[ Siirry blogin etusivulle ]

torstai, kesäkuu 12, 2008

Miniläppäri, älypuhelin vai molemmat?

Äskettäin olen päässyt kokeilemaan kolmea kiinnostavaa uuden työryhmän konetta, Asus Eee PC:tä, HP Mini-Notea ja HTC Shiftiä. Nämä ovat niin sanottuja minikannettavia tai UMPC-koneita (ultra mobile PC) riippuen siitä, kenen määritelmästä ja tekniikasta puhutaan.

Koneissa on 7–9 tuuman näyttö, pieni QWERTY-näppäimistö, WLAN-yhteydet, Bluetooth (useimmissa), muutama USB-liitäntä ja niin edelleen.

Tällä viikolla Berliinissä HP:n keikalla IDC:n johtaja arvioi, etteivät minikannettavat ole syömässä isompien kannettavien myyntiä, vaan 12 kuukauden 7 miljoonan laitteen ennusteen uskotaan kasvattavan PC-myyntiä.

Kolmea konetta kokeilleena en ole itse vielä aivan vakuuttunut näiden hyödyllisyydestä. Näppäimistö on koneissa liian pieni kirjoittelua varten – kirjoitan aika paljon – eikä näyttökään ole pitkään käyttäessä kiva.

Toisaalta web-surffailussa nämä päihittävät älypuhelinten 2,2–2,8 tuuman näytöt helposti. Ero on iso vielä iPhonen kaltaisten mallien 3,5 tuuman näyttöön.

Matkamiehen Powerpoint-läppärinä mini-PC on mainio. VGA-ulostulon kautta pikkukoneesta saa kuvan videotykkiin. Eee PC:ssä OpenOffice.org ajaa useimmiten saman asian kuin MS Office.

Luulen, että näitä hankitaan lopulta ison PC:n ja älypuhelimen rinnalle, mikä on tietenkin laitevalmistajille houkuttelevaa. Koululaisille taas tällaisen koneen voisi kuvitella soveltuvan omaksi kannettavaksi, kotona olevan pelailuun sopivan pöytä-PC:n lisäksi tietenkin.

Asus Eee PC ja Saunalahden mokkula

Asus Eee PC:n ensimmäisessä mallssa näyttö on harmillisen pieni kannen pinta-alaan nähden. 8,9" mallin saatavuusaika Suomessa ei ole vielä varmistunut.

Saunalahti kauppaa Suomessa Eee PC:tä aika monenlaisilla paketeilla, Hinnan saaminen alle 300 euroon – päälle tietenkin tulevat mobiilidatakulut – tekee koneesta aika houkuttelevan. Kone herättää heti ihastusta, eikä Linuxin opettelu vaadi tässä erityistaitoja.

HP:n Mini-Noten hinta-arvio on Euroopassa vajaat 500 euroa, ja HTC Shiftin hinta näyttää asettuvan 1200–1500 euroon. Koneiden tehossa ja varustelussa on tosin eroja. Shiftissä on esimerkiksi HSDPA integroituna, ja se pyörittää Windows Vista Businessia.

Harkitsen hankkivani halvimman vaihtoehdon eli Eee PC:n matkakannettavaksi lomille ja niin edelleen.

Kommentit: 11

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Mielestäni kyllä kohtuu turha julkaisu suomessa tämä ensimmäisen sukupolven eee pc. Itse odotan uuden sukupolven eee 1000 mallia. Mielenkiintoista myös nähdä kumpaa myydään enemmän Msi windiä vai eee 1000 sarjaa.

perjantai, 13 kesäkuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Mietin keväällä pitkään Hong Kongissa käydessä pitäisikö EEE PC ostaa vai ei, ja mitä sillä tekisin.

Toisaalta myös Sonyn todella pieni Vaio kiinnosti (TZ36 tms), vaikka en PC:tä tarvitsisikaan, ja MacBook Air houkutteli myös.

Tulin lopulta siihen tulokseen että EEE PC on vielä turhan rampa todelliseen käyttöön enkä tekisi sillä yhtään mitään. Ostoskassiin jäi mukaan MacBook Air..

perjantai, 13 kesäkuu, 2008  
Blogger HENRIKKI kirjoitti:

Minuakin kiinnostaa tuo MSI Wind. Hinta näyttää olevan karvan alle 500.

Tuliko tuota kokeiltua?

perjantai, 13 kesäkuu, 2008  
Anonymous Jaska kirjoitti:

Tämä tuli tänään tilattua:

http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=5687

Acer Aspire One A110

on pieni ja hieman parempi.. kuin Asus EEE..

perjantai, 13 kesäkuu, 2008  
Anonymous MarkusM kirjoitti:

Itsellä ollut hieman yli viikon HTC Shift käytössä, pääasiassa ollut positiivinen kokemus. Laitteen koko/paino yhdistettynä melko hyvään näyttöön ja siedettävään näppäimistöön sekä tärkeimpänä sisäiseen 3g modeemiin luo mukavan kokonaisuuden.

Täysikokoista kannettavaa ei jaksa kantaa aina mukana eikä puhelimella/pda:lla pääse käyttämään esimerkiksi erilaisia vpn-yhteyksiä, kehitystyökaluja yms. softia jotka toimii tässä sujuvasti.

Negatiivisina puolina vastaan on ollut heikko akkukesto (ulkoinen lisäakku on hankintalistalla), koneen lämpiäminen kovassa käytössä ja vakiona olevien usb paikkojen vähyys.

perjantai, 13 kesäkuu, 2008  
Anonymous markusm kirjoitti:

Unohtui edellisestä isoin miinus eli aivan liian pieni kovalevy vakiona. Isompi 120 GB levy on tilauksessa mutta olisi mukavampi jos koneen saisi vakiona +100GB levyllä

perjantai, 13 kesäkuu, 2008  
Anonymous Wautsi! kirjoitti:

Näin myös tuon Saunalahden tarjouksen Eee:stä ja ajattelin että josko ostaisin sen kotiin vaimon ja lasten käytettäväksi. Minua hieman epäilyttää näytön pieni koko, joten mitä luulet, olisiko tuo Eee järkevä hankinta kotikoneeksi jota pääasiassa käytetään sähköpostailuun ja surffailuun?

lauantai, 14 kesäkuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Minun mielestäni kotona pitää olla vähintään 1 tehokone + 1 läppäri.

Kyllä sen läppärin näytön pitäisi olla tarpeeksi suuri (resoluutio vähintään 1200 x 1000, koko sellainen että www sivut voi lukea).. eli ei välttämättä halvemmasta päästä.
Tällä hetkellä läppärinä on Macbook ja se on ainakin minun mielestäni liian kookas/painava että viitsisi ottaa junamatkoille yms mukaan.

Jos tulisi hyvä pikku läppäri, saattaisin vaikka ostaakin. Eee PC ei kyllä kiinnosta.

lauantai, 14 kesäkuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Nörttien kommenteissa on jäänyt kokonaan huomiotta kenelle nämä koneet on tarkoitettu. Näiden ostajia eivät kiinnosta hienot lyhenteet tai muu hörhöily. Näillä Mesetetään ja notkutaan ircissä tai FaceBookissa.

maanantai, 30 kesäkuu, 2008  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

"Näillä Mesetetään ja notkutaan ircissä tai FaceBookissa."

Onnistuuko Eee PC:llä oletuksena Mesen käyttö, vaikka siinä onkin Linux?

Tai saa siihen Windowsinkin, mutta muistelin, että se piti itse asentaa.

tiistai, 01 heinäkuu, 2008  
OpenID Veikko Mäkinen kirjoitti:

Hain eilen Asus Eee PC 4G:n ja USB-modeemin (kone Jimm's PC:stä 249 e ja takuuvaihdokki mokkula Elisa Shopista 50 e ilman liittymäkytkyjä) ja olen konetta testannut nyt joitain tunteja. Paketti on hankittu lomalle kiirellisten työasioiden hoitoon, joita varten tarvitsen Internet-selaimen ja sähköpostin sekä SSH- ja Citrix-yhteydet.

Muutamalla ranskalaisella viivalla kokemuksia:

- Käyttöönotto oli todella helppo. Mokkulakaan ei vaatinut varsinaista asentamista - vain uuden yhteystyypin luomisen.

- Akun kestolla ei pääse kehuskelemaan (2+ tuntia), mutta riittää minun käyttööni. Virtapistokkeen löytää kyllä lomareisullakin tarvittaessa.

- Näppäimistö on pieni ja vähän halvan oloinen - älä kuvittele kirjoittavasi pitkiä tarinoita. 10-sormijärjestelmä ei onnistu aikuisen miehen käsillä.

- Käyttöjärjestelmä (Debian-pohjainen Xandros Linux) toimii oletuksena Easy Modessa, jossa on tarjolla vain valmiit ohjelmat (Firefox, Thunderbird, Skype, Openoffice ja lukuisia muita). Tämä riittää peruskäyttäjälle aivan mainiosti ja on helppo käyttää.

- Konsolin saa auki resurssienhallinnasta tai Ctrl+Alt+T. OpenSSH-klientti löytyy konsolista valmiina.

- Ohjelmien Full Screen -tiloja kannattaa opetella hyödyntämään (esim. Firefox: F11, konsoli: Ctrl+Shift+F), koska näytössä ei pikseleitä ole yhtään ylimääräisiä.

- Jos Linuxin (erityisesti Debianin tai vast.) käyttö on tuttua, Easy Moden voi vaihtaa normaaliin KDE-ympäristöön helposti http://wiki.eeeuser.com/howto:getkde ohjeiden mukaisesti yhdellä apt-get install -komennolla.

- Pienestä näytöstä johtuen KDE:n asetuksia kannattaa tuunata hieman. Esim. ikkunoiden fonttikooksi riittää hyvin 9 tai 8 pistettä, tehtäväpalkki automaattipiilotukseen tai tiny-kokoon jne.

- Citrix aiheutti aluksi päänvaivaa, mutta libmotif3_2.2.3 deb-paketin käsinasennuksen jälkeen pelaa moitteetta.

Lopputulos:

Laite vastaa hyvin odotuksiani ja hinta on edullinen. Nopeiden asioiden hoitamisen ajan pientä näyttöä ja näppäimistöä viitsii käyttää, mutta ihan vain ajankulukseen ei laitetta pitkään jaksa käyttää. Missään nimessä en siis suosittele viihdekoneeksi, kannettavan korvaajaksi tms.

keskiviikko, 16 heinäkuu, 2008  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle