Ensivaikutelmat: iPod touch 32 Gt ihastuttaa
Ostin iPod touchin, koska työnantaja ei tue iPhone 3G:tä puhelimeksi. Enkä halua laittaa omaa rahaa kiinni TeliaSoneran 24 kk sopimukseen.
Lopulta iPod touch 32 Gt tarjoaa kaiken kaipaamani; hyvä MP3- ja videosoitin, Applen App Storen pelit ja softat sekä mainio Safari-selain.
Käyttöliittymässä on paljon asioita, jotka haluaisin suoraan S60:een. Minkä tahanasa web-linkin voi tuoda sovelluskuvakkeeksi päävalikkoon. App Storen valikoimaa on suorastaan viihdyttävää selata (verrattuna Nokian köyhään Download-sovellukseen) ja etsiä kiinnostavaa ladattavaa.
On tässä silti vikansakin. Minua ärsyttää, että web-selain usein selittämättömästi sammuu. Kaatuilua tapahtuu muidenkin sovellusten kanssa välillä. On lisäksi ärsyttävää, ettei vaakasuuntaista tilaa tueta läheskään kaikissa sovelluksissa, kuten iPod touchin päävalikossa.
Sekin on kurjaa, että Apple rajoittaa kilpailua ja pitää kontrollin tiukasti käsissään. Tuoreimpina esimerkkeinä Mozillan ja Opera Softwaren johtajat ovat valitelleet, ettei Apple salli kilpailevia web-selaimia alustalleen. Pidemmän päälle tämä varmasti heikentää alustan kiinnostavuutta kehittäjien silmissä.
Suosikkipalveluitani ovat olleet Tvkaista.fi:n ja Yle.mobi:n iPhone-versiot. Etenkin kotini ja viime viikolla myös hotellin WLAN-verkossa videot toistuivat nopeasti.
Nettiyhteyden olen muodostanut Nokia E51:n + JoikuSpot Premiumin avulla, kun en ole WLAN-verkossa. Onhan se vähän tarpeetonta säätämistä, mutta menee parilla klikkauksella alkuasetusten jälkeen.
Ylen Mobiili-Areena toimii hienosti iPod touchin ja iPhonen selaimessa. Videot avautuvat vikkelästi ja kuvanlaatu on hyvä.
Sen lisäksi, että iPhone- ja iPod touch -softien lataaminen App Storesta on helppoa, mistä tahansa web-linkistä saa helposti sovelluskuvakkeen. Kuvassa olevat kuvakkeet ovat linkkejä esimerkiksi Jaikun ja Talsan mobiilisaiteille. Nokia saisi kopioida idean heti S60:een.
Pidemmän päälle App Storen ja iPhone-käyttöliittymän ongelma on kuitenkin se, ettei tavaraa ole enää helppo löytää. TOP 25- tai TOP 50 -lista ei paljon auta, kun softaa on saatavana tuhansia.
Samoin peruskäyttöliittymä alkaa tuntua jo turhan täydeltä, kun sovelluksia ja web-linkkejä kertyy enemmän. Seuraan mielenkiinnolla, miten Apple kehittäää käyttöliittymää.
Kommentit: 15
Kyllähän S60:ssä saa linkin aktiivisen valmiustilan valintoihin. Kaikista "bookmarkeista" se on olut mahdolista jo alusta lähtien. Minua on mietittänyt jo pitkään se, miten iPhonessa tai Touchissa edetään sitten, kun "etusivu" on tullut täyteen. Minulle tärkeitä sovelluksia on S60:ssa jo yli kymmenen. Ne plus mahdolliset bookmarkit suurentavat lukua entisestään.
Vaimolla on vanhempi iPhone ja olin myös itse hankkimassa uutta iPhonea, mutta hankkimatta jäi. Yksi ehkä tärkein syy oli pakko-Sonera ja yksi monista muista sitten tuo mainittu selaimen kaatuilu.
Lopullinen naula arkkuun taitaa olla vaihtoehtoselaimen estäminen. Itselläni on ollut iPod Touch myös mielessä Nokia E71 kaveriksi.
Ihmeen vähän selaimen ongelmista kuitenkin puhutaan. Vaikea uskoa että asia koskisi vain muutamia laitteita.
iPhonessa/iTouchissa on nykyisellään 148 ohjelman rajoitus, joka on hakkeroimalla kierrettävissä jos on tarvis.
Ja Terolle vinkkinä hyvä softasaitti:
http://www.148apps.com/
On hienoa, että Nokian älypuhelinta voi sentään käyttää toisen mobiililaitteen modeemina.
Henrikki, miten saat web-linkin päävalikkoon? Minusta tuohon idle-tilaan ne eivät oikein sovellu.
Tässä iPhonessa asia on tehty paljon fiksummin ja helpommin yhdellä klikkauksella.
Tiedät Henrikki kenties, ettei iPhonesa / iPod touchissa ole vain yhtä "etusivua", vaan näkymää voi vierittä eteenpäin uusille "sivuille". Sovelluksia mahtuu siis aika paljon.
S60 fifth ed. eli toistaiseksi ainoastaan 5800 XpresMusic tukee linkkejä työpöydälle. Kuten myös RSS feedejä.
Anonyymi, okei, kiitos tiedosta. Pitänee kokeilla tuota heti maanantaina. Nokia 5800 oli aulavahtien mukaan saapunut jo työpöydälleni.
iPod on tähän asti jäänyt hankkimattta, koska
- laitteessa ei ole kaiutinta
- laite ei tietååkseni tue stereobluetooth-kuulokkeita
En oikein näe pointtia nykyaikana mobiilisoittimessa, jonka kanssa täytyy töheltää piuhojen kanssa.
Nyt juttusi innosti. Ylen mobiili-Areena on söpö, mutta vain kalpea aavistus täys-Areenasta ja Elävästä Arkistosta, esimerkiksi mobiilista puuttuu kokonaan mahdollisuus kuunnella radio-ohjelmien streameja (kaikki eivät ole saatavilla podcasteina). Nokialaisissa suoratoistolinkit toistuvat, mutta N800/810 lukuunottamatta ei Radiosoitin. Kuinka iPodissa - entä Nokian 5800ssa??
Rienzi, pari korjausta:
1. iPod touchissa on kaiutin. Sisäänrakennettuna.
2. Laitetta on mahdollista kuunnella A2DP-kuulokkeilla:
http://www.8bananas.com/products/BD-906.html
TK, todella "näppärältä" näyttää tuo erillinen mötikkä, odotettavissa vääntyneitä liittimiä...
En halua sotia iPhonen puolesta tai vastaan, mutta oikeasti Applen olisi pitänyt heti alusta alkaen tukea sinihampaan audioprofiilia. Ilmeisesti se kuitenkin on Applen mielestä samalla tavalla turhake virrankuluttaja kuin 3g:kin :\
Tero: Sori luin hiukan huolimattomasti. En tiedä miten linkkej' saa päävlikkoon. Tarkoitin aktiivista valmiustilaa, johon linkkejä siis saa laitettua.
En ole kokeillut iPhonea/Touchia kovinkaan paljon. Arvelinkin, että "etusivuja" on useampia. Kommenttini liittyikin siihen, että onko tämä nyt sitten hyvä ja käytännöllinen UI, jos etusivuja selataan ikään kuin horisontaalisesti? Luulisi senkin olevan aika työlästä, jos sovelluksia on vähänkään enemmän.
Hmm, aikaisempi kommentti ei tullut läpi.
@Tero: luin hiukan huolimattomasti. Tarkoitin itse aktiivista valmiustilaa, kuten kirjoitin, joten päävalikkoon en osaa linkkejä laittaa.
Oli minulla tiedossa tuo, että ei yhteen etusivuun olla sentään sidottuna. Kysyinkin sitä, että onko tuollainen ilmeisesti "horisontaalinen" etusivujen selailu sitten käytännöllistä? Luulisi olevan hiukan kömpelöä,jos sovelluksia on paljon ja joutuu useille "etusivuille" niitä sijoittamaan.
Sekö on hieno UI?
Ei se "sivujen" selaaminen niin hankalaa ole. Itsellä on linkit yhdellä sivulla, pikkuohjelmat kolmannella ja pääsivu on niille mitä tarvitsee usein. Kyllä tuo omassa käytössä hakkaa ainakin Nokian ja Motorolan kännyköiden käyttöliittymän. Näytön tökkiminen on vain miellyttävämpää kuin pienen navinapin painelu sitä oikeaa kansiota etsiessä.
Siltikään en iPhonea ottaisi. Puhelin on puhelin ja soitin on soitin. Ensimmäisenä syynä kuitenkin iPhonen liian pieni kapasiteetti.
Henrikki: "En tiedä miten linkkej' saa päävlikkoon."
Safari-selaimella haluttu sivu auki, sitten vaan tökätään alareunan plussaa ja avautuvasta valikosta Lisää Koti-valikkoon. Saman valikon kautta linkin saa myös kirjanmerkkeihin tai sen voi liittää sähköpostiin.
Kuvakkeiden järjestäminen tapahtuu painamalla mitä tahansa kuvaketta hetken aikaa, jolloin kuvakkeet alkavat hytkyä. Sitten niitä vain vedetään haluttuun järjestykseen. Kun kuvakkeen vetää oikealle ikään kuin reunan yli, lisää laite uusia "etusivuja" tarpeen mukaan.
Kuten joku tuossa jo totesikin, saa kuvakkeet näin yllättävän toimiviksi kokonaisuuksiksi ja siirtyminen "näyttöjen" välillä käy varsin liukkaasti yhdelläkin kädellä. Ainakin oman kokemukseni perusteella ihan muuta kuin esimerkiksi nokialaisten valikkojen selaaminen näppäimillä, vaikka niitäkin pystyi ainakin paremmissa malleissa melko hyvin muokkaamaan ja järjestelemään.
Tämän blogin innoittamana ostin ulkomailta iPod Touchin. Paljon hyvää mutta tekstin syöttö tuskaa kun ei ruutukaan käänny kuin Safarissa ei emailissa. Ja skandit...
Lähetä kommentti
<< Etusivulle