen, mutta tänään Benefon julkisti lupaavalta kuulostavia uusia tuotteita.

Yhteistä kolmessa uudessa älypuhelimessa ovat ainakin integroitu GPS-vastaanotin ja Windows Mobile 6.0 -käyttöjärjestelmä. Hirveästi muuta laitteista ei tiedote vielä kerro:

TWIG Monolith

 • Windows Mobile 6.0
 • SiRF Star III GPS-siru
 • "kompakti", "tyylikäs"
 • WiFi
 • numeronäppäimistö
 • kosketusnäyttö
 • Bluetooth 1.2
 • kahden megapikselin kamera

TWIG Talisman

 • Windows Mobile 6.0
 • SiRF Star III GPS-siru
 • GSM/GPRS/EDGE -verkot kolmella taajuudella
 • 2,6 tuuman kosketusnäyttö
 • MS Officen katseluohjelmat
 • kahden megapikselin kamera
 • Bluetooth 1.2

TWIG Totem

 • Windows Mobile 6.0
 • SiRF Star III GPS-siru
 • kosketusnäyttö
 • numeronäppäimistö
 • GSM/GPRS/EDGE/HSDPA
 • PDA-ominaisuudet (MS Office Mobile)
 • Bluetooth 2.0
 • kolmen megapikselin kamera

Tiedot ovat sähköpostitse tulleesta tiedotteesta. Benefonin web-sivujen tiedotteista en samaa vielä äsken löytänyt.

Ensimmäisen TWIG-älypuhelimen ilmoitetaan tulevan saataville kesäkuusta lähtien ja muiden myöhemmin vuoden 2007 toisen puoliskon aikana. Kuvia ei julkistettu eikä saanut viestintätoimistosta (vielä ainakaan), mikä synnyttää kysymyksiä. Ovatko speksit vasta haaveita paperilla?

Nyt pitää vain toivoa, että suunnitellut laitteet ovat jokseenkin kohtuullisen näköisiä ja etteivät hinnat nouse aivan kohtuuttomiksi. TWIG Discovery on ollut minusta 590 € suositushinnallaan ominaisuuksinsa nähden aivan liian kallis.

Sitäkään en saanut tänään selville, mikä alihankkija tai sopimusvalmistaja nämä uudet TWIGit valmistaa. Siitä voi joskus päätellä, minkä näköistä tavaraa on luvassa.

Minun mielenkiintoni siis heräsi, mutta vieläkö te muut uskotte Benefoniin?

Tunnisteet: , ,

tiistai, joulukuu 19, 2006

Vuoden 2006 parhaat ja pettymykset

Vuosi alkaa olla blogini osalta lopuillaan, koska poistun piakkoin offline pariksi viikoksi Aasian lämpöön. Hotellissa Thaimaassa olisi tarjolla WLAN ja voisin ottaa kannettavan PC:n mukaan, mutta en halua. Sen sijaan otan mukaan kirjoja, lehtiä, MP3-soittimen ja kuulokkeet. Parin viikon ajan minun ei tarvitse seurata tuoreimpia uutisia.

Lehdillä ja web-medioilla on jonkinlainen yleisöäänestys vuoden parhaista tuotteista ja tärkeimmistä ilmiöistä, joten pitäähän valinnat olla blogin pitäjälläkin. Jätän välistä tosin yleisöäänestyksen. Valinnat ainakin kokoavat yhteen vuoden puheenaiheita.


Kamerakännykät

Nokia N73 onnistuu yhdistämään kohtuullisen kevyissä ja pienissä kuorissa laajennettavan S60-laitten, joka on kohtuullisen hyvännäköinen. Ulkokuori on halvan muovinen ja ainakin osa kappaleista löysiä. Kamera on laitteiden parhaimmasta päästä. S60 tuo laajennettavuutta.

Haastajaksi nostaisin SonyEricsson CyberShot K800i:n. Sen kamera on ajoittain jopa N73:sta parempi, mutta Suomessa S60-alusta tuo vain moninkertaisesti paremman palvelu- ja sovellustarjonnan. Jo GPS-navigaattorin asennusmahdollisuus on monille riittävä valintaperuste. Sekä N73:n että K800i:n hinta on realistinen itse ostettavaksi.

Suomen ensimmäinen viiden megapikselin kamerakännykkä LG KG920 osoitti, etteivät pikselit ratkaise. Ei LG:n kännykkä kuitenkaan huono ole, mutta muotoilussa se on melkoinen kummajainen, käyttöliittymä on hieman hidas ja palvelutarjonta jää heikon selaimen takia vaisuksi.


Musiikkikännykät

SonyEricsson on onnistunut Walkman-puhelimissaan yhdistämään MP3-soittimen ominaisuudet, omalla rahalla kestettävän hinnan ja kohtuullisen koon. SonyEricsson W850i on peruskännykän kokoluokkaa, mutta kamera ja MP3-soitin ovat silti Nokian S60-mallien tasoa.

W850i:tä saa noin 450 eurolla, ja mukana tulee tähän hintaan jo 1 Gt muistikortti. Miinusta tulee MemoryStick Duo Pro -korttien käyttämisestä, jossa ei ajatella kuluttajan etua, vaan Sony-taustaa. MiniSD-korttien saatavuus olisi parempi ja siten hinta alhaisempi. MicroSD-korttien saatavuus on myös parantunut.

Valintani voisi olla myös Nokia 3250 XpressMusic, mutta sitä en ole vielä päässyt kokeilemaan, enkä siksi uskalla hehkuttaa. Ominaisuudet ovat kuitenkin hyvää S60-tasoa ja hina noin 320 euroa 1 Gt muistikortin kanssa.


Tyylikkäimmät

Ohut (valmistajan mukaan ohuimmasta kohdasta 6,9 mm paksuinen) Samsung SGH-X820 teki minuun lähtemättömän vaikutuksen, ja pidän siitä edelleen. Toki se on vain GSM-puhelin, mutta laite on nätti, näppäintuntuma on hyvä ja ulkonäkö herättää ihastusta. Silti akku kestää ainakin työpäiväksi, vaikka Keilalahden pomot ovat yrittäneetkin päinvastaista väittää.

Maailmalla kehuttu LG Chocolate tuli melkoisessa hiljaisuudessa Suomeen. Näin sen myynnissä muistaakseni Gigantissa, mutta kunnolla en päässyt kokeilemaan vielä. Chocolate on tyylikäs tuote, jos se yksinään riittää valintaperusteeksi. Muista ominaisuuksista ja tasapainosta hinnan kanssa en uskalla sanoa mitään.


Yrityskännykät

Valinta oli tässä vaikeampi, ja harkitsin useiden vaihtoehtojen välillä. Jälleen tekninen Suomi-lisä saattoi ratkaista, koska valintani on Nokia E70. Se tarjoaa kohtuullisissa kuorissa yrityskäyttäjän arvostamat 3G- ja WLAN-yhteydet (E)GPRS:n ohella, tukee useita mobiili-push-ratkaisuja, tarjoaa melko hyvän QWERTY-näppäimistön ja on laajennettavissa omilla sovelluksilla.

E60:een verrattunani valintani ratkaisi kamera ja QWERTY-näppäimistö, E61:een verrattuna taas kamera ja kännykkämäisempi ja taskuun sopiva muotoilu.

Haastajaksi laskisin HTC TyTN:n, jossa on E-sarjalaisia isompi näyttö, isompi QWERTY-näppäimistö (ilman ääkkösnäppäimiä) ja HSDPA-verkkojen tuki (hyvin vähällä tuella). Tytinä on kuitenkin sangen kookas ja raskas laite, joten en voisi kuvitella sitä ainoaksi tai pääasialliseksi kännykäksi.

Hyvältä vaikutti myös Samsung SGH-i320, joka on Windows Mobile 5.0 -laitteista selvästi tyylikkäimpiä. En uskalla kuitenkaan hehkuttaa sitä paljon enempää, koska olen vain näprännyt laitetta nopeasti messujen yhteydessä Suomessa ja keväällä 3GSM:ssä.


Videokännykkä

Nokia N93:lla ei ole oikeastaan edes kilpailijoita genressään. VGA-tason videokuvan laatu on halvimpien digivideokameroiden tasoa, ja äänetkään eivät särje useimpien kännyköiden tallenteiden tapaan.

N93:ssa on panostettu myös toistopuoleen. Kuvia ja videoita voi katsella laitteen avautuvan rakenteen muodostaman jalustan kanssa ilman, että laitetta on pidettävä kädessä. N93:n muotoilu rohkaisee kuluttamaan mobiilimediaa. N93:ssa on monia hienouksia, kuten PoverVR:n 3D-kiihdytetty piiri ja mukana tuleva TV-ulostulopiuha.

Miinusta tulee ensimmäisten softaversioiden epävakaudesta ja siitä, että fyysinen rakenne on näin kalliiksi laitteeksi kumman huteraa tekoa. Etenkin takakansi ja muistikorttislotti ovat huterat ja löystyivät jo kolmen viikon kokeilun ja parin tippumisen myötä. En välttämättä uskaltais ostaa tätä omalla rahalla.


Ilmiöt

3G-kytkykauppa on tietysti vuoden mullistavin juttu, joka vaikuttaa ensitietojen perusteella pistäneen kuluttajat päivittämään laitteensa nykyaikaan, mutta vielä jää nähtäväksi, lisääntyykö data- ja sisältöpalveluiden käyttö.

Operaattorit puhuvat hienoisesta ARPU:n kasvamisesta, mutta kovat luvut esimerkiksi mobiilisurffailun ja -sähköpostin käytöstä puuttuvat vielä. Siitä saataneen tietoa ainakin keväällä Coin 2006-2007 -tutkimuksen tulosten myötä.

Windows Mobile pääsi Suomessa operaattorin valikoimiin, kun Saunalahti aloitti HTC TyTN:n tarjoamisen 3G-kytkypaketissa. Saunalahti on jopa mainostanut Tytinää televisiossa, mitä en odottanut ihan heti näkeväni.

Risuja tulee siitä, ettei Saunalahti uskaltanut tiedottaa lanseerauksesta tiedotusvälineille, vaan Tytinä vain ilmestyi valikoimiin. Rohkenen arvata, että Windows-kännykän lanseeraus näyttävästi Suomessa olisi vetänyt muutamankin talous- ja tekniikkajournalistin paikalle. Ei Nokiaa täytyisi näin paljon pelätä.

Toinen ilmiö oli kevään Nokian E- ja N-sarjalaisten markkinoilletulo, joka viivästyi mallista riippuen viikoista useisiin kuukausiin. Soitin ensimmäisen kerran Nokian viestintään tammi-helmikuussa 2006, mutta mitään myöhästymisiä ei myönnetty, vaikka yhtiö oli viestinyt tästä eräille sidosryhmilleen.

Lopulta uutisoin tieton vasta maaliskuussa, kun TalousSanomat kertoi (en löydä juttua enää webistä) E-sarjalaisten myöhästymisestä. Minulla oli E- ja N-sarjalaisten aikataulut tiedossa viikkonumeroita myöten, mutta mitään ei vain toimittajille voitu Nokiasta myöntää. Lopulta esimerkiksi E70 saataville vasta kesäkuun alussa, eli itse asiassa pari viikkoa myöhemmin kuin olin kirjoittanut.

Sama pidättyväisyys jatkui Series 80:n dumppauksen kanssa, jota ei myöskään kuukausiin myönnetty toimittajille, mutta monet muut sidosryhnät tiesivät nykyisten kommareiden tuotannon loppumisesta ja siirtymisestä S60:een.

Pettymykset

Suurin vuoden pettymys Benefon Twig Discovery oli 1,5 vuoden odotuksen jälkeen vaisu ilmestys. Ominaisuudet ja hinta eivät ole mitenkään samassa suhteessa. Itse laite on pari vuotta vanhan perus-GSM-puhelimen oloinen ja tuntuinen, ulkonäöltään vaisu.

Hintaa on kuitenkin noin 550 euroa, jolla saisi melkein isommalla näytöllä varustetun älypuhelimen ja erillisen GPS-sovittimen. Kuitenkin Twigin näyttö on navigaattoriksi tosi pieni. Kenelle tällainen laite oikein on optimoitu? Beenefonin mukaan Twig Discoveryn piti olla juuri kuluttajatuote.

Twigistä ollaan Benefonin mukaan kehittämässä alustaa uusille palveluille, mutta miksi siihen on valittu joku sulautettu Pollex Linux eikä edes saatu tukea ladattaville. Joidenkin tietojen mukaan Java-tuki piti olla, mutta yritin siirtää laitteeseen kolmekin eri midletiä, eikä niitä saanut asennettua.


Verkkoflopit

Vuoden 2006 epäonnistuneeksi mobiiliverkkojen supposed-to-be-hitiks ehdotan pikapuhetta (aka PoC, PTT tai PAT). Siitä on puhuttu vuosia, mutta kännykkävalmistajien ja operaattoreiden mukaan standardin piti olla viimein valmis ja yhteensopivien laitteiden tulla markkinoille.

Alkusyksystä ainakin suomalaisten operaattoreiden johtajat antoivat jo vihiä siitä, ettei itse tuotekaan ehkä ole aivan kunnossa, vaikka tekniikka saataisiinkin toimimaan. Yllätyn suuresti, jos täydellinen hiljaisuus enää päättyy ja pikapuhe heräisi uudelleen henkiin.

DVB-H-kännykkätelevision kaupallisen aloituksen viivästyminen Suomessa sisällön osalta ainakin keväällä 2007, mahdollisesti suureksi osaksi vasta syksylle, sai paljon laajaa näkyvyyttä. Merkittävä uusi tieto oli myös tekniikan kypsymättömyys, kun Italiassa käytettävä DRM-toteutus ei olekaan yhteensopiva Nokia N92:n kanssa.

Vielä muista EU-maista ei ole kantautunut huhuja samanlaisista tekijänoikeuskiistoista kuin Suomessa. Tarkoittaako, etteivä järjestöt siellä haista rahaa? Vai eikö keskusteluissa ole edes päästy vielä alkuun? Nuo selvinnevät ensi vuonna.

Kolmas verkkofloppi voisi olla Skypen Symbian-versio, jonka piti olla tulossa vuonna 2005, vuoden 2006 alussa ja tämän vuoden loppuun mennessä. Vielä se ehtii tullla (ja varmaan tämän kirjoitettua heti tuleekin), mutta siitäkin huolimatta Skypen Symbian-kehitys on ollut kumman vaivalloista. Floppiehdokas onkin siis Skypen kännyköiden valloitus.


Verkkolanseeraukset

Elisa päivitti verkkonsa kerralla HSDPA-aikaan, mihin tärkein kilpailija TeliaSonera ei ole halunnut lähteä vieläkään. Elisan ratkaisu olikin vahvasti etupainotteinen, kun saatavana on ollut lähinnä PC-kortteja Windowsille ja 3G-verkon peittokin on ollut heikko.

Elisalle ”mobiililaajakaistan” ja kokonaan kiinteiden noin 20, 30 ja 40 euron datapakettien lanseeraaminen toi kuitenkin paljon myönteistä julkisuutta ja vahvisti käsitystä, ettei TeliaSonera ole enää se ”edelläkävijäoperaattori”, joka tuo uudet palvelut ja tekniikat mobiilimarkkinoille.

Soneraa voi kuitenkin kiitellä varovaisesti MobiiliTV-sovellluksesta S60-alustalle, jota tarjotaan uudella hinnoittelulla 2€ / päivä tai 10€ / kuukausi. Viimein ei tarvitse yrittää laskea siirtyneitä tavuja.

Tunnisteet: , , , , , , , , , ,