[ Siirry blogin etusivulle ]

lauantai, elokuu 23, 2008

Symbianin lähtölaskenta

Nyt tulee vähän vanhaa asiaa, mutta lomien jälkeen olen matkustellut ja muuta. Kesällä Nokian uudessa insideblogissa oli yhden työntekijän henkilökohtainen näkemys Symbianista.

Näin Janne Jalkanen kommentoi Symbian Foundation -kuvion jälkeen (korostukset omiani). En tiedä hänen työnkuvaansa Nokiassa, mutta Symbiania Jalkanen näyttää seuranneen ainakin pari vuotta.

An inside (personal) view of the Symbian deal

"The problem with Symbian is that very, very few people touch it for fun. So I believe that while we can open source it, it is going to be very difficult to get people participate out of their own free will, unless we are prepared to make very serious refactorings to the entire system.

Still, it is going to keep Symbian in the game a little longer. While many people dislike it ..."

* * *

"It also suits well with our Qt and chips strategy. By making Symbian open source, we make ourselves less dependent on it, which means that we can continue building value in the upper layers instead of the plumbing ..."


En tiedä miten yleisiä Jalkasen näkemykset ovat Nokiassa. Se että ne ylipäätään julkaistaan Nokia Conversations -sivuilla, voi kertoa siitä, että Symbianin lähtölaskenta on alkanut. Nimi voi tietenkin säilyä, mutta onko tekninen alusta enää parin vuoden päästä nykyinen Symbian, vai kenties jokin Android-pohjainen toteutus tai muu Linux?

Heti ei varmasti tapahdu mitään. Nykyisen Symbianin markkinaosuus älypuhelimissa on vahva RIM:n Blackberryä, Microsoftin Windows Mobilea ja Applen OS X:ää vastaan. Symbianiin on uskottava, jotta palvelu- ja softatuki säilyy.

Apple iPhonen App Store näyttää osoittavan, että softaa voi syntyä helpommin ja nopeammin. Sitä on myös ladattu ja ostettu aika kivaan tahtiin.

Nähtäväksi jää, onko operaattoreilla ja muilla yrityksillä halua ja varaa kehittää palveluita useille alustoille, vai onko väkisinkin edessä useiden alustojen pudotuspeli.

Symbian Foundationiin on julkistuksen jälkeen liittynyt ainakin 150 organisaatiota. Tukea on siis luvattu. Mutta onko kahden vuoden päästä valmistunut käyttöjärjestelmä nykyinen S60-pohjainen Symbian, vai teknisesti jotain aivan muuta?

Kilpailun voi ratkaista sovelluskehityksen helppous tai laitekanta. Jälkimmäinen on tähän asti suosinut Symbiania.

Tai kenties mobiilit web-sovellukset kehittyvät niin paljon, ettei alla olevalla alustalla ole väliä. Toistaiseksi hajonta eri alustoihin näyttää vain lisääntyvän Javasta, .NET:stä ja web-widgeteistä huolimatta.

Muualla alustoista ja softakehityksestä:

Tunnisteet: , ,

Kommentit: 2

Anonymous KariM kirjoitti:

Tero!

Tämä kirjoituksesi on toisilla sanoilla ja vähän toisesta näkökulmasta samaa asiaa kuin kirjoitit kesäkuussa Linux-huhu-kirjoituksessasi.

Sieltä löydät myös sen kasvupolun ja ulospääsyn nykytilanteesta.

Totta on, että koska isoja muutoksia ei voida tehdä yli yön, täytyy tällä isolla konsortiolla saada uskottavuutta aikaiseksi. Toivottavasti siinä onnistutaan, koska monen suomalaisenkin työpaikka on siitä kiinni.

sunnuntai, 24 elokuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Kannattaa muistaa että iPhone perustuu Mac:n Cocoa API:iin. Näin pohja on ollut varsin hyvä.

Symbianin / S60:n ongelmana on ollut se, että suurempia parannuksia ei juuri ole tehty. Carbide on huonompi kuin Codewarrior, S60 UI API:t eivät ole kehittyneet. Järjestelmästä pitäisi tosiaankin poistaa huonot osat ja tuoda esim. QT ja standardikomponentteja (esim. OpenAL) tilalle.

sunnuntai, 24 elokuu, 2008  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle