[ Siirry blogin etusivulle ]

lauantai, heinäkuu 26, 2008

Nokian lavatähden huhutaan eroavan

Nokian tähän asti elävin ja värikkäin mediatapahtumien ja tiedotustilaisuuksien esiintyjä Anssi Vanjoki on jättämässä yhtiön vuoden loppuun mennessä, väittää saksalaislehti Manager Magazin (via TalousSanomat).

Netissä olevassa referaatissa ei ole lähdetietoja, ja Vanjoen työtehtäväkin on ilmoitettu vanhojen tietojen pohjalta. Hän ei ole ainakaan virallisen organisaaatiokaavion mukaan vastannut enää vuoden alusta lähtien multimedialaitteista, vaan vetänyt Markets-toimialaryhmää. Se vastaa Nokian markkinoinnista, logistiikasta ja valmistuksesta.

Saksalaislehden mukaan Vanjoen turhautuminen ja lähtö johtuisivat siitä, ettei Vanjoki noussutkaan Ollilan seuraajaksi. Nokia ei tietenkään kommentoi erohuhuja.

Kuka mahtaa jatkossa hoitaa Nseries-lanseeraukset? Nyt on nähty pari kertaa lavalla Devices-yksikköä vetävä Kai Öistämö ja Technology Platformsia johtava Niklas Savander. Heidän esiintymisensä on Vanjokea kuivakkaampaa ja rauhallisempaa.

Aiemminhan työnjako oli suunnilleen se, että Ollila, Öistämö ja muut kertoivat kuivat jutut ja esittelivät peruskännykät. Lavalle tuli eloa ja vähän show-meininkiä, kun Vanjoki aloitti esityksensä.

Tosin viime aikoina Nokian julkistuksista on muutenkin puuttunut potkua. Nokia E66 ja E71 lanseerattiin pienimuotoisesti, ja uusia Nseries-julkistuksia ei ole nähty. Lisäksi uutiset ovat kertoneet, että Nokia N96 tulee kauppoihin vasta syyskuussa, vaikka sitä toivottiin jo heinä–elokuussa optimistisimmissa arvioissa.

Kommentit: 2

Blogger zyzko kirjoitti:

Vanjoki ei ole korvaamaton. Nokialta löytyy sekä sisäisesti että ulkoisesti samanlaisia ulospäinsuuntautuneita visionäärejä ja johtajia kuin hän. OPK ei ole Steve Jobs tai ehkä ei edes Steve Ballmer-tasoa esiintyessään lavalla, mutta toisaalta eipä Nokia ole keskinkertaisesta julkistamismylläkästä huolimatta silti huonoa tulosta tehnyt - päinvastoin.

Analyytikoille ja toimittajille näkyvä julkisuus on toki tärkeää. Mutta yhtä tärkeää on kuluttajia kiinnostavien massatuotteiden kannattava valmistus ja siinä Nokia on ollut pitkään ykkönen.

Tietysti ei kannata alkaa tuudittautua menestyksen valoon mutta jos aletaan alkaa henkilöpalvontaan ollaan väärillä vesillä - vrt. huhut itsevaltias Jobsin terveysongelmista jotka heti ovat Apple-kulttuurissa saaneet aikaan värähtelyä.

sunnuntai, 27 heinäkuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Nokia selviää toistaiseksi hyvin tuotantopuolen osaamisellaan eli Nokia osaa rakentaa kännyköitä omilla tehtaillaan ja alihankkijoiden avustuksella kustannustehokkaasti. Tämä toimii niin kauan kun Nokian maine on hyvä (=huolto yms. pelaa) kehittyvillä markkinoilla ja ihmiset tyytyvät suhteellisen yksinkertaisiin laitteisiin.

Kävimme keväällä Bhutanissa ja oppaan siskolla oli Nokian uusi, pieni musiikkikännykkä. En ollut itse edes ko. mallia nähnyt aiemmin. Jos maassa, jonne kännykkäverkotkin on rakennettu vasta viime vuosina, ollaan jo näin pitkällä, aivan halvimmilla malleilla ei enää ehkä pärjääkään kaikkialla jo parin vuoden päästä. Bhutanissakin iPhone tiedettiin mutta Applen logo tarkoitti sitä että se on kallis ;-)

Steve Jobsin kaltaiset hahmot ovat sinällään mannaa yrityksille. Osakkeenomistajat ovat tyytyväisiä koska kurssiin tulee myös ns. hyvistä henkilöistä johtuvaa kurssinousua. Steven tapauksessa myös hänen "tuotekurinsa" on auttanut Applea tekemään menestystuotteita. Näkyvä johtohahmo on myös tärkeä markkinoinnissa, viesti menee hyvin läpi mediaan ja yhtiö sekä tuotteet saa ilmaista mainosta enemmän kuin riittoisasti.

sunnuntai, 27 heinäkuu, 2008  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle