[ Siirry blogin etusivulle ]

maanantai, joulukuu 08, 2008

Google Android -kännykkä Suomeen

Googlen avoin Android-alusta kiinnostaa ainakin kehittäjiä. Britanniassa laitetta kokeilleet tuttavani ovat kehuneet käyttöjärjestelmää miellyttäväksi, mutta HTC:n ensimmäistä laitetta vielä kömpelöksi ja rumaksi. Minä en ole päässyt kokeilemaan sen enempää laitetta kuin ohjelmistoakaan, joten en osaa kommentoida arvioita.

Hintaa Android Marketista tilaamiseen tulee US$399 laitteen osalta ja US$25 kehittäjäksi rekisteröitymisestä.

Googlen Android-sivuilla kuitenkin kerrotaan, että Android-luurin saa nyt 18 maahan, sisätäen Suomen. Kertokaa kokemuksistanne, jos olette jo tutustuneet tähän tai aikeissa tilata kehityslaitetta.

Sehän tässä tulee taas väkisin mieleen, että miten operaattorit ja palveluntarjoajat osaavat päättää, mille alustalle ja selaimille jatkossa palvelunsa suuntaavat. Alustoja tulee vain lisää.

(via Kennun Jaiku-feedi)

Tunnisteet: ,

Kommentit: 5

Blogger Jaakko H. kirjoitti:

Kokemuksia kehittelijäversiosta ei ole, mutta Tmobilen G1:stä.

G1 on tosi kiva käyttää (pari kk käytössä Tmobilen verkossa). Miellyttävä. Toiminnallisesti ja erityisesti viimeistelyn osalta se on vielä aika vaiheessa, mikä pistää E90:een tottunutta käyttäjää risomaan (erityisesti toiminnallisuuksien puutteen osalta), mutta peruskäytettävyys on selkeästi "tuttua" nokialaista edellä. Kosketusnäyttö toimii ja reagoi erittäin hyvin. (Ei puhuta N810:sta tässä yhteydessä..). Hyvin iPhone-mainen siinä mielessä.

Erinäisistä hajahuomioista päällimmäisenä mielessä: kapulan kontaktisovellus ja sen synkkaus. Huoh.

Ensimmäinen kompastus tulee siitä, ettei tarjolla ole synkkausta Outlookin (tai minkään muunkaan) kanssa. Tämä muodostuu ongelmaksi lähinnä silloin, jos on jo tehnyt Gmail-kontakteihin erinäisiä käyttäjäryhmiä; mitä ei voi exportata; mikä johtaa tilanteeseen, että käyttäjä saa lukuisia duplikaatteja ihmisistä mitä ei voi oikeastaan mitenkään yhdistää (käsin roplaus on helevetin työlästä).

Suurempi toiminnallinen kompastus tuli kuitenkin siinä, että että kapulan kontaktisovellus jumittui varsin ansiokkaasti, kun en ollut putsannut gmail-kontakteja _ennen_ G1:n kanssa synkkausta ja kapulaa päätyi kolmatta tuhatta merkintää (sähvöpostiosoitteita kertyy helposti). Ongelma on siinä, ettei puhelin osaa jostain syystä synkroininnilla poistaa Gmail contacteissa poistettuja -- ei edes kun deletoin kaikki kontaktit puhelimesta ja synkkasin "puhtaalta pöydältä" kontaktit uudestaan verkosta(Gmailista (nyt vain muutamia satoja). .. Näin siis omassa ennakkotilatussa, mutta softaltaan .jo pariin-kolmeen kertaan päivitetyssä versiossa (eläköön automaaginen OTA!).

.. Ohjeeksi sain asiakaspalvelusta hard resetoida, mutta sen tehdessä menettäisin kaikki SMSt ja kapulan web- sekä Youtube-bookmarkit, joita ei voi varmuuskopioida (ainakaan kaltaiseni "tavallinen" käyttäjä, en ole ainakaan löytänyt miten). Mikä haisee. Kaikki vinkit otetaan kiitoksella vastaan.

Em. ongelmaa ei olisi, jos en (i) olisi käyttänyt Googlekontaktien ryhmittelytoimintoa aiemmin -- loistavaa piiskata uskollisia käyttäjiä ja (ii) olisin putsannut Gmail-kontaktit _ennen_ kuin synkkasin G1:n GContaktien kanssa.

Kokonaisuudessaan "protoksi" kuitenkin hieno vehje, jossa vaillinaisuudesta huolimatta osattu tehdä paljon hyviä valintoja.

Lyhyellä tähtäimellä näyttää siltä, että palaan E90:een (800-pikseliä leveä näyttö, parempi qwerty, synkkaus Outlookin kanssa, Sports Tracker, parempi kamera ja toimiva kuvien geo-taggaus, GApps gmail sovellus, ymv sälää), mutta pidemmällä tähtäimellä odotan mielenkiinnolla jatkokehitystä ja tulevia malleja. G1 on tosi miellyttävä "nettitabletti" ja integraatio googlen palveluiden kanssa yksinkertaisesti toimii.

Jos on kiinnostuneita ostajia kapulalle kohtuullisella markkinahinnalla (kun saan tammikuussa Tmobilelta unlock-koodin), niin saa pistää meiliä vaikka gmailiini tunnarille jaakkohoo . Ajattelin myydä kapulan Suomeen - kenties siellä joku arvostaa härmäläistä kytköstä ja mahdollisuutta takuuseen (jos sille olisi takuuajan puitteissa tarvetta).

maanantai, 08 joulukuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Ei operaattorien ja palveluntarjoajien tarvitse suunnata palveluitaan millekään erillisille "alustoille".

Kun tekee oikeanlaisia web-sovelluksia, ne toimivat KAIKISSA laitteissa, myös pda/pc/mini-pc/känny, jne.

Mikä tässä nyt on niin vaikeata ymmärtää?

Tästä on puhuttu vasta 13 vuotta...

Skaalautuvaa kooodia. Se on A ja O.

Eikä noita rendausengineitäkään oikeasti ole kuin WebKit, Opera ja Mozillan engine (siis mobiilialustalla).

Jos haluaa mobiili-IE:tä varten puukottaa oman versionsa, niin omapahan on häpeänsä.

maanantai, 08 joulukuu, 2008  
Blogger Jari Y kirjoitti:

Eikös tähän tullut vielä 150 taalan postikulut? Näin ainakin joku espanialainen valitteli slashdotissa.

keskiviikko, 10 joulukuu, 2008  
Blogger Jaakko H. kirjoitti:

$150 postikuluja kuulostaa hurjalta, muttei yllättäisi. Ja päällehän saattaa rapsahtaa tulli joka tapauksessa (ellei se ollut jo osa tuota 150:n lisäkustnnusta?).

Jos moinen kustannus kehittäjäkapulalle kuitenkin on lätkäisty, niin voin oikein hyvin toimia paketin välittäjänä mahdollisille kiinnostuneille. Postitus itsessään ei maksa kuin luokkaa $20 eikä kännykän kaltaisen paketin uudelleenlähettäminen ole mikään vaiva. Jos jotakuta kiinnostaa, niin pistäköön meiliä (aiemmassa kommentissa / profiilissa). Ainoaksi "hakupalkkioksi" pyydän tilaajaa _lainaamaan_ Kiva.org-mikrolainapuljulle $25 tai oman tunnon mukaan enemmän (joka menee valitsemallesi kehitysmaalaiselle yrittäjälle). Samalla periaatteella voin välittää muitakin paketteja (amerikkalaisilla firmoilla on välillä varsin ymmärtämättömät postitusehdot sil puol rapakkoo).

keskiviikko, 10 joulukuu, 2008  
Blogger samik kirjoitti:

Enpä muista, mitä mieltä olit meemeistä, mutta sellaisen tiputan kuitenkin täten niskaasi.

http://www.pinseri.com/2008/12/18/ip-meemi/

torstai, 18 joulukuu, 2008  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle