[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, marraskuu 23, 2008

Ensivaikutelmat S60 Touch UI:sta

Pahoittelen, etten enää ehdi päivitellä blogia entiseen tapaan. Yritän seurata kuitenkin joitain kehitystrendejä. On paikallaan kommentoida Nokia 5800 XpressMusicin myötä tuotua S60-kosketuskäyttöliittymää parin viikon käytön jälkeen.

Main menu

S60 5th Edition muistuttaa nykyistä S60 3rd Editionia läheisesti, mutta kosketusohjaus näkyy monissa toiminnoissa. Laitoin kuvat ja kommentit Flickriin (englanniksi).

On myönnettävä, että Nokia 5800:n ensivaikutelma oli tosi huono. Laite on halvanoloinen ja käyttöliittymä vaatii pähkäilyä. Apple iPhoneen vertaaminen tuntuu lähinnä vitsiltä. Parin viikon käytön jälkeen mieli kuitenkin alkaa muuttua; on tässä hyvääkin, ja Nokia on keksinyt tavan muuttaa S60-alusta mielekkäästi kosketuksella ohjattavaksi.

Nokia 5800:n käyttöliittymässä voi kehua sitä, että melkein kaikki on hallittavissa sormin tökkien, siis puhelut, kalenteri, sähköposti- ja tekstiviestit ja niin edelleen.

Ero Microsoftin Windows Mobileen ja esimerkiksi HTC:n Windows Mobile -puhelimiin tai uuteen Sony Ericsson Xperia X1:een on iso. Microsoft-alustan laitteissa ollaan yhä vahvasti kiinni ikivanhan PocketPC-käyttöliittymän rajoituksissa, vaikka sen päälle on tuotukin valmistajakohtaisia käyttöliittymiä.

Pitäisin hyvänä mittarina sitä, miten pulassa käyttäjä on, jos kynä hukkuu. Nokia 5800:n kanssa olen unohtanut kynän kotiin tai töihin useina päivinä, eikä tämä ole ollut ongelma.

S60 5th Edition tuo monia parannuksia. Mobiili- ja WLAN-yhteydet saa nyt niputettua yhteen internet-yhteyttä varten. Multimediaviesteille ja WAP-asetuksille on omat ryhmänsä. Tämä tuntuu helpottavan WLAN-verkkojen käyttöä.

S60:n Today-näkymä eli valmiustila ottaa minusta takapakkia kokeilemassani versiossa. Oletuksena se tarjoaa mahdollisuutta tehdä yhteystiedoista kuvallisia kontakteja. Tämä ei kuitenkaan toimi helposti, jos kuvia ei ole ennestään. Jos tilalle vaihtaa vanhaan malliin sovelluskuvakkeet, suurin osa ruutualasta jää mustaksi ja käyttämättä.

Nyt sovelluskuvakkeita ja web-linkkejä saa ruudulle vain viisi, vaikka tilaa olisi paljon enemmälle. Tyhjää tilaa voisi käyttää paljon muuhunkin.

Ylipäätään koko käyttöliittymä kuvakkeineen näyttää keskeneräiseltä. Uuden alustan kanssa näyttää tulleen tosi kiire. Tästä en kuitenkaan olisi järin huolissani, koska yleisvaikutelma on korjattavissa nätillä graafisella teemalla ja huolitellummalla kokonaisilmeellä.

Kosketusohjaus toimii pääasiassa ongelmitta, mutta oppimiskynnys on korkea. Ensimmäinen viikko oli tuskaa. toinen viikko vielä vaikea. Sen jälkeen alkoi helpottaa. Esimerkiksi tekstinsyötössä oletuksena tarjottava tosi pieni kynäohjattava virtuaalinäppäimistö on ärsyttävä. Kunhan keksin vaihtaa tilalle koko ruudun kokoisen sormiohjattavan näppäimistön, käytettävyys parani paljon.

Jotkut valinnat ovat tosin yhä hankalan pienellä, esimerkiksi herätyskellon ajan säätäminen. Tilaa olisi käytettävissä, mutta sormilla joutuu tökkimään naurettavan pieniä numerovalintoja.

Kokeilemassani versiossa ei ole vielä suomen kieltä, joten ääkköset joutuu hakemaan hankalasti erillisen valinnan takaa. Viestien kirjoittaminen on siis nyt selvästi hankalampaa kuin iPhone OS:ssä, jossa ä ja ö tulevat esille pitämällä pohjassa a:ta ja o:ta.

Koko ruudun virtuaalinäppäimistön saa käyttöön joka sovelluksessa. Tämä ilahduttaa iPhone OS:ään verrattuna, jossa monissa sovelluksissa käytettävissä on vain pystysuuntainen pikkunäppäimistö.

Nokia 5800:ssa kuva kääntyy automaattisesti pysty- ja vaakasuuntaan asennon mukaan, mutta liikeanturin kanssa tuntuu olevan vielä häikkää. Välillä kuva hyppii pysty- ja vaakasuuntaan niin herkästi, etten tiedä missä asennossa laitetta pitäisi kädessä pitää.

S60-selain on viritetty kosketusohjaukseen, mutta en ole varma, onko kehitys mennyt parempaan suuntaan. Paljon linkkejä sisältävillä sivuilla on vaikea hallita navigointia. Välillä kosketus toimii navigointina, joskus taas klikkaan vahingossa linkkiä. Ärsyttävää. Asiassa ei yhtään auta Nokia 5800:n alitehoinen suoritin ja ilmeinen 3D-grafiikkapiirin puute.

Zoomaus ei toimi yhtä hienosti kuin iPhonen sormilla ohjaaminen. Ruudulla on erityinen toiminto tätä varten, mutta se on epätarkka ja hidas. Graafisten web-sivujen kanssa hidastelu pilaa käytettävyyden.

Selvimmin tehonpuute (tai heikko optimointi) näkyy mukana tulevassa RT GR -pelissä, jota Nokia Tube ei jaksa pyörittää lähimainkaan sulavasti. Ruudunpäivitys tuntuu olevan alle 10 ruutua sekunnissa. Toivottavasti näin surkeaa laitteen antimainosta ei pistetä myyntiversioon. Mitä ihmettä kehittäjät ovat ajatelleet?

Sähköpostiohjelmaa on hieman parannettu. Nyt viestit lajitellaan oletusarvoisesti päivän mukaan, mikä nopeuttaa niiden seuraamista. HTML-viestien muotoilua ei tunnu olevan vieläkään mukana.

Yleinen vakaus on vielä hakusessa. Esimerkiksi kalenteri-, selain- ja sähköpostitoiminnot kaatuvat päivittäin. Otaksun, että nämä korjataan ennen laitteiden laajaa saatavuutta.

Sikäli olen samaa mieltä aiempien arvioideni kanssa, ettei tämä versio (v.10.01.001.blue1, 01.10.2008) ole vielä valmis tuote. Ongelmat ovat korjattavissa, ja Nokia on onnistunut heti tekemään käyttöliittymästä melkein kokonaan sormiohjattavan. On mielenkiintoista nähdä, miten uutta käyttöliittymää käytetään arvokkaammissa laitteissa, ja kunhan bugeja on korjattu urakalla.

Tunnisteet: , ,

Kommentit: 13

Blogger Kennu kirjoitti:

Aijai. Tuo kuulostaa kyllä niin perinteisen nokiamaiselta. Yritetty ottaa kaikki hienot featuret mukaan ja sitten implementoitu ne huonosti ja liian heikolla suorituskyvyllä. Miksi ne aina tekee samat virheet?

sunnuntai, 23 marraskuu, 2008  
Anonymous Ilari kirjoitti:

Mitä itse tuota laitetta kokeillut, niin oli kyllä varsin positiivinen yllätys. Silti paljon on tehtävää, enkä yhtään ihmettele Nokian päätöstä tehdä ensin "halpamalli" ja vasta sitten (toivottavasti) siirtyä N- ja E-sarjan laitteiden tekoon. Sanoisin että nyt on "varovainen optimismi" tuon suhteen. Vaan aika näyttää.

sunnuntai, 23 marraskuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Ihmetyttää vain, miten Nokialla on voinut tulla uuden alustan kanssa "tosi kiire", kun iPhone julkistettiin sentään liki kaksi vuotta sitten?!?

sunnuntai, 23 marraskuu, 2008  
Anonymous Markus Lehtiniitty kirjoitti:

Itse sen sijaan pidin 5800:sta, vaikkei se täydellinen olekaan:
Testissä Nokian vaikuttava kosketusnäytöllinen 5800 XpressMusic

Kyllä 5800:n paljon mieluummin ottaisin kuin monen muun Nokian vanhemmista älypuhelinmalleista suunnilleen samassa hintaluokassa.

sunnuntai, 23 marraskuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Hieman erikoista kommentointia toimittajalta. Mitä mieltä on verrata 300+ euron teini/nuorisopuhelinta iPhoneen, joka on kohta puolta kalliimpi luuri?

Selvää markkinointiahan tämä muuten on. N- ja E -sarjalaisilta kehtaa sitten odottaa jo jotain hieman hienompaa niin ominaisuuksien, käyttiksen kuin rungon osalta.

Hyvältä tuo kuitenkin loppujen lopuksi vaikuttaa mitä hieman kokeillut. Kuitenkaan tähän hintaluokkaan ei parempaa kosketusluuria ole tarjolla markkinoilla.

sunnuntai, 23 marraskuu, 2008  
Blogger Rienzi kirjoitti:

Lehdon innostamana hankin iPod Touchin. Kiva laite, vaikka en tietenkään käytä mokomaa musiikkiin, vaan surffailluun ja kivoihin aplikaatioihin. Tökin sillä nyt tätäkin.

Suurin pettymys on käyttömukavuuden sudenkuopat, tekstinsyöttö on vaivalloista varsinkin silloin kun vaakanäppis ei käytössä. Skandit on saatavilla lähes yhtä jäykästi kuin välimerkit. Salasanojen syöttö onkin uskomattoman epävarmaa eikä Caps lockia ei ole.Nokia ei sortune samaan.

Pahinta on flash playerin puute ja se, että sivistyneet radiopalvelut, kuten BBC tai YLE eivät skulaa. N810:ssä onneksi sentään, miten mahtaa tässä nyt testatussa?

maanantai, 24 marraskuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Positiivista tuossa oli Handwritinging toimivuus. Tunnistaa jopa vakiona meikäläisenkin käsialaa ja skadit saa opetettua, kun ei niitä tuossa english-SW:ssä ollut oletuksena.

maanantai, 24 marraskuu, 2008  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Blogin kommentit eivät tällä hetkellä tule julki, koska FTP-palvelin kaatui.

Kommentit tulevat julki, kunhan palvelin taas vastaa.

Pahoittelen ongelmaa. Pitänee nyt kyllä vaihtaa palveluntarjoajaa.

maanantai, 24 marraskuu, 2008  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Vastaus bimimerkille Anonyymi:

Tätä blogia ei kirjoita toimittaja, vaan yksityishenkilö.

Ero on aika iso, koska en edes tavoittele óbjektiivisuutta.

Mitä tulee iPhoneen vertaamiseen, teknisessä mielessä softa-alustan vertaaminen on hyvinkin paikallaan.

maanantai, 24 marraskuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Hyvä jos on jossain ajateltu käyttöliittymää, kokemukseni tästä windowsmobile htc diamondista on että tämä touch3d joka näyttää hienolta ostettaessa mutta osoittautuu että on erittäin rajoittunut, siinä ei itsessään ole juuri sovelluksia, se vain avaa perus wm sähköpostiohjelman tai kellon joita ei todellakaan sormilla käytellä. Itse wm6 on kokonaan tikkuohjattava. Hieno juttu jos Nokia ajattelee kuluttajan kannalta käytettävyyttä oikeasti eikä nuole ostajaa tuollaisilla hienon näköisillä purkkavirityksillä kuin htc, joihin pettyy tosi äkkiä. Joku sanoi että iphone olisi samaa kastia(optimoitu kaupassa hypistelyyn tjsp.), en tiedä pitääkö paikkansa kun en ole moista kokeillut

tiistai, 25 marraskuu, 2008  
Anonymous PA kirjoitti:

Jännää, että iphonen pystynäppis koetaan ongelmaksi. Itse en juuri muuta käytäkään. Capslock aktivoituu kaksoisnapauttamalla shiftiä, jahka tämä on mahdollistettu asetuksista. En tiedä, miksei ole suoraan päällä.

torstai, 27 marraskuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

S60 Touch UI on varsin hyvä yritys vaikkei vielä täydellinen olekaan, niin hyvä alku kuitenkin.

Mitä taas HTC:n TouchFlo 3D:n tulee on se kieltämättä verrattain rajoittunut, mutta enpä tunne siltikään minkäänlaista vetoa takaisin kökköön Symbian-maailmaan. WM 6.1 alkaa toki olemaan alustana aikansa elänyt ja vanhanaikainen. Tästäkin huolimatta vaikkapa juuri Diamond tai vanha sotaratsu Hermes tuntuvat ominaisuuksiltaan täydellisiltä minulle muutamista rajoituksistaan ja puuteistaan huolimatta. Ei kaikkea tarvitse sormella päästä tökkimään kunhan toosa toimii ja tekee sen mitä tarvitsee :)

torstai, 27 marraskuu, 2008  
Blogger Rienzi kirjoitti:

Tällä pystymäppiksellä tulee aibam liokaa typoja, ehlä sormesi mäppärämmät (aitp korjaamatpm näyte, uksokään typp ei ple tahallinen!)

torstai, 27 marraskuu, 2008  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle