[ Siirry blogin etusivulle ]

lauantai, toukokuu 24, 2008

N-Gage-pelien IMEI-lukkokohu

Viikon N-Gage-kohu lyhyesti: All About N-Gage kertoi keskiviikkona, että Nokian N-Gage-pelien aktivointi on sidottu laitteen yksilölliseen IMEI-koodiin. Tästä aiheutui keskustelupalstoilla jupinaa etenkin niiden keskuudessa, jotka vaihtavat usein uuteen älypuhelimeen.

Pari päivää sitten ihmeteltiin, että onko fiksua kusta parhaimpien asiakkaiden nilkoille. Perjantaina nettijulkaisu sai vastauksen Nokialta ja kertoi uudessa jutussaan, että Nokian mukaan pelien siirtämiseen keksitään jokin tapa ilman, että kopiosuojauksesta tingitään.

Tilanne ei yllätä. En ole juuri koskaan ostanut S60- tai Windows Mobile -softaa IMEI-lukitusten takia, koska laitteeni vaihtuvat usein. Elokuussa 2006 listasin pari muutakin syytä, miksi kännykkäsoftan ostaminen ei houkuttele. Suurin osa noista pätee yhä, eli kehitystä ei ole pahemmin tapahtunut. Halpoja 2–5 € arvoisia pelejä olen välillä ostanut, koska ne ovat joka tapauksessa kertakäyttökamaa.

Jonkin verran softaa kuitenkin ostetaan, kuten Nokia Software Marketia pyörittävästä Symmetriasta kerrottiin minulle vuosi sitten. Voisivatko myyntimäärät olla aivan toiset, jos kuluttaja saisi parempaa palvelua? Hyvin todennäköisesti.

IMEI-koodilukituksen suhteen hyväksyttävä ratkaisu olisi minusta sellainen, että kaupan tai softavalmistajan verkkopalveluun voisi tallentaa ja tarvittaesssa vaihtaa laitteensa IMEI-koodin. Kauppias ja valmistaja voisivat sitten harkintansa mukaan sallia esimerkiksi 1–5 yhtäaikaisen koodin.

Tunnisteet: , , , ,

Kommentit: 8

Anonymous Davis kirjoitti:

Liian vaikeaa on tosiaan ja monesti hinnat monesti yläkanttiin, joku 30 euroa jostain suht yksinkertaisesta mobiilisoftasta on aivan liikaa. Puhelinkin kun on vanhempaa mallia, niin eipä ole tullut yhtään softaa ostettua. Sinällään olisin kyllä valmis maksamaankin ohjelmista, esim jostain mese-clientistä tjms, kunhan ostaminen/asennus/puhelimen vaihtumisen huomiointi olisi fiksumpaa.

Mielestäni on mielenkiintoista nähdä, että miten Applen softamyynnin kanssa käy, nyt kun iPhone avautuu (osittain ainakin) kolmansien osapuolien ohjelmille. Käyttäjien on pakko käyttää iTunesia synkronointiin, jolloin softakauppa on kirjaimellisesti vain yhden klikkauksen päässä kaikilla käyttäjillä. Luulisi ohjelmien asentumisen puhelimeen tapahtuvan automaattisesti synkronoinnin yhteydessä softan ostamisen jälkeen, joten paljoa suoraviivaisemmaksi tuota ei voine tehdä käyttäjälle. Toki jos softien hinnat tulee olemaan tuollakin yläkanttiin, niin tuskimpa menestystä tulee.

24 toukokuu, 2008 15:38  
Blogger ViTz kirjoitti:

en ymmärrä miksei pelejä voisi lukita vain käyttäjäkohtaiseksi, jolloinka peli ostetaan n-gage-accountille, jolloin sitä voisi pelata millä laitteella tahansa jossa vain n-gageen pystyisi kirjautumaan. Valven Steam-pelikauppa on varsin onnistunut tässä, itse ainakin olen varsin tyytyväinen steamin systeemiin, pelit pysyvät päivitettyinä, ei huolta cd-keyistä/levyistä jne...

24 toukokuu, 2008 16:03  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

sen IMEIn pystyy vaihtaa helposti..

24 toukokuu, 2008 21:07  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Pelien hinnat 7 tai 10 e, ei kovin paljon mainittuja kertakäyttöpelejä enempää.

Ilmaiseksikin niitä saa Fifa-kampanjassa: http://play.n-gage.com/

25 toukokuu, 2008 16:01  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Anonyymi: Jos pelit ovat sellaisia, että ne halutaan seuraavaan laitteeseen, IMEI-lukitus on ongelma.

En ymmärrä siis kommenttisi pointtia aivan.

25 toukokuu, 2008 23:32  
Anonymous Rasmus kirjoitti:

Kyllä tuon suojauksen voi toteuttaa fiksusti niin ettei siitä ole onglelmaa käyttäjille. Esimerkiksi Wayfinder toimii tässä minusta loistavasti, joka kerta kun puhelinta vaihtaa pitää softa "aktivoida" koodilla ja edellinen asennus lopettaa toimintansa. Käytän sitä todella paljon, sillä minulla on wayfinderin palvelimella kaikkia tärkeät kohteet tallessa, ja puhelinta vaihdan useammin kuin kenkiä..

27 toukokuu, 2008 17:15  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

>edellinen asennus lopettaa
>toimintansa.

Henkilökohtaisissa online palveluissa helpompi toteuttaa, mutta jos sovelluksen pitää toimia offline niin toki heti ovat näppärät kräkkerit keksimässä kiertokonsteja.

27 toukokuu, 2008 17:21  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Vaihdoin S60-puhelimesta toiseen hiljattain. Kaikki kolme edelliseen ostamaani hyötysovellusta (kalenteri, email, mese) sai siirrettyä uuteen. Ylimääräistä vaivaa tästä kieltämättä oli, kun siirtoon ei ole mitään yhtenäistä tapaa.

Hyvien sovellusten löytäminen ja ostaminen pitäisi kyllä ensimmäisenä tehdä käyttäjäystävällisemmäksi.

27 toukokuu, 2008 17:48  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle