[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, kesäkuu 15, 2008

Tältä näyttää S60 Touch UI

Löysin uuden S60-tiimin julkaiseman videon, jossa esitellään S60 Touch UI:ta eli Nokian loppuvuodesta odotettavaa sormin ja kynällä ohjattavaa käyttöliittymää.Nettihuhujen mukaan S60 Touch UI:n tuo ensimmäisenä Nokia Tube aka Nokia 5800 XpressMedia. Pidän edelleen siitä kiinni, etten halua levittää vuotaneita kuvia tietämättä alkuperää, joten katsokaa niitä sieltä foorumien ja muiden linkkien kautta.

Kiinnostavaa on se, että Nokia näyttää tämän hetken arvioiden mukaan tuovan S60-kosketuskäyttöliittymän ensimmäisenä keskihintaluokan 5000-sarjaan. Siitä syntyy vaikutelma, ettei se ole vielä valmis Nseries-mallistoon. Tai sitten ennakkotiedot ovat pahasti pielessä.

Videossa kiinnittää huomion myös kynällä tökkiminen. Toivottavasti Nokia ymmärtää optimoida käyttöliittymän sormilla hallittavaksi.

Venäläinen Mobile-Review.com arvioi, ettei S60 Touch UI yllä vielä Apple iPhonen käyttöliittymään. Tulevat versiot tuovat tietenkin uudistuksia.

S60:n ja iPhonen kilpailutilanteessa kannattaa huomata, että myöskään Windows Mobile 6.x ei tarjoa vielä yhtä hienostunutta kosketusohjausta kuin iPhone. Se on kuitenkin teknisesti lähempänä, koska kynäpohjainen kosketusohjaus on ollut alustassa alusta alkaen PDA-taustan takia. Windows Mobile 7:ään odotettuja uudistuksia on esitelty esimerkiksi InsideMicrosoft-blogissa.

Jo nykyisin HTC on tuonut Windows Mobile 6:een melko toimivan sormiohjauksen TouchFLO-laajennuksensa ja oman aloitusvalikkonsa avulla. Tämä toimii hienosti ainakin HTC Touch- ja TyTN II -malleissa.

Tunnisteet: , ,

Kommentit: 14

Anonymous PA kirjoitti:

Vastaava videohan liikkui jo aiemmin, oliko kenties jo syksyllä? Tässä versiossa on uutta luullakseni tuo n. hetkellä 0.5 näkyvä karttajuttu ja sitä seuraava kala.

Hetkellä 1.46 näkyvä kynällä tökittävä miniatyyrinäppäimistö näyttää pelottavalta. Hassuinta on sittenkin kohdassa 2.06 näkyvä alaspäin liukuva sormi, joka saa näytön vierimään ylöspäin. Vierityspalkit toki toimivat näin (koska niissä ei ohjata dokumenttia vaan näkymää), mutta kosketusnäytön tapauksessa tuo on kovin epäintuitiivista.

maanantai, 16 kesäkuu, 2008  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Muistan yhden videon, ja on niitä ollut muitakin. Tässä käyttöliittymästä näytetään enemmän.

En ole päässyt näkemään vielä S60 Touch UI -laitetta livenä, joten joudun tyytymään videoihin.

maanantai, 16 kesäkuu, 2008  
Anonymous PA kirjoitti:

Enpä ole päässyt laitteita näkemään minäkään. Katsoin varsinaista upottamatonta videota ja sen kuvauksessa todetaankin näemmä, että vanhaa videota on täydennetty ja mm. tuo paikkatietoa hyödyntävä esimerkki on lisäystä aiempaan videoon. Samoin kuin valokuvien selaaminen pyyhkäisyelein.

Applella on tapana käyttäytyä kuin muuta maailmaa ei olisi olemassa ja väittää keksineensä itse asioita, jos ovat tehneet vain pienen muutoksen johonkin olemassa olevaan. Hämmentää sittenkin, että Nokia jaksaa hehkuttaa valokuvien selaamista, joka videon perusteella toimii aivan kuin iPhonessa. Tuntuu hölmöltä, etteivät yhtiöt puhu suoraan, kun eivät kuitenkaan huijaa ketään.

Jottei menisi pelkäksi kitinäksi, niin minusta tuo puhelimen kääntämällä tapahtuva vaimentaminen on hyvä idea, vaikka ei oikein toimikaan kuin pöydällä.

maanantai, 16 kesäkuu, 2008  
Anonymous Ville Karinen kirjoitti:

Jokseenkin outoa on, ettei tappihiirtä ole tuotu multimedialuureihin edes vaihtoehtoisena ohjaus ja valitsemisnäppäimenä (vaikka takapuolelle). Kaverini demosi minulle eilen vanhaa Crackberryään, jossa oli moinen. Luulisi, ettei patenttikulutkaan olisi este.

maanantai, 16 kesäkuu, 2008  
Blogger miksuh kirjoitti:

Kynällä tökkittävässä käyttöliittymässä on monia etuja. Esimerkiksi se, ettei näytö ole sitten jatkuvasti töhnänen tahmakäpälällä sohimisen jäljiltä. toisekseen olen nähnyt iPhonen omistajilla useita sovelluksia, jotka on ihan käyttökelvottomia sormella tökittynä. Käyttöliittymäkomponentit on ihan liian pieniä, että niiden tökkimisestä sormella tulisi mitään. Täyttä arpomista, että mitähän tapahtuu kun sormi on kahden tai useamman käyttöliittymäkomponentin levyinen.

maanantai, 16 kesäkuu, 2008  
Anonymous PA kirjoitti:

Miksuh, en tuomitsisi iPhonen sovelluksia käyttökelvottomiksi ilman omakohtaista kokemusta. Saattaa olla, että epäviralliset kolmansien osapuolten sovellukst ovat olleet paikoin puutteellisia, mutta varsinaiset ohjelmat toimivat kyllä minusta vallan hyvin sormilla. Ajoittain on suorastaan hämmentävää, mistä selain tietää, mitä linkkiä haluan painaa, kun peukaloni peittää kerralla useamman linkin.

Näytön likaantuminen on tietty ongelma, mutta onneksi taustavalo on niin kirkas, ettei se käytännössä juuri häiritse.

Kynässä on etunsakin, mutta jos kynän ainoa käyttö on tökkiä pikkuruista virtuaalinäppäimistöä, se tuntuu oudolta.

maanantai, 16 kesäkuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Jokin aika (pari kuukautta sitten) sitten pääsin itse tubea tökkimään ja pettymys oli kyllä hillitön. Tälle laitteelle on asetettu huikeat odotukset, joita se ei tule ylittämään. Oikeasti.

Tekstiä pitää oikeasti tökkiä tuolla kynällä ja valikoiden selaaminenkin pelkällä sormella vaatii aikamoista taiturointia. Mainostettu tactile feedback on värinämoottori joka ei kovin tarkkaa palautetta kyennyt antamaan.

Laitteen on syytä kehittyä aika hemmetin paljon ennen kuin siitä on kilpailijaksi juuri millekään tämän päivän markkinoilla olevalle kilpailijalle.

maanantai, 16 kesäkuu, 2008  
Blogger miksuh kirjoitti:

"Miksuh, en tuomitsisi iPhonen sovelluksia käyttökelvottomiksi ilman omakohtaista kokemusta."

Mä arvasin, etä joku heti älähtää, eihän iPhonea saa arvostella.

Mutta jos nyt lukisit sen mun kommentin niin huomaisit että mä olen itse kokeillut niitä ohjelmia mitä tarkotin ja ne on kyllä aikalailla käyttökelvottomia koska käytöliittymäkomponentit on ihan liian pieniä sormin tökittäviksi.

Ei se tietenkään kaikkia ohjelmia koske, mutta useita semmosia kuitenkin on mihin sanomani pätee.

maanantai, 16 kesäkuu, 2008  
Anonymous PA kirjoitti:

Miksuh, kiva, että arvasti. Tietty iPhonea saa arvostella. Siinä on monta ongelmaa, joista osa on helposti korjattavissa ja osa johtuu tehdyistä kompromisseista, jolloin niille ei voi suoraan mitään. Luultavasti Apple jätti kynän pois, sillä huomasi testeissään, että kynän tuomat haitat ovat suurempia kuin sormista tahriintuvan näytön.

olen nähnyt iPhonen omistajilla useita sovelluksia, jotka on ihan käyttökelvottomia sormella tökittynä.

Mutta jos nyt lukisit sen mun kommentin niin huomaisit että mä olen itse kokeillut

Kirjoitit nähneesi tuttavillasi ohjelmia, joiden et arvellut toimivan kunnolla, joten tuon perusteella vaikutti siltä, että arvostelet kokeilematta. Ja se on vähän hölmöä, siksi älähdin. Kerro ihmeessä, mitkä ohjelmat ovat käyttökelvottomia. Kiinnostaa tietää.

maanantai, 16 kesäkuu, 2008  
Anonymous Antti kirjoitti:

Eikös se ole tuo sama www.youtube.com/watch?v=nM_q8oAPAKE eli October 26, 2007

Vai kuten pa totesi, parin pientä eroa. Mutta aikas samalta tuo näytti.

maanantai, 16 kesäkuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Esimerkiksi iPhone on tehty massamarkkinoille, tavallisille käyttäjille. Apple ainakin omissa sovelluksissaan on kiitettävän hyvin pitänyt huolta että käytettävyys säilyy hyvänä sormilla. Jos joku partajeesus tekee huonon softan niin se on vain kyseisen jeesuksen vika, ei iPhonen tai sormella tökkimisen.

Sinällään iPhonessa on paljon puutteita, esimerkiksi cut & paste -toiminnot. Pelkkä kosketusnäyttö ja sormet asettavat myös paljon vaatimuksia sovelluksen käyttöliittymälle eli kovin monimutkaisia niistä ei voi tehdä, eikä perinteisiä alasvetovalikoita ja muita voi toteuttaa.

Massamarkkinoilla ei tule ikinä menestymään puhelin, jota joutuu tökkimään tikulla. Niche-ryhmät on sitten erikseen.

maanantai, 16 kesäkuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Kun 90% yleisimmistä (omista) käyttötapauksista toimii jouheasti, ok. Toteutus saa sitten olla minun puolesta ihan mikä tahansa (kynä tai ei).

Eli riippuu millainen on laitteen käytettävyys - eiköhän se ole lähempänä communikaattoria / Series 90 kuin iPhonea..

tiistai, 17 kesäkuu, 2008  
Anonymous Pekka P kirjoitti:

Video no longer available?

keskiviikko, 18 kesäkuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

"Video no longer available?"

Ei pidä paikkaansa, just äsken katsoin sen. Sulla on ollut jokin muu ongelma miksi se video ei ole näkynyt. Ehkä tilapäinen nettikatkos ollut.

maanantai, 07 heinäkuu, 2008  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle