[ Siirry blogin etusivulle ]

keskiviikko, toukokuu 14, 2008

Yle.mobi ja netti-TV

Yleisradio on äskettäin avannut mobiilisivuston yle.mobi, jossa on tässä vaiheessa tarjolla joitain uutisia, uutisvideoita ja linkkejä. Tänään saapunut kutsu kertoo, että Yle Areena kännyköille esitellään yhteistyössä Nokian kanssa toukokuun lopussa.

Näyttää siltä, että Areenasta tuttu on demand -jakelu yleistyy myös mobiilissa. Yle ei ole onnistunut pääsemään sopuun tekijänoikeusasioissa broadcast-jakelusta, joten se ei ole mukana DVB-H-tekniikan kännykkä-TV:ssä vieläkään.

Lopullisesti Yle ei ole luopunut toivosta. Uusien palveluiden päällikkö Jari Lahti kertoi taannoin, että tässä haetaan ulkoista kumppania ottamaan osa riskistä ja neuvottelemaan sopimusasioita.

Usko DVB-H-jakeluun hupenee monilta, kun samanaikaisesti 3G-verkoissa kaista levenee ja kiinteähintaiset datapaketit yleistyvät. 3G-verkkojen kapasiteetti tuntuu jo riittävän siihen, että uutiset tmv. katsotan kerran tai pari päivässä. Jatkuvaan massajakeluun ei kaista riittäisi, mutta sellaiselle ei ole ollut kysyntääkään.

Periaatteessa broadcast- ja on demand -palvelut eivät ole toisiaan korvaavia, mutta molempiin ei välttämättä riitä yhtäaikaisesti resursseja vasta kehittyvässä mobiilimediassa. Kansainvälisesti tosiaikaisen kännykkä-TV:n ongelma on usseiden kilpailevien standardien sekamelska. Nokia ei ole onnistunut ajamaan DVB-H:ta läpi maailmanlaajuisesti.

Parin viikonb päästä kuullaan Nokiasta ja Ylestä kiinnostavia näkemyksiä siitä, miten TV- ja videotarjonta mobiililaitteissa kehittyvät.

Tunnisteet: , ,

Kommentit: 3

Anonymous Antti kirjoitti:

DVB-H tulisi ja olisi jo monen käytettävissä jos Teosto ja kumppanit eivät olisi niin ahneita.

15 toukokuu, 2008 16:04  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Ymmärtääkseni Yle on päässyt DVB-H-asiassa sopuun Teoston kanssa.

Neuvottelut sen sijaan jumiutuivat Kopioston kanssa.

Tämä kertoo siitä, että kiistat tekijä- ja tuottajaryhmien kanssa ovat monitahoiset.

25 toukokuu, 2008 04:56  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Videotarjonta on tosiaan hyvin niukka, toivottavasti laajenee. Sen sijaan podcasteja on tarjolla runsain mitoin ja helpolla käyttöliittymällä. Ehkäpä peräti kaikki. Aiemmin on liikkeellä ollessa ollut kovin hankala hakea radio-ohjelmia ylen sivuilta kun palvelu on tarjonnut sikinsokin kännnykän ymmärtämiä formaatteja (kuten mp3) ja selainikkunaan upotettuja radiosoitinversioita joista ei ohjelmaa ole minun mobiililaitteella saanut ladattua.

28 toukokuu, 2008 13:08  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle