[ Siirry blogin etusivulle ]

tiistai, tammikuu 06, 2009

Nokia, suurin tietokonevalmistaja

Kirjailija, konsultti ja Nokiassakin työskennellyt Tomi T. Ahonen on julkaissut kiinnostavan analyysin siitä, miten Nokia suhteutuu muihin tietokonevalmistajiin laitteiden myyntimäärissä laskettuna. (via Puhelinvertailu.com)

Ahonen päätyy siihen johtopäätökseen, että lokakuusta 2007 syyskuulle 2008 toimittamallaan 64 miljoonalla älypuhelimellaan Nokia on maailman suurin tietokonevalmistaja 13,8 prosentin markkinaosuudella.

Perässä tulevat HP, Dell, Apple, Acer, ja niin edelleen. Ahonen on siis hyväksynyt älypuhelimet mobiileiksi tietokoneiksi, ja myös jopa Applen iPod touchit ovat täyttäneet kriteerit.

Siitä voisi kiistellä ikuisuuksin asti, onko Symbian S60 -puhelin tietokone. Siinä on kuitenkin natiivisti ohjelmoitava käyttöjärjestelmä, mabdollisuus asentaa sovelluksia, usein myös näppäimistö, tekstinkäsittely- ja muita ohjelmistoja, ja niin edelleen.

Tärkeämpi kysymys lieneekin, entä sitten? Onko tietokoneella tai PC:llä sellainen imago, että sitä kannattaa tavoitella? Monelle tavikselle tulevat ensin mieleen erilaiset tekniset vaikeudet, joita tietotekniikan kanssa koetaan.

Ammattilais- ja harrastelijapiirissä tietokonevalmistajaksi julistautuminen tuo myös Nokialle paineita; tekniset vaatimukset nousevat. Laitteilta voi odottaa tehokasta moniajoa, 3D-grafiikan suorituskykyä, vertailukelpoista tietoa muistista ja suorittimista, ja niin edelleen.

Tietokoneelta ei hyväksytä sitä, että selain kaatuu, kun avaa vähän raskaamman (500 kt – 1 Mt) web-sivun, kuten vielä minun Nokia E51 tekee joka päivä. Tai kun yrittää ajaa kolmea ohjelmaa yhtäaikaisesti.

Tietokonemaiseen käyttöön panostaminen näkyy vahvimmin Nokia N97:ssä. Vasta myyntiintulon ja valmiin ohjelmiston yhteydessä nähdään, riittääkö laitteen suorituskyky vastaamaan suuriin odotuksiin.

Kun kannettavien rinnalle ovat tulleet UMPC:t ja miniläppärit ja kännyköiden rinnalle monenlaiset älypuhelimet, kiinnostavaa on, mitkä laitteet pääsevät reppuun tai työlaukkuun mukaan, kuten pohdin aiemmin. Tässä Nokian laitteet ovat vahvoilla. Ne ovat kevyempiä ja pienempiä kuin perinteiset tietokoneet.

Jos tarkoitus on vain lukea sähköpostin otsikot, iso kone jää helposti kotiin tai toimistolle. Pikkaisen kuitenkin epäilen, ettei toimistotyöntekijä pääse kokonaan eroon useamman laitteen kantamisesta mukanaan.

Tunnisteet: , ,

Kommentit: 6

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Minä hoidan verkkoasiat ja puhelut omalla tietokoneella jossa on 21 tuuman näyttö. Nokian 1101 puhelimella puolestaan hoidan ne puhelut joita Skypellä ei voi tehdä. Mitään muuta vempaimia en tarvitse. Vain tietokonetta ja peruspuhelinta.

keskiviikko, 07 tammikuu, 2009  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Oletko päivittänyt puhelimesi? En ole omaa E51:ni saanut kaatumaan sitten millään, vaikka käytän hyvin sekalaista ja runsasta joukkoa sovelluksia (usein 2-4 samanaikaisesti kuten fring + MfE + selain)

keskiviikko, 07 tammikuu, 2009  
Anonymous Ville Karinen kirjoitti:

En ole omaa E51:ni saanut kaatumaan sitten millään

Itse olen taas miettinyt sitä, kuinka monella muulla "kaatuminen" johtuu siitä, että 3 rd. edissä ohjelmat yleensä suljetaan punaisesta luuri-napista. Ts. ainakin itse menen vieläkin vahingossa Web-selaimesta uuteen ohjelmaan punaisesta luurista, koska Palvelut-selaimessa sen käyttö ei sulje selainta, vaan on nopein tie aktiivisen valmiustilan pikakuvakkeisiin.

perjantai, 09 tammikuu, 2009  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

kannattaa välillä luoda vähän isompi kuva siihen mitä on tapahtumassa: maailmassa on seuraavan 5-10v sisällä tulossa satoja miljoonia, ehkäpä jopa pari miljardia uutta tietokoneen käyttäjää matkapuhelinten muuttuessa tietokoneiksi.

siis sellaisia käyttäjiä jotka eivät koskaan ole käyttäneet tietokonetta kuten me sen tunnemme. joille tietokone=kännykkä.

muutosta voisi verrata aikaan jolloin tietokoneina ajateltiin lähinnä mainframe-koneita ja pc:t olivat tulollaan. mainframejen käyttöä jatkettiin vielä pitkään siinä käytössä johon ne oli tehty, mutta pc:t olivat se jossa mielenkiintoinen kehitys tapahtui. uusille käyttäjille oli tietokone=pc. ei niitä kiinnostaneet mainframet vähimmässäkään määrin.

lopulta pc:t syrjäyttivät mainframet lähes täysin niiden perinteisissä tehtävissä, äärimmäistä laskentatehoa vaativia sovelluksia lukuunottamatta.

samoin tietokoneita kuten me ne tunnemme tullaan kyllä käyttämään kuten me niitä käytetään vielä 10-20v, mutta yhä useampi käyttäjä ei ole sellaista koskaan käyttänytkään eikä tule käyttämään. lopulta ne korvautuvat mukana kannettavilla versioilla, eli kännyköillä.

jo nyt voi nähdä että ne tulevat olemaan henkilökohtaisia mediakeskuksia, pelikonsoleita, kameroita, naviagaattoreita yms kommunikoinnin lisäksi. mitä kaikkea muuta 10v sisällä niihin liittyykään jää nähtäväksi.

lauantai, 10 tammikuu, 2009  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Sain nuoruudessa aikoinaan vanhemmilta tietokoneen joululahjaksi -- taskulaskimen, jossa oli biorytmit.

Henkselien paukuttamisen sijaan mitä erilaisemmin perustein (maailman suurin tietokoneiden/kameroiden/whatnot valmistaja) kannattaisi keskittyä parantamaan tuotteita.

lauantai, 10 tammikuu, 2009  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Anonyymi: Kuinka kauan pystyt surffailemaan Nokia E51:lla esmes www.hs.fi:ssa tai www.tietokone.fi:ssa ilman, että selain kaatuu? Kyse on siis raskaista Flash-mainoksilla varustetuista saiteista.

Minulla selain kaatuu tällaisilla sivustoilla jatkuvasti, mutta oikean PC:n selain ei kaadu.

sunnuntai, 11 tammikuu, 2009  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle