[ Siirry blogin etusivulle ]

tiistai, syyskuu 02, 2008

Kännykkä-TV alkaa kaivata ihmettä

Ei näytä hyvältä, nimittäin DVB-H-tekniikan kännykkä-TV:n tilanne Suomessa. Nelonen on vaivihkaa katkaissut DVB-H-lähetyksensä, yhtiön johdon mukaan kansainvälisten lähetysoikeuksien puuttumisen takia.

Nyt siis Suomen kännykkä-TV:ssä ovat mukana enää MTV3 ja The Voice sekä joitakin radiokanavia. Yleisradio ei ole onnistunut tekijänoikeusneuvotteluissa, eikä ymmärtääkseni edes ole aikeissa lähteä mukaan nykyisillä ehdoilla.

Samaan aikaan kuuluu kummia. Nelosen johtaja sanoi, että Digita ja operaattorit kaavailevat lähetyksistä maksullisia. Kun palvelu ei ole kiinnostanut ilmaiseksi, maksullisenako se räjäyttää pankin? Ei kukaan maksa palvelusta, jonka saa ilmaiseksi toiselle päätelaitteelle, eli olohuoneen digitelevisioon. Selityksiä voi lukea lisää Digitodayn uutisesta, jossa haastateltiin Digitan johtajaa.

Voisiko kännykkä-TV:n vielä pelastaa Suomessa? Tai maailmalla? En tiedä, ehkä. Ensinnäkin kaikki ilmaiskanavat pitäisi saada mukaan heti. Toiseksi markkinoille pitäisi saada riittävän edullisia päätelaitteita. Muutama kalliit N-sarjalaiset eivät riitä.

Minun on vaikea innostua DVB-H-lähetyksistä, koska TV-katseluni on kehittynyt aivan toiseen suuntaan. En juuri käytä enää edes digiboksiani, vaan katson TV-ohjelmat Tvkaista.fi:n kautta silloin, kun huvittaa. Palvelu maksaa, mutta siitä kannattaakin maksaa. Tvkaistan mobiiliversio voisi myös kiinnostaa, mutta siitä en maksaisi erikseen. Sehän olisi vain eri bitratella ja ehkä kodekilla pakattu versio samasta palvelusta.

Varmaankin maailma on menossa siihen, että kaiken saa silloin, kun itselle sopii. Perinteiset TV-lähetykset ohjelma-aikoineen eivät sovi minussta ainakaan mukana kulkevan laitteen käyttötapaan. Kännykässä tätä on demand -ajattelua edustaa aikoinaan kokeilemani SlingPlayer Mobile sikäli, että digiboksin kiintolevylle tallennettuja ohjelmia pääsee katsomaan etänä.

Tunnisteet: , ,

Kommentit: 14

Anonymous KLaakso kirjoitti:

Minusta tuntuu, että DVB-H tulee kuolemaan pois ihan jo senkin takia, että Aasiassa suositaan normaalia DVB-T:tä käyttäviä puhelimia ja näitä saa jo Euroopastakin: http://www.phonehello.com/news/vodafone-announced-two-dvb-t-mobile-phones/

tiistai, 02 syyskuu, 2008  
Anonymous Jouko kirjoitti:

DVB -H on liian vähän, liian myöhään. Koko standardi on vanhentunut ennen kuin sillä on mitään mahdollisuuksia yleistyä päätelaitteissa. Olen seurannut hanketta läheltä ja saanut sakinhivutusta muutamaankin kertaan tekniikkaa ja sen mahdollisuuksia kritisoidessani.

DVB -H:n kuvanlaatu ei edes ole mitenkään erikoinen, aika on yksinkertaisesti ajanut ohi tarpeen moiselle standardille. Vertaisin ISDN-teknologiaan tuossa taannoin...

Ainoat käyttöcaset, joissa normaali dataverkon yli ajettava streaming ei riitä, ovat sellaisia, ettei niillä perustella päätelaitekannan uusiutumista.

tiistai, 02 syyskuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

TVKaistan suosikeista voi tehdä podcastin iTunesiin ja siirtää haluamansa ohjelmat helposti iPhoneen.

Ja voi ne flv-videot muuntaa nokialaiseenkin esim. SUPER ohjelmalla.

YLE Areenan streamit voi myös nauhoittaa omalle koneelle ja muuntaa kännykkään esim. ilmaisten SDP Downloader ja SUPER ohjelmien avulla.

tiistai, 02 syyskuu, 2008  
Anonymous Joni kirjoitti:

Suomessa DVB-H:lla ei ole tulevaisuutta. Palvelu voisi menestyä jossain Bangladeshin kaltaisessa maassa, jossa väestötiheys on suuri ja verkon rakentaminen käyttäjää kohti tulee halvaksi. Vielä tarvittaisiin Nokialta halpoja DVB-H -puhelimia.

tiistai, 02 syyskuu, 2008  
Anonymous Symbiatch kirjoitti:

Komppaan muita. Olen alusta asti sanonut, että DVB-T kiinnostaa ihmisiä ja tulee myös mobiililaitteisiin, DVB-H taas jää ihan turhakkeeksi. Laitteita ei ole, laatu on mitä on ja tosiaan lähetystä ei ole.

Huomenna saapunee N96 käteen, kassotaan sitten mitä sieltä näkyy. Ei ainakaan tule olemaan myyntivaltti tuolle luurille DVB-H -tuki.

tiistai, 02 syyskuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

DVB-H:n ainoa sauma olisi suorissa lähetyksissä, kuten nyt vaikkapa urheilu jolla se on saatukin myytyä italialaisille ihan kohtuu hyvin.

tiistai, 02 syyskuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Jos olisi ohjelma tarjontaa, olisi varmaan vähän enemmän katsojia, ja enemmän mediajulkisuutta koko mobiili-tv:llä. Teostoa vio mun mielestä osittaa sormella ainakin Suomen tilannetta tutkailtaessa. Ehkä jossain vaiheessa (DVB-T2 standardin myötä) samat lähetykset näkyvät taulutelkussa ja kännykässä. Mene ja tiedä...

tiistai, 02 syyskuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Kumma kyllä mulla ei oikein tv-kaista pelitä, vaan ps3:lla katsottuna aina streami katkeaa jossain vaiheessa. 24 mbs yhteys ei riitä?

tiistai, 02 syyskuu, 2008  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Anonyymi, minulla Tvkaista toimii yleensä sujuvasti kodin 8M/1M yhteydellä, kun käytän kaapelia.

Sen sijaan WLAN-verkossa ilmeisesti latenssi ja nopeuksien vaihtelu aiheuttaa ongelmia.

Käytätkö siis Tvkaistaa langallisesti vai langattomasti? Harva kodin WLAN-verkko kai pystyy vakaaseen tiedonsiirtoon.

keskiviikko, 03 syyskuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

"TVKaistan suosikeista voi tehdä podcastin iTunesiin ja siirtää haluamansa ohjelmat helposti iPhoneen.

Ja voi ne flv-videot muuntaa nokialaiseenkin esim. SUPER ohjelmalla."

Ei tartte noin monimutkaisesti tehdä jos omistaa esim N95:n. Video Center appleriin saa suodaan esim. Favourites feedin jolla voit ladata videon suoraan kännyyn. Ei tartte mitään flv video konversioita.

Ehdottoman cool käyttömahdollisuus. Tero joskus mietti Video Centren käyttöcaseja, no TVKaistan feedeillä homma on jo melkoisen kuul - todellinen mobiili-tv. Samainen toimii myös N800/N810:n video centressä.

Jaikussa keskustelua

keskiviikko, 03 syyskuu, 2008  
Blogger Vesku kirjoitti:

Ei nuo DVB-T kännykät toimi Suomessa juuri missään. Saksassa välttävät kun siellä on yksinkertaisempi modulaatio DVB-T verkossa.

DVB-H teknologiana on aivan pätevä, ja teknologiaa käyttävät palvelut on pystyssä jo monessa maassa (Italia, Sveitsi, Itävalta, Hollanti, ...). DVB-H ei rajoita kuvanlaatua, mutta suositusten ylärajana pidetään WQVGA, 30fps, 700kbit/s. Jos 300kbit/s videota ei millään muulla verkkoteknologialla saada isolle joukolle käyttäjiä.

Teknologia ei ole TV:ssä palvelu, vaan sisältö. Tämä on tässä Suomen palvelussa päivänselvää. Ilman YLEn, Maikkarin ja Nelosen pääkanavia ei palvelu ole suomalaiselle "televisio". Ja jos ei sisältö vastaa kuluttajien tarpeita, puuttuu sitä kautta myös jakelu ja markkinointi.

Mistä tämä johtuu: onnistuneet DVB-H lanseeraukset on tehty maissa, jossa yhdellä yrityksellä on selvästi isompi osa vaadituista elementeistä omassa kontrollissa. Suomessa pitää palvelun täyttää niin monen instanssin asettamia ehtoja, ettei kuluttajalle jää käteen kuin pimeä ruutu.

keskiviikko, 03 syyskuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Kiitokset Anonyymille. Itsekkin olen miettinyt mitä tuolla VC:llä tehdään, mutta tämähän on vallan kätevää. Tilasin koekäyttöön Kaistan viikoksi ja syötin kanavista feedit videokeskukseen. Feedien syöttö oli käsin aika tuskallista, mutta lopputulos oli hyvä ja kuvanlaatu erinomainen.
Ehdottomasti mobiiliTV tulee yleistymään tällaisena IP-pohjaisena tilausvideo palveluna.

keskiviikko, 03 syyskuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

tässä Iltalehden testi LG:n kannettavasta DVB-T härpäkkeestä:
http://www.iltalehti.fi/digi/200808218143061_du.shtml

ja tässä laiskoille tiivistelmä (= suora kopio):
"..viikon mittaisen testijakson aikana laitteesta ei saatu ulos yhtäkään televisiokanavaa."

eli muuten ihan ok telkkari, mutta kuvaa ei ole.. eikä ääntä.

keskiviikko, 03 syyskuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

>Ehdottomasti mobiiliTV tulee
>yleistymään tällaisena IP-pohjaisena
>tilausvideo palveluna.

Digiboxin jatkeena/korvikkeena varmaankin, mutta tarvitaan kuitenkin jokin tasku tekniikka millä radio TV lähetystä voidaan levittää. DVB-H olisi yksivaihtoehto, ehkä vähän liikaa painottunut kuvaan. Soveltuu hyvin digiradikoksi ja näkisin tärkeämpänä että radiokanavat olisivat hyvin edustettuna, TV lähetysten osalta ei ehkä tarvitse tarjota sitä kaikkea mitä DVB-T verkosta tulee, vaan voisi keskittyä ajankohtaiseen materiaaliin. YLE varmaan merkittävässä asemassa, YLE kaikki radiokanavat ja alkuun edes YLE "Finland" jos oikeudet eivät riitä puhtaina YLE 1 - 2 - FSTV - Teema tarjontaa jakamaan.

Tosin lisäksi tarvitaan se taskuunasti yltävä kattava kuuluvuusalue.

torstai, 04 syyskuu, 2008  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle