[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, toukokuu 11, 2008

WLAN-VoIPista tulee totta

Lokakuussa 2005 olin Nokian vieraana tiedotustilaisuudessa Lontoossa, jossa julkistettiin Eseries-mallisto ensimmäisen kerran (ks. uutinen). Siellä kerrottiin myös yhteistyöstä IP-puheluiden tuomiseksi kännykkään muun muassa Ciscon kanssa. Jo Lontoossa oli tarjolla myös demo, jossa SIP-clientin avulla soitettiin IP-puheluita Nokia E70:llä.

Siitä on jo kaksikolme ja puoli vuotta. Nyt WLAN-VoIP tai VoWLAN (Voice over WLAN) alkaa viimein toteutua asiakkaiden ympäristöissä. Ciscosta kerrottiin, että VoWLAN-ratkaisua on toimitettu Suomessakin reiluun 10 organisaatioon ja maailmanlaajuisesti yli 100 asiakaalle.

Yhteensopivuuden rakentaminen on kestänyt Ciscolta ja Nokialta odotettua pidempään. Nyt uusimmat E-sarjan mallit tukevat Ciscon omaa CCX-protokollaa, jota tarvitaan WLAN-verkoissa.

Kyse ei siis ole enää vain hypestä, vaan yritykset ovat oikeasti keskittämässä viestintäänsä. Tavoite on, että ihmiset saa kiinni yhdestä numerosta, päätelaitteitakin on vain yksi (niillä, jotkaa eivät tarvitse pöytäpuhelinta) ja talon sisällä soitetuista puheluista ei haluta maksaa sikahintaa.

Esimerkiksi Fujitsu Services -yhtiöstä on arvioitu, että 80 prosenttia yritysten kännykkäpuheluista soitetaan organisaation sisällä. Työntekijä on todennäköisesti firman WLAN-verkon piirissä. Miksi näistä puheluista maksetaan ulkomanpuhelumaksuja? Sitä kysymystä pohditaan yrityksissä.

Yksi kiinnostava tapaus on Maastrichtin kaupunki Hollannissa, joka luopui GSM-puhelimista ja hommasi osalle väestään vain WLAN-puhelimet. Sen kerrottiin käyttävän 850 kännykkää toimitloissaan vain WLAN-verkossa.

Monessa firmassa halutaan eroon siitäkin, että ihmisillä on pöytä- ja kännykkänumerot. Useimmat soittavat kuitenkin kännykkään, kun sen ajatellaan olevan aina mukana. Jotkut firmat taas haluavat antaa julkisesti vain yritysnumeron, josta puhelu menee haluttuun paikkaan – ja lomalla ei ehkä minnekään.

Tunnisteet: , , , ,

Kommentit: 3

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Lokakuusta 2005 on kaksi ja puoli vuotta.

12 toukokuu, 2008 09:09  
Anonymous Lasse kirjoitti:

Tätä wlan-voip hypeä on jatkunut jo vuosia. En jaksa edelleenkään uskoa. Käytännössä edessä on isot investoinnit ja harvassa tilanteessa siitä mitään konkreettista etua saavutetaan. Ainoana päätelaitteena mobiili toimii oikein hvyin suurimmalla osalla työntekijöistä, ohessa voidaan käyttää esim. softapuhelinta pc:ssä. Myös matkapuhelimet saadaan vaihdepalveluun. Ja minuuttihinnat saadaan kilpailuttamalla sisä- ja ulkopuheluille järkeviksi. Eikä tarvitse nähdä vaivaa WLAN-verkon ja mobiilin yhteistoiminnan kanssa.

Esim. seuraavasta diplomityöesitelmästä voi tutkia laskelmia:
Yritysten puhejärjestelmien kustannusanalyysi
Kaksi esimerkkitapausta, ensimmäisessä VoWLAN-järjestelmän takaisinmaksuaika 45kk ja toisessa 146kk.

12 toukokuu, 2008 15:19  
Blogger Olli Orkoneva kirjoitti:

Jos tuosta tulee enemmän villoja kuin porua, niin siinä olisi vihdoin syy vaihtaa kapula uudempaan.

Ehdin jo olla aika tyytyväinen E60-kännykkääni, kun kotona lankapuhelut, kännypuhelut ja VoipBuster-ulkomaanpuhelut kulkivat samasta kapulasta Wlanin kautta. Sitten vaihtui modeemi, ja kaikki onkin ollut enemmän tai vähemmän sekaisin: tekniikka ei ole kovin kypsää. Jos tuohon tulee jotain tolkkua, se otetaan tyytyväisyydellä vastaan.

Tarkoittaako uusimmat E-sarjalaiset uusimpia, siis E-sarjalaisia, vai E-sarjalaisista niitä uusimpia?

13 toukokuu, 2008 12:34  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle