[ Siirry blogin etusivulle ]

keskiviikko, kesäkuu 25, 2008

Symbian muuttuu avoimeksi ja keskittyy

Eilen Nokia sekä useat muut Symbianiin panostavat kännykkävalmistajat ja operaattorit kertoivat, että Symbian Limited -yhtiö siirtyy kokonaan Nokian omistukseen, ja Symbianista tulee useiden käyttöliittymien sijaan yksi alusta. Asiat on kerrotttu Nokian tiedotteissa ja suomeksi uutisissa.

Ensimmäinen tunne oli se, että nyt Symbianista tulee nykyistäkin vahvemmin Nokian alusta. Iltapäivällä katsoin webcastin tiedotustilaisuudesta ja sain käsityksen, että ainakin tässä vaiheessa Motorola ja Sony Ericsson, – nykyiset UIQ:n omistajat – sekä Samsung, Texas Instruments sekä NTT DoCoMo ja Vodafone pitävät siirtoa hyvänä. Symbian Foundationin nettisivuilla on lista mukaan ilmoittautuneista yrityksistä.

Nokian intressi on, että mahdollisimman moni laitevalmistaja ja operaattori tukee Symbiania. Muuten kilpailijat valitsevat Googlen Androidin tai Microsoftin Windws Mobilen. Nokia ei voi siis kaapata kehitystä kokonaan omiin käsiinsä, vaikka Symbianin työntekijöistä tulee siis Nokian työtekijöitä.

Käsitin tulevaisuuden olevan sellainen, että Symbianin kehitys keskittyy Symbian Foundationiin, joka on kenelle tahansa avoin ja voittoa tavoittelematon säätiö. Jäsenyys maksaa US$1500 vuodessa. Jäsenyyttä ei vaadita Symbian-softakehittäjiltä.

Iso muutos on se, että laitekohtaiset lisenssit (nykyisin US$2,5-5 per laite) poistuvat. Tämä on vahva strateginen isku Googlen Androidia ja Windows Mobilea vastaan. Androidin etuna on pidetty sitä, ettei lisenssimaksuja peritä. Microsoftille taas on mennyt US$14 jokaisesta myydystä Windows Mobile -laitteesta Strategy Analytics -tutkimusyhtiön mukaan.

Lisenssimaksujen poistuminen on vshvasti Nokian etu, koska se toimittaa eniten Symbian-laitteita.

Muutos johtanee siihen, että Symbianin langat ovat nykyistäkin vahvemmin Nokian käsissä. Devices-yksikön johtaja Kai Öistämö vakuutteli moneen kertaan tiedotustilaisuudessa, että nykyiset S60 3rd Edition -sovellukset ovat eteenpäin yhteensopivia tulevan Symbian Foudation -pohjaisen alustan kanssa.

Microsoft on menossa samaan suuntaan Windows Mobilessa siltä osin, että se yrittää viimein luopua useista käyttöliittymäversioista tulevissa versioissaaan – mahdollisesti jo Windows Mobile 7:ssä ensi vuonna.

Vodafonen johtaja Guido Arnone sanoi tiedotustilaisuudessa, että operaattorin kannalta ongelma on tuettavien alustojen suuri määrä. Vodafonella niitä oli enimmillään yli 70. Tähän ilmeisesti saadaan helpotusta Symbianin osalta. Muutenhan alustojen hajaantuminen näyttää jatkuvan.

Kiinnostavaa on nähdä, tuodaanko uuteen avoimeen Symbianiin myös jotain UIQ:sta ja Japanissa käytetystä MOAP(S):stä, vai tarkoittaako julkistus käytännössä sitä, että muut käyttöliittymät kuin S60 vain heitetään pois. Virallisesti viesti on se, että parhaat palat otetaan mukaan.

Tiedotustilaisuudessa sanottiin, että siirtymäaika vie pari vuotta. Motorolan johtaja Alan Mutricy totesi, että vielä ensi vuonna markkinoille tulee uusia UIQ-laitteita. Haasteellista on, jos vanha ja uusi malli elävät rinnakkain vuoteen 2010 asti. Liikkuva maali laitevalmistajille kahden vuoden ajaksi kuulostaa mahdottomalta yhtälöltä.

Nokian ja Symbianin johtajat kehuivat tiedotustilaisuudessa, että Symbianiin panostavia softakehittäjiä on jo neljä miljoonaa. Sitä ei täsmennetty, miten tämä on laskettu. Jää nähtäväksi, auttaako kehityksen keskittyminen S60:een tässä tavoitteessa, ja miten Symbianin muuttaminen avoimen Eclipse-lisenssin alaisuuteen vaikuttaa asiaan.

Kriitttisimmät ovat arvioineet, että tämä on Symbianin viimeinen puolustustaistelu ennen kuin Nokia vaihtaa älypuhelimissaan Linuxiin.

Yritin tiedotustilaisuuden Q&A:ssa saada läpi kysymykseni siitä, miten Symbian Foundation suhtautuu Trolltechin Qt-kehitysympäristöön. Siihen ei tullut vielä selkoa.

Tunnisteet: , , , ,

Kommentit: 2

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

"Kiinnostavaa on nähdä, tuodaanko uuteen avoimeen Symbianiin myös jotain UIQ:sta ja Japanissa käytetystä MOAP(S):stä, vai tarkoittaako julkistus käytännössä sitä, että muut käyttöliittymät kuin S60 vain heitetään pois. Virallisesti viesti on se, että parhaat palat otetaan mukaan."

UIQ:n parhaat palat ovat sen uusi building block -tapa rakentaa käyttöliittymä, sekä tietysti kosketuskäyttöliittymä. Samoin moni sovellus on käytettävämpi (IMO). Ensimmäistä ei voi S60:een tuoda ilman että S60:n taaksepäinyhteensopivuus häviää. Kosketusohjaus taas on mukana jo geneerisellä Symbianin tasolla peruskäyttöliittymätasolla, mutta tietysti tämä ei riitä kunnon kosketuskäyttöliittymän tekemiseen. Sen voisi varmaan S60:een napata, mutta jos homma on jo pitkällä Nokialla, tuskimpa tätäkään UIQ:sta napataan. Ehkä sitten sovelluksia kosketuskäyttöliittymällisiin sovelluksiin, tai palasia toteutukseen. Jotenkin tuntuu että tässä nyt jyrättiin S60:lla ja muut heitetään huitsin nevadaan.

keskiviikko, 25 kesäkuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Kun Symbian perustettiin, olihan silloinkin monta "asiakasta".. ainoastaan Nokia & Sony Ericsson olivat tosissaan..

Samoin nyt.

Julkistamistilaisuudessa ollaan yhtä "hymy"naamaa, mutta on selvää että eri yrityksillä on hyvinkin erilaiset strategiat. Saas nähdä kuinka moni tekee tuotteensa käyttäen Symbian säätiön softaa, embedded Linuxia, Androidia tai Windows Mobilea.

Heti julkistamisen jälkeen UIQ (Sony Ericssonin kait omistama) laittaa puolet pellolle.. Näyttäisi siis siltä että UIQ:n tulevaisuus ei välttämättä ole kovin hyvä. Todennäköisesti Symbian säätiö & Symbianin ostaminen tarkoittaa muissakin yrityksissä potkuja osalle.

Symbian säätiön press releasessa luvattiin yhteensopivuutta S60 3rd editionin suuntaan. Se kait tarkoittaa että kovin suuria muutoksia ei ole luvassa. Jonkinlainen S60 3rd ed olisi jokaisessa puhelimessa (ainakin asennettavissa).

Koodin määrä pitäisi saada mahdollisimman alas - siis varsinkin "perus" sovellusten. Siinä kait Symbian / S60 ei ole kovin hyvässä asemassa. Android SDK on < 80 MB, S60:n SDK < 500 MB.

Itse Symbian säätiöhän ei toteuta mitään, vaan asiakkaat tekevät ja antavat säätiölle mitä sitten haluavat.

torstai, 26 kesäkuu, 2008  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle