[ Siirry blogin etusivulle ]

keskiviikko, toukokuu 28, 2008

TeliaSoneran iPhone-ennakko

Apple iPhone -vouhotus on käynyt taas kuumana Suomessa, kun TeliaSonera tiedotti neuvotelleensa laitteen tuomisesta saataville Pohjoismaissa ja Baltiassa.

Julkistus oli sikäli erikoinen, ettei TeliSonera kertonut milloin iPhone tulee saataville, mikä versio siitä tuodaan – nykyinen vai oletettu tuleva 3G-malli – ja mikä on hintataso. Oikeastaan mitään ei siis kerrottu.

Mikä on tällaisen julkistuksen pointti? Tietenkin tarkoitus on viestiä Apple-faneille, että kohta sitä saa, vain meiltä, ei kannata vaihtaa kilpailijaan.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan TeliaSoneralla olisi jonkinlainen yksinoikeudellinen sopimus Applen kanssa. Soitin eilen TeliaSoneraan, eikä tätä haluttu kiistää tai vahvistaa.

Toistaiseksi värikkäin uutisointi oli Kauppalehdellä, joka kertoi viestintäministeri Lindénin pysäyttävän iPhonet maan rajalle. Paljon klikkauksia saaneen otsikon taustalla oli vanha tunnettu fakta, ettei 2G-iPhonen kytkykauppa onnistu Suomessa.

Toistaiseksi iPhone-klikkauskisaa johtaa kuitenkin Tietokone.fi:n uutiskommentin otsikko. Tietokone-lehden Mac-avustaja Teemu Masalin on spekuloinut, mahtaako moni vaihtaa TeliaSoneran liittymään iPhonen toivossa.

Kaiken kaikkiaan iPhone-uutiset näyttävät saavan Suomessa enemmän mediatilaa kuin Nokian tiedotteet. Se on aika jännää maassa, jossa Nokian kännyköiden osuudeksi on arvioitu 86 prosenttia syksyllä 2007.

Tunnisteet:

Kommentit: 8

Anonymous Lasse kirjoitti:

Samanlaisia julkaisuaja on muillakin operaattoreilla ollut maailmalla, operaattori varmaan haluaisi kertoa enemmänkin, mutta apple ei anna lupaa ennenkuin itse julkaisevat uuden mallin (vanhaahan ei edes valmisteta enää). Ymmärrettävsti operaattori kuitenkin haluaa tiedottaa että "saavat" omaan valikoimaansa kyseisen puhelimen.

28 toukokuu, 2008 22:11  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

"Kaiken kaikkiaan iPhone-uutiset näyttävät saavan Suomessa enemmän mediatilaa kuin Nokian tiedotteet. Se on aika jännää maassa, jossa Nokian kännyköiden osuudeksi on arvioitu 86 prosenttia syksyllä 2007."

Miksi on jännää, että iPhonesta kirjoitetaan enemmän kuin Nokian tuoteuutuuksista, vaikka jälkimmäisen markkinaosuus on lähes 90%?

Mielestäni päin vastoin on varsin erikoista että Nokian tiedotteet saavat yleensä paljonkin mediatilaa, kun niissä ei kovinkaan usein ole mitään uutista.

Laitepuolella Nokia ei ole esitellyt kovinkaan montaa uraauurtavaa tai edellisistä merkittävästi poikkeavaa härveliä viime aikoina.

Jos mediatilaa jaettaisiin (vain) markkinaosuuden perusteella, täällä ei kirjoitettaisi mistään muusta kuin Nokian halpismalleista ja Windowsista.

29 toukokuu, 2008 13:18  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Eiköhän toinen tavoite julkaisulla ole saada edes jotkut odottamaan iPhonen oston kanssa virallista julkaisua. Auki hakkeroituja iPhoneja tuntuu olevan markkinoilla todella paljon.

29 toukokuu, 2008 14:04  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Parin viikon kuluessa olemme varmasti viisaampia mutta jostain syystä Apple ei ole aiheen tiimoilta julkistanut mitään mutta todella moni operaattori on kertonut iPhone-diilistään.

Miksi iPhonen saaminen muihin maihin oli aluksi niin kovin vaikeaa ja nyt helpottui olennaisesti? Olisiko Apple muuttamassa strategiaansa ja operaattorisidonnaisuus olisi hiljalleen katoamassa? Kenties Apple ei vain laita puhelinta kovin julkiseen kanavajakeluun vaan myy suoraan sopimuksen tehneille operaattoreille. Itse puhelin saattaisi olla lukitsematon.

29 toukokuu, 2008 21:19  
Anonymous SS kirjoitti:

>vaan myy suoraan sopimuksen
>tehneille operaattoreille. Itse
>puhelin saattaisi olla lukitsematon.

Se tarkoittaisi että Apple olisi muuttanu ansainta logiikkaansa rankasti.

Ja jos operaattorit perinteisesti myyvät muitakin luureja kytkynä (ja usein lukittuna), niin tuntisi oudolta että tässä tilanteessa jättäisivät sen mahdollisuuden käyttämättä.

29 toukokuu, 2008 22:41  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Jokatapauksessa jotain on selkeästi muuttunut kun aikaisemmasta vaikeasta neuvottelutilanteesta ja teknisistä haasteista (VoiceMail) on siirrytty siihen että sopimuksia on neuvoteltu todella monen operaattorin kanssa.

Pelkkä 3G ei tätä selitä ja vaikea uskoa että Apple olisi palkannut vain paremmat lakimiehet ;-) On tietty mahdollista että 2G-mallin menestys UK/FR/DE-akselilla on ollut niin huono, että ovat katsoneet maailmanlaajuisesti 3G-mallin olevan ainoa tie.

30 toukokuu, 2008 08:50  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Toki tilaa saadaan, kun jenkit/britit/muut hehkuttavat.

Mutta ei pidä aliarvioida tuon suhteellista menekkiä myöskään Suomessa.

Vaikkei iPod täysin pyyhkinyt mp3-soittimien markkinoita Suomessa, otti se ihan kunnon siivun markkinoista.

Samoin tullee tekemään ajan kanssa iPhone, jos hinta on jotakuinkin siedettävä.

Itselläkin on useita kymmeniä kavereita, jotka vannovat vaihtavansa 3G iPhoneen, heti kun sitä saa (ilman kytkyä, järkihintaan).

Aika näyttää :)

30 toukokuu, 2008 20:10  
Blogger mikkis kirjoitti:

ei sitä koskaan tule saamaan ilman kytkyä kun on jenkkien touhut kyseessä. Eipä kyl oikeestaan kiinnostakaan.

31 toukokuu, 2008 18:48  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle