[ Siirry blogin etusivulle ]

torstai, marraskuu 08, 2007

Elisa lisää 3G-peittoa 900 MHz:lla

Tähän asti vain kaupungeissa levinnyt 3G pääsee viimein maaseudulle, kun 900 megahertsin WCDMA-verkkoja otetaan käyttöön. Elisa ja Nokia Siemens Networks ovat julkistaneet tiettävästi maailman ensimmäisen kaupallisen WCDMA900-verkon. Mukana lanseeraustilaisuudessa Sinutiossa on myös Ericsson.

Elisa on ollut 3G-operaattoreista innokkaimmin ja nopeimmin ajamassa tekniikkaa. Myös DNA:lla ja TeliaSoneralla on mahdollisuus avata verkkoja, koska Viestintävirssto katsoi nykyisten 3G-verkkolupien riittävän.

Tänään 900 MHz:n verkkoa on vasta Pertunmaalla ja Siuntiossa, mutta Elisa lupaa laajentaa sitä "merkittävästi ensi vuonna". Mitään tarkkaa aikataulua tai tukiasemien ja paikkakuntien määrää ei ole julkistettu. Verkon laajentuminen riippuu pitkälti 900 MHz taajuuden kaistablokkien sovittamisesta yhdessä DNA:n ja Soneran kanssa.

Tunnisteet:

Kommentit: 6

Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Onko jossain vertailua kuinka kauas kantama ylettaa 900MHz vs 2100MHz

08 marraskuu, 2007 12:25  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

Entä mikähän mahtaa olla tämän nykyisen 3G:n tilanne? Taannoin keskusteltiin kaikista mystisistä verkosta putoamisista yms. Itse en ole vieläkään uskaltanut kytkeä 3G:tä Elisan verkossa päälle. Niin paljon oli vähän aikaa sitten niitä totaalimyksitymisiä, joiden aikana kukaan ei saanut minua kiinni. En itsekään päässyt mihinkän läpi, jolloin ymmärsin olevani taas motissa. Firmamme teletuen mukaan kyseessä on verkon ominaisuus, eikä puhelinta kannata missään nimessä pitää 3G-moodissa.

08 marraskuu, 2007 12:38  
Blogger Tero Lehto kirjoitti:

Minulla ovat ongelmat vähentyneet ainakin Soneran verkossa olennaisesti.

Elisan verkkoa käytän satunnaisemmin testiliittyminä, enkä ole äskettäin havainnut suurempia ongelmia.

Foorumeilla tosin näemmä valitellaan edelleen ajoittain näistä Yhteysvirhe- ja Verkko varattu -ongelmistaa, joten päivityksissä lienee alueellisia eroja.

08 marraskuu, 2007 13:05  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

"Onko jossain vertailua kuinka kauas kantama ylettaa 900MHz vs 2100MHz"

Tuskin löytyy käyttökelpoista. Radioaallon vaimeneminen dB/km löytyy taulukoista, mutta peitossa on muitakin tekijöitä, joista eräät hyvin paikallisia. Esimerkiksi metsässä: 2100MHz:n aallonpituus on alle 15 senttiä, joten puut voivat torpata sen, mutta 900MHz:n pituus on yli 30 senttiä, mikä riittää useimpien runkojen kiertämiseen.

-- LH

08 marraskuu, 2007 15:11  
Blogger Aurala kirjoitti:

Kantamaa enemmän kiinnostaa tuo virrankulutus. Eli onkohan 900MHz:n taajuudella toimittaessa merkittävää vaikutusta akkukestoon?

Nyt E90:n akku ei kestä edes yhtä hiljaisempaakaan työpäivää jos sitä pitää dual-moodissa. 2G:hen pakotettuna kyllä helpostikin.

08 marraskuu, 2007 16:48  
Anonymous Anonyymi kirjoitti:

No Elisan 900Mhz GSM verkkohan kattaa etela-suomen kokonaan. Sama temppu tulee 900MHz 3G:n peitoksi. Patteria kuluttaa 3G:n raskaampi prosessointi, joten ei taida auttaa kayttoaikaan. Tai toki talloin voisi jattaa dualmoden pois paalta, se auttanee hieman

17 marraskuu, 2007 04:43  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle