[ Siirry blogin etusivulle ]

keskiviikko, heinäkuu 02, 2008

Lisää langattomien viestinten säteilystä

Vuosiin Suomessa oltiin vaiti kännyköiden mahdollisista terveysriskeistä, mutta äskettäin asiaa on käsitelty poikkeuksellisen paljon.

Yle jatkoi tänään aiheesta A-Studio-ohjelmassa. Se on katsottavissa Yle Areenalla, ja kännykkäsäteily on esnimmäinen juttu.

Ohjelmassa haastateltiin tutkimusprofessori Dariusz Leszczynskiä Säteilyturvakeskuksesta (STUK). Siinä todettiin, ettei aihetta ole käsitelty ennen kuin Helsingin Sanomat kirjoitti siitä kesäkuussa. Sehän ei täysin pidä paikkansa, koska minäkin muistan kirjoittaneeni aiheesta useita juttuja, kuten monet STUK:iin liittyvät uutiset, ja on näitä eri tutkimuksia on referoitu useissa medioissa. Kieltämättä käsittely on jäänyt pinnalliseksi.

Illan A-Studio ei tuo asiaan merkittävästi uutta tietoa. Tilannehan on se, että kännykkäsäteilyn aiheuttamat biologiset solumuutokset on todettu useissa mittauksissa, mutta näyttöä terveydellisistä haittavaikutuksista ei ole. Se vaatisi lisätutkimuksia. Toivottavasti rahoitus järjestyy. Ainakin Kuopion yliopistossa ja STUK:ssa on toivottu rahaa jatkotutkimuksiin.

Ohjelmassa tosin Kuopion yliopiston fysiologian emeritusprofessori Osmo Hänninen sanoo, että syöpäriskin lisääntyminen olisi jo osoitettu. Hän neuvoo siksi välttämään kännykän antamista lapsille, tai ainakin ohjaamaan käyttämään HF-kuuloketta. Hännisen vastaavia näkemyksiä on kuultu ennenkin. Niille ei annettu tieteellistä tukea illan A-Studiossa. Väitteet jäivät vain roikkumaan tyhjän päälle.

Nokian edustajaa ei A-Studiossa nähty. Oli ehkä liikaa kiireitä, ihmiset ovat lomilla. Ei se silti hyvältä näytä. Avoin ja suora tiedottaminen sekä virheellisten käsitysten oikominen lisäisi luottamusta. Ei Nokiassa ole vetäydytty kokonaan kuoreen asiassa, sillä minä ainakin sain vastauksia kysymyksiin pari kuukautta sitten.

Kiistanalaisia seikkoja on liittynyt siihen, pitäisikö säteilyä mitata vain päästä, vaiko myös muualta kehosta. Ja mitkä ovat sallitut säteilymäärät? Tästä on tulossa uusi IEC:n standardi ymmärtääkseni vielä tänä vuonna, jota laitevalmistajat varmaankin tukevat.

Kännyköiden lisäksi voisi pohtia GSM- ja 3G-tukiasemia. Mikä on niiden vaikutus? Moni asuu tukiaseman alla tai vieressä. Tai entä 2,4 ja 5,0 GHz:n WLAN-verkkojen vaikutus? Tukiasemia ja koneita on melkein joka kodissa ja toimistossa.

Mitä tavallisen ihmisen pitäisi ajatella asiasta? Hän kuulee ristiriitaisia näkemyksiä ilman, että pystyy itse arvioimaan riskejä. Yksi lähestymistapa on vähentää säteilylle altistumista, kunnes tietoa on käytettävissä enemmän ja pidemmältä ajalta.

Monet sanovat, että ainakin lasten kännyköiden käyttöä kannattaa rajoittaa. Pitkiä puheluita voi vältellä, HF-kuulokkeet käyttöön ja kännykkää ei tarvitse jättää yöksi lähelle nukkuessa.

Muutamia linkkkejä aiheesta:

Tunnisteet: ,

Kommentit: 4

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Moi!
Tämä kevät/kesä on todella ollut suuren edistyksen aikaa kännykkäsäteilyn terveysriskejä koskevan keskustelun suhteen. Kuten on helposti havaittavissa, vallitsee suuri erimielisyys siitä, onko riskit jo todistettu vai ei. On mielenkiintoinen kysymys, kuinka kauan voimme odottaa tieteellisen konsensuksen syntymistä. Sellaista ei luultavasti koskaan saada tässäkään kysymyksessä. Lisäksi voidaan kysyä, kuinka vahvaa näyttöä tarvitsemme ennen kuin ryhdymme toimiin ja alennamme raja-arvoja. Mielestäni Stuk on jo vastannut tähän kysymykseen, kun se on sitoutunut varovaisuusperiaatteeseen. Tuo periaate edellyttää, että tieteellisen epävarmuuden tila tulkitaan niin kuin riskejä olisi. Miksi Stuk siis vielä odottaa? Esim Ruotsissa on jo koteihin jaettu turvallisen kännykän käytön oppaita.

Mielenkiintoinen asia, josta Hänninen eilen puhui, on passiivinen altistuminen. Valitettavasti tukiasemia koskevat puheenvuorot oli kuulemma leikattu jutusta pois. Kaikkein epäoikeudenmukaisinta nykytilanteessa onkin, että tukiasemasäteilyä ei voi välttää, vaikkei itse puhuisikaan kännykkään. On täysin käsittämätöntä että edelleen suvaitsemme tukiasemia jopa asuintalojen tai koulujen katoilla. Lisäksi naapurien langattomat laitteet eivät tottele asuntojen rajoja, vaan varsinkin kerrostaloissa ollaan säteilyn suhteen naapurien armoilla.

torstai, 03 heinäkuu, 2008  
Anonymous Mikko A. kirjoitti:

Hyvät ja monipuoliset kommentit Tero A-Studion ohjelmasta! Kiitos.

Kysyit matkapuhelintukiasemien riskeistä ja toinen kirjoittaja mainitsi passiivisen altistumisen.

Kurkatkaapa keskustelua aiheesta:

http://atuubi.yle.fi/keskustelu/id-200529?page=1

Syksymmällä voin ajan kanssa tarkemmin informoida aiheesta. Hankkikaapa ihmiset sillä välin korkeataajuuksisia vaihtovirtakenttiä (eli 3G-, GSM-, DECT-, WiFi-mittaava instrumentti, niin huomaatte ympäristössänne ihmeellisiä (karmaisevia) asioita. Suosittelen Gigahertzin (http://www.gigahertz.de) mittareita tarkkuutensa ja edullisuutensa takia.

Silti, toivotan kaikille mukavaa kesää ja lepoa soluille kaukana tukiasemista.

t: Mikko A.

perjantai, 04 heinäkuu, 2008  
Anonymous Mikko A. kirjoitti:

Pieni kirjoitusvirhe oli päässyt edelliseen viestiini. Mittareista:
http://www.gigahertz-solutions.com/index.htm

Saksalaiset ovat aikas tarkkoja mittaajia, yleensäkin ;-)

http://www.baubiologie.de/site/messtechnik.php

Rakennusbiologien arvoista kun Suomessa pääsisimme asuinympäristössämme edes "extrem
auffällig"-tason alle ;-)

perjantai, 04 heinäkuu, 2008  
Anonymous Ville Karinen kirjoitti:

Nyt täytyy vetää omia sanoja vähän takaisin (ed. saman aiheen kommentteihin liittyen); kyllähän Hesarissakin on ollut ihmettelyä siitä, miksi STUK ei ole julkaissut "kännykkäkieltoaan" nettisivuillaan.

Taisin itse(kin) lähettää n. vuosi sitten toiveen STUK:iin siitä, että englanninkielellä ollut PDF-kannanotto olisi sivuilla myös suomeksi ja myös HTML:nä. Nyt se siis löytyy mm. tuosta Teron linkistä.

Kummallisesti ei tässä uunituoreessa Hesarin uutisessa Kännykkäkieltoja (artikkelikokoelma) kuitenkaan mainita kannanottoa. STUK voisi kieltämättä selventää virallista linjaansa - nyt siitä ei ole oikein selvyyttä.

Heh, allekirjoitin juuri Saunalahden Wippies-sopparin, jossa sitoudun huudattamaan Wippies-tukiasemaa ilmeisen kovalla kotona kahden vuoden ajan taukoamatta. Veikkaisin, että känsäsäteily sukusoluihin ja päähän lienee haitallisempaa jos on ollakseen.

ps. myös vauvojen aivoja on helppo säteilyttää jos vauva on sylissä ja känsä taskussa esim. pollaa maileja serveriltä tai on äänettömällä.

ps2. GSM-säteilyähän käytetään tiettävästi myös oppimishäiriöiden vähentämiseen. Ehkä Suomen nousu selittyy osittain myös kännyköiden aivobuustilla - toivottavasti vaikutus ei ole sama kuin Heräämisiä-elokuvassa :-).

ps3. sinänsä on ihmeellistä, että pohjoismaisten viranomaisten kannanotto julkaistaan vasta vuonna 2004, koska aivot ja sukusolut ovat Suomen tärkein resusrssi - ei roboteilla korvattava tehdastyö.

lauantai, 05 heinäkuu, 2008  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle