[ Siirry blogin etusivulle ]

lauantai, marraskuu 24, 2007

HS:n toimittaja ihastui iPhoneen

Applen Jeesus-puhelin on saanut paljon myönteistä julkisuutta Suomessakin Mac-fanien kirjoituksissa, mutta nyttemmin siitä on kerrottu kaikelle kansallekin.

Eilisessä Helsingin Sanomien numerossa näyttää olleen iPhonen "testi", eli kevyt arvio parin viikon käytön perusteella. Taloustoimittaja kehuu iPhonessa käyttöliittymää esimerkiksi kuvien katselussa ja web-selaimessa sekä yleensäkin käytön helppoutta.

HS:n juttu on vain maksullisessa digilehdessä, joten otan pari lainausta.

Valokuvien selailu puhelimessa on suorastaan nautinnollista. Näyttöä hipaisemalla kuvat vilistävät ruudulla.

* * *

Nyt kun internetin selaaminen matkapuhelimen ruudulla on helppoa, tieto voisi vilistää nopeammin. iPhone toimii edge-verkossa eli vauhti ei yllä 3g-lukemiin. Esimerkiksi YouTube-videoihin kaista ei oikein riitä ilman wlan-yhteyttä.

Mutta ensimmäistä kertaa uutissivujen selailu matkapuhelimella ei johda raivokohtauksiin.

Ensimmäistä kertaa tuntuu myös siltä, että älypuhelinta käyttääkseen ei ole tarvinnut opiskella Otaniemessä.

Käytön helppous johtunee osittain siitä, että kytkykaupan johdosta palvelut voidaan räätälöidä puhelimeen valmiiksi.

Mutta johtuu se myös siitä, että Apple osaa tehdä ohjelmistoja ja kuluttajaystävällisiä käyttöliittymiä. Näissä asioissa Nokialla on vielä opittavaa.


Nämä ovat vahvoja sanoja lehdeltä, jonka yleislinja tuntuu pääasiassa korostuneen Nokia-keskeiseltä ja -myönteiseltä.

Toisaalta, nyt näin on melko turvallista kirjoittaa, kun Olli-Pekka Kallasvuo on myöntänyt Applen ja iPhonen tekevän vainoharhaiseksi.

Hesarin juttu myls neuvoo, että harrastelijoiden hakkerivirityksillä operaattorilukot saa poistettua, ja sen jälkeen iPhone toimii Suomessakin. Saapa nähdä, alkavatko laitteet nyt yleistyä Suomessa.

Tunnisteet:

Kommentit: 17

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Kyllä jos puhelin maksaa 1000 € (ainakin Saksassa) niin pitää ollakkin hyvä, eikö vaan. Eikös Nokiankin puhelimet ole jo valmiiksi konffattuja, eli webbiin pääsee ilman mitään konffailuja? Vai mikä siinä on niin helppoa?

Ottiko se muuten kantaa iFeatureihin? Olisi kiva tietää mikä on halvin puhelin (ja sen hinta), jossa on noi perusfeaturet, jotka puuttuu iPhonesta (video, MMS, ym).

24 marraskuu, 2007 17:59  
Anonymous Karwin kirjoitti:

Jutun mukaan toimittaja oli aiemmin kokeillut vai Nokian kännyköitä.

Turhan iso osa Helsingin Sanomien "uutisista" - kotimaanuutisista tiedeosastoon - on nykyään toimittajien mielipideosastoa.

24 marraskuu, 2007 20:37  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

4GB iPhone maksaa rapakon takana $299, eli n. 206€.

24 marraskuu, 2007 21:20  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Mitäs tuumaisitte jos Kallasvuon taskusta löytyisikin Applen IPhone.
NMT-aikoina Nokian develoopperit omistivat useimmiten Ericssonnin mustan kapulan, jota ei saanut rikki edes rakennusmies työmaillaan.

24 marraskuu, 2007 21:28  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Siihen $299:iin tulee lisäksi 24 * $60 = $1440 kytkypaketti. Se €999 on ihan käypäinen hinta iPhonesta.

SIMin voi kräkätä ihan niin kauan kuin se sopii Applelle (eli hupi ilman sopparia loppuu samana päivänä kun Jobsin mielestä liian moni kräkkää kalikkansa).

Sinänsä iPhonessa ei ole isoja puutteita hupipuhelimeksi, aika on vain loppunut kesken, kaikkea tarvittavaa ei ole saatu tehtyä tai lisensoitua ja integroitua. Ja jos Nokia on onnistunut integroimaan juutuubin selaimeen jo aikapäiviä sitten, se varmaan onnistuu Appleltakin seuraavaan käyttispäivitykseen mennessä (tai seuraavaan, tai sitä seuraavaan), onhan Applella nyt jo juutuubi omana sovelluksenaan. Nokialla ja Applella on siis sama KHTML-pohjainen selain luureissaan.

25 marraskuu, 2007 01:02  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Vastaan toimittajamoodissa:

Minusta on hyvä, että sanomalehdissä ja muuallakin on myös toimittajien mielipiteitä. Ne on syytä erottaa utisista selvästi, mutta juuri tällaiset näkökulmat, mielipiteet ym. piristävät journalismia.

Tosin, minullahan on "oma lehmä ojassa", koska teen itsekin mielipidejournalismia lehdessä ja webissä.

On tätä asiaa kyllä tutkittukin, Monissa lehdissä kolumnit ja näkökulmat ovat lukijoiden suosikkeja ja tärkeitä lukijasuhteen ylläpitäjiä.

Lehden johdon tehtävä on sitten löytää monipuolisia ja kiinnnostavia kolumnisteja.

25 marraskuu, 2007 11:36  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Olen jo kauan haaveillut kännykästä, jossa on n. 3,5'' kosketusnäyttö normaalin (2-2,5)'' ei-kosketusnäytön sijaan.

Harmi vain, että isommalla näytöllä varustetut kännykät ovat helposti monta sataa euroa kalliimpia vaikka hieman suurempi näyttö ei komponenttina sinänsä ole paljoa kalliimpi kuin normaalikokoinen kännykän näyttö.

25 marraskuu, 2007 17:00  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Onko Saksan iPhonessa vain saksankielinen UI vai tukevatko Saksassa myynnissä olevat luurit myös Englantia?

(...kuulin huhun että Orange Ranskan IPhonet, joita siis täytyy tarjota myös lukitsemattomana, ovat vain ja ainoastaan ranskankielisiä...)

25 marraskuu, 2007 20:07  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Nokian ja Applen selaimessa on sama web engine (kumpikohan sitä on tehnyt, Apple vai Nokia..) mutta Nokian selain on kokonaisuutena toisella planeetalla Applen selaimeen nähden. Ja Nokian selainkin on parempi www-sivujen selailuun kuin esimerkiksi Microsoftin tuotos. iPhonen selain on ensimmäinen selain, jonka jälkeen ei enää pillitä siitä että sivuista pitäisi olla mobiiliversiot erikseen koska sille ei ole mitään tarvetta. iPhonen selaimessa on vikaa lähinnä Flashin puuttumisen muodossa, mikä on "mielenkiintoinen" tapaus..

iPhonen voi jenkeissä rekisteröidä myös prepaid-käyttöön. Kytkysopimus sisältää myös käytön eli sitä ei voi suoraan laskea puhelimen hintaan mukaan, eihän sillä Nokia XX puhelimellakaan tee ilman sopimusta mitään.

SIM-purettua iPhonea ei tarvitse koskaan kytkeä tietokoneeseen eli Apple ei voi käyttöä mitenkään vipua kääntämällä lopettaa.

Ja iPhonen erillinen YouTube-sovellus on parempi kuin samat sivut selaimella.. erilliseen sovellukseen lienee syynä lähinnä Flash-häslinki Adoben kanssa.

iPhone ei ole täydellinen eikä edes hyvä monissa asioissa mutta monia asioita se tekee myös paremmin kuin mikään muu puhelin aiemmin.

25 marraskuu, 2007 20:59  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

>iPhonen selain on ensimmäinen
>selain, jonka jälkeen ei enää
>pillitä siitä että sivuista pitäisi
>olla mobiiliversiot erikseen koska
>sille ei ole mitään tarvetta.

Niin no, nyt tuo selain vaatii käytännössä kaksi kättä, ja jostain syystä levittää sivuja turhaan, eli ns. mobiisopivaa sivua näytetään niin että joutuu liuttaa vaaka ja pystysuunnassa ja liki aina zoom väärässä asennossa.

Mobiili sivuja toki tarvitaan myös jos pääsivut on tolkuttoman isot jo ihan kaistantakia.

>eihän sillä Nokia XX
>puhelimellakaan tee ilman
>sopimusta mitään.

Ei, mutta kytkynä noin tonnin koneet maksavat euroopassa "ilmaisesta" muutamaan satkuun.

>monia asioita se -iPhone- tekee myös
>paremmin kuin mikään muu puhelin
>aiemmin.

Kosketusnäyttö koneista tällähetkellä tuo on liki ainoa jolla voi käyttää laitetta sormilla.

iPod osuus laitteessa on varmasti monen mielstä hyvä, selainkin saanut kehuja, mutta menee enemmän makurintamalle. sähköpostiinkin varmaan moni tyytyväinen.

Puhelimena käyttö on toki vähän kömpelöä, tilannetta helpottaa jos osoitekirja koostu lähinnä muutamasta suosikki tutusta. Ja muut muutkin ominaisuudet lähinnä niin perusluurin tasoa ettei sellaisia luureja taida olla enään muita olla kaupoissa.


Parasta laitteessa on tietenkin tunne, näyttää kivalta ja sen mitä tekee niin tekee vikkelästi.

28 marraskuu, 2007 11:09  
Blogger HENRIKKI kirjoitti:

Teknisesti Apple on muutaman vuoden N95 jäljessä. Ja onko se oikeesti hienoa, että soittimen ääntäkin pystyy kontrolloimaan vaan kosketusnäytöstä?

Hyvä käytettävyys on tästä kaukana, mutta kyllä Iphonesta sitä silmäkarkkia löytyy. Useimmat asiat on tehty kauniisti.

Jotkut tykkää, toiset ei arvosta.

28 marraskuu, 2007 14:09  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

>Soittimen ääntäkin pystyy
>kontrolloimaan vaan
>kosketusnäytöstä?

Taitaa tuo toimia volumenapistakin

28 marraskuu, 2007 18:13  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Joo, toimii tosiaan ihan silla iphonen sivussa olevalla volume up/down napilla!

28 marraskuu, 2007 18:59  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Ei nyt heti tule mieleen kännykkää, jossa käytettävyys olisi parempi kuin iPhonessa. Eihän sitä vielä hyväksi voi kutsua kaikilta osin mutta olennaisesti "huonoista se paras".

Hauskinta on puhelimen laittaminen äänettömäksi -- maallikko odottaisi että se löytyy jostain käyttöliittymän takaa mutta se meneekin sivussa olevasta mekaanisesta kytkimestä, eli onnistuu helposti ilman että luuria pitää edes kaivaa esiin.

N95 pesee iPhonen nimenomaan HSDPA:n ja GPS:n kaltaisille piirteillä mutta jos taas otetaan huomioon näytön laatu, koko, ja touch-screen, Apple menee selkeästi Nokian edelle.

Mutta mielenkiintoiseksi jää miten eri valmistajat jatkavat tästä eteenpäin, Applella on helpompi lisätä 3G ja GPS kuin Nokialla laittaa koko softapaletti uusiksi..

29 marraskuu, 2007 14:26  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

>Ei nyt heti tule mieleen kännykkää,
>jossa käytettävyys olisi parempi
>kuin iPhonessa.

Kosketusnäyttö sarjassa varsin kilpailukykyinen, mutta kännykkä sarjassa ne asiat mitkä muissa tökkii toimii iPhonessa hyvin, mutta ne kännykkä ominaisuudet ei, vaikka ei puhuttaisi puutteista.

>mutta se meneekin sivussa olevasta
>mekaanisesta kytkimestä,

Tuo ilman muuta näppärää, jota ei viimeaikoina paljoa luureissa näkynyt. Toki liki joka luurissa äänetön toiminto on yhden napin takana ja käyttäjä voi muissa luureissa laajasti määrittää miten tuossa tilassa käyttäydytään, jos oletukset ei miellytä

>N95 pesee iPhonen nimenomaan
>HSDPA:n ja GPS:n

N95 on toki ominaisuuksia täynnä, joissa kaikissa käytettävyys ei ole kaksinen, mutta luuria voi käyttää myös puhelimena.

>Applella on helpompi lisätä 3G ja
>GPS

Se tuskin ylitsepääsemätön ongelma, varsinkin jos jatkaa nykylinjalla, jos alkavat tekemään oikeaa kännykkä alustaa ja kustannustehokkuutta niin tie on pitkä. Nyky ratkaisulla UI puolella Karkki on kunnossa, karkki pitää saada sieläkin pysyy vielä siinä vaiheessa kun featuret lisääntyy ja integraatio kasvaa.

UI puolella pitää jotain keksiä jos laitteesta halutaan puhelin, mutta onko odes tarkoitus sellaista tehdä, siivua markkinoilla pisaa siltikin.

Vanhemilla toimijoilla on perusasiat kunnossa, lisää tehoa tulee rautaan, jolloin voidaan lisätä karkkia.

29 marraskuu, 2007 22:28  
Blogger JH kirjoitti:

Mielenkiintoista olisi tietää, kuinka moni iPhonea arvostelevista on oikeasti laitetta käyttänyt tai edes kokeillut. Vähän ovat "happamia sanoi kettu pihlajanmajoista" -kommentteja.

Apple on oikeasti tehnyt sekä tuote- että liiketoimintainnovaation, joihin ei ole kyennyt mikään muu puhelinvalmistaja. Hatunnoston arvoinen asia.

29 marraskuu, 2007 23:21  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

>Mielenkiintoista olisi tietää,
>kuinka moni iPhonea arvostelevista
>on oikeasti laitetta käyttänyt tai
>edes kokeillut.

iPhonella on todella helppo tehdä vaikuttava esitys laitteesta ja saada katselia/kokeilia vakuuttuneeksi laitteen ylivoimaisuudesta, kahdella kädellä... upeaa kommentit ovat lähesä varmoja.

Jos laitat luurin puhelinta paljon käyttävälle kouraan, niin hän varmaan pääsee selaimen ja iPdon kanssa sinuiksi nopeasti. Numeroiden kaivaminen jo vähän vaikeampaa, ei oikein BTlläkään liiku, kun ei paljoa muukaan, SIM kortistakaan ei suuresti apua.

Kun saat osoitekirjan sisään, niin vähän hankalaksi menee sen käyttö, osa yrittää naputella numeroita... no paikallaan olessa jotenkin, liikkuessa ei.

Erinomainen selain, mutta osa alkaa kaipaamaan esim. OperanMiniä, sillä sujuu nopeammin, ja yhdelläkädellä, eikä edes tarvitse sormia venytellä.

iPhone on erinomainen kone, mutta kaukana vanhojen tekijöiden koneista, kuten vanhat tekijät ovat kaukana iPhonesta.

Jos joku tarvitsee puhelimen MP3 soittimella, niin ehkä kannattaa katsella jotain muuta. Mutta jos tarvitsee iPodin GSM modeemilla niin iPhone (jos hinta ei häiritse).

30 marraskuu, 2007 00:59  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle