[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, joulukuu 07, 2008

Tarvitaanko mobiilisivuja jo / enää?

Tietoviikossa on juttu eri sivustojen mobiiliversioista. Siinä pohditaan, miksi aika harvoista suosituistakaan sivuistosta on vielä mobiiliversiota.

Kysymys on hyvä, muttei helppo vastata. Tarvitaanko erillisiä mobiilisivustoja jo? Onko käyttäjiä tarpeeksi? Onko mainostuloja, joiden varaan voi rakentaa palvelua?

Toisaalta voi miettiä, tarvitaanko enää erillisiä sivustoja? Apple iPhonen Safari ja suurilta osin myös S60-selain pystyvät näyttämään tavalliset web-sivut mobiililaitteessa. Microsoftin Windows Mobilen Pocket IE on jäänyt kilpailusta jälkeen, mutta tilanne ehkä paranee uuden IE6-koodiin perustuvan version myötä. Opera Mobile olisi myös hyvä, mutta kuinka moni viitsii hakea erikseen toisen selaimen?

Peruskännyköissä on lisäksi vielä vaatimattomammat selaimet. Luultavasti mobiiliversioita siis yhä tarvitaan. Panostukset sisältöön ja mainokset näyttävät vielä vaatimattomilta.

Ei ole myöskään kiistatonta, millainen mobiilisivuston pitäisi olla. Esimerkiksi HS.fi/mobiili/ on visuaalisesti paremman näköinen kuin HS.fi/teksti/ . Arkisessa käytössä käytettävyys menee ainakin minulla kuitenkin näyttävyyde edelle. Lisäksi matkustellessa on mietittävä datasiirtokuluja.

Nokian toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo aiheutti tällä viikolla hieman ihmetystä Nokia World -tapahtumassa sanomalla, että pian jokaisella voi olla oma internetinsä, ja olisi miljoonia erilaisia internetejä. Minusta hän ilmaisi asian jotenkin hassusti, ikään kuin nuoremmilta ulkoa opittuna. Ilmeisesti se viittasi kuitenkin RSS-feedeihin ja yhteisöpalveluihin.

Kommentit: 6

Blogger HENRIKKI kirjoitti:

Kyllä esim. iPhonen suosion syynä on osittain sille muokatut nettisivut. Erillisille mobiilisivuille on siis tilausta.

Itse luen nettiä oikeastaan enää google-readerin kautta. Se on hyvä väline hiukan simppelimmälläkin selaimella.

sunnuntai, 07 joulukuu, 2008  
Blogger Sami kirjoitti:

Ei se vastaaminen nyt niin vaikea ole: mobiilisivustoja ehdottomasti tarvitaan.

Se mutta tulee mm. siitä että kaikista sivustoista ei mobiiliversiota tarvita; markkinasta riippuen sisällön perusteella voi toistaiseksi olla selektiivinen. En kuitenkaan näe että niin sivustot kuin mobiililaitteetkaan kehittyisivät sellaiseen suuntaan ettei mobiilioptimoiduille sivustoille olisi tarvetta tulevaisuudessakin.

Toisekseen, kunhan sivusto on rakennettu oikein/järkevälle pohjalle, ei mobiiliversion teko ja ylläpito ole mitenkään merkittävä kustannuserä.

sunnuntai, 07 joulukuu, 2008  
Blogger jorde kirjoitti:

Vaikka matkapuhelimen selain osaisikin näyttää www-sivut sellaisenaan, on sivujen käytettävyys hieman toista parin tuuman näytöllä ja joystick- tai sormiohjauksella. Lisäksi kaikki tekniset ominaisuudet eivät toimi kovin hyvin mobiilikäytössä. Mielestäni hyvän kuvan erillisten mobiilisivujen suunnitteluun antaa W3C:n Mobile Web Best Practices.

maanantai, 08 joulukuu, 2008  
Blogger Teppo kirjoitti:

Ehdoton kyllä mobiilisivustoille ja niiden tarpeelle.

Sivustoja tarvitaan, koska puhelimissa tulee olemaan pienemmät näytöt, erilaiset input-menetelmät ja hitaammat yhteydet kuin ns. tavallisissa tietokoneissa. Tavalliset sivut eivät tarjoa tarpeeksi hyvää käyttökokemusta kuten jorde kirjoittaa.

En usko että tämän pitäisi olla mikään suuri kustannuserä, koska erilaisten julkaisujärjestelmien pitäisi kyllä pystyä tukemaan monia eri kanavia. Jos näin ei ole, julkaisujärjestelmässä on mielestäni vikaa.

Uskon myös että tarjoamalla hyvää palvelua (eli mobiilisivustoja) palveluntarjoaja saa uusia asiakkaita ja pidettyä vanhat lukemassa ns. tavallisia sivuja. Tätä on tietysti hankala mitata.

W3C:n Mobile Web Best Practises on ihan hyvä dokumentti, mutta sitä ei kannata totella silmittömästi. Suomessa esim. puhelimet ovat kehittyneet huomattavan paljon, joten rajoituksia ei ole niin paljoa.

maanantai, 08 joulukuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Olen ehdottomasti samaa mieltä. Tulee menemään vuosia ennenkuin mobiilidata liikkuu tasolla, jotta tämän päivän "sisältösivustojen" sivut latautuvat edes kohtuullisella vauhdilla. Ja toisaalta, kun perinteinen web ei suinkaan ole kuollut, tulee sen etumatka mobiiliin säilymään.

MTV3:n kaltaiset sivustot ovat anteeksiantamaton syntiin verrattava rikos nettikansalaisia kohtaan. Ne eivät toimi edes pöytäkonekäytössä, saati sitten mobiilissa.

Olen Samin kanssa samaa mieltä, että kaikista sivustoista ei todellakaan tarvita mobiiliversioita. Ehkä mobiilin netin pitäisi lähteä liikkuvuuden tarpeesta - eli siellä pitäisi keksiä ratkaisuja liikkuville ihmisille. Reittioppaat, säätiedot, ostoslistat, jne ovat hyviä esimerkkejä mainiosti mobiiliin nettiin soveltuvista palveluista.

maanantai, 08 joulukuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

>Toisaalta voi miettiä, tarvitaanko
>enää erillisiä sivustoja?

Ei välttämättä, jos kyseessä hyvintehdyt sivut, niin ei välttämättä tarvita mobiiliversiota.

Jos sivun tekijä/julkaisija haluaa / joutuu käyttäämää tekniikoita ja ratkaisuita jotka vaativat pöytätietokonetta viimeisillä selimilla/lisäkkeillä, niin silloin on tarpeen kevytversiot.

Mobiiliversion ei pidä ymmärtää tarkoittavan vain käynnykkäkäyttäjiä, vaan myös muita rajoiteuilla yhteyksillä tai koneilla palvelua käyttäviä.

tiistai, 09 joulukuu, 2008  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle