[ Siirry blogin etusivulle ]

keskiviikko, marraskuu 07, 2007

Kommentteja Google-liittoumasta

Mitä pitäisi ajatella Google Androidista, hakukone- ja internet-yhtiön uudesta kännykkäalustasta? En ole vielä aivan hahmottanut asiaa kokonaisuudessaan. Jos et ole lukenut kaikkia uutisia, etkä jaksa penkoa niitä läpi, Gizmodo tiivisti tärkeimmät seikat hyvin.

Hyvää lienee se, ettei kännyköiden käyttöjärjestelmiin ja ohjelmistoihin näytä syntyvän yhden valmistajan määrävää markkina-asemaa, kuten on käynyt PC-työasemissa. Ja onhan Symbianin ja S60:n osuus jo älypuhelimissa jo lähes määräävä.

Yksi looginen tapa katsoa asiaa on se, ketkä ovat mukana ja eivät ole. Mukana ovat laitevalmistajista HTC, LG, Motorola ja Samsung, mutta mukana eivät ole vielä ainakaan Nokia ja Sony Ericsson. Nokiasta kommentoitiin Reutersille, ettei mukaan lähtemistä pidettäisi mahdottomana.

Androidin kerrotaan perustuvan Linuxiin ja Apache v2 -lisenssiin. Näyttää siltä, että Symbian ja Windows Mobile saavat Linuxista konkreettisen haastajan, jos Googlen alustaan perustuvia tuotteita tosiaan tulee jo ensi vuonna.

Miten markkinaosuudet kehittyvät? Yhden arvion (vai pitäisikö sanoa "arvauksen") esittivät IDC:n analyytikot New York Timesille (ks. taulukko vasemmalla).

Olennaista on huomata, että liittoumaan mukaan ilmoittautuneilla laitevalmistajilla ei ole ollut tähän asti yhden alustan strategiaa. Esimerkiksi Samsungilla on niin Symbian- (S60) kuin Windows Mobile -malleja. Motorolalla on Symbianin ja Windows Mobilen lisäksi jonkinlaisia sulautettuja Linux-malleja. Tuskin myöskään HTC luopuu hyvistä Windows Mobile -laitteistaan.

Lisäksi mukana käyttöjärjestelmien kisassa ovat ainakin RIM Blackberry ja Apple iPhonen OSX. Mobiilipalveluiden kehittäjillä ja testaajilla riittää ainakin töitä, ja palvelutarjonnan kehityskustannukset eivät taida ainakaan laskea. Tuskin mikään laitevalmistaja tai operaattori pystyy enää keskittymään yhteen alustaan. Saapa nähdä miten kauan Nokian ja Sony Ericssonin Symbian-keskeisyys jatkuu.

Tunnisteet: , ,

Kommentit: 3

Anonymous Eero kirjoitti:

Nokia on kyllä symbian keskeinen, mutta eipä se pelkästään siihen taida keskittyä. Ei liene ihan metsään menevä arvaus, että maemo toimii nokialle muunakin kuin internet tablet -alustana, ts. hiekkalaatikkona linuxin kokeilemiseen ja soveltamiseeen. Eipä N810:kään puutu oikeastaan enää kuin se puhelin.

07 marraskuu, 2007 10:48  
Anonymous Ville Karinen kirjoitti:

[Äh, taisi jäädä kommentti tallentumatta, kun ei näy bloggerin-kommentointiurlim kauttakaan.]

Mutta siis, mikä estää tekemästä Apache v2 -lisenssillä sellaista versiota, joka ei käytä Googlea tai näytä edes sen brändiä. Eli esim. joku yhteisö (vaikka Matkapuhelininfo.com:n jäsenet voisivat tilata halutun laisen räätälöidyn puhelinmallin HTC:lta.

Vai onko alusta syväkoodattu johonkin prosessorimalliin - eikö Symbiankin ole periaatteessa avoin.

Android uhkaa Symbiania (mutta ei suoraan Nokiaa) ehkä eniten kehittyvillä markkinoilla.

07 marraskuu, 2007 14:49  
Blogger Symbiatch kirjoitti:

Tuossa jo kirjoittelin asiasta hieman, mutta kommentoidaan tännekin.

Näen tuossa yhtenä isona ongelmana avoimuuden. Jos kuka tahansa voi vaihtaa minkä tahansa valmisohjelman, voi hetken päästä ihmisillä olla ties mitä viritelmiä kännyissä. Toimintavarmuus voi heikentyä, softat voivat tehdä tuhmuuksia jne. Kuka vastaa sitten siitä että käyttäjä vaihtaa puhelinsovelluksen ja ei pysty sen jälkeen enää soittamaan minnekään? Miten puhelimeen palautetaan edelliset softat käyttöön? Voiko kuka tahansa kääntää oman firmwaren puhelimeen?

Tällä hetkellä kun lupaus on että kuka tahansa voi tehdä mitä tahansa, ei vaikuta kovin hyvältä. Vaikka Symbianin PlatSec onkin syvältä, sentään jotain rajoituksia olisi hyvä olla.

07 marraskuu, 2007 22:46  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle