[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, lokakuu 05, 2008

Nokia N96: Parempia kuvia hämärässä

Kännykkäkameroilla saa jo tulostuskelpoisia kuvia ulkona päivänvalossa, mutta sisäkuvauksessa ja hämärässä kuvista on tullut auttamattoman huonoja. Omien ensimmäisten hämäräkuvieni ja muiden netissä julkaisemien kuvien perusteella tohdin arvioida, että Nokia N96:n kahden LED-valon toteutus parantaa tilannetta huomattavasti.

Kuvausominaisuuksissa harmillista sen sijaan on se, ettei linssinsuojusta ole, joten likaantuminen ja naarmuuntuminen ovat uhkana.

Parannuspuolelle N96:ssa menee myös hieno näyttö sekä videoiden katselu esimerkiksi Yle Areenalta Video Center -ohjelmalla.

Muuten on sanottava, ettei N96 ole vielä erityisesti sytyttänyt. Minusta tämä uusi kiiltävä kuori tekee laitteesta halvemmanoloisen kuin N95 ja N95 8GB:n mattapinta tai vastaavasti E71:n metallinen pinta. Ulkonäkö on tietysti makuasia, ja nettikeskusteluissakin asiasta ollaan montaa mieltä.

Nokia N96:n ulkonäkö jakaa mielipiteet. Jotkut kehuvat kiiltävää muovista pintaa "moderniksi ja uudistuneeksi". Toisten mielestä laite näyttää ja tuntuu lelumaiselta. Kallistun itse jälkimmäiseen. N95:n ja N95 8GB:n materiaalit, erityissti mattapintainen takakansi, tuntuivat arvokkaammilta.

Ratkaiseva seikka on minusta N96:n näppäinten asetettelu. Ylin rivi on niin lähellä runkoa, että tekstiviestien kirjoittaminen on hankalampaa kuin edeltäjissä. Voi olla, että tuohon tottuu. Ihmettelen silti, että jo kahdesti toteutettu hyvä muotoilu on yhtäkkiä mokattu.

En pidä N96:n näppäimistä. Kalvomaisia näppäimiä ei meinaa erottaa toisistaan, ja ylin rivin jää liian lähellä näyttöosan runkoa. Ongelmaa ei ollut N95/N95 8GB:ssä.

DVB-H-ominaisuus on Suomessa juuri niin turha kuin saattoi odottaa, koska sisältöä ei ole juuri tarjolla. Olen kuitenkin katsellut vähän MTV3:sta ja totesin, että kuvanlaatu on parempi kuin joskus taannoin testilähetyksissä. Jopa tekstityksistä saa selvää, ja liike toistuu sulavasti. Lähetys tosin pätkii sisällä kotonani ja työpaikallani, joten katselu onnistui vain ulkona.

Ihan ensimmäiseksi kannattaa päivittää N96:n softa. Ensimmäinen myyntiversio on hyvin epävakaa. Puhelin on jumittunut kahdesti päivässä niin pahasti, että akku pitää irrottaa. En ole asentanut vielä tähän muuta kuin Jaikun. N96:sta pidempään käyttäneiden mukaan uusi softa korjaa pahimmat ongelmat.

Kun N95:n, N95 8GB:n ja N96:n ominaisuudet laittaa rinnakkain, huomaa, ettei isoja eroja lopulta ole. N96:n tärkeimmät edut ovat minusta hieman parantunut hämäräkuvaus sekä 16 Gt sisäinen muisti ja microSD-korttipaikka. Muuten päätyisin varmaan edelleen valitsemaan N95 8GB:n, hintaerosta riippuen tietenkin.

Tunnisteet: , ,

Kommentit: 1

Blogger Rienzi kirjoitti:

Oletteko huomananneet, miten huonosti Nokian nettisivuilla tuotteiden vertailu onnistuu? Samoja ominaisuuksia kutsutaan eri malleissa eri sanoilla ja ilmaisutavoilla, eikä esim. FM-lähetin näy jos vertailussa on mukana laite, jossa sitä ei ole.

Voiko N96:lla kuunnella YLE Areenan äänistreameja eli kaikista ei ole podcasteja, pelkkä kuuntelumahdollisuus. N800/810 on tietääkseni ainoa nokialainen, jolla onnistunut tähän saakka.

keskiviikko, 08 lokakuu, 2008  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle