[ Siirry blogin etusivulle ]

lauantai, kesäkuu 07, 2008

Näin DRM-riski toteutuu käytännössä

Usein on väitetty, että DRM:stä valitetaan periaatteen vuoksi; yleensä kaikki toimii. Laitevalmistajat ja oikeuksienhaltijat antavat oikeuden siirtää kappaleita laitteesta toiseen 3–5 kertaa tai jopa rajattomasti.

Työprojektin takia käytössäni on ollut useita Symbian- ja Windows Mobile -laitteita eri valmistajilta, ja olen sitten vapaa-ajalla siirrellyt musiikkia kulloinkin käytössä olevaan vempaimeen. CD-levyiltä rippaamani musiikki on suojaamattomassa MP3-formaatissa.

Nokia on kuitenkin jakanut jonkin verran ilmaislatauksia musiikkikauppaansa, joten olen kokeillut siirtää näitäkin kappaleita koti-NAS:sta puhelimiin.

Jo aiemmissa blogimerkinnöissä tuli todettua, että kaikissa Symbian-puhelimissa ei ole Windows Media DRM:n tukea. Yllätys olikin suuri, etteivät edes kaikki Windows Mobile -laitteet selviydy siitä.

Tässä HP:n Windows Mobile 6 Pro -laitteessa ei ilmeisesti ole WM-DRM:ää lainkaan. Biisejä ei saa soimaan mitenkään.

Tässä Samsungin laitteessa DRM-tuki toimii, mutta kappaleen kuuntelu ei onnistu ennen kuin lisenssi haetaan webistä.

´

Vaan Nokian Musiikkikauppa ei tuekaan Windows Mobile Pocket IE:tä, vaan antaa laitteesta riippuen erilaisia virheilmoituksia.

Ruutukaappaukset ovat nyt kaikki Windows Mobilesta, mutta ongelmia DRM:n kanssa tuli myös Nokian Series 40 -laitteilla ja Sony Ericssonin Walkman-luureilla. Aina ai auta, että puhelin speksien mukaan tukee Windows Media DRM:ää.

Nokian Musiikkikauppa on nyt tässä vain esimerkin vuoksi. Teknisesti sama tilanne lienee kaikissa kaupoissa.

Huomatkaa muuten, että tuo oikeuksien tarkistaminen tapahtuu webissä. Jos palvelu on mennyt konkurssiin tai muuten suljettu, homma tyssää jo siihen. Näin on käymässä MSN Musicin asiakkaille USA:ssa.

Tunnisteet:

Kommentit: 1

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Olen itse ostanut kymmenkunta levyä drm musiikkia, kaikki olen polttanut cd:lle ja siitä mp3siksi. Työlästähän se on mutta ei drm suojattu musiikki ole mikään vaihtoehto, ankarimmat antaa synkata kappaleen 3-5 kertaa mp3 soittimeen, ja kun musiikkia tulee vaihdeltua kiitettävän useasti kannettavan soittimen muistiin, voisi tuo 3 kertaa tulla täyteen jo parissa päivässä.drm tukevassa wm6.1 puhelimeen täytyy biisit myös synkata mediaplayerin kautta joloin se tekee siihen jonkun oikeusmuljautuksen. Jos nimittäin biisin siirtää käsin kopioimalla, drm-oikeuksien tarkistus päättyy ilmoitukseen että biisin oikeudet on lopussa.

13 kesäkuu, 2008 10:40  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle