[ Siirry blogin etusivulle ]

maanantai, tammikuu 05, 2009

Kesämökin mobiilit vaihtoehdot

Joulu- ja uudenvuoden lomalla vierailin veljen mökillä Raaseporissa, ja siinä yhteydessä tuli mietittyä tätä mökin laajakaistan tilannetta. Kannattaako hankkia kiinteä liittymä taloon koko vuodeksi, jos siellä ei olla koko vuotta? Ja vaikka oltaisiin, riittäisikö silti mobiililiittymä?

Kiinostavaa oli huomata, miten suuria eroja oli toimivuudessa Elisan ja TeliaSoneran 3G-liittymillä tai toisaalta Digitan @450-verkon (Flash-OFDM) liittymällä. Veljeni mökillä Elisan 3G-yhteys toimii yllättävänkin hyvin; tiedonsiirtonopeudet jopa 1 Mbit/s ja vasteajat tuntuivat jäävän alle 300 ms. Samaan aikaan Sonera tarjosi tavallista GPRS.ää.

Elisankin liittymän kanssa pistin heti merkille, että kun kaksi läppäriä yrittää käyttää samaa 3G-verkkoa yhtäaikaisesti, menee yhteys tukkoon. Toisen bitti lakkaa kulkemasta tai vasteajat hyppäävät.

Tuumasin, että jonkinlainen "mokkulareititin" voisi jakaa langattoman verkon kapasiteetin fiksummin. Silloin 3G-liittymä jaetaan useille WLAN-tukiasemaksi. DNA:n ja Optionin nimellä myytävät mallit maksavat noin 200 €

Kivasti toimi myös Digitan @450-verkon mokkula, kunhan sopiva kohta koneelle löytyi. Ulkoantennilla voisi vielä vahvistaa sisätilapeittoa.

Mistä tietää, etukäteen parhaan vaihtoehdon? Se onkin hankalasti ennalta arvattavissa. Yhtyeys on melkein kokeiltava etukäteen omalla mökillä tai missä kaikkialla nyt yhteyttä tarvitseekin. On aika iso ero siinä, saako 900-/2100 MHz 3G-verkon vai vai pelkän GPRS-nopeuden käyttöönsä.

Kuluttajaviraston ja Viestintäviraston kokoamien lausuntojen (uutiseni taannoin) mukaan aika monet asiakkaat ovat pettyneet siihen, ettei 3G-mokkulan nopeus vastaakaan operaattoreiden sulavaa markkinointia megabitin tai kahden megabitin langattomasta yhteydestä.

Ongelmat tulivat esille myös aiemmin, kun esimerkiksi MikroBitti ja Tekniikan Maailma. Tietokone ja muut lehdet ovat selvittäneet mokkuloiden toimivuutta.

Miten olette ratkaisseet kesämökkinne tai liikkuvan käytön yhteystarpeenne? Oma valintani on yhä puhelin ja JoikuSpot Premium, koska mökin puuttuessa en ole tarvinnut pysyvää yhteyspistettä.

Kommentit: 3

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Viime kesänä testasin Tammisaaren saaristomökilläni 3G-yhteydet. Elisalla sain parhaan yhteyden. Etäisyys torniin on 8 km. Oli hankittava kunnon 'mokkula' (3G Watcer) ja kuuden metrin antennimasto mökin katolle. Neljän metrin mastolla sain vain GPRS:n toimimaan. Yhden Megan nopeus kesäaikana oli keskim. n. 450kb. Lomakauden jälkeen lähes 800kb. Ei tarvinnut Hesaria hakea mantereelta veneellä. Hesari latautui aamukahvin aikana.

maanantai, 05 tammikuu, 2009  
Blogger Rienzi kirjoitti:

Mökeillä olen surffannut (en siis koskaan vesillä vaan) netissä käyttämällä Nokian puhelimia + N810 tablettia.

Puhelimissa (mm. N95 8 GB, E90 ja 5800 XpressMusic) on Soneran ja Saunalahden multi-simit. Kokemukset Espoosta Vaasaan ja Savonlinnasta Lappeenrantaan ovat pääosin Elisa-3G-verkon eduksi.

Jostain syystä en ole saanut Joiku Spotia toimimaan sitten ensimmäisten beta-versioiden. Siis ohjelma toimii ja PC:t jne. wlanin tunnistavat, mutta mitään dataa ei siirry.

maanantai, 05 tammikuu, 2009  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Tuossa käytiin työmatkalla junalla Oulu - Tampere - Helsinki ja taikaisin. Kaikilla Nokian luurit kannettavaan kiinni ja liittyminä Sonera, DNA ja Elisa. Ei jäänyt mitään epäselvää kenellä oli surkein verkko - Soneralla. Siinä missä DNA ja Elisa kuuluvuus koko matkan arvosanoin GPRS-EDGE, oli Soneralla se vain olematon-GPRS.

Asemien ja asutusten kohdalla kaikkilla perus 3G pelitti mainiosti ja saatiin sitä Elisalla pitkiä pätkiä jopa 3.5 G:tä puhelimen ruutuun, kun DNA:lla se tavattiin lähinnä taajamien kohdalla. Soneralla se ei noussut kuin kaksi kertaa ylös...

tiistai, 06 tammikuu, 2009  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle