[ Siirry blogin etusivulle ]

lauantai, marraskuu 24, 2007

Uusia karttapalveluita tulee

Monia huolestuttaa se, että Navteqin ja TeleAtlaksen kartojen keskittyminen Nokialle ja TomTomille vähentää karttojen ja navigointipalveluiden tarjontaa. Yhtiöt itse vakuuttavat lisäävänsä tarjontaa ja mahdollisuuksia erilaiisille palveluntarjoajille.

Pari kiinnostavaa karttaprojektia on ilmaatunut. OpenStreetMap-projektissa yritetään rakentaa yhteisöpohjaisesti maksutonta ja avointa karttapalvelua.

Suomessa perustettu Whatamap.com yrittää tarjota kuluttajille maksutonta palvelua, johin ihmiset pääsevät tuottaman omaa sisälöään, ja yritykset taas saavat mainostilaa ja paikan kertoa palveluistaan.

Julkisen sektorin tarjonnasta muistuu mieleen Destian (eli entisen Tieliikelaitoksen) HITS-palvelu S60-kännyköille, jota en ole vielä kokeillut. Se tuo tietoa muun muassa liikenteen sujumisesta, joukkoliikenteestä ja taksitolppien tiedot Helsingin-seudulta.

Selkeästi karttojen päälle ollaan tuomassa paljon muutakin tietoa kuin perinteistä pisteestä toiseen navigointia. On kiinnostava seurata mitä näistä syntyy.

Kommentit: 1

Blogger mkkm kirjoitti:

HITS on ensikokeilun perusteella todella kankea ohjelmisto. Google Mapsin sulava karttascrollaus olisi pitänyt tähänkin tehdä.

Jää myös ihmetyttämään miksi joka käynnistyskerta pitää lähettää tekstiviesti Destialle(?).

Kelikamerat eivät näy itse softassa vaan softa avaa selaimen joka avaa kännykän kuvasofta kuvan näyttöä varten.

Lämpötilalukemia ei näe viemällä kursorin kuvakkeen päälle, ainoastaan kohteen nimen. Lämpötilalukema vaatii erillisen klikkauksen.

Softa ei myöskään näytä kaikissa paikkoissa ääkkösiä, esim Oulunkyla. Mukavasti tällä hetkellä näkyisi olevan 11.8 astetta lämmintä Ogelissa.

Ohjelma lukee osan tiedoista ääneen, hyvinkin kamalalla naisäänellä, jota ei saa pois päältä kokonaan.

01 joulukuu, 2007 22:47  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle