[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, marraskuu 02, 2008

Symbian menettää tukijan

Olen usein ihmetellyt täällä sitä, miten LG, Motorola ja Samsung eivät tunnu keskittyvän yhteen tai pariin mobiilialustaan, vaan kehityskustannuksiltaan kalliimpia älypuhelimia tuodaan markkinoille eri käyttöjärjestelmillä.

Nyt ilmeisesti Motorolassa on viimein tajuttu, mihin monen alustan tukeminen yhtäaikaisesti johtaa kehityskustannuksissa. Uutiset ovat kertoneet (ks. myös jutut Suomessa) yhtiön karsivan nykyiset Linux- ja Symban UIQ -alustansa ja keskittyvän Googlen Linux-pohjaiseen Androidiin ja Microsoftin Windows Mobileen. Asiasta kerrottiin Q3 2008 -tulosjulkistuksessa, ja konferenssipuhelu on kuunneltavissa netissä.

Mitä tämä merkitsee Symbian Foundationille ja Nokialle? Tuskin mitään. Motorolan panostukset Symbianiin näyttävät olleen muutenkin lähinnä perässähiihtäjän asemassa.

Olen lähinnä yllättynyt siitä, miten kauan alustojen karsiminen kesti. Haastattelin yhtiön (jo potkut saanutta) teknologiajohtaja Padmasree Warrioria Helsingin-vierailulla syksyllä 2006, ja silloin uskoa riitti vielä kovasti tähän monialustaisuuteen.

On kiinnostavaa seurata, miten LG ja Samsung jatkavat. Ja keskittyykö Sony Ericsson yhä Symbianiin, vai vaihtaako se Xperia X1:n tiellä Windows Mobileen? Symbian on entistä Nokia-vetoisempi, mikä pelottaa yhtiön kilpailijoita.

Nokian panostukset Symbian Foundationiin pitävät varmasti vielä vuosia, mutta miten Qt ja Linux-panostukset (nykyisin Maemo.org-ympäristössä) muuttavat asiaa? Kenties Nokia onnistuu rakentamaan aidosti monialustaisen kehitysympäristön.

Tunnisteet: , , ,