[ Siirry blogin etusivulle ]

torstai, maaliskuu 31, 2005

Mobile Enterprise 2005 (Helsinki)

Koulutuspalveluita tarjoava Tieturi kumppaneineen järjestää 9.--10. toukokuuta Helsingin Wanhassa Satamassa Mobile Enterprise 2005 -konferenssin. Ohjelma näyttää kiinnostavalta, joskin hyvin suomalaislähtöiseltä. Lehdistötilaisuuteen ovat järjestäjän mukaan lupautuneet puhujiksi muun muassa TeliaSonera Finlandin toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen, Ylen tuore toimitusjohtaja Mikael Jungner ja Digian toimitusjohtaja Jari Mielonen, joten eiköhän osanotto ole taattu. Varsinaiset konferenssipuhujatkin ovat ajankohtaisia.

Today-näkymät mobiililaitteissa

Minulle tärkeimpiä syitä PDA:n tai älypuhelimen käyttämiselle on kalenterin ja sähköpostin pitäminen ajan tasalla. Muistan vielä, kun aikoinaan yritin pitää menot ja muistettavat asiat järjestyksessä paperikalenterissa tai ulkomuistissa. Eihän siitä mitään tullut, koska kalenteri ei kulkenut aina mukana tai sitä ei tullut otettua esille. "Kyllä minä tämän muistan", jne. Peruspuhelimen kalenterikaan ei kokonaan ratkaissut asiaa, koska kalenteri piti erikseen kaivaa esille parin valikon takaa.

Nykyisin pidän parhaana ratkaisua, jossa mobiililaite muistuttaa uusista viesteistä, keskeneräisistä tehtävistä ja erityisesti seuraavista kalenterimerkinnöistä heti työpöydällä, Today- eli Tänään-näkymässä. Tämä on toteutettu nykyisissä käyttöliittymissä yllättävän huonosti.

Positiivinen pieni parannus onkin nähdä Nokia 6680:n hieman viilattu Series 60 -työpöytä. Päävalikkoon on tuotu valittavat pikalinkit ja ainakin seuraava kalenterimerkintä. Vaan en ainakaan keksi miten tähän saisi haettua myös uusimmat teksti- ja sähköpostiviestit tai useammankin kalenterimerkinnän.

Tämä hieman uudistettu Series 60 -valikko tulee ymmärtääkseni varsinaisesti Series 60 3rd Editionin ja Symbian 9.0:n myötä, joten 6680 lienee jonkinlainen evoluutiomainen kokeilu.

Informatiivisin ja ammattikäytössä toimivin on minusta Microsoftin Pocket PC:n ja SmartPhonen päävalikko ja työpöytä, joka näyttää oletusarvoisesti uusimmat kalenterimerkinnät, tehtävät, sähköpostiviestit, synkronoidut viestit ja SMS-viestit (puhelinmalleissa).

Silti monissa selkeästi ammattikäyttöön suunnatuissa laitteissa, kuten Nokian kommunikaattoreissa (Series 80), Sony Ericsson P900/P910:ssa (UIQ) tai PalmOne Treo 650:ssa (Palm OS 5.x) ei ole myöskään tällaista "dynaamista" Today-näkymää päävalikkona, joten niissä kalenteri, sähköpostit ja muut tärkeät tiedot on muistettava kaivaa erikseen esille. Olen huomannut, että aika moni kommunikaattorinkaan omistaja ei tämän takia muista käyttää sitä kalenteria, joka sinänsä on sovelluksena aivan toimiva.

Toki kaikille laitteille on saatavana kolmansien osapuolien laajennuksia, jotka hieman kurovat Microsoftin käyttöliittymien etumatkaa. Vaan enpä ole vielä nähnyt hyviä vaihtoehtoja ainakaan Series 80:lle tai Palm OS:lle. Otan mielelläni ehdotuksia vastaan. Niitä odotellessa pidän edelleen kiinni informatiivisesta Today-näkymästäni.

Push ja pull

Toinen tärkeä puoli käytettävyyttä ovat ajastuksen ja automaattisten hakujen toiminnot. Esimerkiksi uusimmissa Series 60 -versioissa voidaan sähköpostit tarkistaa ajastetusti halutuin väliajoin, mikä taas ei oletusarvoisesti onnistu kaikissa Windows Mobile -laitteissa. IMAP4- tai PO3P-postilaatikon tarkistaminen vaikkapa 30 minuutin välein arkisin klo 09.00-17.00 on melko kätevä ominaisuus.

Tunnisteet:

keskiviikko, maaliskuu 30, 2005

Saunalahden puhelinvuokrauksesta

Saunalahti tiedotti aloittavansa matkapuhelinten vuokrauksen. Kyseessä on 18 kuukauden määräaikainen sopimus, jolla puhelimen saa käyttöönsä tällä hetkellä 4,95--19,99 euron kuukausimaksulla. Sen jälkeen puhelin joko palautetaan tai asiakas voi vuokrata uuden puhelimen.

Saunalahden johtaja sanoi uutiskommentteja varten, ettei kyseessä yhtiön mielestä ole kytkykauppa, koska puhelinta ei itse asiassa myydä eivätkä puhelimet ole SIM-korttilukittuja. Kiistaton asia ei ole, ja Viestintäviraston virkamies sanoikin MTV3:n / Kauppalehden uutisille, että virasto tutkii asiaa ja pitää sitä kytkykaupan rajan kokeiluna.

Pyörittelin itse noita kuukausimaksuja nopeasti Excelissä, enkä oikein löytänyt tilannetta, jolla saisin tuollaisesta vuokraamisesta kannattavaa. Siihen tulokseen päädyin, että jos on tottunut vaihtamaan uuteen puhelimeen 6--12 kk välein, diili ei ainakaan kannata sopimuksen 18 kk määräaikaisuuden takia. Jos taas on tottunut käyttämään samaa puhelinta jopa kolmesta viiteen vuotta, tulee halvemmaksi taas ostaa oma. Vuokrapalvelussahan ei lasketa puhelimelle arvonalennusta, vaan vanhasta romustakin maksetaan täyttä vuokraa. Tietysti asiakas voi vuokrata uuden puhelimen ja toivoa saavansa sen taas edullisemmin kuin vanhan.

Hyvää tässä on tietysti se, että tarvittavat asetukset ovat puhelimissa valmiina ja monet palvelut ovat heti käytettävissä. Minusta tuntuisi silti loogisemmalta sallia kytkykauppa kokonaan, jos tällainen välimuotokin sallitaan.

tiistai, maaliskuu 29, 2005

Kotikoneesta oma mediapalvelin

Orb Networks on avannut melko kiinnostavan palvelun. Orb lupaa tehdä kotikoneesta (Windows XP tai Windows XP Media Center) henkilökohtaisen mediaportaalin, jonka musiikki, tv-ohjelmat, valokuvat ja videot voidaan avata laajakaistayhteyden kautta mistä ja milloin tahansa käytettäväksi. Päätelaitteelle ei tarvita erityistä tukea, vaan Real- tai Windows Media -toisto-ohjelman pitäisi riittää.

Palvelun luvataan sovittavan kaistan tarve ja videon koko reaaliajassa päätelaitteelle sopivaksi. Tässä vaiheessa kohdealustaksi tosin sanotaan lähinnä WiFi-tasoiset yhteydet, eli GPRS-yhteyksien laatu ei vielä riitä laadukkaaseen mediatoistoon.

Orbin CEO Ted Shelton kertoi palvelusta Mobile Mondayn tilaisuudessa USA:ssa, jonka voi kuunnella netissä. Mies muuten mainitsee erityisesti suomalaiset esimerkissään.

Orbin näkemys on se, että kuluttaja omistaa kaiken jo hankkimansa elokuva-, musiikki- ja tv-sisällön, eikä siitä tarvitse maksaa uudelleen. Tämä herättää varmasti kuluttajien kiinnostuksen ja myötätunnon, mutta taatusti myös ärsyttää elokuva- ja musiikkiteollisuuden. Nähtäväksi jää kuinka nopeasti MPAA ja RIAA ovat palvelun kimpussa USA:ssa. Tässä vaiheessa käyttäjiä on ilmeisesti vain joitain tuhansia, mikä ei vielä järisytä USA:n mannerta.

Harmillisesti palvelu on auki vasta amerikkalaisille, mutta sen luvataan toimivan myöhemmin myös Euroopassa.

sunnuntai, maaliskuu 27, 2005

Digiboksista ja kiintolevytallentimesta

Otin viikko sitten kotiin testiin Handanin kaapeliverkon digiboksin, jossa on 120 Gt kiintolevy ja kaksi viritintä. Olen huomannut, että suhde televisioon mediakuluttajana on muuttunut paljon. Voin katsoa ohjelmia silloin kun huvittaa ja vaikka siirtää katsomisen tauolle kesken ohjelman. Olen itse asiassa katsonut useampia ohjelmia kuin aiemmin, koska nyt olen nähnyt niitäkin, jotka ovat aina tulleet "väärään" aikaan. Eikä ole enää väliä unohtaako jonkun ohjelman, koska suosikit tallentuvat automaattisesti kiintolevylle. Ohjelmien tallentaminen on helppoa. Tähän riittää, että graafisesta ohjelmaoppaasta (EPG) klikkaa haluamiaan ohjelmia, ja hyväksyy kellonajat.

Mobiililaitteisiin tämä liittyy sikäli, että tässä olisi paljon mahdollisuuksia hyödynnettäväksi. Miksei digiboksia voi kauko-ohjata kännykällä, esimerkiksi tallennusten ajastuksessa? Miksei ohjelmia voi napinpainalluksella kopioida puhelimeen sopivassa koossa Bluetoothin tai muistikortin kautta?

Arvelen, että näin tulee käymään, ja kysyntäähän on jo. Tähän asti tällaiset viritykset on vain joutunut rakentamaan pääasiassa itse. Rakennuspalikat ovat periaatteessa yksinkertaiset; Linux-kone, antenni-, kaapeli- tai satelliittilähetysten DVB-sovitinkortti ja PVR-/VDR-softa. Tai vaihtoehtoisesti digiboksi, josta elokuvat ja ohjelmat saa mobiililaitteeseen suoraan tai PC:n kautta.

Pisimmällä kodin viihdekeskuksen konseptin tuotteistamisessa tuntuu olevan tällä hetkellä Microsoft, jonka Windows XP Media Center 2005 -käyttöjärjestelmä (ja mobiililaitteiden Portable Media Center -versio) tukee periaatteessa kaikkia näitä toimintoja. Harrastajat suosivat Linuxia, mutta VDR-softien virittelyssä tarvitaan vielä osaamista, eikä kuluttaja voi hakea valmista tuotepakettia monestakaan kaupasta. Viime viikolla tosin näin Linux-pohjaisen Dreamboxin ison KaDeWe-tavaratalon hyllyllä Berliinissä.

Laitevalmistajat näyttävät pelkäävän tällä hetkellä tekijänoikeussyytöksiä, joiden vaikutuksesta esimerkiksi tässä Handan-boksissa on videoiden kopiointi ulospäin USB-liitännän kautta estetty ohjelmallisesti. Topfieldin vähän vastaavassa laitteessa (5100-sarja) sekin tosin onnistuu. Sitä en kuitenkaan raski hankkia, kun maksaa Suomessa noin 600 euroa.

Teknisesti kätevin liitäntätapa olisi kuitenkin 802.11b-/g- tai Ethernet-sovitin ja HTTP-pohjainen hallintaliittymä. Sen jälkeen esimerkiksi digiboksin kauko-ohjaus onnistuisi melkein millä tahansa web-selaimella varustetulla laitteella. Ja puhelimeen voisi tarvittaessa tehdä helppokäyttöisemmän kaukosäätimen oloisen käyttöliittymän.

Nokian idea Bluetoothista digibokseissa on ihan hyvä, mutta vähän etuajassa. Kamerapuhelimen kuvanlaatu ei ole ollut vielä riittävän hyvä, jotta olisi vaikkapa paljon lomakuvia puhelimessa. Toisaalta tiedonsiirto on ollut vielä liian hidasta, jotta esmes kymmeniä kuvia viitsisi katsella television kautta. Eikä ominaisuudesta ole ratkaisevaksi kilpailutekijäksi, kun Nokian Mediamasterit ovat muilta osin kilpailijoihin nähden heikosti varusteltuja, käytettävyydeltään surkeita ja silti kalliita.

Tunnisteet:

lauantai, maaliskuu 26, 2005

Amerikkalaiset PSP-huumassa

Joka toinen amerikkalaisnörttien weblog tuntuu hehkuttavan tällä hetkellä Sonyn uutta käsikonsolia PSP:tä, jota aikuiset työssäkäyvät miehet ovat jonottaneet yötä myöten pelikauppojen edessä. Sony osaa tuoda uusia tuotteita markkinoille.

Myös asiapitoisia kommentteja voi lukea Russel Beattien PSP-esittelystä, jossa mies on kommentoinut laitteen käyttöliittymää ja mahdollisuuksia. Sonyn julkaisemien elokuvien ja pelien lisäksi harrastajat ovat ripanneet DVD-elokuvia PSP:n ymmärtämään muotoon ja odottavat web-selainta laitteelle. Taustana on hyvä muistaa, että USA:ssa on WiFi-hotspoteja paljon enemmän kuin EUgandassa (tunnetaan myös nimellä Eurooppa).

Minä kuvittelin jo aiemmin ostavani myös Niutendon DS:n, mutta onnistuin toistaiseksi järkisyistä siirtämään hankintaa. Saa nähdä onnistunko PSP:n kanssa. Kumpaakaan en tietysti tarvitsisi, mutta luonteelleen ei oikein voi mitään.

Tunnisteet:

torstai, maaliskuu 24, 2005

Push-to-Talk Suomeen 2006?

Ericsson ja Siemens tiedottivat tänään saaneensa verkko- ja päätelaitteensa juttelemaan keskenään Push-to-Talkilla. Tämä on taas pieni askel eteenpäin. OMA:n standardin pitäisi Digitodayn haastatteleman OMA:n hallituksen puheenjohtajan Jari Alvisen mukaan valmistua maaliskuussa.

Soitin itse uutista varten Elisalle ja Soneralle, ja kyselin miksei Push-to-Talkia vielä tueta Suomessa. Molempien johtajat sanoivat, että tekniikka on vielä kesken. Elisa uskoo ensimmästen palveluiden avautuvan kaupallisesti loppuvuonna, TeliaSoneralla taas uskotaan vuoden 2006 alkuun. Kun laskee, että operaattorit ovat yleensä mieluummin ylioptimistisia kuin ylipessimistejä, nähdään Push-to-Talkia kaupallisesti Suomessa varmaankin keväällä tai kesällä 2006.

En taida olla yksin epäillessäni, että kevääseen tai kesään 2006 mennessä aika moni "pikapuheesta" kiinnostunut on jo ottanut käyttöön Agile Messengerin, Skypen tai muun vastaavan viestimen, joka ei ehkä perustu avoimeen standardiin, mutta ei maksa paljon ja toimii heti. Hyviä ohjelmia saa jo, ja ne ovat yhteensopivia Linuxin, Macin ja Windowsin pikaviestimien kanssa. Samat ilmaisohjelmat välittävät jo myös puhetta.

keskiviikko, maaliskuu 23, 2005

Microsoftille erävoitto Symbianista

Symbian on alusta lähtien yrittänyt ajaa mobiilipalveluihin ja -sovelluksiin avoimen standardin tekniikoita erityisesti OMA:n kautta. Yritysmaailmassa taas on laajasti käytössä Microsoftin protokollat ja softat. Tiistaina Symbian tiedotti lisensoivansa ActiveSync-protokollan tuen käyttöjärjestelmään. Julkistus seuraa Nokian helmikuun uutisia Series 60/80:n ActiveSync-tuesta.

Tätä on arvioitu voitoksi sekä Microsoftille että Symbianille. Todennäköisesti se hyödyttää molempia. Selvältä näyttää, ettei uusien tekniikoiden tuominen yrityksiin ole helppoa, jos infra pyörii ennestään esimerkiksi Microsoftin palvelinten, työasemien ja etäyhteyksien varassa.

Itse olen ihmetellyt miten vastahakoisesti Symbian-laitevalmistajat ovat tähän asti tukeneet Microsoftin palvelimia ja työasemia, vaikka juuri sen luulisi olevan hyvä tapa varmistaa, ettei loppuasiakkaiden tarvitse valita Windows-puhelinta vain toteuttaakseen esimerkiksi kalenterin ja sähköpostin etäkäytön edullisesti.

Arvioisin, että taustalla on ajatusmaailmojen ero: laitevalmistajat ja operaattorit suosivat (avoimia) standardeja, joihin ne pääsevät itse vaikuttamaan, kun taas kuluttajat ja yritykset haluavat toimivia palveluita halvalla ja nopeasti. Idealismi on kaunista puheissa, mutta teoissa ja valinnoissa raha ratkaisee.

Yksinkertainen esimerkki on se, että valtavan monissa pk-yrityksissä on käytössä Windows XP/2000/2003:n mukana tuleva Microsoftin PPTP-protokollan VPN-tunnelointi, mutta päätelaitevalmistajat tukevat mieluummin vain L2TP- ja IPsec-protokollia tai jopa jotain valmistajakohtaisia verkkoratkaisuja (Ciscolta, Nokialta tai Pointseciltä).

tiistai, maaliskuu 22, 2005

Windows Mobile 2005 -vuotoja

Nettiin on taas vuotanut kuvia ja huhuja jostain "Magnetoon" eli Windows Mobile 2005:een perustuvasta prototyypistä. Paljon näistä ei saa irti, mutta sen verran kaiketi, että uusi käyttöjärjestelmä on oletettavasti tulossa jo syksyllä. Olen jo aiemmin kirjoittanut ja laittanut kuvia Magnetosta.

Satunnaisten kuulopuheiden mukaan Suomen Microsoftilla on jo Qtek 2020 -laite ajossa WM 2005 ROM:lla, joten kenties siitä tehdään suomenkielistä käännöstä. Tämän nähneiden mukaan muutokset 2003-/2003 SE -sukupolveen nähden ovat Pocket PC -puolella pintapuolisesti katsottuna vähäisiä. Ilmeisesti Pocket PC:n ja Smartphonen tekniikkoja ei siis sulauteta toisiinsa heti Windows CE 5.0:n myötä.

maanantai, maaliskuu 21, 2005

EnGage Series 60

Viimeviikkoina on speluloitu ja uutisoitu paljon N-Gage QD:n seuraajaa tai ainakin jotain pikkupäivitystä, joka esiteltäisiin E3 2005 -messuilla toukokuussa. Lisäksi on kerrottu, että laitteen hinta laskee noin 99 dollariin USA:ssa ja että N-Gage on saamassa uutta ulkonäköä ja värejä. Näitäkö se oikeasti kaipaa eniten ja kilpailussa Nintendoa ja Sonya vastaan?

Minusta N-Gage enemmänkin kaipaisi halvempia ja parempia pelejä. Pathway to Glory ja Pocket Kingdom eivät yksinään riitä. Ne ovat kuitenkin lähes ainoat vain N-Gagelle kehitetyt pelit, jotka ovat laajasti näkyneet pelimedioissa positiivisissa arvosteluissa.

En oikein usko, että Nokia julkistaisi vielä jotain teknisesti ihmeellistä päivitystä N-Gagelle, koska tuollaisen tai teknisesti vastaavan laitteen valmistaminen kannattavasti alle 300 euroon ei onnistune vielä.

Vaihtoehtoinen ajatus onkin, että Nokia voisi laajentaa N-Gage-konseptin kaikkiin Series 60 -puhelimiin, jolloin potentiaalinen pelien ostajakunta kasvaisi heti moninkertaiseksi, ja hyviä pelejäkin kannattaisi ehkä kehittää ja julkaista enemmän. Suorituskyvyn osalta tämä onnistuisi ainakin helposti, koska N-Gagehan on yksi hitaimmista Series 60 -laitteista eikä suinkaan mitenkään peleille optimoitu ympäristö. Nokia on jo kertonut tuovansa N-Gage Arena -sovelluksen myös muille S60-puhelimille, joten ehkä tuohon suuntaan ollaan menossa.

Tunnisteet:

torstai, maaliskuu 17, 2005

Mobiilivideota Nokia 6630:sta

(Päivitetty 18.3.2005 klo 00.30: Blogger.com taas siivoo koodista osan, tässä tapauksessa embed-aloitustagin. Viimeksi tämä kyllä toimi, joten pitää tutkia asiaa.)

Aiemmin lupailin videopätkää Kiss FM:n 10-vuotisbileistä. Käsittelin 6630:n mukana tulevalla ohjelmalla yhteen pari kuvaamaani videota ja lisäsin väliin siirtymät.


Voit myös imuroida tiedoston KissFM-10v.3gp (3GPP MPEG4, 3,03 Mt) suoraan.

Videon muokkaus ei ollut kovin ongelmatonta, koska muisti loppui jatkuvasti kesken ja 6630 kaatui pari kertaa. Noin kolme tai neljä megatavua tuntui olevan enimmäiskoko, jolla onnistuin videon tallentamaan. Tallennustilaa on tietysti vapaana enemmänkin, mutta ilmeisesti RAM-muisti loppuu kesken.

Olisi kiva, jos videoihin voisi lisätä myös omat alku- ja lopputekstinsä. Muvee-clippien kanssa sekin onnistuu, mutta niistä tulee tyyliltään kokonaan erilaisia.

keskiviikko, maaliskuu 16, 2005

MicroSD (TransFlash) -kortit tulevat

(Päivitetty 21.3.2005: korjasin 100 prosentin kohdan hintojen ja kapasiteetin kohdalta, nyt se taisi mennä jopa oikein.)

Mobiililaitteiden nykyisten CF-, MMC-, RS-MMC-, MS Duo-, MS Duo Pro-, miniSD- ja SD-korttien kirjoon on tullut vaivihkaa uusi kortti TransFlash (aiemmin T-Flash), josta on Sandiskin mukaan valmistumassa microSD-niminen standardi vielä lähikuukausina. SD Card Association taas tiedottaa, että microSD:tä tukevat kaikki SD-muistikortin takana olevat 800 yritystä.

Uuden kortin juju on entistäkin pienempi koko, 11,0 x 15,0 x 1,0 millimetriä. Siitä tulee SD Card Associationin mukaan maailman pienin muistikortti, jollainen tungetaan entistä pienempiin laitteisiin.

Kehityksellä on myös selvä varjopuolensa. Kuluttajat ovat jo ostaneet ensin MMC-kortteja, SD-kortteja ja osa myös RS-MMC-kortteja. Pieni osa kuluttajista (kuten Nokia 6630:n käyttäjät) etsii kahden jännitteen (dual voltage) RS-MMC-kortteja, joita ei saa kovin hyvin edes USA:ssa ja vielä heikommin syrjäisessä Suomessa. Hinnat ovat korkealla, kun tarjonta on vähissä.

Ikävintä tällä hetkellä on se, että aina kun markkinoille tulee uusi korttityyppi, tiputaan muistikapasiteetissa hetkeksi taaksepäin. SD-korttien käyttäjät ovat jo toista vuotta nauttineet yhden ja kahden gigatavun kapasiteetista. Vanhalla hinnalla saatavan muistin kapasiteetit ovat niissä kasvaneet 100 prosentin vuosivauhtia, kun taas DV RS-MMC -käyttäjät odottavat Suomeen vasta 512 Mt kortteja. Puhe multimedia- ja musiikkipuhelimista on turhaa, jos edes 512 Mt tai 1 Gt muistikorttia ei ole saatavana alle 100 eurolla, mieluusti reilusti.

Vähän muistikorttiasiaan liittyen, Samsungihan julkisti Cebitissä ensimmäisen kiintolevyllisen musiikkipuhelimensa. Heidän tuotekehitysyksikkönsä johtaja Winston Park sanoi minulle 3GSM:ssä, ettei kiintolevy kaikesta hypestä huolimatta ole itsestäänselvä valinta tulevaisuudessakaan, vaan kyse on flash- vs. kiintolevymuistien hinnoista, jotka elävät jatkuvasti. Nykytilanteesta Park sanoi, että kiintolevy kannattaa laittaa puhelimeen, jos muistikapasiteettia tarvitaan useita gigatavuja. Isompiakin muistikortteja toki on, esimerkiksi CF-kortteja saa 12 gigatavuun asti, mutta ne ovat taas jo suhteettoman kalliita.

Samsungin kiintolevyllisessä puhelimessakin on silti TransFlash-muistikorttipaikka (jatkossa siis nimellä microSD). Ajatushan on, että tiedostoja voidaan helposti siirrellä mobiililaitteiden ja kodin viihde-elektroniikan välillä. Tämä visio tosin jää teoriatasolle, jos flash-muistien valmistajat keksivät jatkossakin puolen vuoden välein uuden korttityypin ja päätelaitevalmistajat ottavat niitä yhtä innokkaasti käyttöön.

Useimmille kuluttajille jo nykyinen muistikorttikirjo on liian sekava, ja viihde-elektroniikassa esimerkiksi Sony tukee mustasukkaisesti vain omia MemoryStick-korttejaan eri variaatioineen (MemoryStick, MemoryStick Pro, MemoryStick Duo, MemoryStick Duo Pro jne).

tiistai, maaliskuu 15, 2005

Toimiva 3G-palvelu: videopuhelu

Olen nyt käyttänyt Saunalahden 3G-videopuhelua Nokia 6630:n ja Samsung SGH-Z107:n välillä puolitoista kuukautta aina ajoittain, ja uskallan jo kehua palvelua toimivaksi. On uskomatonta, ettei videopuhelun soittaminen vaadi mitään asetusten säätöä, vaan riittää että näpyttelee tai valitsee numeron ja valitsee haluaako soittaa tavallisen vai videopuhelun.

Vastaanottaja näkee puhelun kuten tavallisesti, mutta puhelin kysyy lupaa kuvan näyttämiseen. Kyselyn voi ottaa pois päältäkin, jos haluaa aina sallia videopuhelut.

Videpuhelussa vastaanottaja näkyy isossa ikkunassa ja oma kuva pikkuikkunassa. 6630:lla voi kuvata vain eteenpäin, mutta Z107:n kamera on käännettävä, joten sillä voi valita näyttääkö itseään vai jotain muuta. Kameraa voi kääntää puhelun aikanakin.

Vielä tässä kuussa tuleva Nokia 6680 sisältää kaksi kameraa ja on valmistajan mukaankin ajateltu "see me"- ("näe minut") tai "see what I see" ("näe mitä näen") -tyylisiin videopuheluihin.

Yritin soittaa videopuheluita myös Saunalahden liittymistä Elisan ja Soneran 3G-liittymiin, mutta puhelut eivät menneet läpi. Miksiköhän on näin? Saunalahtihan käyttää Elisan radioverkkoa 3G-liittymissään, joten tuskin kyse on tekniikasta. Ilmeisesti operaattorit eivät ole päässeet sopuun keskinäisestä laskutuksesta. On sinänsä outoa, että kun UMTS-verkoissa on näinkin helppokäyttöinen ja toimiva palvelu, ettei sitä vielä tueta laajemmin Suomessa.

On melkein uskomatonta huomata, että jokin uusi palvelu toimii ilman mitään asetusten tilailua ja näpyttelyä. Ilmeisesti WAP-uskovaiset telepojat ovat olleet kesälomalla WCDMA-verkon videopuheluita kehitettäessä.

maanantai, maaliskuu 14, 2005

Candybar vs. clamshell, musta vs. valkoinen

Yleinen keskustelu ja uutisointi pyörii edelleen hyvin vahvasti simpukkapuhelinten ja "tavallisten" välillä. Joko valmistaja esittelee simpukkapuhelimen tai ei esittele simpukkapuhelinta. Yksinkertaistaminen on uutisoinnissa usein tarpeen, mutta siitä seuraa myös asiavirheitä tai ainakin harhaanjohtava tilannekuvaus. Simpukoihin ja muihin yksinkertaistaminen ei ainakaan enää toimi.

Russel Beattie havainnollistaa asiaa blogikirjoituksessaan. Piirroskuvassa on hahmoteltuna useita erilaisia puhelinten muotoilumalleja (?) eli "form factoreita", joita on siis paljon enemmän kuin candybar tai clamshell. Noita kuvia katsoessaan huomaa, että useimpien kohdalle on jo markkinoilla vähintään muutama mobiililaite eri valmistajilta, eli erilaisiin tarpeisiin segmentoituminen on jo alkanut.

Kiinnostavaa on myös pohtia, että voitaisiinko noista muotoiluista yksi, useampia tai jopa kaikki yhdistää yhdeksi ihmevempaimeksi, joka taipuisi joka muotoon ja tarpeeseen. Minun vahva arvaukseni on, ettei voida, ja ihmiset ainakin länsimaissa päätynevät mieluummin hankkimaan useita puhelimia, esimerkiksi yksi urheiluharrastuksiin tai muuhun ulkoiluun ja aivan toisenlainen laite työkäyttöön.

Vai miten esimerkiksi yhdistettäisiin mahdollisimman kevyt ja pieni business-puhelin mahdollisimman hyvään QWERTY-näppäimistöön? Nokia 9300 on kohtuullisesti molempia, muttei paras kummassakaan mielessä. Motorola MPx yrittää myös samaa, mutta näppäimistö on selvästi heikompi esitys. Tämä on juuri yhden laitteen ajattelun ongelma. Siinä päästään korkeintaan jotenkuten käyttökelpoiseen kompromissiin.

Itse olen jo vuosia toivonut sitä mahdollisuutta, että Soneran liittynälläni voisi olla kaksi SIM-korttia, joiden välillä tai jopa yhtäaikaisesti voisin vaihdella jotenkin älykkäästi esimerkiksi työ- ja vapaa-ajalla.

lauantai, maaliskuu 12, 2005

Kämmentelkkarin vaihtoehdot

Kuluneen viikon ykkösaihe Suomen mobiilimaailmassa on ollut kännykkä-tv eli Nokian, Elisan, TeliaSoneran, MTV3:n, Nelosen ja Ylen julkinen DVB-H-pilotti 500 käyttäjälle. Palvelu maksaa jo pilottikäyttäjille vajaat viisi euroa kuukaudessa, ja tarkoitus on selvittää millaiset ohjelmat ja mihin hintaan kuluttajia voisivat kiinnostaa.

Sillä välin katselen jo reaaliaikaisia ja jälkitaltioituja televisiolähetyksiä ilmaiseksi langattomassa lähiverkossa kotona ja muutamissa julkisissa pisteissä Helsingissä. Internetissä on jo reilusti TV- ja videotarjontaa, jota voi katsoa RealPlayer- tai Windows Media Playerillä.

Kaupalliset kanavat voivat tietysti halutessaan laittaa vaikka kaikki munat yhteen koriin, mutta julkisin varoin toimivan Ylen ei pitäisi minusta sitoutua jatkossakaan vain yhteen tekniikkaan. Internetissäkin voidaan välittää mobiililaitteelle soveltuvaa TV- ja videotarjontaa esimerkiksi 100 tai 200 kilobitin sekunnissa toistonopeudella. Vaikkapa CNBC:n 200 kilobitin ASF-striimi päihittää kuvan- ja äänenlaadussa Suomen nykyisen DVB-H-pilotin lähetykset. Siinä on muistaakseni laskettu, että noin 100 kbit/s striimillä yhteen DVB-kanavanippuun mahtuisi noin 50 kanavaa.

Nykyisessä DVB-H-pilotissa innostusta laimentaa, että lähetyksiä testataan Nokia 7710:lla, jonka DVB-H-palikkaa ei kuitenkaan tule kaupallisesti saataville. Massamarkkinoiden laitteissa vuonna 2006 tai 2007 saattaa hyvinkin olla paljon pienempi näyttö. Jos tällaisella laitteella kokemukset ovatkin hyviä, toimiiko sama kuitenkaan pienemmillä näytöillä?

Suomessa DVB-H etenee kivasti ja sille saatetaan myöntää yksi DVB-kanavanippu, koska Liikenne- ja viestintäministeriö tukee pilottia täysin. Toimilupa tulee hakuun ensi vuona, jos pilotista saadaan hyvät kokemukset. Jos ei saada, kanavanippua ei välttämättä anneta DVB-H:lle, vaan se voidaan tarjota lisäkanaville antennilähetyksiin (DVB-T).

Haaste suomalaisille TV-kanaville on, että päivä- ja yöohjelmien sisältöön on suhtauduttava aivan uudella tavalla, kun katselu ei rajoitu kotisohvalla vietettyyn aikaan. Nykyisinhän päivisin ja öisin tulee lähinnä chattiä, ostos-tv:tä ja uusintoja, joiden katsomisesta en itse ainakaan osaa kuvitella maksavani. Edes Ylen digitaalinen Yle24-uutiskanava ei ole vielä puoliksikaan 24-tuntinen. Voisin itse kuvitella katsovani kännykkätelevisiota silloin, kun en ole kotona tai muuten ison television lähellä. Tosin nuoret katsovat aiempaa vähemmän tyhmistinlaatikkoa iltaisinkin, joten ehkä silloin ollaan liikkeellä jossain, missä ohjelmia katsoaan mobiililaitteella. Näistä asioista varmaan pilotin kokemukset aikanaan kertovat.

Hyvä alku Suomessa ei kuitenkaan riitä, vaan tekniikan pitää tehdä läpimurto muuallakin. Esimerkiksi Ericsson arpoo vielä DVB-H:n, DMB:n ja muiden vaihtoehtojen välillä. Lisäksi tavallisia DVB-T-signaalin vastaanottimia voidaan valmistaa entistä pienemmässä koossa, kuten tämä pieni kämmenelle mahtuva digiboksi. Se soveltuu käytettäväksi vaikka kannettavien PC:iden kanssa.

DVB-H-lähetyksiä on käynnistymässä toki muuallakin, esimerkiksi BBC Worldillä (eli kanavan kaupallisella puolella) on alkamassa pilottikokeilu.

Isoista laitevalmistajista muun muassa Samsung ja Siemens esittelevät parhaillaan Cebit-messuilla DVB-H-konseptilaitteitaan. Hyvän katsauksen eri yritysten mobiili-tv-kehitykseen ja kilpaileviin teknikoihin saa DVB-H-haulla Prosessorista. Suomelle mobiilimaana pilotti on joka tapauksessa tuonut pääasiassa positiivista julkisuutta.

perjantai, maaliskuu 11, 2005

Kamerapuhelinten pikselimania kiihtyy

Olen kai jo pari päivää myöhässä, mutta Samsung ilmoitti Cebit-messuilla kehittäneensä seitsemän megapikselin kamerapuhelimen. Tämä innosti taloustoimittajat ja copy- & paste-mentaliteetin it-journalistit ennakoimaan kameravalmistajien konkurssia.

Järjellä ajateltuna pikselimäärän kasvattaminen tuntuu hölmöltä, kun muu tekniikka on jopa heikompaa kuin ensimmäisen sukupolven digipokkareissa. Vaan toimivatko kuluttajat järkiperustein? Pikseleillähän kameroita myydään lehdissä ja televisiossakin.

Kiinnostavaa tässä uutukaisessa on se, että siihen voidaan liittää erillinen ulkoinen putki, jolla optinen zoomikin saadaan käyttöön. Katso live-kuva Cebitistä.

Aiemmin Samsungilla on ollut jo viiden megapikselin malli Korean markkinoilla, josta löytyy esittely näytekuvineen. Samsung SCH-250 on siis Aasian markkinoilla saatava CDMA 2000 -puhelin. Se on tosin jo vuoden 2004 tavaraa eli ei välttämättä kerro kuvanlaadusta uusissa malleissa mitään.

Epäilemättä saamme kuulla Samsungin kilpailijoilta hetken aikaa, ettei näin paljon pikseleitä kannata puhelimeen tunkea. Paitsi sitten kun tekevät sen itse. Kuluttajien käyttäytymistä on vaikea ennakoida, mutta kaipa nämä kamerapuhelimet syövät vuonna 2006 tai 2007 ainakin halvimpien digipokkareiden markkinat. Jos tarve on vain näppäillä jotain pieniä pikakuvia webiin, puhelin on jo kätevämpi kuin erillinen kamera.

torstai, maaliskuu 10, 2005

Mozillan mobiiliselain etenee

Avoimen lähdekoodin Mozilla-yhteisön kehittämästä mobiiliselaimesta Minimosta (Mini-Mozilla) on julkaistu ensimmäiset live-kuvat Windows CE -laitteilla. Kiinnostavaa on se, että tähän asti selainta on kerrottu kehitettävän Linux- ja Symbian-käyttöjärjestelmille, mutta nyt projektiryhmä hakee Windows CE -kehittäjiä.

Yritin asentaa Minimon betan HP iPAQ hx7400:aan ja Qtek S100:aan, mutta molemmissa sovellus vain kaatuu. Kehittäjä kertoikin CNET News.com:lle, että julkinen suuren yleisön beta on luvassa vasta neljän kuukauden päästä.

Kiinnostavan Minimosta tekee se, että sitä rahoittavat hyvin eri tahot. Huhu-uutisen mukaan Nokia tukee hanketta taloudellisesti. Windows CE -version kehittäminen tarkoittanee, että tukijoita on muuallakin. Microsoftin Windows CE -pohjaisten laitteiden Pocket Internet Explorer on edelleen sangen vaatimaton selain, mutta Microsoft ei tätä myönnä eikä tunnu selaintaan juuri kehittävänkään. Toisaalta se nyt ainakin on varmaa, ettei Microsoft ainakaan tue Minimon kehitystä.

Mozilla on selainmarkkinoilla pieni ja pippurinen toimija. Esimerkiksi omia selaimiaan kehittävällä Microsoftilla on miljardiluokan tuotekehityskoneisto, mutta koko Mozilla-yhteisö pyörii noin parin miljoonan dollarin vuosibudjetilla. Siihen nähden on hämmästyttävää, että selaimet ovat vielä olleet parempiakin kuin useimmat kaupalliset haastajat.

Nähtäväksi jää toistuuko menestystarina mobiiliselaimissa, ja miten haasteeseen vastaa Opera, joka sai mobiiliselaimensa UIQ:n vakioselaimeksi, muttei päässyt yhtä tiiviiseen yhteistyöhön Nokian kanssa. Juuri kun moni luuli, että Opera on Nokian Symbian-puhelinten vakiovaruste, monien puhelinten mukana ei ole enää sitä tullutkaan, vaan japanilaisen Accessin kehittämä Netfront.

Henkilökohtaisesti pidän Operaa edelleen parhaana puhelin- ja PDA-selaimena, kunhan laitteessa on riittävästi muistia ja tehoa. Esimerkiksi Nokia 3650/3660/7650:aan asentaisin mieluummin suomalaisen Anygraafin Doris-selaimen jo muistin vähäisyyden vuoksi.

keskiviikko, maaliskuu 09, 2005

Puhelimet, PC ja viihde-elektroniikka

Nokia ja Sony Ericsson paljastivat Cebit 2005 -messujen julkistuksensa ennakkoon. Nokia esitteli peruspuhelimia ja Sony Ericsson Walkman-mallin ja viisi muuta puhelinta. Monet muutkin yritykset ovat paljastaneet tuotteensa ennakkoon eivätkä pidä Cebitissä lehdistötilaisuutta.

Kollega Pekka Pekkala kirjoitti sunnuntain Hesarissa (vaatii tilaajatunnuksen), että tämä johtuisi siitä, että puhelimet kelpaavat lähinnä kaukosäätimiksi kasvavilla kodin digiviihteen markkinoilla eivätkä siten kiinnostaisi enää digimedian ykkösmessuilla. Alla on lainaus artikkelista:

"Matkapuhelimen valmistaminen ei vaadi enää erityistaitoja, joten ehkäpä it-alan pellepelottomat ovat suunnanneet katseensa jo muualle. Yksi Cebitin kiinnostavimmista näyttelyistä tulee olemaan kodin digitalisoitumista esittelevä osasto. Siellä kännykälle on varattu enintään kaukosäätimen rooli."

Henkilökohtaisesti en usko, että lähellekään noin tulee käymään. Ensinnäkin kamerapuhelimia myydään jo enemmän kuin oikeita digikameroita. Tämä vaikuttanee olennaisesti kuluttajakäyttäytymiseen. Niistä siirretään varmasti kuvia esimerkiksi digibokseihin ja muihin laitteisiin katsottavaksi ja tulostettavaksi.

Toiseksi kiintolevyt ovat tulossa puhelimiin jo tänä tai ensi vuonna. Se tarkoittaa, että musiikkia ja videoita kuvataan ja siirretään entistä enemmän. Ihmiset tallentavat esimerkiksi TV-sarjoja ja siirtävät ne puhelimeensa matkalla katsottavaksi. Tai katsovat televisiosta puhelimella kuvaamiaan videopätkiä. Laadun ei tarvitse olla yhtä hyvää kuin oikeilla digikameroilla.

Viihde-elektroniikan ohella puhelimen ja PC:n yhteiskäyttö lisääntyy varsinkin nuorilla kuluttajilla. Näin arvioi ainakin TeliaSoneran pääjohtaja Anders Igel, jonka tapasin perjantaina Helsingissä. Hän kertoi nuorisoraadin palautteen pohjalta siitä, millaiset käyttötavat ja palvelut 16--24-vuotiaita nuoria tuntuvat kiinnostavan. Igel ei paljastanut yksityiskohtia, mutta kertoi musiikin kuuntelun puhelimella sekä puhelimen ja PC:n yhteiskäytön olevan kasvamassa.

Tällä saralla matkapuhelinvalmistajilla on vielä paljon tekemistä. Nykyiset PC Suitet ovat aivan liian epävakaita ja vaikeaselkoisia. Vasemmalla kädellä softan kasaaminen ei enää jatkossa riitä, kun mattimeikäläiset yrittävät siirtää kuvia, musiikkia ja videoita puhelimistaan. Nokian tuore yhteistyö Microsoftin kanssa Windows-ohjelmissa kertoo siitä, että nykytilanteen ongelmat tiedostetaan.

Nokian uusimmat PC Suitet ovat jo pääasiassa toimivia, mutta helppokäyttöisyydessä riittää vielä työsarkaa

Samsungin ja Sony Ericssonin johtajat sanoivat esimerkiksi 3GSM-messuilla lehdistöillallisilla, että näissä isoissa tapahtumissa joutuu kilpailemaan yhtä aikaa muiden kanssa, eikä toimittajilla tai muilla vierailla ole kunnolla aikaa tutustua tuotteisiin. Siinä lienee syy miksi monet valmistajat siirtävät merkittävimmät julkistuksensa megamessujen ulkopuolelle.

tiistai, maaliskuu 08, 2005

Gmailin HTML-versio avoimemmaksi

Tämä asia on osin jatkoa syksyn yksi web kaikille laitteille -kirjoitukselleni.

Googlen mainiota Gmail-sähköpostia on pitkään pystynyt lukemaan POP3-protokollaa (ja sen salausta) tukevilla puhelimilla, mutta monesti olisi kätevintä käyttää vain selainta. Tämä ei ole tähän asti onnistunut, sillä Gmail tuntui hyväksyvän vain työasemaselaimet. Kokeilin eilen uudelleen vinkin perusteella ja totesin, että sisäänkirjautumaan pääsee nyt ainakin Microsoftin Pocket Internet Explorerilla. Nokian kommareiden Operallakin login-sivu näkyy (alempi kuva), mutta jää jostain syystä jumittamaan varmenteiden kanssa, enkä pääse salasanan antamista pidemmälle.

Google ei kuitenkaan ole halunnut tai saanut kevytversioon kaikkia toimintoja, esimerkiksi asetuksia ei voi vaihtaa, suodattimia ei voi luoda, englannin kielen oikoluku ei toimi ja osoitteiden automaattitäydennys on pois käytöstä.

Vielä ollaan siis aika kaukana siitä, että web-sivut älykkäästi tunnistaisivat erilaiset päätelaitteet selaimineen ja tarjoaisivat näille optimoidun käyttöliittymän. Teknisestihän tämä ei olisi mahdotonta, koska mobiiliselaimet voidaan melko varmuudella erottaa yksinkertaisesti User Agent -kentän perusteella. XHTML:n ja dynaamisten tietokantapohjaisten sivupohjien avulla taas voitaisiin jättää esittämättä kiinteän leveyden elementit (esimerkiksi isot mainokset, kuvat ja taulukot) ja näyttää vain esimerkiksi otsikko- ja sisältötekstit ja haut ym. lomakkeet.

Jollei koko sivustoa haluta tai osata rakentaa älykkäästi erilaisille päätelaitteille, voitaisiin käyttäjä ainakin ohjata oikeaan paikkaan. Jos nykyisin menen esimerkiksi puhelimen XHTML-selaimella osoitteeseen www.nokia.com (tai vaikka www.tietokone.fi), en suoraan pääse perille kevytselaimelle optimoituun versioon, vaikka sellaiset ovat näistäkin palveluista olemassa, eikä näiden saatavuudesta edes kerrota käyttäjälle. Teksti- ja WAP-versiot pitää osata erikseen hakea jostain, usein PC:n selaimen avulla.

Tunnisteet:

sunnuntai, maaliskuu 06, 2005

Skype-hypestä ja VoIPistä yleensä

Työasemien ja taskukoneiden internet-puheluohjelma Skype on saanut paljon näkyvyyttä uutisissa. Itse softassahan ei ole teknisesti mitään uutta ja ennennäkemätöntä, vaan samat asiat ovat sinänsä onnistuneet ainakin jo vuonna 2000. Silloin MikroBittiin kirjoittamani artikkeli ei herättänyt juuri mielenkiintoa, vaikka otsikossa luvattiin ilmaisia puheluita eri puolille maailmaa. Skype on ollut oikeaan aikaan liikkeellä, kun tietoisuus "laajakaistasta" on levinnyt myös massamedioihin. Toki tätä edesauttaa se, että ohjelma on sangen helppokäyttöinen ja toimii yleensä ongelmitta erilaisissa verkoissa, onhan tekijöillä tausta P2P-ohjelmien kehittäjinä.

Toinen Skypelle huomiota tuonut asia on PDA-versio, joka on viety myös muutamiin Pocket PC -pohjaisiin puhelimiin. Kyseessä on kalliiden PDA-tyyppisten laitteiden softa, jolle on vaikea nähdä suurten massojen innostusta. Se on kuitenkin heikko signaali siitä, että pikaviestit puhelut voisivat siirtyä GSM-verkoistakin avoimiin WLAN-verkkoihin.

Tärkein asia Skypen lanka- ja matkapuhelinverkkojen SkypeOut-palvelussa on huomata hinnastosta, että soittaminen esimerkiksi USA:han tai ylipäätään ulkomaille on hyvin edullista. IP-verkkoihin siirryttäessä operaattorit eivät voi enää laskuttaa puhelun etäisyydestä tai ehkä ajastakaan. Näin uskoo ainakin HP:n palvelu- ja verkkoliiketoiminnan markkinointijohtaja Joy King, joka arvioi 3GSM:ssä haastattelussani niiden operaattoreiden häviävän, jotka yrittävät jarruttaa kehitystä eivätkä hyödyntää sitä esimerkiksi IMS- ja Push-to-Talk-palveluita kehittämällä.

Skype-hype on kovimillaan USA:ssa, jossa on paljon julkisia WLAN-hotspoteja. Euroopassa ja etenkin Suomessa näitä on vähemmän. Kiinnostaviakin poikkeuksiakin on, kuten tuoreeltaan Iso-Britanniassa Broadreachin ilmainen Skype-hotspot-verkko. Tämä voi muodostua hyvinkin tärkeäksi kilpailutekijäksi, jos UMTS:n hinta ei tipu oikeasti kuluttajille soveltuvalle tasolle. Esimerkiksi Ericssonin pääjohtaja Carl-Henric Svanberg sanoi 3GSM:ssä laskeneensa bisnesmallin, jola UMTS:ia kannattaa tarjota kuluttajille kiinteään noin 45 euron kuukausihintaan.

Skypeä on imuroitu jo yli 78 miljoonaa kertaa ja maksavien asiakkaiden raja taisi ylittää jo puoli miljoonaa. Nähtäväksi jää pystyykö pieni yritys kasvamaan tätä vauhtia jatkossa. Osa matkapuhelinvalmistajista kehittää mieluummin avoimeen SIP-protokollaan perustuvia järjestelmiä kuin sitoutuu yhden yrityksen ohjelmaan. Toisaalta Skypellä on vahvoja tukijoitakin, kuten Carrier Devices ja Motorola.

Eikä puhe ole suinkaan ainut palvelu. Esimerkiksi Agile Messenger on pikaviestimenä kätevä SMS:n ja sähköpostin välimuoto, jossa muun muassa kuvien lähettäminen kavereiden koneille ja puhelimiin toimii helpommin ja luotettavammin kuin matkapuhelimille WAP-purkalla kokoon parsitulla MMS:llä. Tulevana kesänä "juhlitaan" MMS:n kolmivuotissynttäreitä Suomessa, eikä se vieläkään ole riittävän halpa ja toimiva viestintämuoto.

Tunnisteet:

Riehuva opettaja kännykkävideolle

Kännykkäkamerat luovat mielenkiintoisia ilmiöitä, kuten tämä koulutapaus USA:ssa. Blogeissa ja verkkouutisissa leviävän jutun mukaan opettaja oli saanut raivokohtauksen, jonka oppilas kuvasi kännykkäkameralla 10 minuutin videoksi. Video leviää netissä kahtena eri versiona, 10-minuuttisena ja lyhennettynä.

Aiempiakin tapauksia on ollut, joissa oppilailta on takavarikoitu puhelimia esimerkiksi WC-tiloissa ja pukuhuoneissa kuvaamisen takia. Keskustelua on herättänyt myös sairaaloissa ja muissa puolijulkisissa paikoissa kuvaaminen, jonka etiikka ja säännöt eivät ole aina kansalaisten tiedossa, eikä aina paikallisessa lainsäädössäkään.

Kameroiden yleistymisellä voi tietysti olla hyviäkin puolia, kuten rikosten tekijöiden päätyminen todennäköisemmin kameralle. Tosin enpä minä menisi ryöstöä kuvaamaan, vaikka sellaisen kohdalle sattuisinkin.

perjantai, maaliskuu 04, 2005

Kännykkäradion juhlapäivä

Musiikki on tullut puhelimiin jäädäkseen, sekä AAC- ja MP3-soittimina että erilaisten radio- ja striimauspalveluiden muodossa. Puhelimissa käytetään sekä sisäistä FM-radiota että musiikin latausta ja toistoa GPRS- tai WCDMA-verkoissa.

Kalliin datasiirron maissa FM-radio tuntuu useimmille ainoalta realistiselta vaihtoehdolta. HP, Nokia, SBS Finland ja Sonera tuovat ensimmäisenä maailmassa yleisön saataville Visual Radion, joka on avattu tänään Kiss FM:n palveluna. Yritykset järjestävät tänään VR:n julkistusbileet Kiss FM:n 10-vuotissynttäreiden yhteydessä. Yritän laittaa kuvia tai videota bileistä tännekin. Lisätietoa Kiss FM:n Visual Radio -käynnistyksestä on myös aamun uutisessani.

Toisaalla brittiläinen Virgin Radio UK on avannut 3G Mobile Radion, jossa kolmea radiokanavaa voidaan kuunnella GPRS- tai WCDMA-verkossa UIQ- ja Series 60 -alustojen Symbian-puhelimilla.

Sovellus on suunnattu asiakkaille, joilla on kiinteähintainen eli ns. flat-rate-palvelu. Kokeilin tätä Nokia 6630:lla Saunalahden 3G-liittymällä ja hyvinhän se toimii, mutta kun dataa siirtyy useita megatavuja jo 15 minuutissa, tulee käyttö pidemmän päälle kalliiksi. Löysin Virgin Radion uuden palvelun linkin Russel Beattien blogista.

Kiinnostavasti Virgin Radio UK on mukana myös Nokian Visual Radio -pilotissa, mutta kokeilevat myös vaihtoehtoisia jakelukanavia.

torstai, maaliskuu 03, 2005

MobileMonday ensi viikolla

Ensi viikolla on taas seuraava MobileMonday, jonka aiheena on mobiilipalveluiden ja -softien testaaminen. Tilaisuus pidetään siis maanantaina 7.3. klo 17.30 alkaen ravintola Teatterissa Helsingissä. Paikalle on vapaa pääsy.

Esiintyjiä ovat esimerkiksi Flanderin toimitusjohtaja Mika Heikinheimo ja Sami Niemelä älypuhelinten benchmarkia (SPmark04) kehittävästä Futuremarkista. Molemmat miehet olen itsekin tavannut, otaksun että tulee kiinnostavaa asiaa.

Helmikuun MobileMondayssä muun muassa selvisi, että Tekes sijoittaa 60 miljoonaa euroa mobiilipalveluiden kehitykseen, eli kyseessä on ihan asiallinen tilaisuus.

Tunnisteet:

Mobiili- ja PDA-softakaupat

Selailin omasta mielenkiinnosta ja vähän työn merkeissä muutamia kännykkä- ja PDA-softakauppoja. Voi elämä, että nämä ovat surkeita. Ennen luottokauppani oli Handango, mutten löydä sieltä enää yhtään mitään, yritin sitten hakea softaa tiettyyn käyttötarkoitukseen tai käyttöjärjestelmän perusteella.

Handango uudisti sivunsa niin sekaviksi, että ostamisesta on tullut tuskaa. Eikä helppoa ollut enää löytää sitä ostoshistoriaakaan, kun olisin päivittänyt yhden vanhan softan uudempaan versioon.

Vielä pahemman floppiuudistuksen teki Sonera, jonka jotenkin luettavasta www.sonera.net-palvelusta tuli jokin SoneraPlazan asiakkuussivusto. Tehtiinköhän siellä minkäänlaista käytettävyystestausta? Sivuilta ei löydä enää mitään, eikä niille huvita palata uudelleen huonon ensivaikutelman jälkeen. Saman palvelun WAP-versio (wap.sonera.fi) on vähän parempi, mutta vaikea sieltäkään mitään ostaa, eivätkä tuollaiset listaukset houkuttele ostamaan.

Tästä pääsen kiertäen aiheeseen. Suomesta puuttuu hyvä mobiilisoftakauppa. Sen kriteereitä ovat: helppo navigointi ja softien lajittelu, selkeys, mahdollisuus ladata softa suoraan päätelaitteeseen (ilman tietokonetta) ja operaattoririippumattomat maksuvaihtoehdot.

Minä suosin maksuaika- ja luottokortteja, mutta useimmat suomalaiset halunnevat verkkopankkimaksun. Operaattorilaskun ongelma on, etten minä ainakaan voi latailla softia työnantajan piikkiin, sitähän ei hyväksy edes verottaja. Kuluttajapuolella taas ainakin nuorilla on usein näiden palveluiden esto päällä saldorajoitusten ynnämuiden kautta. Seuraus on, että pelit ia softat jäävät usein näistä operaattoreiden palveluista lataamatta ja ostamatta.

tiistai, maaliskuu 01, 2005

Näytön fyysinen koko vs. tarkkuus

Tuoreiden julkistusten valossa näyttää siltä, että monille ihmisille on epäselvää kämmenlaitteiden näytön fyysisen koon (senttimetriä tai tuumaa) sekä toisaalta tarkkuuden (resoluution, erottelukyvyn) välinen ero. Tästä seuraa, että monet olettavat, että vaikkapa 208 x 208 pikselin näytön pitäisi automaattisesti olla fyysisesti isompi kuin 128 x 128 pikselin näytön.

Näinhän ei ole, koska näyttötekniikat kehittyvät, joten samaan tuumakokoon voidaan valmistaa entistä tarkempia näyttöjä. Kun tähän asti tarkkuus on tyypillisesti ollut 128 x 128 pikseliä, uusissa puhelimissa se on usein jo 208 x 208, 240 x 320 tai jopa 480 x 640 pikseliä kuvasuhteesta riippuen. Samaan fyysiseen kokoon saadaan siis puristettua enemmän kuvainformaatiota. Tarkemman näytön etu on se, että esimerkiksi valokuvat ja videot näyttävät paremmilta ja (X)HTML-sivut mahtuvat paremmin ruudulle.

Joten kun esimerkiksi Nokia oletettavasti tuo jatkossa markkinoille 240 x 320 pikselin Series 60 -puhelimia, ei näyttö ole välttämättä tai edes kovin todennäköisesti fyysisesti paljon nykyisiä isompi. Vastaavasti nykyinen 176 x 208 pikseliä voidaan laittaa pienempäänkin kokoon. Esimerkkinä voisi mainita myös Sony Ericsson S700 -puhelimen, jossa on 240 x 320 pikselin näyttö, joka ei ole kuitenkaan hirveästi aiempia puhelinten näyttöjä fyysisesti isompi.