[ Siirry blogin etusivulle ]

tiistai, kesäkuu 17, 2008

Sony Ericssonilta jo kahdeksan megapikseliä: blaah

Sony Ericsson julkisti tänään 8,1 megapikselin kamerapuhelimensa, CynerShot C905. En jaksa heti innostua. Kamerakännyköissä olisi aivan muuta parannettavaa kuin pikselimäärän lisääminen eli kuvakoon kasvattaminen. Kun nyt saisi edes teräviä ja pimeässäkin hyviä kuvia jo kolmella miljoonalla piksellä, pääsisi pitkälle.

Uutukaisessa on speksien mukaan automaattitarkennus, jonkinlainen "älykäs kontrastiautomatiikka" ja "kasvontunnistus ja tarkennus" sekä xenon-salama. Valmistajan mukaan automaattiasetuksista voi vaihtaa myös manuaalitilaan.

Sen sijaan optista zoomia ei ole, ja linssi on todella pieni. On minusta yllättävää, että Sony Ericsson vie CyberShot-mallistoaan pikselit edellä. Se voi kostautua brändin naarmuuntumisena, jos tekniikassa ei riitä vastinetta kahdeksalle miljoonalle pikselille.

Tämä ei kuitenkaan ole ennenaikainen tuomio. En ole päässyt vielä näkemään ja tulostamaan C905:llä otettuja kuvia.

Kuvakokoa voi tietysti pienentää, ja saa todennäköisesti terävämpiä kuvia. Näin minä ainakin olen tehnyt Nokia N82:n ja aiempien CyberShot-laitteiden kanssa.

C905.ssä kehuja ansaitsee tänään tiedotustilaisuudessa esitellyn laitteen perusteella nopeus. Kamerasovellus käynnistyi nopeasti, ja kuvien ottaminen oli sekin sujuvaa. Esimerkiksi K850i-mallissa vaivannutta jähmeyttä ei ilmennyt.

Hyvin kiinnostavaa tiedotustilaisuudessa oli päästä nopeasti kokeilemaan loppuvuodesta tulevaa Sony Ericsson Experia X1 -puhelinta. Kirjoitin siitä työblogiin.

Tunnisteet:

Kommentit: 3

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

> Kun nyt saisi edes teräviä ja pimeässäkin hyviä
> kuvia jo kolmella miljoonalla piksellä, pääsisi
> pitkälle.
...
> Sen sijaan optista zoomia ei ole, ja linssi on
> todella pieni. On minusta yllättävää, että Sony
> Ericsson vie CyberShot-mallistoaan pikselit
> edellä.

minusta on aina mielenkiintoista kun pikselimäärää kritisoivat ja terävämpiä kuvia ja sen takia oletettavasti parempaa optiikkaa (ihan perustellusti) kaipaajat jatkavat toivelistaansa optisella zoomilla.

valokuvauksen tekniikasta kiinnostuneiden pitäisi tietää lisäksi että hyvä objektiivi zoomilla vie huomattavasti enemmän tilaa kuin vastaavan erottelukyvyn ja valovoiman omaava kiinteä objektiivi ja vieläpä mitä enemmän zoomia sitä enemmän tilaa tarvitaan.

kännyköissä optiikkaan käytettävä tila on kuitenkin nyt ja tulevaisuudessa rajoitettu, joten optinen zoomi ja zoomikertoimet ovat samalla tavalla kuvanlaatua heikentäviä tekijöitä kuin "turhien" pikseleiden tunkeminen kennoon.

itse toivonkin kännykameraa jossa olisi sopiva määrä pikseleitä sekä valovoimainen kiinteä linssi, sen pari-kolme kertaa zoomaavan linssin käytön sijasta jaksan kyllä ottaa askeleen eteen tai taakse.

18 kesäkuu, 2008 12:00  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Toive zoomiin tuli siitä, että muistaakseni Nokia N93:ssa se toimi.

Siinä piti vain huomata valita, ettei optista zoomia jatkettu digitaalisella.

Sen kumempaa teoreettista kykyä minulla ei ole arvioida, voidaanko kännykkään saada hyödyllinen optionen zoom, ja millaisin kompromissein.

20 kesäkuu, 2008 14:28  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Se kun ei näissä pienissä pokkareissa ja kännykkäkameroissa tuo hämäräkuvaus ja optinen zoom käy käsikkäin. Pienellä kennolla kun ei vielä kohinatonta kuvaa saa niin jossain on tehtävä kompromisseja. Jos tahtoo laadukkaan optisen zoomin niin optiikan kokokin kasvaa silloin vääjäämättä. Linssien määrä lisääntyy reippaasti ja sitä myötä valovoima tippuu.

Esimerkkinä voisi heittää isojen kameroiden maailmasta vaikkapa 50/1.8 objektiivin ja 28-70/2.8 zoomoptiikaan. Ensin mainittu kiinteä, erittäin valovoimainen objektiivi on n. 5 senttiä pitkä ja painaa satakunta grammaa. Melkein pari aukkoa pimeämpi, mutta siltikin valovoimainen laajiszoom on pituudeltaan varmaan 10-15 sentin hujakoilla ja painaa puolen kilon ja kilon väliin. En nyt pysty mittailemaan, mutta tarkemmat speksit voi kukin kaivella netistä. Eli siinä vähän mittasuhteita.

Toki näissä kännyissä kennon koko on postimerkin sijasta jotain pikkurillin kynnen osia, mutta periaate on sama. Kennotekniikan täytyy kehittyä pari harppausta, jolloin aletaan saamaan kohinatonta dataa pieneltäkin kennolta.

22 kesäkuu, 2008 12:59  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle