[ Siirry blogin etusivulle ]

keskiviikko, joulukuu 05, 2007

Älypuhelin toimittajan työssä

Kollegani kirjoitti lokakuussa siitä, miten heikolta vaikutti Nokian ja Reutersin pilotti kännykän tekemiseksi toimittajien työvälineeksi. Olen samaa mieltä siitä, että se Nokian Bluetooth-näppäimistö on hutera ja henkii heittoa laatua.

Vaan koen silti, että älypuhelin tarjoaa aika paljon etuja tässä ammatissa. Ennen kuin menen omiin työkaluihini, tekee mieli kysyä: miten on muissa ammateissa? Miten älypuhelin muuttaa työtapoja?

Web-uutistoimitajan työpäivässä kalenteri ja sähköposti ovat triviaaleja juttuja. Työpaikallani on käytössä Intellisync Mobile Suite, joka on raskas ja kankea, mutta toimii yleensä. Eniten ärsyttää se, etteivät sähköpostit näy puhelimen Viestit-kansiossa (Messaging).

Ensi vuonna Nokia kuulemma parantaa sovelluksen integrointia uuden S60-version myötä.

Puhelut ovat tietysti tärkeä sovellus. Ulkomailla kaipaisin vielä IP-puheluita WLAN-verkoissa ja firman yhteystietohakujen tuomista S60:een.

Puheluita helpottaa automatisoitu yhteystietojen haku, jossa suosikkini on PomoPalvelu. Tavallisen nimi- ja numerohaun lisäksi PP hakee oletusarvoisesti myös vieraista numeroista soittavien tiedot, jos ne eivät ole salaisia.

Usein haastattelutitilanne syntyy yllättäen, ja puheluiden tallentaminen on kätevää. S60 3rd Ed. FP1:stä lähtien tunnin haastattelun on voinut tallentaa ilman lisäohjelmia.

Tyypillinen tilanne on se, että kansanedustaja, ministeri, virkamies tai yritysjohtaja soittaa, kun istun taksissa matkalle keikalle-/lta. Jos haastattelun siirtää, seuraava mahdollisuus on epävarma. Sen sijaan: tallennus päälle, ja puhelut menevät WAV-tieedostoksi muistikortille. Tämä on vielä tehty aika helpoksi S60:ssä ja Windows Mobilessa.

Vaikka tapaaminen olisi suunniteltu, haastattelun tallentaminen kännykällä onnistuu hyvin. Laite vain pöydälle ja mikrofoni nauhoittmaan. Tämä toimii isossakin tilassa, jos laitteen saa lähelle puhujaa tai ääni tulee kaiuttimista.

Minulla on erikseen töitä varten kamera, mutta joskus se unohtuu. Jos kännykässä on kohtuullinen kamera, sillä saa "paremmat kuin ei mitään" -tasoiset kuvat webiin. Mitä parempi kamera on, sitä suurempi apu siitä on. Ja joskus uutiskuvan tarve voi tulla yllättäen.

Uutisia seuraan RSS-feedeistä, esimerkiksi Amppareista. Uutissyötteistä näen tärkeät uutisaiheet, kun en ole toimistolla. Uusimmassa S60-versiossa otsikoiden päivityksen saa vieläpä automatisoitua.

Web-selaimella taas seuraan uutisten lisäksi esimerkiksi uutiskalenteriamme (Google Calendar), johon pääsee käsiksi mistä vain, ja oikeudet voidaan antaa kenelle halutaan. Otimme Googlen kalenterin käyttöön, kun firman Exchange ei ollut riittävän joustava.

Päivitetty 6.12. klo 00:34: Unohtuihan jotain tärkeää, eli olen aiemmin ottanut nettiyhteyden kannettavaan S60-puhelimella, mutta en saa sitä enää toimimaan uuden työkoneen kanssa. Eikä saanut firman ict-tukikaan, joten se jäi siihen.

Saatoin unohtaa jotain muutakin, mutta yllä ovat ainakin päivittäiset työkaluni. Sen verran mitä tunnen ammattikuntaa, arvioisin etteivät useimmat hyödynnä puoliakaan mahdollisuuksista. Monet ovat ennakkoluuloisia, tai ovat saaneet huonoja ensikokemuksia.

Esimerkiksi haastattelupuheluiden tallentaminen mahdollisuus on toimittajan oikeusturvan ja työnteon helpottamisen kannalta todella arvokas ominaisuus, jos sitä vain älyää hyödyntää.

Halusin ottaa näitä esille, koska aika paljon puhutaan vain kalenterista ja sähköpostista. En tiedä missä määrin näitä tutkitaan, ja olisiko palveluiden paketoinnissa bisnesmahdollisuuksia.

Tunnisteet: ,

Kommentit: 9

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Itse kun olen yrittäjä ja sijoitusneuvoja niin käytän luurissani:

-Puhelinta
-Qwerty näppistä
-Kalenteria
-Sähköpostia
-Kameraa
-Tekstiviestejä

Ja tärkeysjärjestys on tämä.

06 joulukuu, 2007 12:13  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Noin kun asiaa ajattelee, tokihan minullakin tekstiviestit ja E70:n (silloin kun toimii) QWERTY-näppäimistö ovat käytössä.

Tuossa yritin vain hakea asioita, jotka liittyvät erityisesti ammattiin, ja joissa juuri S60- tai Windows Mobile -alusta on hyödyksi.

Osa noista toiminnoista vaatii vanhemmissa (kuin S60 3.0 FP1) S60-malleissa erillissoftia.

06 joulukuu, 2007 17:21  
Blogger PA kirjoitti:

Ei kai modeemikäyttö älypuhelinta tarvitse.

06 joulukuu, 2007 21:28  
Blogger Ilkka kirjoitti:

Voiko S60-luureissa hakea yhteystiedoista henkilöitä yrityksen nimellä? Jos alkaa olla yhteystietoja esim. 500 kpl tallessa, olisi hyvä jos yhteystiedot saisi listattua yrityksen mukaan...?

07 joulukuu, 2007 08:53  
Anonymous SS kirjoitti:

S60 Koneissa osoitekirja hakee eleensä etu ja sukunimikentästä, niiden puuttuessa huomioidaan enemmän.
Haku / search ohjelmalla haetaan kaikista kentistä ja huletessa muualtakin.
Kolmanen osapuolen osoitekirjasovelluksissa on hyvinkin erilaisia toteutuksia.

Firmakäyttöön löytyy varsin näppärä osoitekirja sovellus, jonka ajatus on pitää firman ja oma osoitekirja erillään, eli luurin natiivi on henkilökohtaiseen käyttöön ja Corporate Phonebook firman osoitekirjaa varten, timivat yhtäaikaa.

07 joulukuu, 2007 09:08  
Anonymous Markku kirjoitti:

Olen kuljetusyrittäjä ja arvostan älypuhelimissa muistikirjaa. On se s40 malleissakin mutta se ei ole yhtä hyvä kuin s60 malleissa. Kirjaan kaikki tilaukset muistikirjaan jonne lisään tilaajan puhnumeron.Ja arvostan myös qwerty näppistä.Nykyinen puhelin kattaa oikeastaan kaikki tarpeeni tällä hetkellä ja se on E90. Kunnon autoteline ulkopuolisella antennivahvistuksella olisi hyvä juttu...

07 joulukuu, 2007 11:45  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Pari kysymystä puheluiden tallentamisesta:
-miten haastateltava yleensä suhtautuu puhelun tallentamiseen?
-onko edelleen niin, että S60 3rd.ed nauhuri piippaa 15 sekunnin välein puhelun osapuolille muistuttaakseen, että tallennus on päällä? Häiritseekö tämä haastattelua?
-vaatiiko joku laki tuota piippausta tai muuta vastaavaa ilmoitusta puhelun nauhoittamisesta?

07 joulukuu, 2007 12:42  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

"Ulkomailla kaipaisin vielä IP-puheluita WLAN-verkoissa"

Mikä estää?

07 joulukuu, 2007 18:34  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Täällä oli esitetty kiinnostavia kysymyksiä, joihin en ollut huomata vastata. Vastaan nyt, jos joku arkistosta lukee.

Anonyymi kysyi:
-miten haastateltava yleensä suhtautuu puhelun tallentamiseen?

Useimmiten hyvin, koska he ajattelevat, että sanomiset tulevat dokumentoitua tarkemmin.

Kukaan ei ole vielä kieltänyt.

-onko edelleen niin, että S60 3rd.ed nauhuri piippaa 15 sekunnin välein puhelun osapuolille muistuttaakseen, että tallennus on päällä?

Piippaus tulee 5s välein edelleen, esmes Nokia E51:ssa myös.

Joissakin kolmansien osapuolten ohjelmissa piippausta ei ole, joten äänestä pääsee eroon. Yksi tällainen softa on Ultimate Voice Recorder for S60.

Häiritseekö tämä haastattelua?

Ei häiritse. Puhelun äänenlaatu muuten on isompi tekijä. Konferenssipuheluissa on usein paha kaiku.

vaatiiko joku laki tuota piippausta tai muuta vastaavaa ilmoitusta puhelun nauhoittamisesta?

Laki ei vaadi mitään ilmoitusta. Molemmat keskustelijat saavat tallentaa puhelut erikseen ilmoittamattakin.

Kerron tallentamisesta kohteliaisuus- ja eettisistä syistä.

Viestinnän ammattilaisille (pr-ihmiset, tiedottajat, toiset toimittajat) tämä on yleensä itsestäänselvää.

Anonyymi 2 kysyi:
"Ulkomailla kaipaisin vielä IP-puheluita WLAN-verkoissa"

Mikä estää?

Järkevästi toimiakseen se vaatii firman it:n tuen. En ole talossa niissä hommissa.

29 kesäkuu, 2008 15:52  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle