[ Siirry blogin etusivulle ]

tiistai, heinäkuu 01, 2008

Älypuhelimesta yritetään taas korvaajaa kannettavalle

Voisiko Nokian S60-puhelin ajaa kenttätöissä esimerkiksi toimittajalle kannettavan PC.n asian? Tätä Nokia ja Reuters selvittivät Mobile Journalism -projektissaan. Muutamia tuloksena syntyneitä artikkeleita, kuvia ja videoita on nähtävissä sivuilla. En löytänyt raporttia kuitenkaan siitä, miten toimivana kännykän käyttämistä pidettiin.

Siinä Nokian ja Reutersin kokoama työkalupakki sisälsi siis N95-puhelimen, kuvausjalustan, ulkoisen Bluetooth-näppäimistön ja erillisen mikrofonin. Asiasta oli aikoinaan keskustelua Kari Haakanan blogissa.

Uskoa ja tutkimisen halua siis riittää yhä. Tänä kesänä projektia näemmä jatketaan afrikkalaisten journalismin opiskelijoiden kanssa.

Kuvien ja videoiden kuvaaminen kännykällä on arkipäivää, tosin kaikki tuntemani toimittajat kantavat melkein aina mukanaan myös kameraa. Suurin kompastuskivi on tuo Nokian näppäimistö, jota testasin kolme vuotta sitten. Näppäimistöä näyttää yhä saavan Suomessa. Hinta on keskimäärin 87 €. Siinä on noin 80 € liikaa, jos tätä ei ole sitten uudistettu. Näppäimistö on heikkorakenteinen ja hutera.

Kuulemani ja näkemäni perusteella tuntumani on, että pientä matkakonetta kaipaavat toimittajat harkitsevat tällä hetkellä innokkaimmin Asus Eee PC:tä tai muuta minikannettavaa. Ne ovat edullisia, ja näppäimistö on jopa käyttökelpoinen. Työpaikallani harkitaan tällaista matkakoneeksi toimituksen yhteiseen käyttöön. Ainoaksi koneeksi näistä ei ole.

S60- tai Windows Mobile -puhelinta voi kuitenkin hyödyntää tässä ammatissa monin tavoin. Kirjoittelin niistä joulukuussa. Aiheesta jatkettiin helmikuussa.

Tunnisteet: ,

Kommentit: 1

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Itse olen ainakin havainnut että kännykän tai muun mobiililaitteen mahdollisuudet korvata kannettava tai pöytäkone riippuu siitä mitä tekee.

Yksinkertaisissa, yksilöitävissä tehtävissä asiat onnistuvat: powerpoint-sulkeisten pyöritys, muistiinpanojen tekeminen, nauhoituksen tekeminen, jne. Mutta jos pitää tehdä jotain monimuotoisempaa tai kirjoitella vaikkapa julkaisukelpoinen dokumentti, mobiililaitteen tai PDA:n kyvyt loppuvat kesken joko raudan tai softan osalta. Useimmat "mobiili-wordit" ja muut ovat kuitenkin aika raakileita isoveljiinsä nähden.

Tässä mielessä ehkä Applen iPhone on lähtenyt oikealle linjalle siinä että käyttöjärjestelmän runko on sama kuin oikeissakin tietokoneissa. Jos ei vielä nyt rauta pysty samaan niin kenties muutaman vuoden päästä..

tiistai, 01 heinäkuu, 2008  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle