[ Siirry blogin etusivulle ]

lauantai, elokuu 02, 2008

Kilpailutilanne mobiiliwebissä

Apple iPhonen menestystä on hehkutettu sillä, että se on näkynyt joissakin mittauksissa USA:ssa kärjessä web-käytössä. AdMob on julkaissut kiinnostavia kansainvälisiä tuloksia, joita arvostettu mobiilialan bloggaaja Russell Buckley on kommentoinut blogissaan (via All About Symbian).

Sieltä kannattaa katsoa AdMob Metrics -raportti (PDF, 244 kt, 16 s.), jossa on kiinnostavaa tietoa laitevalmistajien ja käyttöjärjestelmien yleisyydestä AdMobin seuraamilla yli 5000 mobiilisivustolla Aasiassa, Euroopassa ja USA:ssa. Sivustojen liikennemäärä yli tuplaantui heinäkuusta 2007 kesäkuuhun 2008 AdMob Metricsin mukaan.

Nokia jyrää noin kolmanneksen osuudella mobiilikävijöistä maailmanlaajuisesti, ja Aasiassa osuus vaikuttaa olevan vielä suurempi. USA:ssa se on näissäkin luvuissa heikoilla, esimerkiksi iPhonen perässä, ja jostain syystä juuri Britanniassa Sony Ericsson on ollut käytetyin merkki.

Kaikkiaan mobiilisivustojen liikenteestä noin neljännes tuli älypuhelimiksi luokitelluilta laitteilta. Suosituin maailmanlaajuisesti näyttää olleen Nokia N70, eli vanhahko 3G-malli, jota on ollut vielä äskettäin kytkykaupassa.

Applen osuus on näissä kansainvälisissä luvuissa vain 1,4 prosenttia, hieman suurempi kuin Windows Mobile -valmistaja HTC:n 1,1 prosenttia. Yksittäisissä laitteissa Apple iPhonellä on 17. sija, mutta näissä tilastoissa eivät ole mukana vielä iPhone 3G:n käyttäjät.

Kyse on siis AdMobin seurannassa mukana olevista mobiilisivuista. Mittaus ei kerro, miten paljon esimerkiksi iPhonen Safaria tai S60-selainta käytetään tavallisilla PC-käyttöön tehdyillä sivuilla. Omat arkipäivän kokemukset antavat olettaa, että laitteilla käytetään molempia.

Russell Buckley käsittelee kirjoituksessaan Windows Mobile -laitteiden heikkoa menestystä mittauksessa ja sitä, miten Microsoft mahtaa tilanteeseen reagoida. Yhtiön johto on julkisuudessa myöntänyt jääneensä 10 prosenttia 20 miljoonan Windows Mobile -lisenssin myyntitavoitteestaan päättyneellä tilikaudellaan.

Älypuhelimissa Symbian oli raportin mukaan vahvin (58%), ja RIM:n Blackberry ja Windows Mobile jakoivat toisen sijan (13% molemmilla). Apple iPhone sai 5%.

AdMobin tilastojen perusteella mobiilimainonta on käynnistynyt vahvimmin USA:ssa, ja Eurooppa tulee kaukana perässä. Jopa Afrikka on lähes samoissa luvuissa, vaikka laitekanta ei ole yhtä kehittynyt.

Suomessa tuskin menee yhtään paremmin siitä päätellen, miten vähän mobiilisivuilla vasta näkee mainoksia. Ei sivustoihinkaan ole juuri panostettu, joten tilanne tuskin kohenee hetkessä.

Tunnisteet: , , ,

Kommentit: 7

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Näyttää lähinnä eilispäivän nollatutkimukselta.

sunnuntai, 03 elokuu, 2008  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Ai eivätkö luvut miellyttäneet?

sunnuntai, 03 elokuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Mobiiliweb-tilastot, joissa top 10 maihin kuuluu mm. Indonesia, Filippiinit ja Nigeria?

Yleisin surffauslaite on Motorolan RAZR ja KRZR?

.. eli ihan kelpoa tutkimustulosta, johtuisikohan Indonesian ja Nigerian meneminen Suomen ohi mobiilikehityksen kärkimaana siitä että Suomessa RAZR ja KRZR myy niin huonosti? ;-)

En muista koska olisin nähnyt jonkun käyttävän verkkopalveluita vakavissaan ns. vanhoilla kännyköillä. Uusien laitteiden (iPhone, E90, tuoreet Nokialaiset, WinMobilet, ...) myötä verkkopalveluiden käyttö on lisääntynyt selkeästi, esimerkiksi pari päivää sitten tarkistimme Alkon sivuilta shampanjapullojen hintoja..

sunnuntai, 03 elokuu, 2008  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Missä siellä sanottiin, että jokin noista maista on mennyt Suomen ohi?

Tietääkseni Suomi ei ole mukana AdMob Metricsissä. En ainakaan ole havainnut firman toimivan täällä.

Minutkin yllätti se, että Motorolan peruslaitteet olivat noin suosittuja. Arvioisin sen johtuvan siitä, että suurin osa liikenteestä tuli USA:sta, ja siellä Motorolat ovat olleet suosittuja.

Suomessakin keskimäärin myydään peruskännyköitä, ja ns. älypuheliimia on noin viidennes. On siis loogista, jos täälläkin peruskännykät ovat kärjessä mobiilisivustojen tilastoissa.

sunnuntai, 03 elokuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

.. olettaen että kyseisillä peruskännyköillä oikeasti käytetään mobiilisivustoja.

sunnuntai, 03 elokuu, 2008  
Anonymous Pekka P kirjoitti:

Luulo ei ole tiedon väärti eivätkä erityisesti kv. tutkimukset:

Kuukauden ikäisen hs.fi/mobiilin käyttäjistä yli 10% on iPhone-käyttäjiä ja palvelussa on myös mainoksia - muuten koko palvelu olisi jäänyt julkaisematta. Tein saman huomion mainosten puuttumisesta palvelua speksatessa ja yhdeksi julkimenon ehdoksia asetettiin mainosmyynnin onnistuminen. Toki rahaa ei tule lappamalla mutta osoitetaan että homman kanssa ollaan tosissaan.

Myös wap-palvelussa älypuhelimet jyräävät: yli puolessa on S60 (75% MIDP-2.0). Suosituimpina viikkoina wapissa on käynyt jopa 40.000 käyttäjää joka on huikea määrä. Meidän päätelmän on se että kun laite sopii mobiiliselaukseen niin sitä myös käytetään siihen. Ja kun älypuhelimet lisääntyvät niin myös mobiilisurffaus lisääntyy samassa suhteessa.

Summa summarum: ollaan erittäin tyytyväisiä mobiilipuolen kehitykseen vaikka palvelut ovat vielä aika vaatimattomia.

torstai, 07 elokuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Kuukeloin aiemmin (täältäkin) Bberrystä. ja nyt olen sellaisen reissatessa hommanut. Lähemmin Blackberry 8110 Pearl. Veikeä verme ja olisihan se mukava että kaikki herkutkin toimisi... :-( Nyt toimii vain sms ja puhelut. Sattuisikohan kukaan tietämään miten saattaisin sen asetukset käyttökuntoon?

keskiviikko, 03 joulukuu, 2008  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle