[ Siirry blogin etusivulle ]

lauantai, joulukuu 01, 2007

Jalankulkijalle omat karttansa

Kuluneen viikon kiinnostavin tiedotustilaisuuteni oli What-A-Mapin lanseeraus, jossa esiteltiin jalankulkijan karttapalvelua esimerkiksi huvipuistoille, kauppakeskuksille ja muille vastaaville paikoille, joissa on hankalaa ja tärkeää löytää perille.

Tässä vaiheessa karttoja on tarjolla aika vähän, joten on vaikea sanoa, miten hyödyllinen tästä tulee. Bisnesmalliakaan ei kovin tarkkaan paljastettu. Idea on siis se, että fyysisten opastetaulujen ja paperisten karttojen sijaan kuluttaja saakin (tai tilaa itse) SMS-viestillä tapahtumapaikan aktiivisen karttansa kännykkäänsä. Kirjoitin palvelusta uutisen, enkä toista samoja asioita tässä.

Toteutustapa on kiinnostava. Jokainen kartta on oma Java-sovelluksensa. Eli Itäkeskus saa oman sovelluksensa. Samoiten saisi vaikka Iso Omena, jos se lähtisi mukaan.

Karttoja voi zoomata, ehkä. En saanut aivan selkoa siihen, milloin zoom toimii. Esimerkiksi Otaniemen kartassa ja QVGA-laitteella zoom toimii */#-näppäimillä samaan tapaan kuin Nokia Mapsissa.

Opastetauluilla isoissa tiloissa on kaksi tehtävää. Ne kertovat, missä olet, ja mistä palvelut löytyvät. Ensimmäinen on yhtä tärkeä, ja sen toimivuudesta en tässä ole vielä varma.

Ilmeisesti sovellus osaa hyödyntää GPS-sijaintia ulkotiloissa. Kokeilin sovellusta N95:llä, eikä se tosin tuntunut hyödyntävän GPS:ää. Tiedotustilaisuudessa tätä demottiin siten, että oman kartan sijainti näkyi myös suhteessa Google Mapsiin.

Sisätiloissa tuo ei tietenkään toimi. Kenties WLAN-paikannus aikanaan ratkaisee ongelman? Ekahau, Nokia ja monet muut kehittelevät WLAN-tukiasemiin perustuvaa paikannusta.

What-A-Mapilla on myös web-työkalu, jolla tehdä omia karttoja kuvapohjista. Ajatus on, että ottamalla vaikka kuvan opastetaulun kartasta, voisi sopia sinne tapaamispaikat ja muita kiintopisteitä.

Sitä en vain tajunnut, että jos menen vaikka kavereiden kanssa huvipuistoon, kuka ottaa repustaan läppärin ja alkaa rustata karttaa? Kokeilin kuitenkin työkalua. Otin noin 1100 x 1000 pikselin ruutukaappauksen Google Mapsista ja laitoin sinne kiintopisteeksi kotini. Parin minuutin päästä sain jo tilattua oman karttani tekstiviestinä kännykkään. Kokoa tiedostolle tuli noin 1,4 Mt.

Voi olla, että minua luovemmat ihmiset keksivät web-työkalulle käyttöä. Kenties monenlaisista kuvista voi tehdä karttapohjia.

Käyttökohteita kartoille: huvipuistot, kauppakeskukset, messukeskukset, laskettelurinteet, lentokentät ja niin edelleen. Zoomaustasoja on useita. Yksittäisen pisteen kohdalta aukeaa linkki, josta pääsee palvelun sivuille tai soittamaan puhelun. Esimerkkikuva on Otaniemestä.

Tunnisteet: ,