[ Siirry blogin etusivulle ]

torstai, marraskuu 29, 2007

Google Mapsiin uusi paikannustoiminto

Google-blogi kertoi mobiilisovelluksen päivityksestä, joka tuo jonkinlaisen GSM-soluverkkoon perustuvan paikannuksen.

Kokeilin uuden softan S60-versiota Elisan ja TeliaSoneran liittymillä. Helsingin Munkkivuoressa tarkkuus tuntui olevan lähimmillä zomauksella noin 100 metrin luokkaa.

Helsingin ydinkeskustassa sovellus näytti kahdessakin pisteessä sijainnin melko prikulleen oikein. Espoolaisessa nukkumalähiössä tarkkuus on taas rutkasti huonompi. Sovellus näyttää nyt sijaintini hetkestä riippuen 200–500 metriä väärin.

Mihin näin epätarkkaa paikannusta voi hyödyntää? Ei tämä ainakaan GPS:n tarvetta poista, mutta ei kaikissa laitetteissa välttämättä koskaan ole GPS:ää käytettävissä. Lisäksi GSM-solukko- tai WLAN-paikannus voi täydentää GPS:ää sisätiloissa.


Punainen piste on on oikea sijaintini. Valkoisella näkyvä isompi pallero kertoo, missä Google Maps Mobile arvioi minun olevan. Väli on noin 300 metriä linnuntietä.

Google haluaa tehdä kartoista aktiivista haku- ja mainostilaa, joten palveluiden ja yritysten löydettävyys paikallisesti on tärkeä asia. Vielä en osaa sanoa, miten pitkälle ja tarkasti Google pystyy opastamaan jalankulkijaa.

Tunnisteet: , ,

Kommentit: 19

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

>Mihin näin epätarkkaa paikannusta
>voi hyödyntää?

Tuo tarkkuushan riittää reippaasti moneen tarkoitukseen.

Jos olet liikenteessä ja haluat sijaintipaikalta vähän vilaista karttaa, niin on aivan toista lähteä parinkilometrin haarukalla zoomaileen, kuin lähteä aivan toisesta läänistä tai maasta kelaileen oikeaan suuntaan.

Tuolla tarkkuudella on jo helppo etsiä lähintä sopivaa huoltoasemaa, hotellia, ruokapaikkaa, apteekkia, rautatieasemaa jne. tai yhteisöpalveluissa lähellä olevia tuttuja, tai kameran geo tageilla järjestellä kuvia.

GPS tarkkuutta tarvitaan siihen että laitekkin kertoo että olet risteyksessä, eli autoa ohjaamaan... ja tietenkin sport Tracker tyyppisiin sovelluksiin.

Solu paikannus GPSn singnaalin puutteessa on aivan ehdoton.

Turistina julkisellakin tai millä vaan liikkuessä suurta-apua, että tietää vajaan kilometrin tarkkuudella missä mennään.

30 marraskuu, 2007 00:35  
Anonymous erkka kirjoitti:

>Mihin näin epätarkkaa paikannusta
>voi hyödyntää?

Tuosta olen anonyymin kanssa samoilla linjoilla.

Käytän kännykässä olevia karttoja varsin paljon, mutta äärimmäisen harvoin jos koskaan en tiedä tai tarvitsen "metrintarkkaa" sijaintiani. Kartan siirto pikanapilla nopeasti sille seudulle missä sattuu kulloinkin olemaan on jo näin parin päivän testailun jälkeen varsin hyvä yleistä käytettävyyttä parantava toiminto.


Pahimmista puutteista sen verranm että softan Java-versiosta tutun risti-tähtäimen puute on edelleen harmillinen, sen avulla olisi mukava tarkistaa esim. katujen numerointia tai koordinaatteja ilman gps:n aktivointia.

Ja edelleenkään sijainteja/hakuja ei voi merkitä muistiin - ominaisuus, jonka integrointi Google Mapsin MyMapsiin olisi varsin herkullinen.Sivuhuomiona: Bloggerin kommentointitoiminnosta on näköjään kadonnut mahdollisuus allekirjoittaa kommentti nimellä ja siihen liitettävällä identifioivalla URL:illa (pitää tunnistautua siis käsin). Google näyttää painostavan muilla alustoilla bloggaavia käyttämään googlen tunnuksia...


- erkka

30 marraskuu, 2007 07:37  
Blogger Simo kirjoitti:

Jutun jujuhan on se että Google kerää tukiasemien sijaintitieoa palvelimelleen varmaan niin omatoimisesti kuin myös GPS:n kanssa liikkuvien Google Maps Mobile -käyttäjien kautta. Ei noiden tukiasemien perusteella ilman operaattorin apua päästä paljon tarkempiin suorituksiin.

Ihan kiva lisäominauisuus nopeaan paikannukseen vaikksa privacyjutut pitäisi kyllä tutkia.

Oma postaukseni ja yksi hyvä analyysi verkosta

30 marraskuu, 2007 07:46  
Blogger Mika Ahonen kirjoitti:

Ei mitenkään mullistava ominaisuus. "Nykyinen sijaintisi ei ole juuri nyt käytettävissä" -ilmoitusta jakeli aika usein. Tulee mieleen eräs softa, joka osaa vaihtaa puhelimen profiilia sijainnin mukaan. Sijainti määrittyi tukiaseman solujen mukaan.

30 marraskuu, 2007 09:59  
Anonymous Simo kirjoitti:

Samaa keinoahan käytetään A-GPS -toiminnossa, jossa se kuulostaa olevan erittäinkin hyödyllinen. Ainoana paikannustietona se ei ehkä mullista mitään. Itsekkin leikin tuossa yön tunteina Google Mapsilla, ja täytyy sanoa että ihmeellisen toimiva viritys on. Käytössä oli WM-versio, ja avokin selaillessa matkalehteä, vilauttelin satelliittikuvia ties mistä päin maailmaa ja katselin reittejä paikasta toiseen, kaikki uskomattoman nopeasti. Ilmeisesti suuri kiitos kuuluu serveripuolella tehtävälle työlle, tuskin tuollaista datamäärää käsitellään suoraan omassa laitteessa.

30 marraskuu, 2007 10:35  
Anonymous akiro kirjoitti:

Kuuluuko tuon toimiakin?

"Your current location is unavailable" heittelee sekä Helsingin keskustassa että kotona (Oulunkylässä)..

30 marraskuu, 2007 10:47  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

>Samaa keinoahan käytetään A-GPS
>-toiminnossa

A-GPS ratkaisuissa yleensä tarvitaan se GPS singnaali, solupaikannuksessa ei tarvita.

Paitsi jos operaattorin ulkopuolinen taho touteuttaa solupaikannusta pitää toteuttajalla olla logitietoja saman solun alueelta tehdyistä GPS pohjaisista paikannuksista / tai käyttäjän käsin tehdyistä paikannuksista.

Hain.fi mobiili versiota varmaa osa kokeillut jo aikoja sitten.

30 marraskuu, 2007 10:51  
Anonymous Jouni Juntunen kirjoitti:

"Ihan kiva lisäominauisuus nopeaan paikannukseen vaikksa privacyjutut pitäisi kyllä tutkia."

Googlen privacy asioissa riittää kyllä tutkimista.

Perusperiaate kyllä on että jokainen käyttäjä voi olla varma siitä että hänestä kerätään mahdollisimman paljon tietoa ja muodostetaan mahdollisimman tarkka profiili. Se on ilmaisuuden hinta.

Jos on valmis siihen että tuo tieto myös saattaa olla joskus yleisessä levityksessä netissä tietovuodon jäljiltä, niin kannattaa ehdottomasti käytää google työkaluja. Gmail, Google desktop ja uudet office työkalut kannattaa edottomasti ottaa käyttöön ja Gdrive. Sitten mukaan open social verkostoon kun se avautuu ja mahdollisimman paljon tavaraa youtubeen. Näin voi varmistaa että Google tietää enemmän käyttäytymisestäsi kuin kukaan muu.

Mutta tämä kaikki on vapaaehtoista. Kukin tehköön valintansa.

30 marraskuu, 2007 11:15  
Blogger Sami kirjoitti:

>Mihin näin epätarkkaa paikannusta
>voi hyödyntää?

Tässä Googlen tapauksessa vastausta ei tarvitse ihan hirveän kaukaa etsiä: se riittää vallan mainiosti mainontaan.

Sen lisäksi että palvelu on kuluttajille näppärä, on syytä huomioida että ulkopuolisen toteuttama cell-id-pohjainen paikannusjärjestelmä iskee suoraan operaattorien oletettuihin kilpailuvaltteihin. Vastavedoista (mm. cell ID:eiden satunnaisesta muuttelusta) on jo huhuja ollutkin.

30 marraskuu, 2007 11:42  
Blogger Demens kirjoitti:

Tulevaisuuden kauhukuvien paranoiamainen spekulointinne viihdyttää meitä hyväuskoisia varsin kovasti, oi hyvä Jouni.
Kerrothan lisää tarinoitasi piristämään pakkasiltojamme.

30 marraskuu, 2007 11:48  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Kokeilin eilen.
Ensinnäkin, kännyssäni ("Mokia" 6120 Classic) oli entuudestaan 1.7.jotain versio ja Java-versio. Asentaessani 2.0.0:aa vehje kysyi halutaanko poistaa vanhempi natiivi versio 1.7 ja kun vastasin kyllä niin asennus alkoi mutta tuli ilmoitus "Ei voi poistaa" ja mitään ei tapahtunut. No sitten poistin vanhemman version käsin ja asennus onnistui uudella yrittämisellä, tosin puhelimessa vielä olevasta gmm:n Java versiosta tulee haluatko poistaa -kysely joka kerta uuden version avauksen yhteydessä kun en ole vielä poistanut sitä.

No itse asiasta eli paikannuksesta:
Ainakin DNA:n verkosssa olisi pientä petraamista tarkkuudessa. Esim. laite näyttää koko ajan sinnikkäästi että olen (5000 metrin tarkkuudella) Kulosaaressa vaikka olen tosiasiassa Vantaalla. Itselleni ei tuo 5-numeroisen metrimäärän verran pielessä oleva tarkkuus ihan riitä, tosin pääseehän sillä nollalla Suomeen takaisin jos on ulkomaille eksynyt kartalla...

30 marraskuu, 2007 12:38  
Anonymous Tankki kirjoitti:

Itseäni tässä alkoi ihmetyttämään se, että mistä Google on saanut tukiasemien sijaintitiedot käyttöönsä? Operaattoreilta (ei kuulosta todennäköiseltä?) vai joltain kolmannelta osapuolelta? Onhan ilmaisiakin käyttäjien syöttämään tietoon perustuvia virityksiäkin ollut mutta niiden datan laatu on vähän mitä on...

30 marraskuu, 2007 15:39  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Tankki: laitetaan Googlen työntekijät (Suomessa siis Petri Kokko) ajamaan ympäri kaupunkia autolla joka noita kerää niin sillähän se hoituu ;)

Vakavasti ottaen, on paljon palveluntarjoajia jotka keräävät tukiasemien sijaintietoa juurikin noin. Suoraan operaattereilta niitä on hyvin hankala saada.

30 marraskuu, 2007 15:45  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Ei tunnu toimivan paikannus tänään ollenkaan ainakaan helsingissä itäkeskuksessa dna:lla.

30 marraskuu, 2007 16:47  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

>Itseäni tässä alkoi ihmetyttämään
>se, että mistä Google on saanut
>tukiasemien sijaintitiedot
>käyttöönsä?

Sillä ohjelmalla se sen tiedon saa, eli GPSllä.

Toki jos jossain ei ole GPS puhelimen käyttäjiä käynyt, niin voi olla heikko tiedon saanti, maata lukuunottamatta.

Tai sisällä GPS katveessa olevat tukiasemat menee arvailuksi lähinnä lähestymis-suuntien perusteella.

30 marraskuu, 2007 17:28  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

näppärä toiminto, ei tartte scrollata näytöllä niin kauan. Mutta ei ole kovinkaan tarkka: espoon niipperissä soneran verkossa menee oikea sijainti n 2000m väärin. Mutta silti hyvä parannus!

30 marraskuu, 2007 18:02  
Anonymous Ville Karinen http://iki.fi/wii kirjoitti:

Nyt en muista, kun en ole paljoa Jaikua käyttänyt, mutta eikö Jaikussa voi nimetä tukiasemia/seutuja ja Jaiku päivittänee yhdistettyjä GPS- ja solutietoja serverille.

Ehkä yksi syy Jaikun ostoon oli se, että heillä on käyttäjinään varhaisia omaksujia ympäri maailmaan (isohko osa GPS-älypuhelimien omistajia), jotka kaiken kukkuraksi tekevät ilmaista työtä päivittämällä tukiasematietoja.

30 marraskuu, 2007 21:36  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Ideana ihan hyvä mutta en nyt ihan näillä tiedoilla keksi miten tätä voisi käyttää järkevästi hyödyksi.

Laitteen mielestä olen 1700 metrin tarkkuudella Mustikkamaan ja Kulosaaren sillan välissä keskellä merta (Hopeasalmi). Piste heittää n. 2.5 km todellisesta sijainnista.

Toki karttasovelluksessa tätä voisi käyttää siihen että zoomattaisii suoraan paikkaan, jossa suurinpiirtein on. Toisaalta tälle on aika harvoin tarvetta, yleensä tietää olevansa esimerkiksi Sörnäisissä tai Kulosaaressa eikä Mustikkamaan kartta auttaisi kummassakaan.

Jos olisin käynyt kuvaamassa Kulosaaren villoja, näillä tiedoilla ei mitään geotageja laiteta. Tai jos etsisin lähintä huoltoasemaa, apteekkia tai muuta palvelulaitosta, yksittäinen kadunkulma olisi parempi koordinaattien antaja tai ylipäätään silmien pitäminen auki.

Sinällään täytyy todeta että Google Maps vaikuttaa S60-sovellukseksi harvinaisen toimivalta ja nopealta, yleensä symbian-softat kun ovat "mielenkiintoisia" käyttää.

Vielä kun joku opettaisi Nokialla miten langaton laite kytketään verkkoon järkevästi eikä siten, että homman pitää olla niin h*metin vaikeaa. Onko liian vaikeaa tehdä "tutut WLANit" luettelo, jota käytetään automaattisesti ja rasti ruutuun optio sille mitä tehdään jos niitä ei löydy eli käytetään 3G:tä vai etsitäänkö uusia wlaneja.

PS. Parin kuukauden iPhone-käytön jälkeen E60:n pieni näyttö ja mekaaninen näppäimistö oli myös mielenkiintoinen kokemus. Äkkiä sitä oppii uusille tavoille.. eikä vanhaan ole paluuta.

01 joulukuu, 2007 19:39  
Anonymous Hemppa kirjoitti:

Ainakaan DNA:n verkossa ei Google Maps pysty paikantamaan jos puhelin käyttää GSM-verkkoa. 3G-moodissa kaikki toimii paitsi tarkkuus joka itsellä Pitäjänmäki - Matinkylä välillä ajellessa näytti 1700m tarkkuutta. No kertoo ainakin missä kaupingosassa ollaan :)

09 joulukuu, 2007 22:10  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle