[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, syyskuu 28, 2008

NFC-kosketusohjaus kiinnostaa yhä

Monia hypetettyjä asioita on unohtunut, kun niistä ei ole aikoihin puhuttu. Yhdeksi näistä olin pitkään laskenut NFC-tekniikan (Near Field Communications), siis tämän RFID:hen perustuvan langattoman tiedonsiirron.

Mielenkiinto heräsi uudelleen luettuani Russell Beattie Weblogista tunnetun mobiiligurun hehkutusta. Mies on äskettäin siirtynyt Nokialle töihin, joten osa innostuksesta voidaan laittaa sen piikkiin. Vaan eipä häntä kaiketi kukaan pakota kirjoittamaan asiasta, johon ei myös uskoisi.

Mahdollisuuksia havainnollistaa vierailu Nokian NFC-sivuilla. Lisää demoja löytyy vaikka Google-haulla NFC+demos. Videot osoittavat, että langattomassa tiedonsiirrossa on saavutettavissa vielä paljon nykyisen Bluetooth- ja WLAN-asetusten nysväämisen sijaan.

Olisi kätevää, jos työpaikalla voisi tunnistautua erillisen kulkuluvan (badgen) sijaan känykällään. Kotona ja töissä synkronointi voisi käynnistyä, kun laite tuodaan PC:n viereen. Kuvat, musiikit ja videot siirtyisivät kotiteatterissa toistettavaksi hienovaraisella eleellä.

Olen ihmetellyt vime vuosina lähinnä sitä, että suurista mahdollisuuksista huolimatta NFC-tekniikka ei ole juuri levinnyt edes kehittyneisiin puhelimiin. Siksi moni on ehtinyt jo unohtaa koko NFC:n. Sitä on tarjottu yksitttäisissä kokeilumalleissa. Tutkimusyhtiö Juniper Research kuitenkin ennustaa (lue Prosessorin uutinen), että neljän vuoden päästä tekniikka on jo 700 miljoonassa kännykässä. Se riittänee jo palvelumarkkinan syntymiseen.

Russell Beattie kirjoittaa blogimerkinnässään osuvasti, että tekniikalle pitäisi myös keksiä myyvämpi nimi, kuten TouchMe.

En osaa arvioida, millaista läpimurtoa NFC:lle on odotettavissa, mutta selkeästi tätä kannattaa vielä seurata.

Tunnisteet: ,

Kommentit: 3

Blogger Jussi kirjoitti:

NFC taitaa edelleen olla lähinnä protoiluasteella. Mikäli tekniikasta oikeasti on murtajaksi, se myös lyö läpi valtavirtaan. Mielenkiintoa asiaan kyllä löytyy, koita esimerkiksi vilkaista viimeisen vuoden tai parin aikana tehtyjen tietotekniikka-alojen diplomityölistaa. Ainakin viime syksyllä TTY:llä tuntui lähes joka viides työ pyörivän NFC:n ympärillä (meillä on tosin nokia kivenheiton päässä mahdollisesti vääristämässä tilannetta).

maanantai, 29 syyskuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Juu, on se vaan kumma, ettei ota tuulta purjeisiin tuo NFC.

Väitän, että yksi suuri syyllinen NFC:n leviämättömyyteen on Nokia itse.

Nokian täytyisi kerrankin ottaa tämä asia omakseen samalla tavalla kuin yrittivät saada emailin matkapuhelimiin ja niin edelleen. Nokian markkinaosuudella olisi helppoa pakottaa tekniikka kartalle, mutta kun Nokia ei välttämättä hirmuisesti saisi rahallista korvausta siitä, niin mitä tuota suotta.

Asiakastyytyväisyyttä se kyllä lisäisi ja ehkäpä tulisi helpommin kosketeltua NFC tageja esim. bussipysäkillä aikataulujen noutamiseksi. Puhumattakaan erilaisista vanhusten, lasten, nuorten ja keski-ikäisten elämää helpottavista pikkusovelluksista.

Toisaalla sitten luottokorttiyhtiöt kehittelevät maksusovelluksia, joiden rahastusketjuun Nokialla ei taas ole pääsyä.

Myös matkapuhelinopraattoreiden tulisi huomata, että nettisurffailu puhelimella tulisi lisääntymään jopa räjähdysmäisesti, jos web-linkki tageja olisi kylvetty mitä erilaisimpiin paikkoihin ja sovelluksiin. Nykyään, vaikka omistan N95:sen multimediapuhelimen, en ole käyttänyt webbiselainta kuin aivan epätoivoisessa hädässä. En todellakaan jaksa alkaa naputteleman pienellä hitaalla näppäimistöllä http. osoitteita. Sitten vasta kun voin koskettaa web-linkkiä alan käyttää ko. ominaisuutta.

Tyhmiä on operaattoritkin Nokian lisäksi. Operaattorit voisivat vaatia puhelinvalmistajilta NFC:tä jokaisen uuden liittymänsä puhelimeen ja sitä kautta lisätä dataliikennettä verkoissa luontevasti. Nokia on ilmoittanut aika vasta kuuntelevansa operaattoreita herkemmällä korvalla.

perjantai, 08 toukokuu, 2009  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Laitas Tero pikkusen provoa lehteen operaattoreille eo. kommentista, kun sinulla on sellaiseen mahdollisuus.

Ehkä täytyy myös laittaa nettiaddressi pystyyn, jossa vaaditaan matkapuhelinvalmistajia lisäämään NFC fiitseri koneisiin. Saisi edes hieman paranettua puhelimien käytettävyyttä.

Tosin se tietty vaatisi hiukan kansan valistamista mitä NFC:llä voi tehdä. 95% ihmisistä tuskin tietää edes tekniikan mahdollisuuksia. Mutta addressin kylkeenhän voisi laatia hyvän esityksen.

perjantai, 08 toukokuu, 2009  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle