[ Siirry blogin etusivulle ]

perjantai, marraskuu 09, 2007

Kritiikkiä S60-käyttöliittymälle

Luettu teknologiabloggaaja Russell Beattie kirjoittaa näemmä samoista asioista, joista minäkin olen ajoittain rutissut. Hänen mielestään S60 ei ole kehittynyt samassa tahdissa kasvavan määrän toimintoja kanssa, ja ongelma ovat liian monet kuvakkeet, valikot, välilehdet ja muut.

The insane array of nested menus and options has gone beyond the point of being somewhat complex to being totally bewildering... S60 needs a complete revamp and cleanup. The GUI just hasn't scaled with all the new functionality and options available and as a result is a complete mess of settings applications, menus, tabs, drop downs, etc. etc. This has been a problem for a while, but with the amount of functionality now available, it's just gotten completely out of control ...
Minusta S60:n ongelma ei ole se, että toimintoihin pääsee useaa kautta. Minulla ovat tärkeimmät sovellukset aloitusvalikossa (idle-tilassa), mutta ne löytyvät myös päävalikon kautta, ja kamera avautuu omasta näppäimestään.

Ongelma on minusta asetusten jakautuminen moneen eri paikkaan useiden alavalikoiden allle. Esimerkiksi yhteysasetuksia ja nettipuheluasetuksia on monessa eri paikassa.

Lisäksi kuvakkeita on jo aivan liikaa. Laskin joskus, että peruskokoonpanolla taisi tulla 40–50 kuvaketta, ja jos asentaa lisää ohjelmia, laitteen hallinta menee entistä hankalammaksi.

Nokia vilautti esimerkiksi Oulussa teknologiapäivänä uutta S60-ilmettä, niissä näytti olevan lähinnä 3D:tä ja multimediaa, ei vielä ratkaisua kuvake- ja valikkoähkyyn.

Osin ongelma on yhteinen kaikille älypuhelinalustoille. Myös UIQ:ssa ja Windows Mobilessa käyttöliittymä perustuu lähinnä suureen määrään kuvakkeita ja valikoita alavalikoineen tai välilehtineen.

(via All About Symbian)

Tunnisteet:

Kommentit: 27

Anonymous Ilari kirjoitti:

Harvoin olen iPhonea kehunut, mutta tässä sillekin on paikkansa. Yksinkertaistettu GUI, jonka ruutu ei peity kuvakkeilla. Itse kyllästynyt täysin S60:n kuvakkeisiin ja valikkoselailuun. Tämän seurauksena puhelin on palannut enemmän puhelimen rooliin. Toki uutiset sillä voi lukea (joskin senkin tekisi mielummin touchilla, olisi vain mahdollista muuallakin kuin wlanin alueella) ja kalenterin ylläpitää (jonka ylläpitäisi myös touchilla). Muuten sovellukset asetuksineen ovat jääneet taka-alalle.

En sano ettäkö iPhone olisi edelleenkään minun puhelimeni. Siinä vain on moni asia helpompaa. Silti sitä alkaa jo muistella aikaa jolloin puhelin oli puhelin ja PDA oli kaikkeen muuhun (josta taas voi sanoa että olisi touchissa maili ja muokattava kalenteri, mielellään vielä bt, niin jäisi Nokian luuri pöydälle). Ei tosin tunnu enää Nokiakaan mieluisalta.

09 marraskuu, 2007 12:00  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

>Harvoin olen iPhonea kehunut, mutta
>tässä sillekin on paikkansa.
>Yksinkertaistettu GUI, jonka ruutu
>ei peity kuvakkeilla.

Toki hyvä, mutta taitaa siinä olla ruutu täynnä kuvakkeita, ilman kalenteri, inbox ym tietoa. Se että niitä ei ole paljoa johtuu enemmänkin siitä että laitteessa ei ola paljoa ominaisuuksia ja niistäkin osa varsin suppeasti hallittavissa.

Puhelin, iPod, selain, email, kalenteri, kamera ja pari muuta.

Jos murrat koneen ja asennat vähän lisää, niin alkaa kuvakkeita olla useampi sivu, toki ei silloinkaan hullumpi.

09 marraskuu, 2007 12:45  
Blogger PA kirjoitti:

Hienoa, että Beattie pitää meteliä asiasta, niin jotain ehkä joskus tapahtuukin. On tultu pitkä matka siitä, jolloin Nokia 6110 oli oikeasti markkinoiden käytettävin puhelin.

Purnasin itse muutamasta Nokia-spesifistä outoudesta jälleen hiljattain.

09 marraskuu, 2007 14:10  
Blogger Kennu kirjoitti:

Minua ärsyttää käytettävyydessä eniten kaksi asiaa:
- Nokian luurit on täynnä ihmeellisiä ulokkeita, joita vahingossa painamalla joutuu nauhoitustilaan tms.
- Hardware on alimitoitettu Symbianin laitevaatimuksille (muisti + CPU) ja sen takia kaikki tökkii.

On kyllä totta, että S60:n valikkohierarkiatkin on aika tolkuttomia. Muistuttaa vähän Wordia, täynnä kaikkea turhaa tauhkaa jota ei tarvitse käytännössä ikinä.

09 marraskuu, 2007 14:47  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Ette ole pojat winmobilea kokeilleet, tässä näitä kuvakkeita ja valikoita vasta riittää, ja kaikissa on vaihteleva määrä tabeja ja tabeissa voi olla nappeja josta aukeaa lisävalintoja ;) Jotenkin tuntuu että rutina monista kuvakkeista s60:ssä on melko hifistelyä. Tai se on sen merkki että kaikki on aika pitkälle kunnossa jos järkevämpää valittamisen aihetta ei käyttöliittymästä löydy.

09 marraskuu, 2007 16:08  
Anonymous Mike kirjoitti:

Mielestäni moiset rutinat ovat hyvinkin aiheellisia. Kun käyttöliittymä on epäjohdonmukainen ja bloatia, ei sillä saada aikaiseksi järin mukavaa käyttökokemustakaan.

Näiden lisäksi edelleenkin pitäisin suurimpina ongelmina muistin loppumista kesken. Mitä hittoa tekee hyvällä kameralla tai veppiselaimella puhelimessa, jos pienen surffailun tai kuvailun jälkeen softat rupeavat jo sammuilemaan itsekseen?

09 marraskuu, 2007 17:27  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Anonyymille vastaus: On toki kokeiltu Windows Mobilea.

Minulla on nyt käytössä HTC Tytn II, ja kuvakkeiden määrästä huolimatta kaikki tuntuu nopeammin hallittavalta kuin S60:ssä. Johtuuko se "windowsmaisuudesta" vai jostain muusta, sitä en osaa määritellä.

Toki WM-laitteissakin on ollut epäonnistuneita toteutuksia, kun esmes valmistajat ovat rakentaneet omia virityksiään sen päälle.

Ja WM Smartphonesta (aka Standard) en juurikaan pidä liiallisten valikoiden takia.

09 marraskuu, 2007 17:46  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Kennu: Minulla ainakin pahin ansa esmes työkännykässä E70:ssä on se äänitysnappi, johon osun jatkuvasti vahingossa, ja se äänitys vielä lähtee päälle kysymättä käyttäjältä.

09 marraskuu, 2007 17:47  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

jos musti loppuu ja se ärsyttää -> osta n95 8 megan versio ja lopeta valittaminen.

10 marraskuu, 2007 14:28  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

totta on, että s60 puhelimissa on liikaa turhia applikaatioita. itse teen uuden kansion "turhat" jonnekkin kansioon 8esim sovellukset) ja siirrän ne 20 turhaa applikaatiota sinne. typerää, että kansioita ei voi siirtää toiseen kansioon..

10 marraskuu, 2007 14:37  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Elikkä miksi ei puhelimen alusta voisi taipua seuraavasti etenkin kommarin tapaisissa älypuhelimissa:

Kun puhelin olisi puhelin tilassa eli esim. kommari niin on luukut kiinni silloin olisi toiminnassa ja valikoissa vaan puhe txt valikot eli kaikki basic systeemit. Sitten kun avaat puhelimen näppiksen esiin tai avaa kommarin niin näyttöön tulisi linux tai windows ja se toimisi täydellisesti niinkuin olet tottunut käyttämään tietokonetta. Näin ollen jokainen joka osaa käyttää tietokonetta osaisi käyttää myös multimedialuuria.

Samalla ne jotka käyttävät 90% puhelinominaisuuksia niin olisi helppo ja selkeälukuinen ympäristö.

Jos vielä koita selittää eli sekoittaa asiaa niin kun luuri puhelin asennosa niin käyttis esim S40 tai muu basic käyttis ja kun luurin avaa tietokonemoodiin tulisi Vista tms. esille jota jokainen osaa käyttää.

10 marraskuu, 2007 17:11  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

ai että ois kännykässä vista ? vaatii 2 G muistia sen käyttö. ehkä joskus, mutta ei ihan seuraavaksi.

minusta ois typerää, jos kommarin ulkonäyttö ois vaan puheluille. nimenomaan hyvä, että ei aina tartte avata kantta.

10 marraskuu, 2007 18:51  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

"jos musti loppuu ja se ärsyttää -> osta n95 8 megan versio ja lopeta valittaminen."


Joka on ollut myynnissä ehkä n. 42 minuuttia, kun S60-puhelinten vähäinen muisti on ollut ongelmana viimeiset 4.2 vuotta..

Puhelinvertailu.com sanoo että N95:ssä olisi 160Mt muistia ja N95 8G:ssä 8Gt+100Mt, eli onko RAM:in määrää pudotettu flashin kustannuksella vai mistä kysymys?

Nokia on onnistunut pilaamaan aika monta ns. top-line mallia beancountereiden voimin, jotka ovat päättäneet pudottaa valmistuskustannuksia sieltä ja täältä.

10 marraskuu, 2007 23:10  
Blogger Symbiatch kirjoitti:

"Puhelinvertailu.com sanoo että N95:ssä olisi 160Mt muistia ja N95 8G:ssä 8Gt+100Mt, eli onko RAM:in määrää pudotettu flashin kustannuksella vai mistä kysymys?"

Siitä että ovat laittaneet väärää tietoa tuonne. Forum Nokiasta löytyy oikeaa tietoa.

N95:ssä on RAM-muistia 64 megaa, josta >70% on käyttiksen viemänä. Ja se joka käski ostaa 8 gigan version voisi tutustua perusteisiin. Vai ostaisikohan hän PC:nkin 32 megan muistilla ja lisäisi kiintolevyä kun ei saa sovelluksia käyntiin enempää?

Onhan meillä sentään E90 jossa on 128MB RAMmia, mutta eipä se paljoa lämmitä. Ehkä joskus Nokia uskoo että se muutaman sentin lisähinta siitä että kuluttajat saavat edes käytettäviä luureja ei ole iso juttu. Varsinkin kun luuri maksaa päälle 500 euroa.

Mutta näkee nyt miten käy. Tuleehan pian Symbianiin sivutusta, sehän pelastaa kaiken!

11 marraskuu, 2007 12:23  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Symbiatch: mihin perusteisiin pitäisi tutustua? tottakai tarkoitin RAMmia kun siitä on ollut puhe. otas selvää paljonko on rammia n95n 8 giga versioissa vapaana. ei varmaan lopu ihan heti, tosin kuin perus-95ssa, jossa on vapaana vain noin 15 megaa.

en oikein usko, että jos muistin määrä tuplataan niin kyse on senteistä, niin kuin joku väittää.

11 marraskuu, 2007 15:49  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

forum.nokia.com:ista lainattua:

N95-3 NAM:
Memory:
Max User Storage: 157 MB
NAND Memory: 256 MB
SDRAM Memory: 128 MB
~81 MB Free Executable RAM Memory
Memory Card: Micro SD
Max Memory Card Size: 2 GB
Memory Card Feature: Hot Swap
Unlimited Heap size
Unlimited Jar size

N95 8G:
Memory:
Max User Storage: 8 GB
NAND Memory: 256 MB
SDRAM Memory: 128 MB
~90 MB Free Executable RAM Memory
Unlimited Heap size
Unlimited Jar size

.. eli kovin samanlaiselta tuo näyttää jos unohdetaa tuon muistikortin vaihtuminen sisäiseen 8G flashiin.

iPhone näyttäisi sisältävän 128M, josta käyttöön jää n. 89M. http://furbo.org/2007/08/21/what-the-iphone-specs-dont-tell-you/

11 marraskuu, 2007 16:00  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

edellä on verrattu jenkki-95 ja 8g 95. Saisko saman infon perus-95sta? Ei siinä ole vapaana kuin alle 20 megaa. Eli 8g versiossa on 4-5 kertaa enemmän rammia vapaana kuin perusversiossa.

11 marraskuu, 2007 16:23  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

tässä forum nokiasta vielä ton n95n tiedot:

Memory:
Max User Storage: 160 MB
NAND Memory: 256 MB
SDRAM Memory: 64 MB
~18 MB Free Executable RAM Memory
Memory Card: Micro SD
Max Memory Card Size: 4 GB
Memory Card Feature: Hot Swap
Unlimited Heap size
Unlimited Jar size

11 marraskuu, 2007 18:04  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Kuvakkeiden nimeämisessä ei myöskään ole joissain kohdin mitään järkeä. Esim. termejä Tiedonhallinta ja Tied. hallinta ilmeisesti käytetään miten sattuu ja missä sattuu aina kun ei mitään parempaa keksitä. Jos vaihtaa valikkokieleksi englannin niin tulee sentään vähän järkeä ja lisävaihtoehtoja nimiin.
Lisäksi pitäisi olla käyttäjällä oman mielensä mukaan mahdollisuus laittaa haluamiensa sovellusten "shortcutit" haluamillaan nimillä ihan minne haluaa.

Olisi myös joskus syytä miettiä onko matkapuhelinvalmistajien tosiaan pakko suoltaa uusia malleja markkinoille niin monta ja niin usein vai olisiko syytä puolittaa puhelinmallien määrä ja suunnitella laitteet kunnolla ja miettiä ratkaisut loppuun asti.
Lisäksi laitteiden käyttöhjeet ovat monessa suhteessa täysin puutteellisia, virheellisiä ja muutenkin surkeita. Luulisi että se olisi parempi myyntivaltti kuin hätäisesti suunnittellut ja huonosti toteutetut tuotteet jotka saavat käyttäjänsä joka päivä raivon partaalle.

11 marraskuu, 2007 19:04  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Tuo kuulosti ihan jees idealle että puhelimessa olisi kaksi käyttöliittymää.

Se vaan että koneiden tehot eivät taida riittää kuin linuxiin.

Mutta itse ottaisin kyllä luurin jossa puhelin tilassa perussofta sisällä ja kun avaan näppiksen niin tulisi vaikka ubuntu ja tietokonenäkymä.

11 marraskuu, 2007 19:31  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

minusta on hyvä että esim nokia teki n95'n ja sitte vastasi kuluttajien palautteeseen ja teki siitä 8g version joka on kaikin puolin parempi.
Eikös SE luuritkin ole kaikki samannäköisiä ja silti tulee aina uutta mallia?
Ja muutenkin, kaikki ei tartte juuri sitä mitä sinä. Esim appiukko osti n73 ja kehuu maasta taivaisiin. Ei sitä haittaa vähäinen ram tai jotki applikaatioiden nimet tai käyttöohje tai kuolleet pikselit. juuri sen takia pitää olla monenlaisia luureja tarjolla. Sama pätee muuhunkin businekseen. Jos laitat 30000 € autoon niin varmasti joku asia autossa voisi olla paremmin.

11 marraskuu, 2007 21:02  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

"ja kun luurin avaa tietokonemoodiin tulisi Vista tms. esille jota jokainen osaa käyttää."

"ai että ois kännykässä vista ? vaatii 2 G muistia sen käyttö. ehkä joskus, mutta ei ihan seuraavaksi."

"Tulee seuraavaksi" Vista luureissa nyt ei ole mikään ihme asia. Parin vuoden päästä jo yleistä esim. HTC:n luureissa KUN SE LÖYTYY JO NYT. Päivittäkää tietojanne tahvot.

http://www.gsmarena.com/htc_shift-1934.php

12 marraskuu, 2007 01:22  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

""Tulee seuraavaksi" Vista luureissa nyt ei ole mikään ihme asia. Parin vuoden päästä jo yleistä esim. HTC:n luureissa KUN SE LÖYTYY JO NYT. Päivittäkää tietojanne tahvot."

jaa. mistäs voin ostaa sen NYT?
oikeesti. uutta oli jotta tommonen on tuloillaan. paljonkohan on hintaa?

12 marraskuu, 2007 21:18  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Hinta oli muistaakseni about 1400egee ja yhdessä nettikaupassa oli ihan myytävänä mutta ilman ääkkösiä tietenkin. Muistaakseni windows mobile 6 pro ja vista sisässä.

12 marraskuu, 2007 22:09  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Olen havainnut hieman kärjistetysti, että Windowsia käyttävät ne, joille tietokone/pda on harrastus ja haluavat sekä jaksavat nysvätä laitteensa parissa. Applea ja Nokiaa ne, jotka haluavat että se vain yksinkertaisesti toimii (vaikkei se kyllä monesti toimikaan).

Omasta mielestäni S60 kritiikki ei ole täysin tuulesta temmattu, mutta aika paljon pikemminkin aiheetonta turhautumista tai makuasioita. Itse ole pikemminkin turhautunut Windows Mobileen puhelimena ja niiden heikkoihin qvga näyttöihin. Shiftistä ei ole S60 puhelinten kilpailijaksi kun katsoo tuota valtavaa kokoa eikä Tytn II:sesta pärjäämään kommunistille dual käyttöliittymän ja hyvän näytön puutteen vuoksi. Oma ääneni käytettävyydestä siis tälle vaikeakäyttöiselle Nokialle.

- Pete -

13 marraskuu, 2007 00:46  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

edellien nokian malli jota hipaissut oli n73 ja ne valikot on kyllä niin kuraa kuin vain olla ja vaan voi.miten kummassa tommosta voi rehellisesti sanottuna hei edes käyttää muuhun kuin puheluihin?

16 marraskuu, 2007 13:42  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Olen onnellinen, kun sain N91 puhelimen, siinä ei ole kuvakkeita ollenkaan liikaa, vaikka latasin sinne internetradion, joka on aivan mahtava. - On valtavasti tarjolla hyviä asemia. - Lisäksi käytössä on podcast-ohjelma, jolla olen tilannut useita säännöllisesti latautuvia ohjelmia. Ne tulevat automaattisesti! - Yhtä helposti kuin iPodiinkin.

28 tammikuu, 2008 15:36  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle