[ Siirry blogin etusivulle ]

torstai, lokakuu 04, 2007

Mobiilisähköpostin kovat vs. pehmeät arvot

Palaan vähän vielä Nokian ja TeliaSoneran sähköpostitutkimukseen. Tilaisuudessa puhuttiin kovasti pehmeistä arvoista. Nuori perheenisä pääsee lähtemään aikaisemmin töistä kotiin ja hakemaan lapset päiväkodista, kun sähköposti tavoittaa kännykästäkin.

Kyselyyn vastanneista suomalaisista toimitusjohtajista seitsemän kymmenestä uskoi, että sähköposti kännykässä lisää vapaa-aikaa perheen ja ystävien kanssa.

Sen olen nähnyt, että monelle yrittäjälle sähköposti kännykässä on aivan upea juttu. Toimistolta voi lähteä aikaisemmin vaikka golfaamaan, kun tietää viestien tavoittavan kuitenkin. Eikä tarvitse ajella toimistolle tai käynnistellä kannettavaa vain sähköposteja varten.

Entä tavallinen toimihenkilö? Aiemmin työpäivä on pääasiassa jäänyt 7,5 tuntiin. Onko se kohta 10, 12 tai 16 tuntia? Minä ainakin luen mailit ensimmäisen kerran herättyäni ja viimeisen kerran ennen nukkumaanmenoa. Ei siihen kukaan pakota, se on tapa, ja tavoista on vaikea päästä eroon. Moni kollega taas ei lue maileja vapaa-ajalla tai edes haluaisi työkalenteria ja -sähköposteja kännykkäänsä.

E70:ssä olen huomannut Mail for Exchangessa käteväksi ajastuksen. Tyrkkyposti ei kilauta kännykässä virka-ajan jälkeeb tai viikonloppuisin, jos en halua. Nokian ja Soneran johtajat vakuuttivatkin tilaisuudessa, ettei tarkoitus ole saada ihmisiä olemaan aina töissä. Niin siinä kuitenkin taitaa käydä osalle.

Tässäpä olisi jollekin kiinnostavaa tutkittavaa, eli miten kodin etäyhteydet, mobiilipostit sunmuut vaikuttavat tavallisen toimihenkilön asemaan ja vapaa-aikaan.

Tunnisteet: