[ Siirry blogin etusivulle ]

perjantai, marraskuu 07, 2008

Apple hengittää jo Nokian niskaan

Canalysin tuoreimmat älypuhelinluvut Q3 2008:lta hätkähdyttävät. Canalys arvioi, että Apple on noussut älypuhelimissa jo toiseksi Nokian jälkeen. Nokia on toimittanut noin 15,5 miljoonaa S60-puhelinta, Apple noin 6,9 miljoonaa iPhone 3G:tä.

Applellä on vuoden takaiseen nähden 523 prosenttia kasvua, Nokialla kolme prosenttia laskua. Kokonaismarkkina kasvoi Canalysin mukaan 28 prosenttia.

Joskus vuosi sitten pidettiin vielä naurettavana ajatusta, että Apple voisi tosissaan haastaa Nokian älypuhelimet. Nyt siitä on tullut täyttä totta.

Kehitys näkyyy myös mobiilialustoissa. Symbian johtaa yhä 46 prosentin osuudella, mutta perässä tulee Applen iPhone OS 17,3 prosentilla. Microsoftin Windows Mobilen osuus onkin sekin noussut etenkin HTC:n laitteiden kasvun siivittämänä hieman, joskin yhä vain 13,6 prosenttiin.

Miksi Nokian älypuhelinten menekki heikkenee? Se lienee monen tekijän summa. Oma tuntumani on Nokian Nseries-tuotteiden vetovoiman heikentyminen. Nokia N96 on uudeksi lippulaivamalliksi pettymys, ja monien (kuten minun) mielestä vielä halvanoloinen hintaansa nähden. Muut Nseries-mallit taas erottuvat vielä vähemmän.

En usko myöskään Nokia 5800 XpressMusicin auttavan markkinataistossa. Sekin tuntuu halvalta, muoviselta ja uusi S60-kosketuskäyttöliittymä on vielä keskeneräinen.

Sen sijaan Nokia E71 on huipputuote, ja menestynytkin kuulemma hyvin. Se ei kuitenkaan taida auttaa kilpailussa kuluttajien viihdetyyppisissä puhelimissa.

Tunnisteet: ,

Kommentit: 23

Anonymous joni kirjoitti:

Ehkä yhden vuosineljänneksen perusteella ei voi tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Applella oli piilevää kysyntää 3G-mallille kun keväällä 2G-mallin myynti lässähti uutuutta odottaessa. Kaksi analyytikkoa on jo arvioinut, että Apple vähentäisi tuntuvasti iPhonen valmistusta loka-joulukuussa finanssikriisin takia.
Nokian S60-puhelinten myynti laski vuoden takaisesta 500 000 kappaleella, eli mistään isosta pudotuksesta (16 -> 15.5 milj.) ei ollut kysymys. Lasku selittyi sillä, että N-sarjan myynti laski pitkästä aikaa alle 9 miljoonan ja ryhmän "muut S60-puhelimet" myynti laski. N78:sta povattiin avaintuotetta Nokialle, mutta ehkä se ei sitä ollut.
N96 ei räjäytä pankkia, eikä varmaan N79 tai N85. Nokia ei kuitenkaan ole riippuvainen yhdestä tuotteesta niin voimakkaati kuin Apple, ja se on tässä markkinatilanteessa selvä etu.

perjantai, 07 marraskuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Nokian pitäisi pystyä kehittämään sellainen puhelin joka uhkuu tyylikkyyttä, mutta ei ole halvan oloinen. E71 on tosiaan mielestäni tyylikäs puhelin, mutta valitettavasti se näkyy myös hinnassa.

Uskomatonta minusta tässä on se että Nokialla on kymmeniä puhelimia markkinoilla, mutta Applella on vain yksi ja ne on silti pystyneet haukkaamaan näin suuren palan markkinoista. Vai onko ongelma juuri siinä että Nokia suoltaa niitä puhelimia niin paljon ilman että keskittyy yhteen kunnolla?

Tyylikkyys ja ennen kaikkea käytettävyys ja se että iPhone on myös iPod, siinä suurimmat syyt suureen menestykseen. Yksinkertaisen tyylikäs laite, piste.

perjantai, 07 marraskuu, 2008  
Anonymous joni kirjoitti:

Yks pointti unohtus vielä, tuosta Tietokoneen uutisesta...
Canalys totesi Nokia osuuden älypuhelimista olevan lähes 39 prosenttia. Tämä on paljon enemmän kuin Nokian oma arvio, 35 prosenttia. Eli Nokian markkinaosuus ei olekaan pudonnut niin paljon kuin Nokia arvioi vielä lokakuun alkupuolella !
Saattaa tietysti olla, että jotain eroja markkinoiden laskentatavassa on.

perjantai, 07 marraskuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Se on sama juttu kuin pelikonsoleissa. Wii jyrää uudella idealla ja uudella käyttöliittymällä vaikka grafiikka on syvältä.

Sama juttu Iphonessa. Se on hyvän näköinen ja tekee kaiken helposti ja yksinkertaisesti ja ETENKIN uudella helpolla tavalla.

Tätä Nokiakin tarvii ei lisää ominaisuuksia vaan uusia tuoreita ideoita.

perjantai, 07 marraskuu, 2008  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Asiasta oli keskustelua myös tuolla Jaiku-feedissäni.

Toistan tännekin sen, että Gartnerin ja Strategy Analyticsin analyytikot ovat arvioineet, että Applelta tulee jatkossa myös erimallisia versioita iPhone OS:ään perustuvista laitteista.

USA:ssa voisi olla kysyntää simpukkamallille, eri värivaihtoehdot voisivat lisätä kysyntää iPodien tapaan ja pienempi laite voisi houkutella osaa kuluttajista.

perjantai, 07 marraskuu, 2008  
Blogger Sälli kirjoitti:

Analyytikot eivät ennenkään ole osanneet ennustaa Applen tekemisiä pätkääkään. iPhonen vahvuus on nimenomaan yhdenmukaisessa alustassa. Softakehittäjät tietävät, että jokaisessa laitteessa on samankokoinen kosketusnäyttö, kiihtyvyysanturit, paikannus (tosin iPhonessa tarkempi kuin iPod Touchissa). Sanoisin, että simpukkamallien tai "iPhone Nanon" vartojille on tulossa pitkä odotus.

perjantai, 07 marraskuu, 2008  
Anonymous Marcus79 kirjoitti:

Harvoilla tuntuu olevan tiedossa, että on olemassa muitakin myyntistrategioita kuin luoda "The-One-Ultimate-Tuote" joka pieksee markkinoilta kaikki muut kilpailijat über-ominaisuuksiltaan. Nokian strategia on tyydyttää mahdollisimman monia segmenttejä mahdollisimman laajalla tuotevalikoimalla niin high-end kuin low-end repertuaarillaan. Eikä olla pioneeri sillä kaikkein edistyksellisimmälä luurillaan.

perjantai, 07 marraskuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

canalysiksen arvio on ensimmäkin väärä. noin 6.9m iphonea on määrä jonka apple myi kolmannella kvartaalilla. tämä on eri asia kuin toimitettujen iphonejen määrä, joksi canalys tuota lukua kutsuu.

ainut johtopäätös mitä tuon luvun perusteella voidaan toimitetuista iphoneista vetää on se että toimitettuja on tuota vähemmän.

toimitetut iphonet ovat taas eri asia kuin kuluttajille myydyt iphonet.

jälleen kerran, jälkimmäinen on pienempi luku kuin ensimmäinen.

lisäksi eri valmistajien myymien puhelinten määrien vertailu ei anna oikeaa tulosta. ensinnäkään, kuten yllä mainittu, yhden kvartaalin perusteella ei voi vetää kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

toiseksi useampien mallien, joita esitellään pitkin vuotta, valmistajamyynnin jakautuminen vuodelle on aivan erilainen kuin yhden mallin hypetuotteen.

esimerkinomaisesti eroa voisi konkretisoida sillä että viime vuoden elo-syyskuussa applen o2:lle myymiä ja loka-marraskuussa toimittamia iphoneja myytiin vielä tämän vuoden toukokuussa, eli puoli vuotta myöhemmin, hurjalla alennuksella pois uuden julkaisun tieltä.

perjantai, 07 marraskuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Tilastot ovat aina tilastoja.. mutta muita faktoja voi miettiä.

iPhone 2/3G on edelleen rajoitettu tuote eli se ei ole saatavilla kaikilla markkina-alueilla ja niillä missä sitä myydään, se on rajoitettu yhteen tai muutamaan operaattoriin erilaisin sopimuksin voimin. Apple voi lisätä myyntiä jo pelkästään sillä että se vapauttaa laitteen myyntiä.

iPhonen valtti on Applemaisen integraation (iTunes AppStore) ja perfektionismin (tyyli, käyttöliittymä, jne) lisäksi käyttöjärjestelmässä, joka on nykyaikainen ja siihen on saatavilla helppo ja toimiva SDK. iPhonen sovellusmarkkinat menivät markkinoiden ykköseksi todella nopeasti.

Joku softakehittäjä voisi tutustua hiukan tarkemmin iPhone SDK:n syövereihin ja kertoa miten se suhtautuu sovelluskehittäjän kannalta esimerkiksi pieniruutuisempiin laitteisiin. Itse veikkaan että se ei ole niin riippuvainen sellaisista asioista kuin Symbian tai Windows Mobile.

Itse käyttäjänä näen Nokian ongelmaksi nimenomaan laajan mallisarjan ilman olennaisia eroja. Erot on piirretty jonnekin powerpoint-esityksiin varmasti hienosti mutta käyttäjät on unohdettu yhtälön ulkopuolelle. Usein puhelimia vertaillessa käy siten että oma "optimimalli" olisi usean puhelimen yhdistelmä -- tai pari puuttuvaa ominaisuutta tulee sitten seuraavassa mallissa tulevaisuudessa.

Sovelluspuolella Nokian tulisi päästä eroon "Series 60v3 Feature Pack 7" tyyppisistä maininnoista. Vanha iPhone 2G on softaltaan samalla viivalla päivitysten jäjiltä kuin nykyinen iPhone 3G. Montako Nokialaista puhelinta voi päivittää tuoreimpaan Feature Pack 42:een?

PS. Pidän E71:ää kyllä onnistuneena tuotteena mutta mielestäni Nokian ongelma on syvemmällä. Nokian kannalta on tietysti hyvä että Windows Mobile on ihan samankaltaisessa suossa..

perjantai, 07 marraskuu, 2008  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Minulla ero tuntuu siinä, että Nokia N96:n ja 5800 XpressMusicin kokeilu on kuivaa työtä, koska laitteet eivät jaksa innostaa. N5800 on ollut nyt minulla viikon, enkä ole viitsinyt laittaa siihen edes omaa SIM-korttia.

Sen sijaan iPhone 3G ja iPod touch ovat aidosti hauskoja ja viihdyttäviä. Ne tulee kaivettua esille mielelllään.

Totta kai joudun työn puolesta noita nokialaisia käyttämään, muttei niistä sen enempää saa irti.

perjantai, 07 marraskuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

aika sekavaa kun yhdessä viestissä selitellään että tokihan iphonen myynti jää nokian myynnistä kun applella on vain yksi malli ja seuraavassa viestissä nokian ongelma on se että sillä on useampia malleja eivätkä myy vain yhtä kaikille sopivaa mallia...

lauantai, 08 marraskuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Kai niitä malleja voi olla yhden tai 42,000:n sijaan myös joku muu määrä.

Applella on muutama malli, jotka ovat lähinnä hinnan ja kapasiteetin osalta erilaisia. Nämä eivät varmastikaan täytä kaikkien tapeita, oma parempi puoliskokaan ei iPhonea halua koska se on liian iso kooltaan.

Nokialla on 42,000 mallia, joiden eroja tavallisen kuluttajan on vaikea hahmottaa ja ammattilainenkin saa miettiä hetken mikä erottaa mallin A ja B. Kenties mallistoa voisi pudottaa vaikkapa kymmeneen tai kahteen kymmeneen puhelimeen?

lauantai, 08 marraskuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Minun mielestä Nokia on kompastunut strategiassaan tuomalla myyntiin aivan liian monta eri puhelinmallia. Mikään niistä ei ole niittänyt mainetta kuin esim. Applen iPhone. Jotenkin Nokian mainonnasta on välittynyt sellainen kuva, että heillä ei ole aikomustakaan tehdä sellaista puhelinta, että sillä tultaisiin toimeen monta vuotta yhteen menoon. Aina vaan odotellaan sitä uutta vallankumouksellista uutuusluuria.

Nokian mainonta on muuttunut infoähkyksi.

lauantai, 08 marraskuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Matkapuhelinten historiassa on useitakin malleja jotka ovat tuoneet mainetta ja kunniaa valmistajilleen. Yhteen malliin perustuva strategia ei vain ole koskaan ollut kestävä.

Apple voi varsin mainiosti myydä seuraavien kolmen neljän vuoden aikana saman verran iPhoneja kuin vaikkapa Motorola myi razreitaan. Se on tosin sitten siinä. Ja muistin virkistämiseksi: Nokia myy tuon verran matkapuhelimia joka ikinen kuukausi.

lauantai, 08 marraskuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

joni: "Applella oli piilevää kysyntää 3G-mallille kun keväällä 2G-mallin myynti lässähti uutuutta odottaessa."

Vertailtaessa pitää huomioida, ettei 2G-mallia juurikaan ollut saatavilla Yhdysvaltain ulkopuolella.

"Nokia ei kuitenkaan ole riippuvainen yhdestä tuotteesta niin voimakkaati kuin Apple, ja se on tässä markkinatilanteessa selvä etu."

Tuo on tietenkin totta, mutta samalla kannattaa pitää mielessä, että Applelle puhelimet ovat vain yksi tuoteryhmä muiden joukossa ja ensisijaisesti yhtiö takoo rahaa Mac-tietokoneilla ja iPod-musiikkisoittimilla. Muskelia siis löytyy sieltäkin vaikeiden aikojen yli selviämiseen, ja kuten viime aikoina on uutisoitu, on yhtiön kassa kasvanut melkoiseksi.

lauantai, 08 marraskuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

En nyt välttämättä laittaisi Motorolan RAZR-menestystä samaan kategoriaan Applen iPhonen kanssa.

Motorola oli tehnyt pitkään puhelimia ja RAZR:issa onnistuivat tekemään ns. hittimallin. Motorola on tehnyt uusia puhelimia tämän jälkeen mutta uutta hittiä ei ole tullut.

Ihan samanlaisia hitti & huti -kokemuksia löytyy Nokiankin historiasta.

Applelle iPhone oli ensimmäinen puhelin, josta halusivat tehdä "itsensä näköisen". Jokainen iPhonen speksejä katsonut tietää että sitä voi vielä parantaa tai tehdä erilaisia, uusi malleja. Apple voi ihan samaan tapaan tehdä erilaisia malleja kuin vaikkapa Nokiakin. Olennaista on se, että Applella on nyt olemassa käyttöjärjestelmä puhelimiin, jota Motorolan tai Nokian tulisi kadehtia.

sunnuntai, 09 marraskuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

>Apple voi ihan samaan tapaan tehdä
>erilaisia malleja kuin vaikkapa
>Nokiakin.

Applen alusta rajoittaa kuitenkin jonkinverran, se voi toki tehdä erilaisia pakkauksia laitteelle ja voi lisätä ja parantaa ominaisuuksia, mutta ilmeisesti joutuu pysymään samassa hengessä, mutta tuskin edes tavoite lähteä hirvesti rönsyileen.


>Olennaista on se, että Applella on
>nyt olemassa käyttöjärjestelmä
>puhelimiin, jota Motorolan tai
>Nokian tulisi kadehtia.

Käyttöjärjestelmä tuskin sellainen mitä Motorolan ja Nokian pitäisi erityisesti kahdehtia, mutta käyttöliittymää ja devauksen helpottua sietää noidenkin kahdehtia ja erityisesti iTunes kauppaa kannattaa kadehtia.

maanantai, 10 marraskuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

katsotaan kaunko apple myy noin hyvin. tuskin kauaa, jos on vain yksi malli. vai aikooko apple vain myydä yhden apple puhelimen per käyttäjä?

nokian ei missään nimessä pidä tehdä iphone tai android kopiota, vaan oma ja parempi puhelin kuin noi edellämainitut. ja miksei se onnistu jos on vain halua tehdä se? ei se kuitenkaan ole rakettitiedettä. 5800:kin puhuessa ihmiset luuli/halusi sen olevan iphone kopio. JOS se olisi ollu samanlainen niin silloin olis mennyt liikaa metsään.

maanantai, 10 marraskuu, 2008  
Blogger Hannu kirjoitti:

Kirjoittaja on poistanut tämän tekstin.

tiistai, 11 marraskuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Ehkä homman juju on nimenomaan siinä että iPhonen menestyksen kopiointi ei ole rakettitiedettä -- mutta kännykkävalmistajat toimivat pitkälti rakettitieteen ehdoilla.

Teknisesti samanlaisen luurin tekeminen on helppoa mutta kaikkien palasten yhdistäminen yhtä onnistuneesti ei tunnu onnistuvan Nokialta, Sony-Ericssonilta, Samsungilta, ...

tiistai, 11 marraskuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Apple ajoitti iPhonen hyvään väliin. Väliin oli hyvä breikata, kun aiempia rasitteita luurimarkkinoilla ei pahemmin ollut. Nokia puolestaan uranuurtajana oli huonommassa asemassa (verrattuna iPhoneen), kun suunnittelu ja tuotanto on sidoksissa entisiin tekemisiin. Symbiankin on historiansa vanki. Applen iPhone OS (mikä sen oikea nimi onkaan) tuli markkinoille uuutena, tuoreena ja raikkaana.

Mitä käyttäjiin tuli, niin ihan varmasti he iPhonen myötä kokivat jotain uutta ja sellaista, joka vastaa heidän käsitystään (tai se on lyöty heidän "kalloihinsa") kuinka fyysisesti pienellä laitteella saadaan asioista hoidettua käyttöliittymän kautta.

tiistai, 11 marraskuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Kauppalehti.fi

"Motorolan Razr putosi USA:n ykköspaikalta
Tiistai 11.11.2008 klo 23:26 Kauppalehti

Motorolan ultraohut Razr ei ole enää USA:n myydyin matkaviestin, NPD-tutkimusyhtiö laskee.

Applen suosittu iPhone on noussut USA:n markkinaykköseksi. Razr on kakkonen kaksitoista neljännestä putkeen jatkuneen markkinajohtajuuden jälkeen.

NPD arvioi, että matkaviestinten myynti laski USA:ssa kolmannella neljänneksellä. Pudotus oli 15 prosenttia, mutta viestinten keskihinta nousi iPhonen ansiosta 6,0 prosenttia.

NPD:n mukaan USA:ssa myytiin kolmannella neljänneksellä vain 32 miljoonaa matkaviestintä. Myynnin arvo laski 10 prosenttia 2,9 miljardiin dollariin.

Suosituimpien viestinten joukossa olivat myös BlackBerryn Curve ja LG:n Rumor. Nokian viestimiä ei NPD:n vertailukärjessä näkynyt.

Matkapuhelinten myyntitilastoja käytiin läpi CTIA:n uutiskirjeessä tiistaina."

keskiviikko, 12 marraskuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

"Apple has sold only 11,000 iPhones in a country of 1.14 billion that buys 8 to 10 million cellphones a month."

http://apple20.blogs.fortune.cnn.com/2008/11/13/iphone-disconnects-in-india/

torstai, 13 marraskuu, 2008  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle