[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, heinäkuu 27, 2008

Hesarin uusi mobiilipalvelu iPhonella vs. S60-selaimella

Helsingin Sanomat uudisti jokunen viikko sitten mobiilipalveluitaan avaamalla uuden sivuston mobiiliselaimille. Olen käytellyt sitä satunnaisen epäsäännöllisesti lomaillessa.

Hs

Screenshot0024.jpg

HS.fi:n mobiiliversio yrittää mobiilimainontaa. Tekstiversioon nähden uutta ovat myös uutiskuvat.

Tähän asti olen käyttänyt HS.fi:n tekstiversiota, joten vertaan kokemuksia siihen. Lyhyt versio kirjoituksesta on se, että käytän yhtä vanhaa versiota.

Uusi mobiilisivusto on nätimmän näköinen. Kuvien lisääminen, HS:n logo ja muut elemenetit tekevät sivuista hieman taitetumman oloiset. Grafiikkaa on kuitenkin varovaisesti.

Suurin ero on mainoksissa. Niitä ei vielä ainakaan ole tekstiversiossa. Mobiilisivuilla on alusta lähtien näkynyt yksi ja sama mainos. Siitä ei voi vetää vielä johtopäätöksiä, koska mediabisnes on melkein pysähdyksissä Suomessa heinäkuussa.

Mainokset kuitenkin lisäävät siirrettävää datamäärää. En ole kattavasti mittaillut, mutta arvioisin latausaikojen ja kuvien perusteella mobiilisivuston etusivun latauksen vievän kolme tai neljä kertaa enemmän dataa. Esimerkki äsken: HS.fi/teksti tuotti 52,2 kt (d) + 9,68 kt /u) eli noin 62 kt. HS.fi/mobiili kerrytti datalaskuriin 279,86 kt (d) + 16,54 kt (u), eli yhteensä noin 296. Etusivun koko riippuu tietenkin mainoksista, muista kuvista ja niin edelleen. Mainokset näyttävät kuitenkin kasvattavan liikennettä selvästi.

Kotimaassa ja 3G-verkossa näin pienellä datamäärän erolla ei tietenkään ole väliä, mutta hitaalla GPRS-yhteydellä pienempi on parempi. Ulkomailla vieraillessa datasiirto taas maksaa tyypillisesti ainakin 0,18 €/50 kt, joten pienikin ero voi tuntua laskussa. Harva kuluttaja tai yritys kai haluaa maksaa mainosten latailusta.

Mobiilisivuston uutiskuvat antavat kivan ilmeen, mutta muuten niistä ei ole iloa. Ne näkyvät niin pienellä, ettei niistä ole uutisen kannalta iloa. Suurennuslinkkiä en löytänyt S60-selaimella. Sen sijaan iPhone-selaimessa uutiskiuva näkyy koko selainikkiunan levyisenä ja siten isommalla.

iphione3

HS.fi:n mobiiliversiota on kiva lukea iPhonella. Kirjasinkoko on kuitenkin oletuksena aika pieni, eikä zoomaus tunnu toimivan.

Huomasin, että S60-selaimella (Nokia E71) tekstiversio tuntuu nopeammalta käyttää, koska kuvat eivät hidasta tekstin selaamista. Mobiiliversio oli pari viikkoa sitten rikki, mutta se oli bugi, jonka HS.fi:n ylläpito korjasi nopeasti jo testivaiheessa.

Nokia E71:llä pystyn tilaamaan HS.fi:n RSS-syötteen suoraan tekstiversion kautta (valikko Tilaa/Subscribe), mutta mobiiliversiossa tätä toimintoa ei näy.´Tällä on merkitystä lähinnä ensi kertaa sivuja käyttävälle.

Mobiiliversion tärkein etu uutishaku. Hakukenttä ei ole etusivulla, vaan yhden linkin takana. Haku etsii vain HS.fi:n avoimia uutissähkeitä, ei siis käyttäjätunnuksen takana olevia sivuja. Sisäänkirjautumista selaimella pidettiin ilmeisesti tässä vaiheessa liian hankalana.

Apple iPhonen selaimella tekstiversio näkyy huonosti zoomatessa, ja muuten ainakin minulle liian pienellä. Tekstit eivät rivity oikein, vaan venyvät ruudun yli. Tekstin näkyminen näin johtunee iPhonen selaimen kuvaan perustuvasta zoomaustavasta, joka ei toimi fiksustin kaikkien sivujen kanssa. Mobiiliversio sen sijaan näkyy hyvin ja on miellyttävä käyttää.

iphone2

Kuvapohjainen zoomaus iPhonen selaimessa toimi tekstiversiossa, mutta teksti ei rivity. Ongelma on sama monilla sivuilla, eikä uutisten lukeminen ole näin kätevää.

Nähtäväksi jää, lisääkö HS mainokset myös tekstiversioon vai loppuuko sen tarjoamionen kenties kokonaan. Minä jatkan Nokia E71:ssä tekstiversion käyttämistä, mutta iPhone-selaimessa mobiiliversio on jo parempi.

Parissa viikossa olen huomannut, että jo uutisartikkeleita lukiessa webin käyttö on miellyttävämpää iPhone-selaimella sulavsati sormiohjauksella vierittämällä kuin S60-kännykän ohjaintappia hitaasti tökkimällä.

Tunnisteet: ,

Kommentit: 6

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Minä ainakin käytän tavallista www.hs.fi palvelua OperaMini selaimella. Toimii nopeasti ja käytettävästi myös GPRS-nopeuksilla (Nokia 9300).
Mobiiliversiota en siis edes tarvitse.

sunnuntai, 27 heinäkuu, 2008  
Anonymous Lasse kirjoitti:

Itse suuntaan Opera Minillä osoitteeseen http://www.hs.fi/teksti/uutiset/aikajarjestys/ nopea ja helppo käyttää. Kun uutiset ovat aikajärjestyksessä, näkee suurkuluttajana nopeasti ne, joita ei ole vielä lukenut. Opera minillä sen takia, että Nokian/S60-selaimen sivuhistoria on aivan tuskaisen hidas. Opera mini näyttää edellisen sivun välittömästi välimuistista.

sunnuntai, 27 heinäkuu, 2008  
Anonymous PA kirjoitti:

Minä tykkään silmätä keskuteluja aina silloin tällöin ja ärsyttää, ettei uudessa mobiiliversiossa ole linkkiä niihin. Myös minusta tekstikoko iPhonella on hieman liian pieni. Sivu lienee toteutettu vakiolevyisenä (kuten esim. iphone.facebook.com), jolloin zoomaaminen ei toimi. Outo bugi on myös se, että kappaleiden ensimmäiset kirjaimet vaikuttavat puuttuvat silloin tällöin.

sunnuntai, 03 elokuu, 2008  
Anonymous Pekka P kirjoitti:

Kiitokset arviosta ja kommenteista. Mobiilisivujen teko on kyllä melkoista säätöä johtuen päätelaitteiden määrästä, tulee mieleen ja "selainsodan" värikkäin vaihe.

torstai, 07 elokuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

93:lla tuonne ei ole näemmä asiaa.

"
HS.fi/mobiili ei näy ongelmitta puhelimesi näytöllä...
"

Näytön leveyden pitäisi olla kuulemma 240 pikseliä. Kai nyt tämän 93:n näyttö pääsee hyvin siihen näytön ollessa vaakana?

sunnuntai, 24 elokuu, 2008  
Anonymous Igoris kirjoitti:

Insanely interesting to write. I would like you to quote in his blog a link to the source will give.
Can I use your article in my blog. But I will translate it into Russian.

http://mobi-info.org.ua/

tiistai, 29 joulukuu, 2009  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle