[ Siirry blogin etusivulle ]

tiistai, joulukuu 04, 2007

Qualcomm ja 300M GPS-kännykkäpiiriä

Euroopasta käsin näyttää siltä, että maailman suurin GPS-kännyköiden valmistaja on Nokia, joka käyttää ymmärtääkseni Texas Instrumentsin GPS-piiriä. Nokian rakas vihamies Qualcomm yrittää näemmä puskea medialle aivan toisenlaista viestiä kehumalla toimittaneensa 300 miljoonaa GPS-vastaanotinta.

Kyse on ymmärtääkseni piiristä, jonka USA:n nykyinen E-911-lainsäädäntö edellyttää hätäpuheluita soittaessa. FCC:n sivuilta löytämästäni kuvauksesta (PDF) päättelin, että kyse on jonkinlaisesta A-GPS-toteutuksesta, eli kännykkä ottaa vastaan GPS-signaalit, jotka sitten lähetetään operaattorille sijainnin laskemiseksi.

Ilmeisesti läheskään kaikissa Qualcommin piirejä käyttävissä CDMA-kännyköissä ei kuitenkaan ole GPS-vastaanotinta aktiivisena, sillä mitkään analyytikkofirmojen arviot eivät tue noin isoa GPS-laitekantaa. Esimerkiksi iSuppli arvioi tänä vuonna toimitettavan 160M GPS-kännykkäpiiriä.

Vaan miten on, pystyvätkö amerikkalaiset operaattorit käyttämään tätä E911:stä varten Qualcommin piirisarjalle laitettua GPS:ää myös navigointi- ja paikannuspalveluihin? Vastaavanlainen säännöstö on tulossa EU-direktiivinä. Jokohan kohta GPS alkaa olla kaikissa luureissa, ja kaikki ovat paikannettavissa aina vain.

Tunnisteet: