[ Siirry blogin etusivulle ]

maanantai, joulukuu 08, 2008

Google Android -kännykkä Suomeen

Googlen avoin Android-alusta kiinnostaa ainakin kehittäjiä. Britanniassa laitetta kokeilleet tuttavani ovat kehuneet käyttöjärjestelmää miellyttäväksi, mutta HTC:n ensimmäistä laitetta vielä kömpelöksi ja rumaksi. Minä en ole päässyt kokeilemaan sen enempää laitetta kuin ohjelmistoakaan, joten en osaa kommentoida arvioita.

Hintaa Android Marketista tilaamiseen tulee US$399 laitteen osalta ja US$25 kehittäjäksi rekisteröitymisestä.

Googlen Android-sivuilla kuitenkin kerrotaan, että Android-luurin saa nyt 18 maahan, sisätäen Suomen. Kertokaa kokemuksistanne, jos olette jo tutustuneet tähän tai aikeissa tilata kehityslaitetta.

Sehän tässä tulee taas väkisin mieleen, että miten operaattorit ja palveluntarjoajat osaavat päättää, mille alustalle ja selaimille jatkossa palvelunsa suuntaavat. Alustoja tulee vain lisää.

(via Kennun Jaiku-feedi)

Tunnisteet: ,

maanantai, joulukuu 01, 2008

Android-puhelimesta ensivaikutelmia

T-Mobile G1:stä eli HTC:n valmistamaa Google Android -puhelinta ei saa virallisesti Suomessa luultavasti ennen ensi kesää, mutta laitteita on jo tilailtu ja tuotu tänne netistä. Kenneth Falck on näemmä julkaissut kokemuksiaan blogissaan. Käyttöliittymä saa varovaisesti kehuja, mutta Androidin SDK eli kehitystyökalut eivät Kennun mielestä ole vielä Googlen laatukriteerien tasolla.

Toinen näkökulma käyttöliittymään. Fjordin konsulttina työskentelevä Christian Lindholm on myös kommnentoinut Android-kokemuksiaan. Hän työskenteli aiemmin Nokiassa muun muassa S60-käyttöliittymän ja Lifeblogin parissa.

Muualta Androidista löytyy kosolti arvioita netistä.

Tunnisteet: ,

sunnuntai, marraskuu 09, 2008

Riittää sitä Googlellakin töitä

Kännyköiden softa-alustan rakentaminen ei ole ihan pikku juttu, ja bugeja jää. Googlen Androidissakin riittää vielä töitä. ZDnetin blogissa kerrotaan vakavasta bugista, melkeinpä huvittavuuteen asti. Käyttäjää ei tosin huvita, jos ohjelmiston testaaminen on jäänyt pahasti kesken.
When the phone booted it started up a command shell as root and sent every keystroke you ever typed on the keyboard from then on to that shell. Thus every word you typed, in addition to going to the foreground application would be silently and invisibly interpreted as a command and executed with superuser privileges.

Kuulostaa pahalta, alustan vakauden ja tietoturvan kannalta.

En ole vieöä päässyt kokeilemaan HTC G1:stä, elin sen kummemmin en osaa Androidin käytettävyydestä sanoa. Laitteen luonnossa nähneet suomalaiskolegani ovat kehuneet käyttöliittymää hienoksi, mutta laitetta rumaksi.

Tunnisteet: ,

sunnuntai, marraskuu 02, 2008

Symbian menettää tukijan

Olen usein ihmetellyt täällä sitä, miten LG, Motorola ja Samsung eivät tunnu keskittyvän yhteen tai pariin mobiilialustaan, vaan kehityskustannuksiltaan kalliimpia älypuhelimia tuodaan markkinoille eri käyttöjärjestelmillä.

Nyt ilmeisesti Motorolassa on viimein tajuttu, mihin monen alustan tukeminen yhtäaikaisesti johtaa kehityskustannuksissa. Uutiset ovat kertoneet (ks. myös jutut Suomessa) yhtiön karsivan nykyiset Linux- ja Symban UIQ -alustansa ja keskittyvän Googlen Linux-pohjaiseen Androidiin ja Microsoftin Windows Mobileen. Asiasta kerrottiin Q3 2008 -tulosjulkistuksessa, ja konferenssipuhelu on kuunneltavissa netissä.

Mitä tämä merkitsee Symbian Foundationille ja Nokialle? Tuskin mitään. Motorolan panostukset Symbianiin näyttävät olleen muutenkin lähinnä perässähiihtäjän asemassa.

Olen lähinnä yllättynyt siitä, miten kauan alustojen karsiminen kesti. Haastattelin yhtiön (jo potkut saanutta) teknologiajohtaja Padmasree Warrioria Helsingin-vierailulla syksyllä 2006, ja silloin uskoa riitti vielä kovasti tähän monialustaisuuteen.

On kiinnostavaa seurata, miten LG ja Samsung jatkavat. Ja keskittyykö Sony Ericsson yhä Symbianiin, vai vaihtaako se Xperia X1:n tiellä Windows Mobileen? Symbian on entistä Nokia-vetoisempi, mikä pelottaa yhtiön kilpailijoita.

Nokian panostukset Symbian Foundationiin pitävät varmasti vielä vuosia, mutta miten Qt ja Linux-panostukset (nykyisin Maemo.org-ympäristössä) muuttavat asiaa? Kenties Nokia onnistuu rakentamaan aidosti monialustaisen kehitysympäristön.

Tunnisteet: , , ,

maanantai, lokakuu 20, 2008

Qt-sovellukset S60-puhelimiin

Maanantaina tuli kiinnostavia uutisia. Qt-kehitysympäristöstä on saatavana ensimmäinen varhaisen vaiheen kehitysympäristö S60 3.1 -laitteille ja uudemmille.

Qt Softwaren saitilla julkaistu video on lupaava:Ensi kertaa olisi siis aidosti mahdollista kehittää mobiilisovelluksia useille alustoilla samalla koodinpätkällä. Qt-alustaa tuetaan myös PC-ympäristöissä, mutta silloin laitteiden erot näyttöjen koossa ja suorituskyvyssä vaativat jo käsittääseni aivan oman versionsa.

Monet nimekkäät Windows-softat on toteutettu Qt:n avulla, kuten Google Earth tai Adobe Photoshop Elements. Se ei kuitenkaan tarkoita, että ohjelmia voisi sellaisenaan ajaa jatkossa Symbian S60 -puhelimissa. Sen sijaan suuri osa koodista voidaan hyödyntää, jos sovellus suunnitellaan alun perin monialustaiseksi. Korjatkaa, jos olen ymmärtänyt väärin.

Toteutuuko sitten Qt:n lupaus, eli koodin vääntäminen kerran useille mobiilialustoille? Siihen en osaa vastata. Tavoite on kunnianhimoinen. Sitä on yritetty niin Sunin Javalla kuin Microsoftin .NET:lla toistaiseksi onnistumatta. On myös epäilty, onko kukaan koskaan halunnut täysin alustariippumatonta sovellusympäristöä, vai onko joku tai jotkut aina jätetty ulkopuolelle.

Tavoitin maanantaina puhelimitse Lontoosta Qt Softwaren (eli entisen Trolltechin) PR-pomon. Aron Kozak vastasi uutisjuttuuni muutamiin kysymyksiin, mutta kovin syvälle en vielä päässyt.

Nyt Qt siis tukee Windows Mobilea, ja Symbian S60 -versio on alpha-vaiheessa. Auki on vielä se, päästetäänkö Apple iPhonen OS X:ää ja Googlen Androidia samaan leikkiin.

Symbian S60:lle tärkein tavoite lienee se, että sovellusten kehittäminen helpottuu. Aron Kozak kehui, että Qt:n API:t ovat paljon Symbianin tarjoamia rajapintoja puhtaammat ja helpommat hallita. Hänen karkea arvionsa Qt-kehittäjien määrästä oli 250 000 kehittäjää.

Tunnisteet: , , , ,

lauantai, lokakuu 04, 2008

Google Android -odotukset kasvavat

En ole pahemmin kirjoittanut Googlen Androidista, koska en ole päässyt näkemään niitä missään oikeasti. Netissä on kosolti videoita ja hehkutusta senkin edestä.

Google ja T-Mobile ovat päästäneet monet jo kokeilemaan HTC:n valmistamaa T-Mobile G1:stä käsissään, katso esimerkiksi Engadgetin juttu.

G1:stä pääsi kokeilemaan myös suomalaistuttuni, joka kuvasi käyttötuntumaa "kuin iPhoneksi, mutta laitteessa on myös avautuva QWERTY-näppäimistö". Kosketusnäytöllä pystyi jo koskettamaan kuvakkeita, selaamaan kuvia ja muita tiedostoja iPhonen tapaan ja "pyyhkäisemään" pysty- ja vaakasuunnassa siten, että moni on vakuuttunut.

Yhtään HTC:n Android-kännykkää ei tietääkseni ole vielä käynyt Suomessa, ainakaan Googlen ulkopuolisissa käsissä, joten laitetta on vaikea saada käsiinsä edes hetkeksi.

Vaan miten mahtaa käydä mobiilialustojen sirpaloitumisessa? Kohta on media- ja älypuhelimissa Blackberryä, Linuxia, Symbiania ja Windows Mobilea siihen malliin, että palveluiden kehityskustannukset kasvavat. Tai sitten on tehtävä valintoja. On jopa spekuloitu Androidin ja Symbianin yhdistämistä ja nykyisen Symbianin lähtölaskentaa.

Toistaiseksi en ole löytänyt aiheesta kovin kattavaa analyysiä, vaan jokainen katsoo asiasta omasta näkökulmastaan, usein tietyn markkina-alueen painotuksilla vieläpä.

Tässä vaiheessa tumtuu olevan paljon kysymyksiä ja vähän vastauksia.

Tunnisteet: , ,

maanantai, syyskuu 01, 2008

Android-kännyköistä tulee totta

En ole oikein tiennyt miten suhtautua Google Androidiin, kun se kehittyi huiman nopeasti huhuista julkistukseen ja heti perään viivästyspuheisiin.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että Google on saanut kasaan kännykkäalustan uskomattoman nopeassa ajassa. Engadgetissa ja muualla on julkaistu kuvia HTC Dreamista, joka on ilmeisesti määrä lanseerata T-Mobilen verkossa USA:ssa vielä tänä vuonna.

Ensimmäiset kuvat, kuinka aitoja sitten ovatkaan, eivät juuri herätä innostusta. Laite näyttää ulkoisesti Pocket PC -puhelimelta parin vuoden takaa.

Netistä löytyy Googlaamalla Android+video paljon pätkiä käyttöliittymästä, mutta minä ainakaan en osaa niistä päätellä vielä mitään.

Kiinnostavaa on aikanaan nähdä, tuoko Android jotain uutta kuluttajille helppokäyttöisyydessä tai muuten. Vai onko etu Linux-pohjaisuudessa ja helpossa sovelluskehityksessä esimerkiksi operaattoreille? Älypuhelinten alustakirjo ainakin kasvaa. Kilpailua tulee lisää, mutta riittääkö Androidille ja muille mobiili-Linuxeille, iPhonelle, Symbianille ja Windows Mobilelle softaa?

Tunnisteet: ,

sunnuntai, elokuu 31, 2008

Kommunikaattorin haastajia tulee lisää

Olen mielenkiinnolla huomioinut, että markkinoille on tulossa ja tullut useita Nokian E90-kommnunikaattorin tyyppisiä laitteita, eli QWERTY-näppäimistöllä ja laajakuvanäytöllä varustettuja älypuhelimia.

Nopeasti tulevat mieleen esimerkiksi HTC:n tuoreet Windows Mobile -mallit S740, Touch Pro, Diamond Pro sekä ensimmäinen Android-malli HTC Dream. Etelä-Koreasta taas tulevat USA:n markkinoille LG VX1000 Voyager (CDMA) ja Samsung Glyde (CDMA).

Vastaavia QWERTY-malleja on odotettaviss myös muilta valmistajilta. Sony Ericsson Xperia X1 on myös näillä näkymin tulossa vielä tänä vuonna. Myös HP:lta odotetaan syksymmällä uutta avautuvalla QWERTY-näppäimistöllä varustettua iPAQ-mallia.

Missä ovat Nokian uutuudet? Kommunikaattoreiden tarjonta ei ole uudistunut sitten E90:n tulon, vaikka kevyempää ja pienempää E80:tä odotettiin melko varmana julkaisuna aika piankin, mutta mitään ei ole näkynyt tai kuununut huomatakseni sen jälkeen.

Kenties Nokia luottaa tässä kategoriassa "Blackberry-muotoiltuun" Nokia E71:een. Siinä on kuitenkin aika pieni näppäimistö ja näyttö kilpaillakseen näiden raskassarjalaisten kanssa.

En ole päässyt kokeilemaan näitä uusia laitteita vielä kunnolla. IFA-messuilla nopeasti näprättynä HTC:n uudet Diamond- ja Touch Pro -mallit näyttivät lähinnä lupaavilta.

Hyvät tekniset speksit eivät niissä lopulta ratkaise, vaan käyttöliittymän helppous, nopeus ja vakaus ovat melkeinpä tärkeimmät tekijät. Windows Mobile Professionalin (aka Pocket PC:n) peruskäyttöliittymä ei oikein enää riitä, kun on kokeillut HTC:n kosketuskäyttöliittymää.

Tunnisteet: , , ,