[ Siirry blogin etusivulle ]

perjantai, elokuu 22, 2008

GPS-älypuhelimet yleistyvät, mutta entä palvelut?

Viikko sitten brittiläinen tutkimusyhtiö Canalys tiedotti raportistaan huhti–kesäkuun älypuhelinmarkkinasta EMEA-alueella (Euroopassa, Lähi-idässä ja Afrikassa). Canalysin mukaan GPS-laitteiden osuus oli jo 38 prosenttia älypuhelimista.

Laitepuolella tilanne alkaa olla siis aika kehittynyt paikannus- ja sijaintipalveluille, mutta näkyykö tämä jo palvelutarjonnassa? Olen vähän skeptinen. Useimmat softafirmat tarjoavat vain autonavigointia ja sitäkin raskailla tilausmalleilla.

Jos en tiedä missäpäin tarvitsen karttoja ja navigointia seuraavan kerran, miksi tilaisin palvelun vaikkapa kuukaudeksi juuri Keski-Eurooppaan?

Jalankulkijan navigoinnista on puhuttu, mutta tässä ovat vielä näytöt saamatta. Kuluttajat eivät yleisesti halua maksaa mistään, mutta mainosmarkkinoitakin yritetään vasta herätellä.

Kuluneella viikolla San Franciscossa en käyttänyt Apple iPhonea tai Nokia E71:tä nähtävyyksien ja ravintoloiden etsimiseen, koska Google Mapsin käyttö olisi ollut liian kallista. Sen sijaan hain paikat kannettavalla PC:llä hotellihuoneessa. Nokia Maps olisi varmaan toiminut, jos olisin ladannut kartat jo etukäteen Suomessa.

Google Mapsin ongelma on yhä se, että kaikki pitää ladata verkon yli, mikä taas maksaa vähintään euroja megatavuja kohti.

Kohtuuhintainen datasiirto ja pienissä erissä tilattavat palvelut voisivat vauhdittaa GPS-pohjaisten palveluiden markkinaa. Yhdelläkään laite- tai softavalmistajalla ei tunnu olevan vielä kaikki palaset kasassa.

Tunnisteet: , ,

Kommentit: 8

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Tero kommentoi :
"Jalankulkijan navigoinnista on puhuttu, mutta tässä ovat vielä näytöt saamatta."

Pistä nyt vähän jäitä hattuun ennen kuin ryhdyt kommentoimaan tuota ...

Kohta varmaan markkinoille alkaa pyllähtämään ohjelmia kännyihin sellaisille käyttäjille, jotka eivät tiedä muuta käyttöä kännylle kuin painaa suuresta "presidenttinappulasta" rahaa maailman köyhille.

Että, jatka vaan tavallasi Tero kuten olet tähänkin asti toiminut. Vähän vaan kuohahti rinnassa tuo jalankävelijöiden kännysofta...

lauantai, 23 elokuu, 2008  
Anonymous Lasse kirjoitti:

"Nokia Maps olisi varmaan toiminut, jos olisin ladannut kartat jo etukäteen Suomessa."

Kokeilin tätä kesällä Europaassa. Jalkaisin olin liikkeellä. Estin kaiken dataliikenteen ja kytkin AGPS:n pois päältä. Tämän seurauksena puhelin oli täysin hyödytön navigaattorina, koska fixiä oli käytännössä mahdoton saada siedettävässä ajassa. No onneksi normaalillakin kartalla pärjää. Ehkä jopa mukavampi kun näkee ison osan kaupunkia kerralla..

lauantai, 23 elokuu, 2008  
Anonymous alappes kirjoitti:

Minusta tuo pointti jalankulkijoiden softasta on ihan validi - tosin pätee myös moniin muihin mobiilipalveluihin. Käyttäjillä on entistä suurempi kynnys maksaa mistään, kun ilmaisia "lähes" samaan kykeneviä sovelluksia ja palveluita on tarjolla. Myöskin ostamisen tulisi olla mahdollisimman helppoa, jottei homma tyssää siihen.

By the way, itsekkin jouduin hiljattain vielä hankkimaan paperikartan ulkomilla liikkumiseen. Mutta näinhän se menee. Ensin tulee mahdollistava teknologia ja palveluiden kehittyminen niiden päälle ottaa aikansa. Teknologia täytyy olla myös kriittisellä massalla käytössä, jotta palveluiden rakentaminen olisi järkevää. Toki molemmat yhdessä ruokkivat toistensa yleistymistä massamarkkinoilla.

lauantai, 23 elokuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Minä ainakin uskon, että Symbian järjestelmään ei tule koskaan "riittävästi" kolmannen osapuolen innovaatioita ohjelmien suhteen niin kauan kuin Symbian Signed on voimassa ja rajoittamassa ohjelmien syntymistä. Uskon, että tällä rajoituksella Nokia ja muut luurien valmistajat haluavat pitää ohjelmistotarjonnan "omissa käsissään" ja näin korjata ohjelmien myynnistä tulevat taloudelliset hyödyt itsellään. Toki sinne pääsee breikkaamaan väliin, mutta ainakaan niin laajamittaista 3. osapuolien ohjelmistotarjontaa ei tule syntymään kuten on desktop/server-tiedokoneiden ohjelmistotarjonnan kanssa.

lauantai, 23 elokuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Kokeilin joskus aikoinaan Navicoren navigointiohjelmaa Lontoossa jalankulkijana. Turha toivo, paperikartta toimi merkittävästi paremmin koska siinä näkee isonkin alueen kerralla ja "gps-fixin" ihminen saa muutamasta katukyltistä olennaisesti nopeammin. Navicoressa tosin oli vielä sekin piirre että siinä ei oikein ollut järkevää zoom-tasoa missä katujen nimiä näkyisi riittävästi.

Keväällä automatkalla N810 oli myös olennaisesti huonompi kuin paperikartat. N810 oli päällä "siltä varalta että se joskus keksisi missä ollaan" mutta paperikartasta seuraamalla liikkuminen sujui paljon paremmin.

Nokia Maps lienee parempi kuin ex-Navicore tai N810:n softat mutta suurin ongelma Nokialla on kosketusnäytöllisten puhelinten puute eli näytöt ovat liian pieniä. On fiksumpaa ostaa joku puoli-ilmainen perusnavigaattori kaupasta.

Itse voisin hyvin kuvitella käyttävänä jalankulkijana kaupungissa palvelua, joka näyttäisi kartalta missä olen ja samalla lähistöllä olevia mielenkiintoisia kohteita tai palveluita. Eri juttu sitten miten mielenkiintoisuus rajataan minuakin kiinnostaviin asioihin..

lauantai, 23 elokuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Pyöräilin viime viikolla Pekingissä. Olin ladannut kartat etukäteen Suomessa puhelimeen, ja pidin Mapsin offline-tilassa. Reitin suunnittelin jo etukäteen, siihen tuo kännykkä ei ole kauhean hyvä.

Homma toimi tosi hyvin. Puhelimella näki heti missä oli.

Maamerkkien avulla pystyi hiukan arvioimaan jäljellä olevaa matkaa, kun nuo Pekingin tiet ovat aika suoria.

lauantai, 23 elokuu, 2008  
Anonymous Tuomas kirjoitti:

Näkisin että tuijotat liikaa roaming-maksuihin. Jos GPS-laitteista halutaan koko kansan huvia, pitää sovellutustenkin olla koko kansalle tehtyjä. Tällöin operoidaankin kotimaassa, ja datasiirtomaksu menettää flat-rate -aikakaudella merkityksensä.

Paljon oleellisempaa onkin sijaintiedon tuonti internetin rajapintoihin. Vaikkapa facebookin mobiililiittymä tai Jaikun kaltaiset softat saisivat uutta puhtia mukavasti toimivasta GPS-sijaintiedon toimittamisesta web-kälin yli.

maanantai, 25 elokuu, 2008  
Blogger Olli Orkoneva kirjoitti:

Musiikin jälkeen funtsittiin, että mikä olisi se seuraava puhelimien killerisovellus, jolla niitä voisi myydä. Minusta killereitä ei monta tarvita, kun puhelin muuttuu välttämättömäksi. Niitä on minulla kaksi: puheen tallennus ja navigointi. Muitakin tärkeitä on, mutta nämä ovat must.

Tallennus antaa turvaa, kun pitää tienpäällä tai nokikkain tehdä tallennus.

Nav4all on tarpeeksi hyvä minun navigointitarpeisiini. Äänen on tosin oltava päällä, symbolinäyttö tuppaa olemaan satunnaisesti 50 m jäljessä, mistä tulee sählinkiä.

Ulkomailla tuota vain tullee käytettyä kovin satunnaisesti: datamaksujen kanssa voi käydä kalpaten.

maanantai, 25 elokuu, 2008  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle