[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, kesäkuu 22, 2008

Loppuvuoden kiinnostavia älypuhelimia

"Älypuhelimista" kirjoittaminen tuntuu vähän hassulta, mutten ole keksinyt parempaakaan tapaa kuvata samaa asiaa lyhyesti. Toistaiseksi siihen on tyytyminen.

Vuosi on yli puolivälin, ja kesällä tuskin julkistuksia juuri tulee, joten edessä ovat syksyllä julkistettavat ja kauppoihin tulevat mallit. Mistä on supinaa foorumeilla ja alan saiteilla? Alla omat poimintani kiinnostavista tulevista malleista:
 • Apple iPhone 3G tulee Suomeen 11. heinäkuuta. Se on pakko kokeilla ja nähdä. Laite on kesän puheenaihe. Auki on yhä se, saako laitetta vain TeliaSoneran kautta Suomessa, ja mikä on hinta ilman kytkyä. Ainakin Verkkokauppa.com tavoittelee 3G-iPhonea myyntiin, jos ei muuten niin tuomalla maahan lukitsemattomia malleja Italiasta.
 • HTC Touch Diamond on taiwanilaisvalmistajan kehittyneinen kosketusnäytöllinen laite. Uutta aiempiin nähden on VGA-tason näyttö ja uusi 3D-käyttöliittymä Windows Mobilen laajennuksena. Tätä(kin) on kutsuttu Apple iPhonen haastajaksi.
 • HTC Touch Pro on Nokia E90:n haastajia. Se tarjoaa ainakin spekseissä nopeamman suorittimen ja HSDPA-yhteydet 7,2 Mbit/s asti. Näyttö on VGA-resoluutiolla 640 x 480 (vs. Nokia E90:n 800 x 352 pikseliä). Yhdennäköisyys Sony Ericsson X1:n kanssa on vahva ...
 • LG KT610 on eteläkorealaisen valmistajan Nokia E90:n vastine, joskin ilmeisesti vain QVGA-näytöllä. Käyttöliittymä on tuttu S60 3rd Edition. KT610.n piti tulla saataville toukokuussa, mutta en ole nähnyt myynnissä vielä Suomessa, eikä tietoa oikein löytynyt muiltakaan maasivuilta.
 • Nokia E66 on pienen E65:n seuraaja, ja mukaan on saatu HSDPA ja GPS. Nokia osaa tehdä nykyisin kohtuullisen hyvännäköisiä bisnespuhelimia, vaikkei E66 olekaan high-end-malli. Melko varma hittipuhelin yrityksissä.
 • Nokia E71 seuraa E61i:tä, mutta puhelin on kevyempi ja ohuempi (speksien mukaan 13,9 mm vs. 10 mm). Näppäimistön tuntumasta en osaa vielä sanoa mitään, ja näytön fyysinen koko näyttää pienentyneen. Tällä "Blackberry-muotoilulla" on oma kannattajakuntansa. Jotkut (kuten minä) eivät taas juuri innostu.
 • Nokia N96 on uusi high-end-malli Nseries-mallistoon pitkästä aikaa. Kiinnostavaa on 16 Gt sisäisen muistin ja microSD-korttipaikan yhdistäminen. DVB-H-pohjaiselle kännykkä-TV:lle on vielä heikosti tarjontaa (Suomessa tai muuallakaan).
 • Nokia Tube (5800 XpressMedia?) tulikin käsiteltyä jo aiemmin. Julkistus on luvattu tälle vuodelle, mutta saatavuudeksi on spekuloitu vasta Q1 2009 (eli viimeistään maaliskuun loppu ensi vuonna).
 • Samsung Omnia (aka SGH-i900) tarkoittaa kuulemma "kaikkea" eli mitään ei olisi pitänyt jäädä pois. Speksit ovat hienot, ja laite näyttää kuvissa vaikuttavalta. Tässä yhdistyvät ennakkolupausten mukaan uusimmat tekniset herkut ja iPhonen kaltainen kosketusohjaus. Omnialle on syntynyt kosolti fanisivuja.
 • Sony Ericsson Xperia X1 on japanilais-ruotsalaisen valmistajan ensimmäinen Windows Mobile -malli. Idea on lupaava, mutta softa on vielä aivan vaiheessa, ks. ensivaikutelmani työblogissa. SE lupaa laitetta loppuvuodeksi, joten töitä riittää vielä.
Muita en ole ottanut tutkalle vielä. Unohdanko jonkun?

* * *

On muutamia seikkoja, joihin kiinnittäisin huomiota ennen ostopäätöstä, ja niistä lyhyesti:
 • HTC:llä on ollut muun muassa Touch- ja Touch Cruise -malleissaan pahoja hitausongelmia, ilmeisesti kunnollisen videoajurin puuttumisen takia. Kosketuskäyttöliittymä ja koko Windows Mobile on todella tahmea. Ongelma on ollut useissa laitteissa, enkä ole vielä nähnyt sitä päivitettyä softaa, jossa tämä piti korjata. HTC on hyssytellyt ongelmaa. Tämä kannattaa tarkistaa ennen hankintaa. Ongelma on kirvoittanut suorastaan protestisivuston.
 • Nokia E66:ssa ja E71:ssa katsoisin sitä, onko kameraa parannettu. E90:ssä on aika vaatimaton kamera verrattuna Nseries-malleihin, ja muuten hyvässä E51:ssa on luokaton kamera edes muistiinpanojen käyttöön.
 • Nokian S60 3rd Editionin nykyinen kalenteri ja sähköpostiohjelmat ovat pahasti jäljessä Windows Mobile 6.0 Professionalista (aka PocketPC). Kalenterin näkymät ovat suppeat, ja sähköpostiohjelma ei tue HTML-viestejä (tiedän: kaikki eivät tätä kaipaa, mutta voisi se olla optiona). Nyt E66:n ja E71:n myötä ainakin kalenteria on parannettu.
 • LG ja Samsung osaavat tehdä hyvännäköisiä laitteita, mutta jotenkin ne aina kämmäävät softan. Nyt kun molemmilla on enemmän Symbian- ja Windows Mobile -laitteita, tilanne toivottavasti paranee. Katsoisin silti käyttöliittymän nopeuden. Sulavasti toimiva kosketuskäyttöliittymä (kuten Omniassa) vaatii mielettömästi grafiikka- ja suoritintehoa.
 • Kuten todettua, SE X1 näyttää hyvältä, mutta valmistajan ensimmäinen Windows Mobile -laite saattaa jäädä harjoituskappaleeksi. Huhujen mukaan valmistaja on HTC, joka periaatteessa hallitsee nämä.

* * *

Mitä jää puuttumaan?

Missä viipyy Nokia E90:n pikkuveli? Yleensä asioista hyvin perillä olevat lähteeni olivat viime keväänä aivan varmoja, että kevyempi ja pienempi sisarmalli (kuten huhuttu E80) tulee. Ei ole mitään kuulunut. Huhutkin ovat vanhentuneet.

Nokialla on nyt aika yllättävän QWERTY-tarjontaa, kun E70 vanheni pois. Saakohan se enää seuraajaa?

Nokian Nseries-malliston kehitystahti vaikuttaa siis hidastuneen. N96 tuo pikkupäivityksen N95/N95 8GB:lle. Tehokas yläpään malli kosketusnäytöllä iPhonen haastajaksi puuttuu, jos kerran Tubesta tehdään keskihintaluokan tuotetta.

Syksyllä toivottavasti julkistetaan uusi supermalli. Silloin N95:n julkistuksesta on jo kaksi vuotta.

Tunnisteet: , , , ,

Kommentit: 7

Blogger jorde kirjoitti:

Mielenkiintoisia tulokkaita erityisesti Nokian Eseriesin sekä HTC:n Touch-sarjan puolesta. Näiden lisäksi odottelen vielä innokkaasti Android-luureja, joita pitäisi tulla tämän vuoden puolella. Käyttis on ainakin demojen perusteella aika lupaava tulokas mobiili-OSX:n ja S60:n välimaastoon eikä rautapuolellakaan voi odottaa suuria pettymyksiä HTC:n ja Samsungin toimesta. Harmi että design-ihme SonyEricsson jätti ison A:n väliin.

Yllätys ei taida olla, ettei Motorola ole saanut ulos oikein mitään.

22 kesäkuu, 2008 13:49  
Anonymous Petri kirjoitti:

Olen käyttänyt pitkään Pocketpc ja Windowsmobile pda-laitteita sekä puhelimia (ipaq, Dell Axim, Qtek9000). Erityistä ihmetystä näissä uusissa iphone-killer laitteissa herättää se, että miksi HTC:kin sortuu kötös-ratkaisuun tuossa Today/Dashboard softissa sekä näissä business-apuohjelmissa.

Miksi ei voi tehdä kunnolla tyylikästä ja yhtenäistä ulkoasua Windows mobilen päälle? Ainakin videoiden perusteella HTC:n uutuuksista putkahtaa esille todella ruma perus Windowsmobile. Puoli vuotta ipod Touhilla leikkineenä täytyy ihmetellä sitä, miten viimeistelemättömiä HTC:n sekä Samsumgin softat ovat.

Qtek9000 kohtasi pienen onnettumuuden jonka jälkeen vaihdoin Samsung Blackjack (WM6) smartphoneen. Parin kuukauden käytön jälkeen ei voi kuin ihmetellä miten kauheita puhelimen mukana tulevat ohjelmat ovat :) Esim. valuuttamuunnin johon ei voi hakea kursseja internetistä vaan ne pitää näpytellä käsin :)

Toivottavasti Applen appstore ja 3G iphone pakottavat HTC:n ja Samsungin parantamaan softan laatua :)

Kun Tero testasit tuota SE:n X1:stä niin oliko siinä samanlaiset viritelmät kuin HTC:n WM-puhelimissa vai oliko tyylikkäämmät ratkaisut?

22 kesäkuu, 2008 13:50  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Itse noista valitsisin Samsungin mutta myös itse olen huomannut että niiden softat "kusee" usein.

Mutta julkistus joskus niin päädyin itse E71:een kun samat speksit kuin E90:ssä mutta puolet halvempi.

Itse luulen että ei tule kommarista pikkuveljeä enää vaan kehitetään uusi kommari jossa on se Nokian patentoima uusi näytön avausmekanismi.

http://www.tietoviikko.fi/doc.te?f_id=1269960&s=r

E90 on nyt jos saatu kokolailla toimivaksi paketiksi mutta nyt tekniikka jo vanhentunutta joten asialle pitää tehdä jotain.

22 kesäkuu, 2008 13:53  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Itse olen huomannut että WM puhelimet ovat ihan jees jos ovat PDA käytössä mutta puhelin ominaisuudet aivät ole sellaiset mitä esim. omassa ammatissani arvostan.

Tämän takia joudun aina palaamaan noksun luureihin ja nyt noksun E sarjalaisiin.

Itse tilasin Saunalahdelta E71:sen entisen E61i:n tilalle.

Kun kerran kokeilee QWERTY näppistä niin ei takaisin ole paluuta. Harmi vaan että QWERTY luureja ei ole paljoakaan.

22 kesäkuu, 2008 13:57  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

E71 & E66 eivät sentään ole mitään "muovi"roskaa kuten N sarjalaiset.
E71 on kyllä cool.

N96 ei kiinnosta. Vähän turhan paljon HW ominaisuuksia - jos hinta halutaan alas, jossain on pakko olla tehty kompromisseja.. (tai sitten hinta on korkea)

Nokia "Tube" tuskin pärjää iPhone 3G:n vastaan. Siis onhan tässä nähty monta yrittäjää.. eivätkä ole kovin hyvin onnistuneet.
Eikös OPK luvannut että eka touch luuri tulisi myyntiin jo tämän vuoden puolella? (vai vain että julkaistaan?)

22 kesäkuu, 2008 20:59  
Anonymous Wautsi! kirjoitti:

HTC Touch on mielenkiintoinen, samoin E71, mutta jos Verkkokauppa pystyy myymään lukitsematonta iPhonea halvalla, on se ostettava. Olen ollut E61i:in tyytyväinen mutta se on kieltämättä vähän hidas. Toivottavasti E71 sitä ole, mutta kuten sanoin iPhone on kiinnostavien puhelinten listalla korkealla.

24 kesäkuu, 2008 14:01  
Anonymous peeäm kirjoitti:

Ostin HTC Touch Diamondin Expansys'sta. Käytin pari tuntia ja totesin, että laite on käyttökelvoton hitautensa takia. Touch flow on todella hidas. Selain ei selvinnyt edes www.hs.fi osoitteesta. Tekstinsyöttö on WM6:ssa todella onnetonta. Virtuaalinäppäimistö peittää text entry -alueen. Kuinka moni meistä kirjoittaa silmät kiinni? Palm Treo 650 on todella näppärämpi ja nopeampi kuin Diamond.

28 kesäkuu, 2008 02:06  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle