[ Siirry blogin etusivulle ]

maanantai, marraskuu 24, 2008

Minulla on jo kännykkä-TV

Hesari uutisoi maanantaina, että DVB-H-tekniikan kännykkä-TV on jäänyt Suomessa alkutekijöihinsä. Lisäksi jutussa Digitan johto vakuuttaa, että neuvotteluita yhä käydään operaattoreiden ja TV-kanavien ja kanssa.

Minua Digitan ja operaattoreiden puuhastelut lähinnä huvittavat. Minulla on jo kännykkä-TV. Se toimii osoitteessa www.tvkaista.fi. Seuraan sitä Apple iPod touchilla ja tällä hetkellä myös Nokia 5800:lla. Kuvalla on kokoa 3,5 tuumaa, ja kuvanlaatu on yleensä hyvä. Tekstityksistä saa hyvin selvää. TVkaista on maksullinen internet-palvelu, joka toimii mobiililaitteessa ja PC:ssä.

Lisäksi katson TV-ohjelmia julkisena palveluna osoitteessa yle.mobi satunnaisesti.

Hesarin toimittaja epäilee uutiskommentissaan, ettei kaista riitä, jos kansa alkaa laajamittaisesti katsella TV-lähetyksiä 3G-verkoissa. En olisi vielä huolissani. Mobiililaitteella katselu on yleensä lyhytaikaista, siis uutisia tai lyhyitä pätkiä muuten. Ja siksihän operaattorilta ostetaan 10–30 €/kk maksava datapaketti, että datayhteyttä voi käyttää kelloa tai datalaskuria seuraamatta.

DVB-H-verkon etu on epäilemättä se, ettei kuvanlaatu riipu siitä, kuinka moni verkkoa käyttää. Ei se silti takaa hyvää laatua. Esimerkiksi kotonani Olarissa Espoossa ja työpaikallani Munkkivuoressa Helsingissä kuva pätkii ja kärsii pakkausvirheistä jatkuvasti Nokia N96:lla. Olen kokeillut tätä MTV3:lla ja Voice TV:llä, koska eihän siellä paljon muuta ole tarjolla.

Hulluinta on se, että Digita ja teleoperaattorit tuntuvat luulevan, että joku haluaisi maksaa tavallisten TV-ohjelmien katsomisesta uudelleen. En voi tajuta tätä. Jotta TV-ohjelmista maksetaan, pitää saada jotain arvokasta, kuten F1-kisat. Ja jos niistä maksetaan jo kotitelevisiossa, kännykkälähetyksen on kuuluttava samaan hintaan.

Omien kokemusteni perusteella uskon, että on demand -tyyppinen jakelu sopii paremmin mobiililaitteeseen. Näin esimerkiksi Nokian kannattaa panostaa esimerkiksi Video Center -sovellukseen ja yhteistyöhön Ylen Areenan ja BBC:n iPlayerin kaltaisten palveluiden kanssa.

Tunnisteet: , , , , ,

Kommentit: 7

Anonymous Marko kirjoitti:

TVKaista on hieno juttu. Katson siitä jälkikäteen ne ohjelmat jotka minua kiinnostavat, eikä minua yhtään haittaa että ohjelmat näkyvät vasta tunnin kuluttua sen jälkeen kun se normaalissa TV-jakelussa on näytetty. TVKaista on lisäksi erittäin halpa. Suosittelen lämpimästi. Kirjoitin TVkaistasta muuten juttua jonkin aikaa sitten, ja se löytyy täältä http://tinyurl.com/5zoagz

torstai, 27 marraskuu, 2008  
Blogger Kennu kirjoitti:

Silloin kun DVB-H-projekteja aloiteltiin, 3G:ssä ei ollut vielä käytössä kiinteää maksua dataliikenteen määrästä riippumatta. Nyt näyttäisi aika selvältä, että kiinteähintainen 3G/HSDPA on luonnollisin tapa toteuttaa mobiili-tv. Ainakin kunnes niihinkin tulee kuukausittaiset bandwidth capit :-)

Osaatko Tero kommentoida, miten hyvin suomalaiset 3G-verkot skaalautuvat satojen tuhansien ihmisten tv-katseluun?

torstai, 27 marraskuu, 2008  
Anonymous SS kirjoitti:

>DVB-H-verkon etu on epäilemättä se,
>ettei kuvanlaatu riipu siitä, kuinka
>moni verkkoa käyttää. Ei se silti
>takaa hyvää laatua. Esimerkiksi
>kotonani Olarissa Espoossa ja
>työpaikallani Munkkivuoressa
>Helsingissä kuva pätkii ja kärsii
>pakkausvirheistä jatkuvasti

DVB-H verkko pitää ehdottamasti olla sellainen että toimii jokapaikassa, ja siihen pitäisi saada radiokanavat. Radio kännykässä, joka kuuluisi, ilman metrin antenia, olisi ihan kiva.

Virtatehokkaampaakin tuo olisi kiun streemaaminen netin yli. ja vähemmän kaista riippuvaista.

Paikallaan ruuhkattomissa oloissa toki bitit liikkuu nätistä, mutta ruuhkassa ja liikkeessä alkaa stream lähetykset tökkiin käyttökelvottomaksi, kun ei välttämättä edes kevyempi netti liikenne suju.


Nokia N96:lla. Olen kokeillut tätä MTV3:lla ja Voice TV:llä, koska eihän siellä paljon muuta ole tarjolla.

torstai, 27 marraskuu, 2008  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

FTP-palvelimen kanssa on yhä kriittisiä ongelmia.

Palvelin kaatuu, kun tulee muutamakin päivitys yhtäaikaa. Joudun varmaan vaihtamaan palveluntarjoajaa, kun tämä on jatkunut pitkään.

Nyt taas päivittyivät kommentit, ja toivttavasti kohta päivittyvät blogimerkinnätkin. Toivottavasti kärsivällisyytenne riittää siellä vastaanottopäässä.

lauantai, 29 marraskuu, 2008  
Anonymous Kekkuli kirjoitti:

Selväähän se on ollut jo kauan, että HSPA(+) ja LTE tulevat jyräämään DVB-H verkon, joka ei edes koskaan laajene koko Suomeen.

Jo nyt SaunaElisan 3G Mobiili-TV on monilla alueilla Lapissa ainoa Urheilukanavan ja The Voicen jakelutie. Siinäpä todellista lisäarvoa!

3GP-pakattu monopikselimössökuva on tosin vielä tällä hetkellä täyttä roskaa näissä operaattorien omissa palveluissa, H264:llä ja AAC2+:lla se pitää ensin ylikellottaa. Puhelimissakin alkaa jo riittämään potkua H264-videotoistoon.

Itse asiassa tällä hetkellä 3G Mobiili-TV:n bitrate on jotain 200 kbit/s eli ei edes hyödynnä HSDPA:ta.

Kiinteähintainen mobiililaajakaista ei sinänsä Mobiili-TV:hen ole vaikuttanut, koska Mobiili-TV tyypillisesti laskutetaan erikseen eikä sen hinta riipu mitenkään siitä, onko hankkinut Mobiililaajakaistan vai ei.

sunnuntai, 30 marraskuu, 2008  
Anonymous Kekkuli kirjoitti:

Sisällön osalta 3G/4G-verkoissa voidaan tietenkin äärettömän kanavavalikoiman lisäksi tarjota on-demand-videoita.

Verkkojen lisäksi tarvitaan houkutteleva paketti ja sisältövalikoima asiakkaille. Jonkinlaista fuusiota olohuoneen maksu-tv:n ja mobiili-tv:n kesken. Samalla hinnalla ohjelmat niin telkkariin kuin kännykkäänkin.

Toistaiseksi kehitys on ollut olematonta, ei Saunalahtikaan saa edes ainuttakaan maksukanavaa tarjolle SaunaVisioonsa, puhumattakaan Mobiili-TV:n kehittämisestä.

sunnuntai, 30 marraskuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

TVKaista on kyllä paras juttu aikoihin.

Kyllä sieltä vielä MBMS nostaa päätänsä, koska siinä alkaa olla oikeasti palvelu kunnossa.

keskiviikko, 03 joulukuu, 2008  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle