[ Siirry blogin etusivulle ]

sunnuntai, marraskuu 04, 2007

Työntekijät valvontaan GPS-kännyköillä

Uutiset maailmalta kertovat, että Japanissa harkitaan avainvirkamiesten seurantaa GPS-kännyköiden avulla maasssa ilmenneiden virkamiesten lahjontaepäilyjen takia.

Ajatellaanpa, että tulevaisuudessa Suomessakin suuressa osassa kännyköitä on GPS-paikannin. Sisätiloissa paikannus voisi perustua WLAN-verkkoon.

Muitakin sovelluskohteita on. Vanhempia voisi kiinnostaa nähdä, missä lapset ovat. Tai aviopuoliso. Enää ei voisi väittää olevansa työmatkalla Brysselissä ja lentää viikonlopuksi Portugaliin golffaamaan tai Alpeille laskettelemaan.

Oletan, että lainsäädäntö EU:ssa ja USA:ssa estää tällaiset ainakin kuluttajien osalta. Kun kyseessä on yrityksen työntekijä ja työpaikan päätelaite, voi seuranta olla perusteltuakin.

GPS-paikannuksesta voi saada myös tuottavuushyötyjä. Taksit voidaan ohjata lähimmälle asiakkaalle, lähin huoltomies tai myyjä asiakkaan luo ja hälytysajoneuvot heti kohteeseen. Osa näistä on jo käytössäkin.

Mihin te vetäisitte seurannan rajan? Antaisitteko sijaintinne lapsille, vaimolle tai esimiehelle tietoonne? Vain työajalla tai vain vapaa-ajalla?

Tunnisteet:

Kommentit: 7

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Olen melko pitkälle poliisivaltion kannattaja koskapa itselläni ei ole mitään salattavaa sen suhteen missä liikun.
Kännyköiden tietojen avulla saadaan usein rikoksia selvitettyä jo nyt ilman GPS:kin.

Offtopicina:
Lisäksi olen kameravalvonnan lisäämisen kannattaja koska sekin auttaa selkeästi rikosten selvittämisessä ja itselläni ei ole tuossakaan suhteessa mitään peiteltävää.
Olen myös sitä mieltä että käteinen raha pitäisi pääosin poistaa koska anonyymi seteliraha mahdollistaa monenlaisen ammattimaisen rikollisuuden, veronkierron ja helpon pienimuotoisen rahanpesun.
Kaikki rahaliikenne kirpputorikauppaa myöten voitaisiin tehdä sähköisesti esim. kännykällä tapahtuvaksi ja siten rikostapauksissa rahaliikenne olisi selvitettävissä jälkeenpäin logeista oikeusviranomaisten pyynnöstä. Poikkeustilanteita varten olisi mahdollisuus käyttää käteistä tai shekkiä erityisehdoin.

04 marraskuu, 2007 15:11  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Anteeksi metakommentointini, mutta ensimmäisen kommentin jättänyt anonyymi ei voi olla tosissaan, eihän?

Jos hän kuitenkin on tosissaan, niin täytyy kysyä, että käyttääkö hän milloinkaan kirjekuoria, vai lähettääkö hän kaiken etanapostin postikorteilla, sillä eihän hänellä voi olla mitään salattavaa silläkään rintamalla?

04 marraskuu, 2007 15:53  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

"Olen melko pitkälle poliisivaltion kannattaja koskapa itselläni ei ole mitään salattavaa sen suhteen missä liikun."

Ja tuonkin kirjoitit rohkeasti anonyyminä...

Rahan osalta noudatan vanhan tarjoilijan neuvoa: "Vältä meteliä, käytä seteliä." Ei firmojen tarvitse päästä seuraamaan kaikkea rahaliikennettä. Siitä ei seuraa kuin roskapostia.

Paikkatieto pitäisi määritellä profiileittain. Esimerkiksi työnantaja saa tietää työntekijän paikan työaikana, jos se on relevanttia, kuten vaikka huoltomiehelle tai jakeluautolle.

-- LH

04 marraskuu, 2007 16:20  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Minulla ainakin on salattavana yksityisyyteni, vaikken rikollinen olekaan.

En haluaisi siksikään antaa tietojani kovin kattavasti edes luottamieni tuttujen käyttöön, koska aina on tietovuotojen mahdollisuus.

Olisi tosi kätevää tyhjentää esimerkiksi kämppäni, jos kännykkäni kertoo julkisesti minun olevan Barcelonassa. Itse asiassa, Jaikun sijaintiolotiedot ovat jo tältä kannalta riski. Ennustan, että ammattirikolliset oppivat hyödyntämään näitä yhteisö- ja tiedonjakosivustoja netissä.

04 marraskuu, 2007 16:32  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Joissain tapauksissa ehkä vain rautapallo jalassa auttaa varmaan paikannukseen:
http://www.iltalehti.fi/uutiset/200711046803317_uu.shtml

04 marraskuu, 2007 18:15  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Sitten kun tietyt henkilöt ovat varustettu GPS-laitteilla työnsä puolesta ja kun työntekijät kenties ryhtyvät "kietomaan laitteitansa folioon", niin varmaankin tämän jälkeen heitä voidaan alkaa syyttämään tahallisesta seurannan häirinnästä.

04 marraskuu, 2007 19:42  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Joitakin vuosia sitten Ruotuväessä taisi olla otsikko, jonka mukaan kenraalit laitettaisiin GPS-seurantaan. Ideana siis laajentaa räjähde- ja asekuormissa käytettävää autojenseurantaa korkeisiin upseereihin. En tiedä tuliko tuosta koskaan mitään.

04 marraskuu, 2007 21:30  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle