[ Siirry blogin etusivulle ]

perjantai, kesäkuu 20, 2008

Kännykän ja operaattorin valintakriteerit

(Päivitetty 25.6.2008 klo 05:59. Korjattu yksityis- ja yrityskäytössä sekaisin menneet luvut.)

Mitkä ominaisuudet ovat tärkeimpiä matkapuhelinoperaattorin valinnassa? Mitä arvostetaan ja mitä ei? Tai mitkä ovat tärkeimmät ominaisuudet kännyköissä?

Näihin kysymyksiin yritti vastata tuore suomalainen kyselytutkimus (Telepalvelutkimus 2008, PDF), jonka liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) tilasi TNS Gallupilta.

Siellä on annettu kouluarvosanat kännykkäoperaattoreille (s. 4) ja arvioitu eri palveluiden toimivuutta (s. 12–14). Tuloksista näkee, että arvostus kännykkäoperaattoreihin on heikoimmillaan 2000-luvulla. Heikoimmin menestyi Elisa, oletettavasti asiakaspalvelu- ja laskutusongelmiensa takia.

Matkapuhelimen osalta vastaajat ovat pitäneet tärkeänä tai melko tärkeänä (s. 25 –>) äänenlaatua (98 prosenttia), laitteen helppokäyttöisyyttä (97 prosenttia), tekstiviestipalveluita (91 prosenttia) ja laitteen hintaan (89 prosenttia).

Seuraavaksi kuluttajien valintakriteereissä tulevat tärkeydessä MMS-palvelut (52 prosenttia), datasiirtopalvelut (46 prosenttia) ja internet-yhteys (42 prosenttia). Sähköpostia on pitänyt tärkeänä tai melko tärkeänä 41 prosenttia. Otaksun, että useimmat ovat tarkoittaneet internetillä webiä.

Painotukset näyttävät olevan suunnilleen samat kyselyyn vastanneilla yksityis- ja yrityskäyttäjillä, mutta yrityskäyttäjät ovat pitäneet data- ja sähköpostipalveluita suhteellisesti paljon tärkeämpinä (s. 26).

Ajallisesta tarkastelusta tuloksista voisi kiteyttää, että tekstiviestipalveluiden merkitys on kasvanut 1990-luvun loppua kohti, ja datayhteydestä tuli melko merkittävä ominaisuus vuoteen 2005 mennessä.

Kommentit: 3

Anonymous Ville Karinen kirjoitti:

Eis nuo listatut toivomuslistaprosentit ole yrityskäyttäjien toivomuksia?

Tosin jopa 46 prosenttia taviksista datayhteys painaa jotakin. Vaikka 20 % käyttänyt wappia ja 19 % prosenttia GPRS:ää (s. 29). Ehkä 3G:n käytöstä, saati internetin käytöstä (käyttämättömyydestä), ei olla uskallettu edes kysyä :-).

Suomesta tehdään UBI-yhteiskuntaa ja nyt selvitetään wapin käyttöä?!

23 kesäkuu, 2008 12:09  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Osa tiedoista oli yksityiskäytöstä, osa yrityskäyttäjiltä. Korjasin tämän.

Virhe johtui siitä, että selasin PDF-dokumenttia edestakaisin, eikä Adobe Readerin surkea käyttöliittymä toimi tällaisessa kovin hyvin.

Tutkimuksessa ei huomatakseni oltu mitenkään erityisesti painotettua WAP:ia. Mistä sait sellaisen käsityksen?

25 kesäkuu, 2008 06:12  
Anonymous Ville Karinen kirjoitti:

Pahoittelut meikän epäselvistä virkkeistä.

WAP on ainoa kännykän "internet-protokolla", jonka toteutunutta käyttöä on tutkittu ("paperiversion" s. 29). Sen, eikä gerpsin käyttö ole lisääntynyt käytännössä yhtään tutkimuksen mukaan. Luulisi, että 3G olisi saanut ihmiset käyttämään nettiä (tai edes wappia) hieman enemmän, mutta sitähän tässä ei olla tutkittu. Porukka voi tosin luulla käyttävänsä Webiä vaikka käyttävät wappia.

Kuluttajien sposti-, web- ja internet-yhteyksien halukkuus ei ole muuttunut mitenkään vuoteen 2005 tai vielä vähemmän vuoten 2003 verrattuna - osassa on tullut jopa takapakkia :-) !. Tämä ei ole kytkykaupan jatkamista tukeva argumentti - päinvastoin.

Suomalaiset ovat onneksi fiksuja, kun eivät käytä satunnaisesti dataa, koska se on niin kallista.

Operaattorit, LVM ja Ficora ovat onnistuneet luomaan tod. näk. maailman suurimman digitaalisen kuilun kännykän datakäytössä. Guruille datakäyttö on käytännössä ilmaista mutta taviksille - uskallan väittää - kehittyneiden maiden kalleinta dataa.

25 kesäkuu, 2008 10:34  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle