[ Siirry blogin etusivulle ]

tiistai, kesäkuu 03, 2008

Nokian Linux-kännykkähuhut kiihtyvät

Nokian talousjohtaja Rick Simonson vahvisti taannoin, että Nokia on tuomassa markkinoille aikoinaan puhelimella varustettuja Linux-laitteita.

HS kertoo tuoreeltaan lähteitä nimeämättä, että niitä on luvassa jo ensi vuoden puolella.

Paljon ei vielä tiedetä. Onko kyseessä uusi Maemo.org-kehitysympäristöön perustuva Nokia N8xx Internet Tablet integroidulla 3G:llä? Sellaisesta on annettu vahvoja vihjeitä jo viime syksynä – muualla ehkä huomaamattani aiemminkin. Entä Trolltech Qtopia Otopia Phone Edition -laite? Niitä on jo markkinoilla, joten lanseeraus onnistuisi varmaan aika nopeasti.

Tai kenties jopa Google Android -laite? Tätä en pidä todennäköisenä, koska Google on tulossa vahvasti Nokian kilpailijaksi internet-bisneksissä.

Eniten minua mietityttää se, jos Nokia aikoo todella tuoda jonkin Linux-toteutuksen Symbian S60:n rinnalle, miten hallitaan alati kasvavaa mobiilialustojen kirjoa. Vai onko tarkoitus, että valtaosa palveluista ja sovelluista haetaan web-pohjaisena?

Nimetön lähde kommentoi blogissani taannoin, että ajan mittaan Linux korvaa kokonaan Symbianin, ja S60-brändin alla oleva käyttöjärjestelmä vain vaihtuu. Käyttöliittymähän voitaisiin pitää samana siltä osin kuin hyväksi koetaan.

Valitettavasti tuntosarveni eivät riitä aistimaan, mihin suuntaan Nokia tässä haluaa.Sekalaisia viestejä tulee eri suunnista. Toivottavasti kehittäjäyhteisö saa selkeämpää viestiä.

Linux-keskustelua on ollut tässä blogissa kosolti aiemmin.

Tunnisteet: ,

Kommentit: 7

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Tästä linuxin ymppäämisestä S60:n alle riittää juttuja. Se joka on koodannut S60:n päälle mitään, tietää että S60 ja Symbian OS ovat niin tiukasti kiinni toisissaan että linuxin tunkeminen S60:n alle tarkoittaa käytännössä myös sitä, että linuxin päälle on rakennettava Symbian OS:n ohjelmointirajapinnat JA S60:n ohjelmointirajapinnat kokonaan. Käytännössä en usko että kukaan on niin hullu että tähän lähtee.

04 kesäkuu, 2008 01:22  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Olisihan mahdollista sekin, että tekniikassa ei ole mitään yhteistä, mutta brändinimi pysyy.

Samannäöisen ruudukko- ja listakäyttöliittymän saanee rakennettua minkä tahansa alustan päälle.

04 kesäkuu, 2008 01:43  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

En oikeen usko s60 linux mahdollisuuteen ollenkaan. Teknisesti se on niin iso työ, kaikki symbianinkin rajapinnat pitäisivät kääntää linuxin päälle. Saman brändin pitämisessäkin on isoja ongelmia, ei sitä voisi enää kutsua samaksi järjestelmäksi joten nimen täytyy olla uusi.

Eniten tässä nyt mietityttää Nokian tuki S60:lle, mikä motivaatio jengillä on kehittää sille jos vuoden päästä rollataan ulos pelkkää linuxia? Järjetöntä. Otappa Tero selvää tästä.

04 kesäkuu, 2008 08:37  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Puuhkis. Hesarin juttu vesittyi. Illalla uutisena julkaistu juttu oli aamun lehdessä vaihtunut uutisanalyysiksi, jossa spekuloitiin Linux-kännyköiden sijaan internet tablet -laitteita.

04 kesäkuu, 2008 08:41  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Luulisi sen S60:n kääntyvän linuxin päälle, onhan koko Symbianin kehitysympäristökin pörisemässä Windowsin päällä. Symbian-kernel museoon, Linux alle ja legacynä mukaan ah-niin-ihanat Symbian rajapinnat että voidaan roikottaa niitä muka niin hienoja phonebookkeja mukana.

04 kesäkuu, 2008 19:35  
Anonymous KariM kirjoitti:

Joka haluaa spekuloida sillä miltä Noksun Linux-luurit näyttävät, paasee hyvään alkuun yhdistämällä Maemo- ja Qtopia-alustat, lisäämällä siihen Symbianilta OMA DS:n ja OMA DM:n sekä muuta "deeply mobile"-kamaa. Päälle sitten vielä soveltuvia osia S60:n UI:sta Trolltechin kavereiden implementoimana.

Kyllä Tero ne palikat ovat nyt jo kaikkien nähtävillä yli vuoden. Ne ovat koko ajan kirkastuneet ja niitä palikoita on tullut muutama lisääkin.

Yhdistele tähän vielä Digian esiintulo hiljan. Digialla on tunnetusti hyvät välit "sen kanssa jonka nimeä en nyt juuri muista".

Ai niin. Veikkaukseni uudesta nimestä platformille on "S60 5th Edition". Katsos ei sitä Symbiania nytkään ole hehkutettu. Yhtäläillä jatkossa ei hehkuteta Linuxia.

Hehkutetaan sitä, joka on itse maksettu ;-)

05 kesäkuu, 2008 13:15  
Blogger miksuh kirjoitti:

Itsekin Symbianille koodanneena en ollenkaan usko siihen, että S60 alustalle tulisi pohjalle Linux Symbianin tilalle. Kyllä ne Linux-puhelimet tulee saamaan ihan oman alustansa, mahdollisesti se on jotakin Maemon tapaista.

Niin ja tuo S60 5th edition mitä tossa aiemmin mainittiin tule olemaan Symbian pohjainn siinä missä aiemmatkin, kosketusnäyttötuella vaan.

16 kesäkuu, 2008 13:01  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle