[ Siirry blogin etusivulle ]

tiistai, lokakuu 02, 2007

Kartta- ja navigointisovelluksia tulee lisää

Nokia siis maksaa 5,7 miljardia euroa Navteqista, karttojen ja näihin liittyvien palveluiden toimittajasta. Kuuntelin eilen Nokian sijoittajasivuilta konferenssipuhelun, ja päällimmäiseksi jäi karttojen ja paikkatietojen laajentuminen aivan uusille alueille.

Nokia Multimedian johtaja Anssi Vanjoki painotti, että autonavigointi on vasta alkua GPS-sovelluksille. Paljon muutakin voidaan tehdä. Jatkossa kuvat, videot ja jopa ihmiset saavat omat sijaintinsa julki. Vanjoen mukaan voimakkain kasvu tulee jalankulkijoiden sovellusalueilta.

Nokian Sports Tracker on jo nykyisellään sovellus, joka huutaa karttatietoja mukaan. Nyt ohjelmassa näkyy pelkkää sinistä viivaa sen sijaan, että kulkureitit näkyisivät aidosti kartalla.

Nähtävyydet Venetsiassa, patikointireissu vuoristossa, interrail-reissu junalla Euroopan halki. Nämä olisivat esimerkkejä tarpeista, joissa voisi olla kysyntää karttojen ja sijaintitiedon yhdistämiselle.

Entä mitä karttafirmojen keskittyminen Nokialle (Navteq) ja TomTomille (Tele Atlas) merkitsee kartta- ja navigointilaitteiden ja -softien bisnekselle? Sitä yritin spekuloida työblogissa.

Tähän aikaan ensi vuonna Nokialla on määrä olla kymmeniä GPS-laitteita. On jännä seurata, miten kilpailijat reagoivat markkinajohtajan liikkeisiin, tai kärsiikö kilpailu karttajakelussa.

Tunnisteet: , ,

torstai, heinäkuu 19, 2007

Nokian GPS-luureihin tuntuva parannus

Onnistuin tänään viimein päivittämään N95:n Nokian Software Updaterilla. Kuten moni oli vihjannutkin, uusin versio (v12.0.0.13 19-06-07) tuo merkittävän päivityksen paikannusominaisuuksiin, sillä nyt laite saa "fixin" jopa alle 10 sekunnissa, yleensä alle 30 sekunnissa.

Kokeilin tätä tänään Nokia Mapsilla ja Sports Trackerillä. Molempien käytettävyys parani tuntuvasti. Ero on niin iso, että N95 nousi heti henkilökohtaisessa arvostuksessani ostettavaksi suositeltavien listalle (paikannuksen suhteen siis – muuten N95 on jo ollutkin suosikkini).

Miten parannus saatiin aikaiseksi? Nokia ainakin tiedotti tänään tuovansa AGPS:n (Assisted GPS) tuen jatkossa kaikkiin GPS-laitteisiinsa. Päivitetty 20.7. klo 12:44: 6110 Navigatorissa se jo ilmeisesti onkin.

E90:n osalta ei päivityksen aikataulua vielä vahvistettu. Kuulemma Nokialla on jo sisäisesti AGPS-tuki E90:n beta-softassa, joten myös se saanee päivityksen.

Nokia Maps ja Sports Tracker näyttävät nyt kysyvän lupaa AGPS:n hyödyntämiseen. Ominaisuuden saa myös pois päältä esimerkiksi ulkomailla käyttäessään. Siirtyviä tiedonsiirtomääriä en vielä laskenut, eikä niillä kotimaassa yleensä olekaan väliä.

Oletettavasti tulevaisuudessa integroidut GPS-vastaanottimetkin kehittyvät herkemmiksi, mutta tässä vaiheessa ohjelmallinen ja verkkoyhteyttä hyödyntävä AGPS tunuu hyvältä ratkaisulta käytettävyyden parantamiseen.

Vielä on kokeiltava, vaikuttaako softamuutos jotenkin paikannuksen tarkkuuteen autossa tai kävellessä.

Tunnisteet: , , ,

lauantai, huhtikuu 21, 2007

N95:n integroitu GPS vs. Bluetooth-GPS

Täälläkin on käsitelty aihetta ja painetum Tietokone-lehden N95-tuotearviossa valittelin, että N95:n GPS tuntui kummallisen hitaalta verrattuna kokemuksiini SiRF III -piiriin perustuvista Bluetooth-GPS-palikoista.

Eilen luinkin AP Areenalta väitteen, ettei N95:ssä olekaan SiRF III -piiriä, vaan yhden piirin Texas Instrumentsin ratkaisu (NaviLink 4.0 GPS5300) kännyköihin. Nopea Googlaus toi lisää spekulaatioita muttei vahvistusta. Forum Nokian speksit eivät paljasta asiaa. Vertasin kokemuksia Nokian LD-3W:hen, jota täälläkin kommenteissa suositeltiin. Se löysi minut E70:n kanssa parhaimmillaan alle 30 sekunnissa.

Jos tämä pitää paikkansa, miksi TI:n piiri on niin paljon hitaampi kuin Bluetooth-GPS-sovittimissaa on?

Ei N95 ollut poikkeuksellisen hidas integroiduksi GPS-kännykäksi. Aiemmin olen kokeillut HP:n ja HTC:n GPS-kämmemikroja, ja niissäkin harmitti hitaus.

Asiasta mitään tietämätön voisi arvailla, ettei Bluetooth-GPS-sovittimissa käytetty ratkaisu vielä sovi fyysisen tilan ja virrankulutuksen puolesta kännykkään.

* * *

Autonavigoinnissa ei pakosti ratkaise, jos kestää enintään 5--10 minuuttia ennen kuin sijainti voidaan vahvistaa. Spontaanissa kaupunkikytössä ("missä olen?", "missä on lähin pizzeria") nopeudella on minusta iso vaikutus käyttökelpoisuuteen.

Veikkaan muuten, että aika moni tavallinen kuluttaja alkuvaiheessa pettyy rankasti kännyköiden GPS:ään. Elokuvissa ja TV-sarjoissa GPS tuntuu toimivan kaikkialla jopa metrotunneleista alkaen, paikannus tapahtuu sekunnissa ja pysyy kokoajan tarkasti mukana.

Samoiten Bluetooth-GPS:ään tottuneet voivat pettyä nykyisiin integroituihin toteutuksiin. Näin minulle ainakin on tähän asti käynyt.

Tunnisteet: , , , ,

maanantai, helmikuu 19, 2007

3GSM-poimintoja sieltä ja täältä

Mitkä olivat mielestänne tämän vuoden 3GSM:n kiinnostavimmat julkistukset? Entä pettymykset? Inspiraation lähteeksi pari 3GSM-kuva- ja videolinkkiä:

Minulle 3GSM:n kiinnostavimpia julkistuksia ja löytöjä olivat tänä vuonna LG:n Prada-malli (jota sai ajoittain jonottaa päästäkseen kokeilemaan), Motorolan Motorizr Z8 ja MotoQ q9, Nokia E65 ja E90 Communicator sekä Sling Player WM5:ssa ja S60:ssä

LG:n Prada-kännykässä kiinnosti iPhonesta matkittu (onkohan samalta alihankkijalta jopa?) muotoilu ja kosketusnäyttöön perustuva käyttöliittymä. Oli kiva nähdä ja kokeilla, tuskin jaksaisin arkikäytössä.

LG Prada -kännykkä matkii Apple iPhonea

Motorolan julkistuksissa ihmetetyttää se, että firma suoltaa sekalaisesti Symbian-, Windows Mobile- ja "Java-/Linux-kännyköitä", ja osa perustuu vielä yhtiön vanhempaan P2K-alustaan. Eikö johonkin keskittyminen helpottaisi kumppaneiden elämää?

Nokia E65 näytti vähemmän tylsältä kuin nykyiset E60 ja E70. Muotoa ja värejä on vähän rohkeammin. On jännä huomata, että uusissa E-sarjalaisissa mallimerkintä on etupaneelissa (kuten N-sarjalaisissa on ollut alusta lähtien).

E90 Communicator ei ole erityisen nätti, mutta vielä enemmän epäilyttää raskaus. E90 tuntui raskaalta, ja speksien mukaan se onkin 210g. E90:een on nyt laitettu mukaan "kaikki mahdollinen". Veikkaan, että perästä seuraa massaltaan ja ominaisuuksiltaan kevennetty malli.

Toivottavasti E90:n S60-toteutusta vielä viilataan, sillä messuilla esitellyssä versiossa esimerkiksi päävalikossa on 800 pikselin levvisestä päävalikosta suurin osa tyhjänä hyödyntämättä.

Nokia E61i, Nokia E65 ja E90 Communicator

Samsungilla oli mieletön määrä malleja esillä, joissa oli DVB-H:ta, HSDPA:ta ja toisaalta tyylikästä muotoiluakin. Uusi ohutmalli näytti ja tuntui hyvältä kädessä.

Sony Ericsson ei julkistanut Barcelonassa mitään, vaan ständeillä esiteltiin edellisviikon julkistuksia.

Ja HP esitteli viimein iPAQ-kännykän, joka näyttää kännykältä. Ulkonäössä tai spekseissä ei tosin ollut mitään jännittävää, jolla HP olisi kahminut kauheasti mediahuomiota. IPaq-pomon haastattelusta sain irti sen, että aikovat kuitenkin haastaa esimerkiksi Nokian yrityskännykät.

Tunnisteet: , , , , , , , , , ,