[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, maaliskuu 09, 2008

Exchange-tuki ja muuta kivaa iPhoneen

(Päivitetty 10.3.2008 klo 00:34. Applen julkistuksesta olikin webcast-video. Kiitos vinkistä ja linkistä Petri P.)

Apple ja Microsoft ovat kertoneet siis odotusten mukaisesti Exchangen mobiilitoimintojen tuen tuomisesta iPhoneen. Apple on lisensoinut Microsoftin Activesync-protokollan, kuten aiemmin muun muassa Motorola, Nokia, Palm, RIM (Blackberry) ja Sony Ericsson.

Applen julkistuksesta on webcast-video Applen sivuilla (demot alkavat noin 10 minuutin kohdalta), jossa Steve Jobs kollegoineen esittelee uudistuksia iPhonen softaan.

Näyttää siltä, että toteutus on jokseenkin samanlainen kuin Nokian Mail for Exchangessä tai Sony Ericssonin UIQ-alustan Activesync-ohjelmassa. Tuleeko iPhonesta nyt yrityskännykkä? Ainakin siitä tulee monelle ammattikäyttäjälle houkutteleva laite.

Microsoftin kannalta kiinnostavaa on se, että entistä enemmän Windows Mobilen etuja valuu muidenkin alustojen käyttöön. Microsoftin toimisto-, palvelin- ja web-ohjelmistojen yksiköt eivät voi odotella, että Windows Mobilen markkinaosuus olisi korkeampi. Siksi Exchange-tuki, Live Messenger ja MS Office -sovellukset ovat kohta melkein yhtä kattavasti muilla alustoilla.

Työryhmäohjelmistoissa tilanne on myös kiinnostava. Exchange-tuki on kohta aika kattavasti kaikilla mobiilialustoilla, ja IBM tuntuu olevan jäljessä Lotus Dominon kanssa. Dominolle on tarjolla Blackberry- ja Windows Mobile -tuki, ja iPhone-tuki on luvattu, mutta Symbian-ratkaisuissa IBM näyttää luottavan kumppaneidensa toteutuksiin. Jää nähtäväksi, riittääkö se.

Entä miten käy erillisten mobiilisähköpostin tarjoajien, kuten Smartner Seven ja Intellisync Mobile Suite? Ne tarjoavat monipuolisemmat toiminnot kuin pelkän synkronoinnin, mutta toisaalta erillinen asennettava ohjelma tuo lisää hallittavaa laitteeseen. Itse olen kokenut windows Mobilessa integroidun Activesync-tuen ja S60:ssä Mail for Exchangen helpommaksi ja nopeammaksi käyttää.
* * *
Applen tiedote kertoo lisäksi, että kehittäjät voivat jatkossa julkaista sovelluksiaan iPhonelle ja pitää 70 prosenttia tuotoista.

30 prosentin provikka tuntuu äkkiseltään isolta osuudelta käyttöjärjestelmän valmistajalle, mutta Apple antaa siihen mukaan myös markkinointia ja näkyvyyttä. On kiinnostavaa seurata, miten softatarjontaa syntyy, ja kuinka suuri osa kehittäjistä taipuu viralliseen yhteistyöhön Applen kanssa.

Tunnisteet: ,

Kommentit: 6

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Tämä Ompun "älypuhelin"-alusta pystyy ajamaan yhtä sovellusta kerrallaan joka ei voi pyöriä edes taustalla. Kyllähän tämä vetää sovelluskehittäjiä kuin hunaja kärpäsiä.

http://gizmodo.com/365327/iphone-sdk-limitation-only-one-user+made-app-running-concurrently-no-background-processes
http://www.cdrinfo.com/Sections/News/Details.aspx?NewsId=22722

10 maaliskuu, 2008 14:29  
Blogger Jussi kirjoitti:

"Tämä Ompun "älypuhelin"-alusta pystyy ajamaan yhtä sovellusta kerrallaan joka ei voi pyöriä edes taustalla."

Kun iPhone julkistettiin, blogistania oli täynnä kommentteja, jossa haukuttiin iPhonea sen anti-avoimuuden johdosta. Nokia ryntäsi iPhone markkinointia vastaan tekemällä mainoksia, jossa hehkutettiin s60 - alustan avoimuutta. Eritoten blogistaniassa arvosteltiin sitä, että iPhonea kutsutaan älypuhelimeksi ja älypuhelimen määritelmänä pidettiin sitä, että puhelimelle pitää pystyä ohjelmoimaan natiivisti.

No miten kävikään, iPhone avattiin ja sille voidaan nyt ohjelmoida natiivisti. Mutta ei, tämä ei näemmä tee iPhonesta vieläkään älypuhelinta, vaan korkeintaan "älypuhelimen", koska kolmannen puolen tekemiä softia "ei voi ajaa kuin yhtä kerrallaan. "

Apple sentään kertoo tuon avoimesti. Nokialaisessahan kun pistää kaksi softaa yhtä aikaa päälle, toinen pyytäen ja yllättäen automaagisesti suljetaan. Kätevää.

Ja mitä itse tuohon softanvääntöön tulee, se ei voi olla yhtä huonolla tolalla kuin symbian-ohjelmointi. Sitä huonommiksi ja sekavammiksi ei voi työkalut ja ohjelmointiparadigmat enää mennä.

Mä vähän veikkaan, että vuoden loppuun mennessä iPhonelle on olemassa lukuisia järkeviä kolmannen puolen sovelluksia, joista ihmiset ovat valmiita jotain maksamaankin. Samaa ei voi sanoa s60-virityksistä.

10 maaliskuu, 2008 16:25  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Ei tuo 30% "indie-developer" näkökulmasta niin paha ole, kun tuossa webcastissa Jobs sanoi että DRM (try before buy), luottokorttilaskutus ja rahojen tilitys kuuluvat tuohon 30% osuuteen. Tuossahan tulee myös ohjelmien automaattinen päivitys samassa pakettissa, sekä tuo asennuspakettien hosting tuolla applen järjestelmässä.

Freeware ohjelmien levitys / hosting on ilmaista.

Busineksen kannalta tuo voi olla mielenkiintoinen koska tuon appstoren avulla "tavoittaa" kaikki iphone käyttäjät.

10 maaliskuu, 2008 16:29  
Blogger Juha kirjoitti:

Ei tuo 30% tosiaan kuullosta ihan mahdottomalta tarjottuihin palveluihin nähden. Omien muistikuvien mukaan mobiilisoftakauppa Handango nosti juuri äskettäin hintaansa 40%:sta 50%:in liikevaihdosta!!

=)juha

10 maaliskuu, 2008 18:30  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Varmaan tuossa iphone kehittäjä-kentässä tapahtuu sama ilmiö kuin Mac Os "shareware" liiketoiminnassa, käsittääkseni tuo shareware elättää aika monia kehittäjiä helpommin kuin shareware Windows (tai varsinkin Symbian shareware puolella) maailmassa.
Täällä on WWDC-konferenssissa ollut esitelmä aiheesta :) http://wilshipley.com/blog/WWDC_Student_Talk.pdf
( Ehkä tuossa on vähän Apple fanitusta :)

Mutta tärkeintä on varmaan se, että tuo pakottaa myös Symbianin (eli Nokian :) parantamaan ohjelmoitityökaluja.

10 maaliskuu, 2008 20:05  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Korporaatiopuhelimelle on tärkeää, että puhelimeen tallentuneet viestit (erit. sähköostit) ovat salattuja.

Milloin tämä toiminto tulee iPhoneen?

11 maaliskuu, 2008 09:01  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle