[ Siirry blogin etusivulle ]

maanantai, kesäkuu 30, 2008

Ensivaikutelmia Nokia E71:stä

Olen käyttänyt nyt kolme päivää Nokia E71:tä, joka ei julkistuksen yhteydessä juuri synnyttänyt intohimoja. Nyt olen eri mieltä. Nokia on onnistunut aika monessakin suhteessa.

E71 on "Blackberryn muotoilua" eli 4:3-kuvasuhteen näyttö yhdistettynä pieneen peukalolla (tai osin kahdella kädellä) hallittavaan näppäimistöön perustuva laite.

Näppäimistön suomen kielen versiolla kirjoittaa yllättävän nopeasti lyhyet tekstiviestit ja sähköpostit. Ääkköset ja @-merkki sekä tärkeimmät erikoismerkit (:, ?, / jne) tulevat helposti. (Oikealla olevassa PR-kuvassa ei ole Suomi-näppäimistö, joten siinä ei ole ääkkösiä.)

E71 on mukavan ohut, ja metallinen ulkonäkö vetoaa minuun. Runko on tukeva, eikä laite natise ja nitise. Kameran laatu on parempi kuin E70:ssä ja E51:ssä, mutta kovin epäteräviä kuvia olen toistaiseksi saanut. Minkäänlaista autofokusta ei ilmeisesti ole lainkaan. Linssin suojusta ei ole, ja kamera on pienessä ulokkeessa, joten naarmuuntuminen lienee edessä.

Muotoilussa miellyttää se, että Blackberry-desiginin ärsyttävästä leveydestä on päästy eroon. E71 vain tuntuu oikean kokoiselta kädessä. En pitänyt tästä muotoilusta edeltäjissä (E61 ja E61i), mutta ei tule heti esille valittamisen aihetta fyysisessä toteutuksesa. Näyttö tosin pieneni 2,8 tuumasta (E61 ja E61i) 2,36 tuumaan, eli kaikki eivät varmaan tykkää tästä kompromissista.

Nykyisessä työpuhelimessani E51:ssa kaipaan parempaa kameraa ja GPS:ää. E71 tuo molemmat. GPS:ää en ole tosin vielä saanut kunnon testiin, joten sen osalta on katsottava asia myöhemmin.

E71:n multimediaominaisuuksia en ole kokeillut. Ajoin kuitenkin JBenchmark 3D:n ja HD:n, ja näiden tulosten perusteella multimediapuoli on samaa tasoa E51:n kanssa eli vaatimaton. Sen verran testasin, että MP3-musiikki soi taustalla ongelmitta.


E71:n QWERTY-näppäimistö Suomi-mallissa. Kirjaimet pystyy näppäilemään yhdellä kädellä, jos on tarkka peukalo. Isot kirjaimet vaativat vaihtonäppäimen (@-mekin vieressä) takia kahden käden otteen. Numeronäppäimiä ei ole erikseen, vaan vaativat vas.alanurkan näppäimen pitämisen pohjassa. Näppäimistö on pieneen tilaan nähden toimiva.

Softassa on tehty joitakin hyviä uudistuksia. Kalenteri näyttää viimein koko päivän kerralla esikatselutilassa (Series 80:n tapaan) ja päivänäkymääkin on parannettu.


S60-kalenteriin on tehty parannuksia kuukausi-, viikko- ja päivänäkymään. Sitä en vielä päässyt testaamaan, hajoaako se yhä liian suureen määrään tapahtumia. Ei kännykän tarvitsekaan olla arkisto.

Tunnetuimpien nettipalveluiden (Gmail, Windows Live Mail, Yahoo! jne) sähköpostiasetukset saa netistä esitallennettuna (tunnus ja salasana vain annetaan) ja niin edelleen.

Sähköpostiohjelma on tosin yhä sama vanha kuin vuosia. HTML-viestien tukea ei ole, ja käyttöliittymä voisi olla ammattimaisempi esmerkiksi esikatselutilan avulla.

Kamerasovellus on sama kuin E90:ssä eli näyttää samalta kuin Nseries-malleissa, mutta Galleria (kuva- ja videokokoelmille) on edelleen sama vaatimaton. Toivottavasti Nokia joskus luopuu tästä Eseries- ja Nseries-mallien keinotekoisesta erottelusta.

Jännin uudistus on uusi Vaihda tilaa -linkki, jolla voi tehdä kokonaan erilliset perustilan ja sovellusten valikoimat esimerkiksi työ- ja vapaa-ajan käyttöön. Harmillisesti tätä ei tosin saa automatisoitua profiileihin tai ajastettuna, mutta vaihtaminen käy yhdellä napin painalluksella.


Työ- ja vapaa-ajan hallintaa. E71:ssä (ja myös E66:ssa) pystyy vaihtamaan ulkonäkön, aloitusvalikon sovellukset ja näytetävät tiedot yhdellä klikkauksella. Työajalle duunipostit ja kalenteri, vapaa-ajalla MP3-soitin ja yksityiset sähköpostit.

Puhelimen softa (v.100.07.76, 08-06-2008) tuntuu jo tässä vaiheessa nopealta ja vakaalta. Muistiongelmia ei ole ollut, vaikka monet softat (Jaiku, Nokia Maps, MP3-soitin, ruutukaappari ja web-selain) ovat samanaikaisesti ajossa.

Nokian tähän asti onnistunein E-sarjalainen E51 saa kovan haastajan. Jos nyt saisin valita, ottaisin empimättä E71:n.

Nokia E71 -arvioita muualla:

Tunnisteet: ,

Kommentit: 4

Anonymous Teemu kirjoitti:

Näppärän oloinen puhelin! Pitänee itsekin tämä hommata testiin :)

maanantai, 30 kesäkuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Se fokusoi erillisestä näppäimestä, jka on kuulemma t-näppäin.

maanantai, 30 kesäkuu, 2008  
Anonymous KariM kirjoitti:

3 noottia:

1)
gsm-tilassa 10.5h puheaikaa, 3g-tilassa 4.5 -- edelleen hämmästyttävä ero.

2)
luuri on s60 3.1, eli sama kuin e51.
softan pitääkin olla jo aika stabiili, kun 3.1 on jo 3 vuotta vanhaa tavaraa (vai vaadinko liikaa?)

3)
testasit tero nopeutta sen ollessa e51:n luokka -> kalenteri kestää ainakin 1000 merkintää hidastumatta huomattavasti; sen pitäisi suurimmalle osalle riittää

vielä kun saisi syncml-palveluihin mahdollisuuden jättää vaikka vuotta vanhemmat merkinnät pois luurista hävittämättä niitä (palvelimella ne saisivat säilyä arkistona vaikka "ikuisesti")

maanantai, 30 kesäkuu, 2008  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Kyllä tuossa on autofocus joka toimii T-näppäimestä.

tiistai, 01 heinäkuu, 2008  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle