[ Siirry blogin etusivulle ]

torstai, heinäkuu 03, 2008

Hieman halvempaa verkkovierailua

Pakkaan jo laukkua Italian-matkaa varten. Samalla tarkistin TeliaSoneran verkkovierailuhinnat datalle (PDF) perillä. Italia kuuluu maaryhmään 2 A, ja datahinnat ovat 0,18 €/50 kt. En tiedä mistä operaattorit ovat repineet näin sekavan tavan ilmoittaa hinnat. Ehkä sen tarkoitus on hämärtää asiakkaan käsitys mobiilidatan kalleudesta.

Suomeksi tuo tarkoittaa kuitenkin vähintään noin 3,7 €/Mt. Jos tietoa siirtelee pienissä erissä vähän kerrallaan, tiedonsirto tulee vielä monta kertaa kalliimmaksi. Ymmärtääkseni jokaisesta yhteydestä peritään vähintään se 18 senttiä. Tässä laskettaneen yhteyskertoja, ei sentään yksittäisiä HTTP- tai muita istuntoja.

Hinta on siis tullut alas menneiden vuosien 8–11 €/Mt tasosta, koska EU on painostanut operaattoreita kohtuullisuuteen. Siitä voi olla montaa mieltä, onko nykyinen hinnoittelu kohtuullista. Minusta se on posketon ja rohkaisee kuluttajia välttämään datan käyttöä. Pidemmän päälle tässä kärsii koko mobiiliala, mutta sitä telepomot tuskin miettivät.

Joka tapauksessa roaming on niin kallista, että mobiilidata jää hyödyntämättä. Se ei tässä tapauksessa oikeastaan haittaa, koska puolet lomani tavoitteesta on olla offline. On siis todennäköistä, että blogini ei päivity ainakaan pariin viikkoon. Siispä, hyvää kesää!

Tunnisteet:

Kommentit: 14

Anonymous Johan kirjoitti:

Rentouttavaa lomaa ja kiitos loistavasta blogista!

torstai, 03 heinäkuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Toivottavasti Tero ei palaa lomaltaa kovinkaan velkaantuneena kun niitä laitteita testailee vieraalla maalla ja vierailla taksoilla.

torstai, 03 heinäkuu, 2008  
Anonymous Ville Karinen kirjoitti:

Hieman halvempaa? Pläjäys arki- eli tavistodellisuudesta:

Datakäytön aloitusmaksu Soneran asiakkailla kotimaassa: 0,90 EUR (tuntihinta).

Soneran kotimaan datasiirtohinta omassa Soneran työliittymässäni: 6 EUR/Mt.

Suomalaisten on halvempaa käyttää dataa Sisiliassa kuin Vallilassa.

Ainakin ennen tuo Soneran 50 kt ulkomaanlaskutus on tarkoittanut alkavaa 50 kilotavun palasta. Sitä ei siis laskuteta sessiopohjaisesti. Tarkoittaa siis sitä, että 51 -99 kilotavusta maksetaan 100 kilotavun hinta. Tämä on minusta ihan fiksu laskutustapa, koska operaattoreille tulisi tod. näk. kalliiksi välittää parin sentin "transaktioita".

Su-Wi Linden voisi keskustella näistä Viviane Redingin kanssa illallisella. Suwilla menee niin lujaa, että voisi välillä palata tavisten tasolla, ennenkuin pyrkii Vivivanen paikalle.

perjantai, 04 heinäkuu, 2008  
Blogger Ville kirjoitti:

Menin lankaan Saksassa kun pikasesti vilkasin että data maksaa 20 senttiä vodafonen verkossa, joten päivän touhusin maileja sekä surffailin menemään vapaasti kun kerran oli nopia HSDPA yhteys. Sit illalla kehuin muulle porukalle että ompa halpaa, ni eivät uskoneet. Tarkastin hinnan uudestaan ja tajusin että datan yksikkönä onkin 50kt!!

Nyt Elisa on muuttanut taulukkoaan, jokaisella rivillä lukee tuo 50kt (Vodafone Data Roaming 0,20 € / 50 kt) kun vielä kk sitten oli vain hinnat listattuna ja taulukon päällä pienellä 50kt.

Varotin jo pomoani että melkonen lasku tulossa...

Tavistodellisuutta mun mielestä on se että jokainen joka data käyttää, ottaa kiinteähintasen paketin kotimaata varten. Ulkomailla saman ajanee paikallisen operaattorin pre-paid sim ?

Mutta hyvät lomat, itse lomailen kotimaassa niin ei tule yllätyksiä puhelinlaskuun :)

perjantai, 04 heinäkuu, 2008  
Anonymous Ville Karinen kirjoitti:

En kaima oikein ymmärrä miksi toisella puolella mannerta datan käyttö pitäisi olla 40% halvempaa.

Jos Tero tai sinä ette osaa katsoa hinnastoja, niin miten se vähemmän koulutettu peruspertsa sitten osais :-)? No, tämä on sivuseikka, koska Soneran ja Elisan tavisasiakkaita huiputetaan törkeästi nykyisillä hinnoilla ja
Mobidataeliitin hintakognitiokämähdykset maksaa lähes poikkeuksetta "liittymänantaja", eikä sossu.

Tuhansien eurojen puhelinlaskut ovat Kiinan työmatkailun ansiosta monelle jo arkipäivää. Se ei tarkoita sitä, etteikö taviksistakin voisi joku pitää huolta.

Eikä ole oikein taviksien (allekirjoittaneen) asia alkaa kantelemaan näistä lomalla kilpailu- ja kuluttajavirastoon. Kaikesta kitinästä huolimatta hyvää lomaa, työttömyyttä, kesätöitä tms. kaikille!

perjantai, 04 heinäkuu, 2008  
Blogger JKK kirjoitti:

Olen myös lähdössä Italiaan maanantaina, ja prepaid data simmi ensimmäinen hankinta:

Suosittelen: Maxxi Alice Facile

http://prepaid-wireless-internet-access.wetpaint.com/page/Italy+-+TIM

Eee PC 900 mukana, sujautan SIMmin sisään ja 500MB kahdellä kympillä käytössä.

Ei se niin hankalaa ole...

lauantai, 05 heinäkuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

En minäkään oikein ymmärtänyt Karisen "tavisjuttuja". Sekavan tuntuista selittämistä.

Hinnoittelussa ja hintojen ilmoittamisessa on operaattoreilla kehitettävää niin kotimaan kuin ulkomaan datasiirron osalta. Datasiirrosta syntyvän laskun suuruutta pitää olla helppo seurata ja rajoittaa oli kyseessä yksityisen kuluttajan tai yrityksen liittymä.

Olisiko mahdotonta luoda järjestelmä, joka lähes reaaliaikaisesti kertoisi datasiirron aiheuttaman laskun, oltiin sitten koti- tai ulkomailla? Kenties ei helppoa, mutta mahdollista? Operaattoreiden etujen mukaista se ei välttämättä olisi.

Miksi muuten en voisi tilata omalta operaattoriltani lomamatkan ajaksi kiinteähintaista datasiirtoa, vaikkapa sitten jollakin kiinteällä datasiirron määrän katolla, kuten 100Mt/päivä? Hinnat on tällä hetkellä usein roimia, kuten 8€/Mt, mutta jos hinta olisi hieman kohtuullisempi ja laskulle ja datan siirrolle olisi asetettavissa katto, voisi käyttö ulkomaillakin yleistyä. Nykyisin esimerkiksi Nokia Maps / Kartat ohjelma on sellainen, joka hyötyisi datan siirrosta ulkomailla, mutta jonka käytöstä voi syntyä matkalta paluun jälkeen järkyttävä yllätys.

sunnuntai, 06 heinäkuu, 2008  
Anonymous Ville Karinen kirjoitti:

Ei kait ole niin väliä, jos Anonyymi ei ymmärrä meikän sekojuttuja :-). Mutta samalla hän itsekin toivoo datanhinnoitteluun selkeyttä?

Minun mielestä on ultrasekoa, jos kotimaassa data on kalliimpaa kuin ulkomailla ja ulkomaalaiset maksavat Suomessa roamatessaan vähemmän datan käytöstä, kuin suomalaiset. Ehkä päässä on vikaa, kun en ymmärrä yhtälöä.

Datapaketeista: niitä ei tarvitse tutkimusten mukaan kuin sähköposti ja uutisriippuvaiset - ei suurin osa taviksista. Esim. muissa pohjoismaissa on käytössä jo päivittäiset hintakatot datan käytöstä.

sunnuntai, 06 heinäkuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Ainakin Elisalta löytyy jo kuukausipaketteja roaming-datalle. 50 Mt 37 euroa kuussa ja 100 Mt 61 euroa kuussa.

sunnuntai, 06 heinäkuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Taitaa olla sekava ja kallis datapalveluiden hinnoittelu tärkeänä osasyynä sille ettei palvelujen käyttö ole vielä rivikäyttäjän mieleen. Ihan sama kuinka monta euroa per megatavu tai muu laskutusyksikkö maksaa niin kauan kuin hintataso on osassa liittymiä teennäisen korkealla tasolla. Hintatasoon pitäisi ensin saada jotain järkeä. Ei näillä hinnoilla datasiirtoa ulkomailla pysty käyttämään omaan laskuun kukaan "tavis" oli sitten sähköpostin tehokäyttäjä tai ei.

sunnuntai, 06 heinäkuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Joo vielä tuosta datamäärän hinnoittelusta ja sen laskennasta.

Laskuttaako operaattori joka bitistä mikä siirtyy kun siirtää dataa luurinsa. Ennen oli sellaiset käsitteet kuten controlli data ja raaka data. Raaka data on sitä mitä saa nähtävkseen luurin näytöllä ja kontrolli data sitä dataa, jota ei näe.

Aikoinaan ennen eräät internet-toimijat hekottelivat partaansa, kun yhteyden tilaaja on valmis maksamaan kaikesta datasta mitä pyytää.

Miten lie nyt tuon datamäärän laskennassa tänään, kun operaattorit pistävät tulemaan laskua onnellisen luurin yhteyden käyttäjälle?

sunnuntai, 06 heinäkuu, 2008  
Anonymous Wautsi! kirjoitti:

Ei muuta kuin oikein hauskaa lomaa!

maanantai, 07 heinäkuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Elisan kiinteähintaiset ulkomaan datapaketit koskee vain Vodafone-kumppaniverkkoja. Esim. Norjassa se on yhä 5000-10000 eur per gigatavu.

maanantai, 07 heinäkuu, 2008  
Blogger joonas kirjoitti:

Kirjoittaja on poistanut tämän tekstin.

tiistai, 15 heinäkuu, 2008  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle