[ Siirry blogin etusivulle ]

maanantai, lokakuu 20, 2008

Qt-sovellukset S60-puhelimiin

Maanantaina tuli kiinnostavia uutisia. Qt-kehitysympäristöstä on saatavana ensimmäinen varhaisen vaiheen kehitysympäristö S60 3.1 -laitteille ja uudemmille.

Qt Softwaren saitilla julkaistu video on lupaava:Ensi kertaa olisi siis aidosti mahdollista kehittää mobiilisovelluksia useille alustoilla samalla koodinpätkällä. Qt-alustaa tuetaan myös PC-ympäristöissä, mutta silloin laitteiden erot näyttöjen koossa ja suorituskyvyssä vaativat jo käsittääseni aivan oman versionsa.

Monet nimekkäät Windows-softat on toteutettu Qt:n avulla, kuten Google Earth tai Adobe Photoshop Elements. Se ei kuitenkaan tarkoita, että ohjelmia voisi sellaisenaan ajaa jatkossa Symbian S60 -puhelimissa. Sen sijaan suuri osa koodista voidaan hyödyntää, jos sovellus suunnitellaan alun perin monialustaiseksi. Korjatkaa, jos olen ymmärtänyt väärin.

Toteutuuko sitten Qt:n lupaus, eli koodin vääntäminen kerran useille mobiilialustoille? Siihen en osaa vastata. Tavoite on kunnianhimoinen. Sitä on yritetty niin Sunin Javalla kuin Microsoftin .NET:lla toistaiseksi onnistumatta. On myös epäilty, onko kukaan koskaan halunnut täysin alustariippumatonta sovellusympäristöä, vai onko joku tai jotkut aina jätetty ulkopuolelle.

Tavoitin maanantaina puhelimitse Lontoosta Qt Softwaren (eli entisen Trolltechin) PR-pomon. Aron Kozak vastasi uutisjuttuuni muutamiin kysymyksiin, mutta kovin syvälle en vielä päässyt.

Nyt Qt siis tukee Windows Mobilea, ja Symbian S60 -versio on alpha-vaiheessa. Auki on vielä se, päästetäänkö Apple iPhonen OS X:ää ja Googlen Androidia samaan leikkiin.

Symbian S60:lle tärkein tavoite lienee se, että sovellusten kehittäminen helpottuu. Aron Kozak kehui, että Qt:n API:t ovat paljon Symbianin tarjoamia rajapintoja puhtaammat ja helpommat hallita. Hänen karkea arvionsa Qt-kehittäjien määrästä oli 250 000 kehittäjää.

Tunnisteet: , , , ,

Kommentit: 5

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Qt-softa mielestänin oli tosi puhdasta ja "kaunista" verrattuna Symbian S60 C++:aan. Ammattilaiset eivät kenties pidä Qt:sta, kun se (mahdollisesti) rajoittaa pääsyä niihin elintärkeisiin API-fuktioihin.

Qt-softa on kuin Javaa toteutettuna C++:llä.

maanantai, 20 lokakuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Josko ilmenee Qt ja Visual Studio 2005:n kanssa vaikeuksia, niin tässä oma "muistio" asiasta. Voi helpottaa jonkun softanikkarin elämää, josko nyt ryhtyy tutustumaan Qt/VS2005 ohjelmointiin.
///////////
TROLLI_EI_KAANNY.txt

googleen : qhash.h 798 (antoi virheilmiotuksen talla riville)

qt 441 ei kaanny. Antaa virheilmoitusta Qhash.h tiedostoon. Etsi googlesta
rivinumerolla. Ms on tehnyt patchin.
http://support.microsoft.com/kb/930198

FIX: Certain template code does not compile, and error C2244 occurs after you install Visual Studio 2005 Service Pack 1

After you install Microsoft Visual Studio 2005 Service Pack 1 (SP1), certain template code does not compile. Additionally, error C2244 occurs.Hotfix information
A supported hotfix is now available from Microsoft. But the hotfix is intended only to correct the problem that is described in this article. Apply this hotfix only to systems that are experiencing this specific problem. This hotfix may receive additional testing. Therefore, if you are not severely affected by this problem, we recommend that you wait for the next Visual Studio 2005 service pack that contains this hotfix. To resolve this problem immediately, visit the following Microsoft Web site:

http://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=87465


Prerequisites
You must install Visual Studio 2005 SP1 before you apply this hotfix.
Restart requirement
You do not have to restart the computer after you apply this hotfix.
Hotfix replacement information
This hotfix does not replace any other hotfixes.
File information
The English version of this hotfix has the file attributes (or later file attributes) that are listed in the following table. The dates and times for these files are listed in Coordinated Universal Time (UTC). When you view the file information, it is converted to local time. To find the difference between UTC and local time, use the Time Zone tab in the Date and Time item in Control Panel.
Visual Studio 2005, 32-bit versions


Taalla hotfixeja (2005 ja frameworkiin)
Visual Studio and .NET Framework Hotfix Public Availability Program
http://connect.microsoft.com/VisualStudio/content/content.aspx?ContentID=3705

taalta patsi : (siis kaantaja tuotti virheen c2244 kun vs2005 sp1 oli asennettu)
https://connect.microsoft.com/VisualStudio/Downloads/DownloadDetails.aspx?DownloadID=6002

///
FIX: Certain template code does not compile, and error C2244 occurs after you install Visual Studio 2005 Service Pack 1

KB930198 - More Information
///

Trollien ilmoitus asiasta
http://trolltech.com/developer/knowledgebase/faq.2006-12-18.3281869860

myos trollien ilmoitus asiasta
http://lists.trolltech.com/qt-interest/2006-12/thread00706-0.html

sakun kielella samasta asiasta
http://www.qtforum.de/forum/viewtopic.php?p=18038&sid=bdf41b8e5404e256950feb08c42c648f

maanantai, 20 lokakuu, 2008  
Anonymous Mobiili + PC + Qt kirjoitti:

Tämä oli hieno uutinen. Toivottavasti Qt ja S60 5th yhdessä innostaisivat sovelluskehittäjiä tekemään lisää ohjelmia Nokian älypuhelimille.

Koska en itse ole asiaan kovin tarkasti perehtynyt, olisi mielenkiintoista tietää kuinka helppoa Qt-kehitysvälineillä on saada alun perin mobiililaitteelle (esim. S60) tehdystä Qt-sovelluksesta vastaava PC-versio ?

tiistai, 21 lokakuu, 2008  
Blogger Hude kirjoitti:

@mobiili + pc + qt: Jos softa on kirjoitettu täysin Qt:n päälle, sen pitäisi kääntyä mihin tahansa ympäristöön, josta löytyy Qt. Se on sitten eri asia riittävätkö mobiilisoftan rahkeet täyden työpöytäsovelluksen tarpeisiin (ruudun koko ym. rajoittavat tekijät käyttöliittymässä). Pikkuapplikaatioitten kohdalla täysin mahdollista.

tiistai, 21 lokakuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Ei Qt ainakaan vielä kaikkia palveluja tarjoa. Esimerkiksi jos haluat käyttää Bluetooth rajapintoja, joudut käyttämään OS riippuvaisia palveluja. Tätä Qt ei estä.

Kuitenkin olettaisin että aika paljon UI koodia voi jakaa eri platformien kesken.

Qt:tä tuskin tulee iPhone:een - Apple päättää mitä saa laittaa laitteisiin. Google Android perustuu Javaan, tosin mikään ei suoranaisesti estäisi tekemästä laajennusta natiivin puolelle.

Qt vs S60/Symbian: Qt on minusta desktop tyylisempi ratkaisu. Arvelisin että muistin määrä ja laitteiden tehot kasvavat ja siten desktop tyylisempi ratkaisu on ihan sopiva.

tiistai, 21 lokakuu, 2008  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle